CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 18 Oktober 2017

Jom Buat Kek , Brownies , 3D Coklat Fondant, Energy Bars Dan Cookies Dalam Bengkel Chef Obie Bulan Oktober 2017

JOM BUAT KEK , BROWNIES ,3D COKLAT FONDANT, ENERGY BARS DAN COOKIES DALAM BENGKEL CHEF OBIE  BULAN OKTOBER
 2017 



Gambar -gambar candid chef obie menyelesaikan task photoshoot di studio karangkraf  NONA , mingguan wanita & RASA - daripada photographer 





Tercari-cari tempat untuk memantapkan lagi ilmu baking dan dekorasi anda?
Terutama baker-baker online dan offline, ataupun mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan industri kek ,bakeri ,  pastri , coklat ,cookies dan konfeksi ? Dengan suasana lebih santai tanpa malu-malu kucing untuk bertanya kepada sifunya...Jom join Bengkel Bersama Chef Obie ini !!! You 'll  Love It Same Like Our Participants Before ....






LOKASI : Berhadapan HUKM . I.Y.C Pusat Belia Antarabangsa , Cheras , Kuala Lumpur

YURAN @ FEE :


FEE NORMAL RM399 seorang
Jika anda booking bengkel sebelum 15 oktober 2017 yuran hanya  RM199.50 seorang !

TARIKH : 28 . 10 . 2017
HARI      : Sabtu
MASA    : 9 pagi hingga 5 petang



HUBUNGI  : 016 9166010 Miss Nesa atau 0172260719 chef obie

Untuk Booking Tempat Anda Dalam Bengkel Ini
( Makan Tengah Hari Disediakan )
Demo & Semi Hand Ons - bergroup@berkumpulan



BENGKEL INI ANDA AKAN BELAJAR : 

Membuat Kek Viral

3D Coklat Pastillage ( Untuk Hiasan Kek )

Brownies 

Energy Bar

Cupcake Tanpa Baking 

Cocoa Chips
Keistimewaan Peserta Bengkel

1.Turut Sama demo dan semi hand ons bersama chef obie

2.Menerima Door gift daripada penaja

3.Nota Bengkel

4.Sijil

5.Peserta juga diberi peluang dalam memasarkan perniagaan mereka dalam website milik penganjur selama 4 bulan berturut-turut tanpa sebarang bayaran.

6.Dan.... Bengkel Enjoy !



Perhatian :

Peserta Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719 atau 016 9166010 

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 atau 0169166010 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari Bengkel Diadakan.



Sila Klik link yang dibawah 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun Dan Syiria.



Selamat Maju Jaya,



Terima Kasih

Jom Perkasakan Diri Dengan Ilmu Masakan Bersama Chef Obie Dan 2 Juta Views




Salam Perkenalan netizen
Jom kite perkasakan diri dengan Ilmu Masakan !
Bersama saya 
Chef Obie

Kelas Masakan , Bengkel Masakan & Demo Masakan chef obie telah menjadi pilihan 
semenjak awal 2010 sehingga kini..
2017 merupakan tahun yang paling seronok dan telah melahirkan 
usahawan dan peniaga-peniaga berasaskan makanan 
diserata Malaysia .

Anda bila lagi ? 

Dengan Pantas Sila Hubungi 

Hotline : 017 2260719 / 016 9166010

atau ke link dibawah ini







#medetop #medetopcookingoil #medetopmalaysia #mmmmmazing #chefobie #bengkelmasakan #minyakkelapa #vco

2,000 000 views blog chef obie



masih belum terlewat untuk chef obie ucapkan
TERIMA KASIH @ THANK YOU FOR 2 MILLION view chefgunawanmalaysia.blogspot.com
( sbb baru setahun jgung , try & error aje )

Kepada Anda yg menyokong aktiviti chef obie selama ini..Love U Olls & keep in touch..rajin2 lawat blog kite yg sempoi aje ni..selain info,resepi juga aktiviti chef ...
Kepada yg belum pernah datang melawat , Sila taip di Google search : chef obie
Anda akan dibawa terus ke link chefgunawanmalaysia.blogspot.com


#2juta #2million #takhensemmanistuade#kelasmasakanbizz




KELAS / KURSUS MASAKAN UNTUK PERNIAGAAN SILA KLIK LINK DIBAWAH INI
KELAS MASAKAN BIZZ & TESTIMONI PELAJAR
whatsapp : 0172260719 chef obie
 
 



Terima Kasih

Resepi Cupcake Pilihan Netizen : ALMOND MOCCA CUPCAKE

Resepi Cupcake Pilihan Netizen : ALMOND MOCCA CUPCAKE 



chef obie memasak menggunakan minyak kelapa medetop !



Masih belum terlambat chef obie mengucapkan HAPPY DEEPAVALI kepada yang beragama hindu.
Alhamdulillah hari ini chef dapat juga menyelesaikan beberapa dateline dengan sempurna walau kata orang hari inikan cuti, Tapi tidak pada mereka yang ada komitmen tidak menentu dan sibuknya tidak dijangka.Syukur kepada Allah swt merupakan sebaik-baik PERANCANG dan pemberi rezeki.

Terima kasih kepada anda yang menggunakan perkhidmatan katering SKY CHEF CATERING KUALA LUMPUR , juga anda yang mendapatkan ebook keluaran SWEETMEDIA nukilan chef obie juga yang menggunakan khidmat perundingan profesional dalam set up Restauran, foodtruck , kedai bahan bakeri , foodcourt , gerai dan yang berkaitan daripada MGJ CONSULTANCY KUALA LUMPUR .Perkhidmatan profesional daripada chef obie telah mendapat sokongan ramai semenjak 2010 hingga kini.

Berbalik kepada tajuk diatas pasti ramai yang tahu dan pandai makan cupcake,tapi tak ramai juga yang tahu apa itu cupcake , cupcake tu muffin ke? muffin tu cupcake ke ? chef ingin berkongsi sedikit info berkaitan cupcake dan muffin.

Cupcake 

Kek yang dibakar dalam bekas cawan kertas dan mempunyai pasangan buttercream, frosting dan sebgainya yang sesuai.Yang jelas ia lebih menarik dan manis.Juga mesti berpasangan dengan hiasan buttercream,frosting , ganach'e atau kombinasi cream dan ganach'e dan sebagainya yang penting ada pasangannya diatas permukaan cupcake.

Muffin 

Kek kecil yang berasal dari UK , bezanya dari segi rasa kurang manis , kek mesti merekah dipermukaan dan tiada hiasan buttercream atau apa sahaja diatasnya -
Perlu diIngat TIADA pasangan diatas permukaannya seperti cupcake.jelas tak?mudah untuk anda bezakan cupcake dengan muffin.Cuma kebanyakan dalam pasaran tidak menghasilkan muffin yang sebenar atas sebab costing dan permintaan masyarakat tempatan yang suka benda yang cantik, jadi terhasilah sponge cake pelbagai perisa dan perasa sebagai muffin.

Jelaskan, mudah aje nak bezakan cupcake dengan muffin,Jom kita buat cupcake yang mudah dan sedap " ALMOND MOCCA CUPCAKE "




Bahan

240 gm Mentega Unsulted Butter
210 gm Gula
5 biji Telur saiz A atau B ( simpan peti sejuk semalaman sebelum digunakan )
200 gm Tepung Gandum ( ditapis )
3 sdm Tepung Jagung ( ditapis )
1 sdt Serbuk Penaik atau Baking powder ( ditapis )
1 sdt Vanilla essence /  Vanilla Flavour
1 biji parutan kulit lemon
1 sdm Nescafe+ 1 sdm air panas ( kacau mesra )
4 sudu besar Tepung Susu Krim
80gm Hirisan Badam ( dibakar dahulu sebelum digunakan )
Garam Secubit



Cara Penyediaan :



1.Sila Pastikan bahan kering seperti – Tepung gandum ,Tepung jagung dan serbuk penaik ditapis atau ayak bersama.Sila tapis 3 kali untuk mendapatkan hasil yang sempurna.

2.Pukul mentega bersama garam dan gula sehingga lembut adunan dan berubah warna.

3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dengan kelajuan pukulan sederhana , jangan lupa vanilla essence dan bancuhan nescafe ( 1sdm air panas ) teruskan pukulan sehingga kembang .

4.Perlahankan pukulan, masukkan bahan kering yang telah ditapis dan hirisan Almond sehingga selesai, pastikan mesra dengan adunan, hentikan pukulan.

5.Masukkan Adunan ke dalam plastik piping bag bagi memudahkan anda paip aduna ke dalam acuan kertas cupcake. * Pastikan paras adunan dalam kertas cupcake melepasi setengah bahagian kertas cupcake- Anda disarankan menimbang adunan yang diletak dalam kertas cupcake supaya standard ketinggian dan berat cupcake apabila selesai dibakar.

6.Panaskan oven anda terlebih dahulu , 10 minit sebelum membakar. Set kan suhu 180’c bakar selama 25 minit atau sehingga masak *Setiap oven dirumah adalah tidak sama suhu kepanasan. Sebaiknya anda kurangkan suhu kepada 170”c


Sebagai Pasangan Almond Mocca Cupcake sesuai untuk semua jenis buttercream , topping mahupun frosting , mahupun ganache sahaja ( Anda boleh variasikan dengan meletak hiasan atau bahan pewarna atau perasa )




ANDA INGINKAN lebih RESEPI-RESEPI yang CONFIRM MENJADI?



Sila dapatkan ebook-ebook SWEETMEDIA nukilan chef obie yang telah mendapat sambutan netizen sejak 2012 hingga kini sila klik link dibawah ini


Jangan terlepas peluang untuk Join BENGKEL SENI MASAKAN CHEF OBIE , bermula bulan September , Oktober , November dan Disember 2017 untuk keterangan lanjut boleh hubungi

+0169166010 Nesa 
+0172260719 chef obie



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign