CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 9 November 2018

Info Chef Obie : Tugas Dan Tanggungjawab Organisasi Dapur Profesional


Salam Jumaat, Terima kasih kepada anda yang melawat blog chef obie hari ini,Posting info asas untuk anda mengenali pangkat-pangkat atau rank didalam dapur beserta dengan tugasan dan tanggungjawabnya.Sebelum itu jika anda mempunyai sosial media seperti Facebook ,Dengan sukacitanya chef obie menjemput follow untuk lebih mudah anda menerima info,resepi-resepi mahupun perkembangan terkini kelas-kelas masakan perniagaan kelolaan pihak chef.


Jom Follow FB : chefobie untold



TUGAS DAN TANGGUNG JAWAB ORGANISASI DAPUR PROFESIONAL


Tugas dan tanggung jawab organisasi dapur akan chef obie jelaskan berdasarkan tugas masing masing secara menyeluruh manakala secara terperinci akan chef  jelaskan dalam updated info dalam blog ini pada minggu hadapan :


Berikut merupakan organisasi dapur beserta tugasnya  :

1. Chief Cook  ( Executive Chef )  juga Chef De Cuisin atau dipanggil dengan  “Chef” sahaja. Pekerjaan seorang Chef lebih banyak bersifat administrative. Pada Hotel kecil  seorang Chef masih  diperlukan untuk turun padang @ turut mengolah makanan & menu . Tugas dan tanggung jawab seorang Chef antara lain seperti berikut :
1. Mengelola dapur yang menjadi tanggung jawabya. 
2. Menyusun dan mereka cipta Menu 
3. Membuat standard recipe beserta food cost nya
 4. Membuat purchase order ( bahan-bahan ).
 5. Membuat perkiraan ( forecast ) yang akan dicapai.
 6. Memimpin staff dan bawahannya. 
7. Mengawasi perjalannya operasi dapur terutama pada ketika Hotel  atau  restaurant dibuka. 
2.  Assistant Chief Cook ( Sous Chef ) 
Tugas dan tanggung  jawabnya   a d a l a h  menggantikan  kedudukan  Chef apabila  dia berhalangan  atau sedang bercuti  ( day off ).
3.  Chef de Partie  
Tugasnya  memastikan  kelancaran operasi, . Mengorganisasi  dan  membahagi   tugas  dan  pekerjaan  pada staff  bawahannya,   dan  ikut secara  Langsung dalam mengolah dan menyediakan makanan. 
4.  Demi Chef 
Adalah wakil Chef de Partie, tugas dan tanggung jawabnya adalah sama.
 5.  Cook / Commis 
Setiap Chef de Partie dibantu oleh  juru  masak atau tukang masak ( Cook ) dalam melaksanakan tugas dan tanggung jawabnya dan jumlahnya bergantung pada volume  pekerjaan atau keperluan setiap bahagian di dapur seperti Cold Kitchen , Main Kitchen dan Pastry Kitchen . Commis 1  atau  1st Cook  ( Senior Cook ) a d a l a h   pangkat  yang   biasanya  diberikan Kepada  seorang  Cook   yang  dianggap  mampu    u n t u k    mengambil   alih   tanggung jawab  atasannya dan untuk beberapa hal dia diberi kebebasan untuk bertindak sebagai  Chef de Partie /Demi Chef” apa  bila   keadaan memerlukan,   contohnya nya sakit,  cuti,  (day off ) ataupun emergency leave,  sedangkan    Commis 2,   Commis 3 / Cook Helper adalah sebagai   pelaksana   y a n g  bekerja  atas   perintah   atasannya. Pangkat  mereka dinilai  berdasarkan  kecakapan / kemampuan  d a n  lamanya bekerja.  Pasti lepas ini mudah sedikit untuk anda jelaskan kepada yang bertanyakan mengenai tugasan dan tanggungjawab mereka-meraka yang penting dalam dapur profesional ini, dalam masa yang sama chef obie ingin berkongsikan tanggungjawab sosial kepada komuniti ...informasinya dibawah ini.



Salam 

Maaf , menulis malam ni bukan untuk berkongsi resepi atau yang berkaitan dengannya.
Tetapi ia lebih sebagai perkongsian santai dari hati yang tak lah seberapa baik ini.
Mungkin pada anda , tajuk yang chef tulis ini tidaklah menarik mana...,jika ia tidak menarik dan tidak memberi apa-apa keuntungan-
Anda bolehlah scrool atau klik ke informasi yang lain dlm internet ini..
Terima Kasih sekurangnya , anda pasti terbaca posting FB- chefobie untold diatas.

Sekadar ingin menjentik hati-hati 

Yang ada sekarang ini, 
Ia memang berlaku dalam kehidupan harian dalam masyarakat kita hari ini.
Suka atau tidak, 
chef harap setiap dari kita muhasabah diri sebentar ,
Ya, betul anda sibuk dengan kerja, dengan urusan keluarga anda , perniagaan anda , suami anda , isteri anda , anak-anak anda setiap hari...

Cubalah 

Ambil sedikit masa bertanyaakan khabar keadaan mak abah dikampung mahupun di taman, dipondok ke , di pangsapuri ke , apartment ke , kondo ke.., 10 minit sahaja setiap hari untuk permulaan anda memulakan kehidupan anda setiap hari. Jangan anda kata tiada telefon untuk dihubungi. Cuba fikirkan cara bagaimana untuk anda mula berbicara menghilangkan rasa rindu dari orang tua anda disana.Ingatlah Keberkatan hidup anda kalau tidak daripada Doa-doa kedua orang tua, Anda tidak kemana la..walau anda ni doktor , engineer , ada master phd pelbagai lapangan..dari universiti luar negara mahupun tempatan..itu semua tak ada nilai..mungkin dari zahir anda kelihatan hebat..tapi hakikatnya hidup anda tak bahagia , tak mencukupi dalam banyak hal...rezeki anda tiada keberkatan... ingat maksud rezeki itu luas...

( Cubalah berfikir sebentar keadaan ke dua orang tua anda , dah makan ke mereka , ada duit ke untuk mneruskan kehidupan mereka , kesihatan mereka lagi macam mana...Anda sepatutnya bersyukur sekiranya kedua orang tua anda masih hidup dan bernyawa, kerana jika hilang mereka..hilang juga doa-doa mereka dan keeberkatan hidup anda ...juga berkurang )

Sekadar berkongsi rasa, 

kerana apa yang berlaku dihadapan mata chef , mahupun dari yang terdekat mahupun rakan taulan juga kenalan Isu nya sama.. MENGABAIKAN KEBAJIKAN KEDUA IBU BAPANYA , juga.. adik beradik anda yang tidak senasib baik seperti anda.Pasti ada adik-adik anda atau abang atau kakak anda yang sukar kehidupannya.Cubalah ringankan tulang membantu dari segi apa pun,Usah malu jika mereka tidak sehebat anda. Tapi anda yang rasa diri berjaya ini yang patut malu pada Allah ! 
Jangan terlalu lama mendongak ke langit...

Semoga kita semua dijauhkan dari berlaku sedemikian ke atas diri kita..
sedar atau tidak sedar...


Tetiba pulak ada pic candy coconut , actually chef terjumpa candy coconut ni kat restauran mamak di telok panglima garang , chef pun beli dan menikmatinya..sebab ia mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak chef dulu...Ia tiada kena mengena dengan tajuk posting diatas..ia sekadar iklan ringan..dari chef obie , korang kalau jumpa candy ni bolehlah cuba yea..masih lazat seperti dulu !
Maniskanlah senyuman semanis candy coconut...



Be Good To others

Maaf Salah & Silap juga kekurangan tulisan chef malam ni...pendek aje..sebab tak sanggup nak tulis panjang-panjang, kite semua PENDOSA ! Semoga ada sedikit kebaikan dari perkongsia malam ni...have a sweet dreams
#chefobie #tanggungjawabsosialchefobie


Jom Ke Kelas Masakan Perniagaan Popular



Terima Kasih

Resepi Manisan Mudah Dan Sedap Juga Cara Menurunkan Suhu Badan Ketika Demam

RESEPI MANISAN YANG MUDAH DAN SEDAP JUGA CARA MENURUNKAN SUHU BADAN KETIKA DEMAM



Salam Jumaat , dengan cuaca sekarang tidak menentu kadang agak panas yang melampau , kemudian hujan lebat mahunye mudah ketahanan badan yang rapuh menjadikan diri kite mudah demam dan batuk-batuk yang panjang dan lambat untuk sembuh , kite seharusnya mengambil berat dengan kesihatan..chef obie terpanggil untuk berkongsi sedikit info dari teman blogger .. Dibawah ini info Cara Menurunkan Suhu Badan Ketika Demam.


Demam Panas atau suhu badan jauh lebih tinggi dari biasa adalah petanda ada sesuatu yang tidak kena dengan badan kita. Kebiasaannya bila suhu badan naik, ia menunjukkan bahawa badan sedang cuba melawan jangkitan virus atau bakteria.
Selain pengambilan ubatan moden untuk menurunkan suhu badan, ada beberapa petua tradisional yang boleh digunakan untuk menurunkan suhu badan.

Cara Menurunkan Suhu Badan ketika Demam

1)Minum Air Secukupnya – Pastikan anda minum air dalam kuantiti yang lebih banyak ketika anda demam. Pengambilan air dapat mengawal suhu badan anda agar badan tidak mengalami dehidrasi.
2) Air Asam Jawa – Bancuh asam jawa dengan segelas air. Seeloknya anda perlu embunkan air asam jawa tersebut. Kalau tak dapat diembunkan boleh juga diminum begitu. Minum sedikit demi sedikit. Air asam jawa dapat membantu menyejukkan badan dan merawat sakit tekak. Anda juga boleh sapu air asam jawa di kulit kepala dan di bahagian tengkuk dan badan untuk mempercepatkan proses menurunkan suhu badan.
3) Stokin Basah – Ada satu petua yang boleh juga anda amalkan iaitu dengan memakai stokin yang basah ketika suhu badan tinggi. Caranya anda basahkan kedua-dua belah stokin dan pakai. Anda boleh memakai stokin tebal yang kering di atasnya. Amalkan ini sewaktu tidur malam untuk menurunkan suhu badan.
4) Lap Badan – Ambil sehelai tuala dan basahkan. Lapkan badan anda untuk menurunkan suhu. Anda juga boleh biarkan tuala yang basah di atas dahi untuk menurunkan suhu badan.
5) Daun Bunga Raya – Daun dan bunga raya boleh digunakan untuk menyejukkan badan. Ambil bekas berisi air dan letakkan beberapa helai daun bunga raya bersama beberapa kuntum bunga raya. Ramas sehingga keluar lendir dan sapukan ke rambut dan kulit kepala.
6) Mandi Secara Kerap – Bila suhu badan panas, elok jika anda mandi dengan air suam. Ini dapat membantu menurunkan suhu badan anda.
Namun harus diingatkan jika suhu badan tinggi untuk tempoh beberapa hari dan cara-cara yang dikongsikan di atas ini tidak dapat membantu untuk menurunkan suhu badan anda, lekas-lekaslah berjumpa doktor. Anda juga perlu segera berjumpa doktor jika suhu badan tinggi berserta muntah dan cirit birit, sesak nafas, sakit sendi, sawan atau sebarang gejala lain yang membimbangkan...selain tu...sekiranya anda mementingkan penjagaan kesihatan diri dan pemakanan, Anda boleh ambil 1 sudu besar VCO medetop ( Minyak kelapa Dara Medetop )



hari ini juge chef nak kongsikan satu resepi mudah dan menyegarkan...

"RESEPI MANISAN POPULAR YANG MUDAH DAN SEDAP !"


TUM TIM GROB atau RED RUBY ala chef obie

Resepi, manisan dari negara Thailand...sawadikap...! Pasti anda suke makan manisan thai ni.. ,

Bahannya.

500 gm sengkuang cina.
1 cawan santan
1sdt garam
6 sdb tepung ubi
pewarna merah @ Pati Sirap Rose
Air secukupnya
Gula Sirap atau sirap rose
Parutan Ais secukupnya

Cara Penyediaan 

1.Sengkuang cina potong dadu kecil , rendam dalam air yang telah dicampur
sedikit pewarna merah dalam sejam kemudian toskan.

2.sengkuang yang telah diwarnakan itu disalut pula dengan tepung ubi,
pastikan sengkuang disaluti penuh dengan tepung ubi tau..sebab kita akan merebus sengkuang ini.
3.Panaskan air-apabila air mendidih masukkan sengkuang yang sudah disalut
dengan tepung ubi.biar sengkuang tu timbul dipermukaan baru angkat tau...ini yg dipanggil red ruby.. 4.Simpan dlm peti sejuk lebih baik sebelum digunakan utk hidangan red ruby ni.

5.Cara hidang- Letakkan Parutan Ais Sekepal atau secukupnya utk satu mangkuk atau bekas yg korang gunakan.

6.Masukkan gula sirap @ sirap rose ikut rasa manis masing-masing. selalunya santan tu masukkan santan yg telah dimasak bersama sedikit garam dan disejukkan terlebih dahulu .Akhir sekali dihiaskan dgn hirisan nangka dan red ruby.sedap tau.. Selamat mencuba 




Terima Kasih

RESEPI UNTUK HAKAK-HAKAK & ABAM-ABAM DARI CHEF OBIE : AYAM GORENG BEREMPAH KLASIK

RESEPI untuk hakak2 & abam2 dari Chef Obie :AYAM GORENG BEREMPAH KLASIK 🍗🍗🍗🍗


Bahan

2 ekor Ayam (seekor potong 8 atau 4 (berat 1.8-2kg)
Segenggam Serai potong 2 inci dikisar
1 inci Halia kisar
1/2 inci lengkuas kisar
2 sdb ketumbar disangai dan kisar
1 sdb jintan manis disangai dan kisar
1 sdb Rempah Kari
1sdb Serbuk kunyit
1 sdb Tepung gandum
Daun kari secukupnya
Gula,garam,stok ayam,perasa (option)

Cara Penyediaan :

1.Ayam yg telah dicuci bersih,marinated dgn semua bhn diatas.
2.Anda boleh simpan dlm peti sejuk dahulu seharian atau 1 jam, juga boleh terus digoreng.
Selamat mencuba... 🍛🍚🥗🍗
Info chef : Masak dirumah berbeza Masak utk Berniaga 😘
***Ingin tahu lebih Teknik2 Ayam Goreng Berempah yg Tiada dikongsi dlm media / Cara penyediaan yg lebih efisyen utk perniagaan & mesra pelanggan hanya di dlm Kelas2 Masakan Perniagaan Persendirian
Chef Obie +0172260719



Jom Follow FB : chefobie untold

Permintaan Bakal Peniaga,usahawan,pengusaha Restauran /cafe, food truck,gerai,online food delivery & yg berkaitan -

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR : BULAN NOVEMBER & DISEMBER 2018
KELAS NASI AYAM KUKUS BEREMPAH

YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500







Intipati

-Gulai Kukus MEWANGI
( Teknik mempercepatkan penyediaan Nasi Kukus )

- Ayam Goreng Berempah
( Teknik penyediaan ayam supaya cepat Masak , Crunchy & Beraroma )

- Gulai Kari Istimewa Nasi Kukus 

( Rempah ratus dibawa khas dari XXXXXX )
- Sambal Istimewa Nasi Kukus
Merah & Ijo

-Cadangan Harga

-Standard Resepi



Tenaga Pengajar :



Chef Obie



"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )



Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan SEPTEMBER & OKTOBER 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan



Testimoni pelajar :





NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH di #wismacentral ...

Penyediaan rapi.. dari central kitchen,aroma menangkap hidung & merebak ke saraf dan terus ke kepala..😜
Belum..diBuka..dah ade yg Menunggu giliran order Nasi Kukusnye....

Thanks ke atas layanan dari Dapur Aisyah di wisma central KL.



***Sambutan luar biasa ke atas Menu NASI KUKUS AYAM BEREMPAH DAPUR AISYAH

Inspirasi untuk terus kekalkan keaslian penyediaan hidangan ini !


Kepada Anda yang berada di Area KLCC , Aveneu K , Jalan Ampang , boleh singgah di Wisma Central untuk menikmati menu Berhantu " NASI KUKUS AYAM BEREMPAH "







Turut menjadi pilihan pelajar kelas  masakan malam chef obie !


#kelasmasakanperniagaan
#kelasnasikukus
#kelasnasiayam3in1
#kelaswesternfood #kelasnasiayampenyet#mgjconsultancy #chefobie



Terima Kasih

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR : MEE KARI CINA + KARI AYAM KERING + SAMBAL KERING + PES AIR LONGAN

Jom Follow FB : chefobie untold

Permintaan Bakal Peniaga,usahawan,pengusaha Restauran /cafe, food truck,gerai,online food delivery & yg berkaitan -
KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR :
MEE KARI CINA + KARI AYAM KERING + SAMBAL KERING + PES AIR LONGAN


Fees RM2000
Fees Pesara,ibu tunggal, penjaga oku RM1500

KELAS BULAN NOVEMBER 2018
Tarikh Pilihan
20/11/2018
24/11/2018
25/11/2018

Intipati 

Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA 

Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN

Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul

Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI 

Penyediaan Condiments MEE KARI

Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )

Kos Dan Cadangan Harga Jualan

Contoh gambar dari kelas MEE KARI CINA , SAMBAL KERING DAN PES AIR LONGAN









Tenaga Pengajar :


Chef Obie


"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )



Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan SEPTEMBER & OKTOBER 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


#kelasmasakanpopularchefobie #kelasmasakanperniagaan #kelasmeekari#kelasmeekaricina #kelaspesairlongan #kelas #kelasmeekaripopular @ Kuala Lumpur

CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / DEMONSTRASI / MASAKAN PERNIAGAAN DAN BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Jepun, Syiria , Amerika ( usa ) , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .


Sila Klik link yang dibawah 



Syukur Alhamdulillah , setelah melebihi 5 tahun chef obie menjalankan pelbagai program komuniti , seperti program memasak , membaking bertujuan memperkasakan lagi ilmu masakan perniagaan dalam masyarakat berbilang kaum dan latarbelakang seterusnya dapat membantu mereka menambah pendapatan .Malah Bengkel terbaru ini turut mendapat perharian peserta luar negara seperti dari Negara Jepun , Syiria , Pakistan dan Indonesia .

Selamat Maju Jaya,



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign