Share & LIKES
RESEPI LAKSA JOHOR CHEF OBIE
Bahan:
1 paket spageti (direbus terlebih dahulu)
Bahan A:
Direbus dan dikisar (asingkan)
1 kg ikan kembung / selayang@sardine / selar mata besar
120 gm udang basah
1 sudu besar udang kering
Bahan B
(dikisar):
4 biji bawang besar
10-15 tangkai cili kering
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai
2 keping asam gelugur@ keping
1 1/2 cawan santan pekat
1 liter air
1 paket kerisik
3 sudu besar rempah kari
Bahan hiasan:
8 biji limau kasturi
1 biji timun (dihiris halus)bahagian tengah dibuang
segenggam tauge segar
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih
Bahan sambal belacan LAKSA JOHOR:
15 btg Cili kering ( direbus terbih dahulu )
1 inci belacan (dibakar)
Garam secukup rasa
3 biji limau kasturi @ 1 biji limau nipis ( perahan air sahaja )
Cara membuat:
Pertama sekali- Rebus spageti dan tos terlebih dahulu.Rebus ikan, udang, udang kering dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
Untuk menyediakan kuah , tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangApabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa minit.
Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.Masukkan santan pekat , kerisik diikuti dengan air dan masukkan asam keping.Perasakan garam dan gula secukup rasa.Masak sehingga kuah pekat dengan api kecil selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam,lebih lama masak dgn api kecil kuah lebih tahan lama walau tidak simpan dlm peti sejuk..apa pun kuah laksa dah power x simpan dlm peti ais..habis aje! Selamat mencuba di hujung minggu..
FOLLOW IG : chef_obie_official