Kepada yang mencari resepi kek lapis sarawak ,
boleh refer resepi dibawah ini..
selamat mencuba..
Bahan-bahan
BAHAN A
4-5 biji kuning telur gred B
3 biji putih telur
160 gram gula kastor
110 gram tepung hong kong
1 sudu makan ovelet
BAHAN B
200 gram mentega/butter
3 sudu makan susu pekat
BAHAN UTK BHGN LUAR KEK
300 gram putih telur (7-8 biji putih telur)
200 gram tepung hong kong
140 gram gula kastor
1 sudu makan ovelet
250 gram butter/mentega (cairkan)
50-60 ml susu cair
Cara membuat bahagian dalam kek lapis sarawak- A dan B
1. Pukul Bahan B hingga sebati, Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati,kemudian jadikan adunan kepada 3 bahagian.
Bhgn pertama masukkan pewarna hijau, bhgn ke 2 masukkan pewarna merah & bhgn ke 3 masukkan pewarna kuning. ( warna boleh diguna mengikut kehendak)
2. Bakar bhgn pertama dulu, bila hampir masak, lapiskan bhgn ke 2 dan seterusnya bhgn ke 3. Buat 3 lapisan.
3.Apabila masak,Anda perlulah sejukkan dulu.Kemudian potonglah kek tersebut berbentuk memanjang. Kemudian potong segitia kecil-kecil atau segiempat sama. Biarkan tepi.
Cara membuat bahagian luar kek lapis sarawak
1. Anda perlulah memukul putih telur sehingga kembang. Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair.
Akhir sekali barulah masukkan mentega cair dan gaul hingga sebati ,Bakar lapisan pertama sebanyak 5 sudu makan.
Bila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya. Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi
semua kek yang telah dipotong dan bakar lagi, harap ianya tidaklah mematahkan semangat anda
yang berkobar-kobar ingin membuat kek lapis sarawak ini..yea
2. Apabila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan selesai.
3. Perlu diingat anda gunakanlah saiz- acuan 8 1/2 x 8 1/2 inci ..
selamat mencuba dan anda boleh gunakan resepi ini,juga boleh hebahkan pada teman-teman yang mencari resepi ini,
Jika ada kekurangan adalah daripada chef obie sendiri...
selamat mencuba, terima kasih yang sentiasa mengingatkan chef obie mengenai resepi kek lapis sarawak ini..
anda juga boleh menggunakan dan bertanyakan resepi daripada pakar-kek lapis dan blogger masakan yang mahir dengan kek lapis sarawak ini..
'dont segan-segan tanye heee... tanye direct chef obie mengenai apa sahaja resepi masakan pun boleh..Insyaallah..
akan chef obie cuba berkongsi dengan anda..selagi anda suka mencuba dengan resepi daripada chef...'
TIPS
1. setiap sukatan jika anda terlebih dalam (1-10gm) dalam timbangan adalah tidak mengapa.
2.Anda boleh menambahkan sedikit gram pada gula jika ingin lebih manis, juga boleh mengurangkannya.
3.Tepung hong kong mudah didapati di pasaraya.
4.Untuk kek lapis sarawak ini.. sebaiknya jangan tertinggal menggunakan ovelet.
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang ! Hanya RM10.00 sahaja
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
BISKUT SARANG SEMUT
180 gm butter, lembut ke suhu bilik
1/2 cawan gula castor
180 gm tepung gandum
1 cawan tepung kastad
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil vanilla essence
secubit garam
Cara-cara
1- Pukul butter dan gula sampai kembang.
2- Masukkan vanila, kacau rata dan masukkan tepung, tepung kastad, dan baking powder. Gaul dan uli dengan tangan sehingga menjadi doh.
3-Bahagikan doh kepada beberapa bahagian,perlukan saiz sederhana bagi memudahkan sewaktu memarut nanti, bungkus @ wrapping setiap bahagian doh dengan cling film dan bekukan dalam freezer.
4- Apabila telah beku boleh la di parut halus, sudukan dalam paper cup saiz kecil, isi dengan penuh sebab lepas masak doh akan kecut sikit dan taburkan chocolate rice sebagai hiasan.
5- Bakar pada suhu 175C-180C selama 8-10 minit / sehingga masak.
Terima Kasih