CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 11 Januari 2016

Resepi Sos Popular & Janam Janam - Dilwale


RESEPI SOS 
UNTUK AYAM GOLEK & PANGGANG ISTIMEWA CHEF OBIE




Bahan-bahan :




 1 cawan Cili Kering ( direbus & dikisar )

 500 ml Air

 1 sudu besar Cuka Masakan

 100 gm Gula Pasir + 50gm Gula Merah
1 ulas bawang puttih ( dikisar )

100 gm Kacang Tanah Goreng ( dikisar halus )- optional jika anda tidak suka boleh abaikan.


 2 sudu besar Nampla Sos ( Sos Ikan )

1/2 cawan Sos Cili
 Tepung Jagung sekiranya anda inginkan sos yang lebih pekat

Cara Membuat :

1.Satukan cili kering bawang putih , air dan dikisar bersama.
2.Masukkan dalam pot, didihkan bersama kacang tanah ,cuka ,gula pasir + gula merah, sos cili dan sos ikan ,Kacau perlahan-lahan sehingga mesra semua bahan sos. Pastikan api sederhana sahaja. 
3.Pastikan sehingga mendidih, dan sos agak kepekatan.Sekiranya anda ingin lebih pekat lagi , bolehlah letak sedikit bancuhan tepung jagung dan sedikit air.
4.Sekiranya anda tidak ingin terlalu pekat, anda boleh tambahkan sedikit air lagi dan didihkan bersama sos.


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign