CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 19 Ogos 2013

Tegar - Aku Yang Dulu Bukan Yang Sekarang [Official Music Video]



Lirik Lagu Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang - Tegar

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita,
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa
Memberi jalan untukmu semua..

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam, selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Membantu keluarga dirumah

Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Tetapi, aku tak berputus asa
Pasti yang kuasa member jalannya

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam, selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman..

Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam, selalu bawa uang recehan
Mengejar cita-cita paling mulia
Bersyukur masuk dapur rekaman..

Sekolah dulu ku gak punya biaya
Terpaksa ku harus mencari nafkah
Paling bisa bantu dengan penuh cinta
Cinta yang penuh warna..

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang
Dulu ditendang sekarang ku disayang
Dulu dulu dulu ku menderita,
Sekarang aku bahagia

Cita-citaku menjadi orang kaya
Dulu ku susah sekarang Alhamdulillah
Bersyukurlah pada yang Maha Kuasa
Memberi.. hoooo... memberi .. jalan untukmu semua



Terima Kasih

Hyper Act. - Hanya Aku [OFFICIAL VIDEO]



Lagu melayu yang tengah hot...
Jom layan...
Lirik Lagu Hanya Aku - Hyper Act

Bersama janji kau sentuh rasa percaya
Hangat dinginmu mengundang rindu kecewa
Hanya aku dihuni sepi rasa kasihmu

[*] Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Apakah mungkin berulang janji setia
Apa kan kekal ataupun menyambut duka
Dan dirimu di janji Sang Sempurna
Dan kecewa kini dipulih rasa kasihmu

Repeat [*]

Dihuni rasa rindu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dingin rasa kasihmu
Bagai bintang bersemi
Rindu janji bicara
Kekal selamanya
Walau sekadar mimpi
Tak pernah ku peduli
Selamanya kan ku pasti merindui dirimu
Hanya aku




Terima Kasih

Selena Gomez - Come & Get It




[chorus]
When you're ready come and get it (x2)
Na na na (x3)

When you're re-e-a-dy (x2)

When you're ready come and get it
Na na na (x3)

You ain’t gotta worry it’s an open invitation
I’ll be sittin’ right here real patient
All day all night I’ll be waitin’ standby
Can’t stop because I love it, hate the way I love you
All day all night maybe I’m addicted for life, no lie.
I’m not too shy to show I love you, I got no regrets.
I love you much to, much to hide you, this love ain’t finished yet. This love ain’t finished yet…
So baby whenever you’re ready…

[chorus]
When you're ready come and get it (x2)
Na na na (x3)

When you're re-e-a-dy (x2)

When you're ready come and get it
Na na na (x3)

You got the kind of love that I want, let me get that.
And baby once I get it I’m yours no take backs.
I’m gon’ love you for life I ain’t leaving your side
Even if you knock it ain’t no way to stop it
Forever you’re mine baby I’m addicted no lie, no lie
I’m not too shy to show I love you, I got no regrets.
So baby whenever you’re ready…..

[chorus]
When you're ready come and get it (x2)
Na na na (x3)

When you're re-e-a-dy (x2)

When you're ready come and get it
Na na na (x3)

This love will be the death of me, but I know I’ll die happily
I’ll know I’ll know I’ll know
Because you love me so…Yeah!

[chorus]
When you ready come and get it
Na na na (x3)

When you're re-e-a-dy (x2)

When you're ready come and get it Na na na (x3)


Terima Kasih

Justin Bieber - Nothing Like Us (Official Music Video) and lyrics



Justin Bieber "Nothing Like Us"


Ohh...Ohhh....uh...

Lately I've been thinkin',
Thinkin' bout what we had,
I know it was hard,
It was all that we knew, yeah

Have you been drinkin'
To take all the pain away?
I wish that I could give you what you deserve...

'Cause nothing can ever,
Ever replace you.
Nothing can make me feel like you do, yeah.
You know there's no one
I can relate to.
And know we won't find a love that's so true...

There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together through the storm.
There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together, oh

I gave you everything, baby,
Everything I had to give.
Girl, why would you push me away, yeah?
Lost in confusion,
Like an illusion,
You know I'm used to making your day...

But that is the past now,
We didn't last now,
I guess that this is meant to be, yeah...
Tell me, was it worth it?
We were so perfect.
But, baby, I just want you to see...

There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together through the storm.
There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together, oh

There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together through the storm.
There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together, oh...

 Saje.. layan...lagu nak masuk tido..heee

Terima Kasih

Resepi Baked Neapolitan Cheesecake... kepada peminat cheesecake !

Batter neapolitan cheesecake...
Neapolitan Cheesecake setelah disejukkan dan telah dipotong kemas...

Resepi Neapolitan Cheesecake

Base: Kek Chiffon
A:
15g serbuk koko
1/4C air panas
*1/2st chocolate emulco

B:
2 kuning telur
50g gula kastor
75g tepung superfine
1/2st + 1/4st baking powder
1/4st soda bikar
1/8C minyak jagung
1/2st esen vanila

C:
2 putih telur
1/8st cream of tartar
35g gula kastor

Cara:
1. Larutkan serbuk koko & choc emulco dalam air panas. Ketepikan.
2. Dalam satu bekas, campurkan kesemua Bahan B. Masukkan larutan koko tadi dan kacau rata.
3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan separuh gula. Pukul dengan kelajuan tinggi, masukkan selebih gula dan pukul hingga kental.
4. Gunakan kaedah kaup balik, kaupkan adunan putih telur ke dalam adunan tadi.
5. Tuang dalam bekas 9" dan bakar secara bain marie dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 25-30 min, 175C.
6. Sejukkan kek pada suhu bilik di atas redai (masih dalam loyangnya).

Cheese filling:

60g butter,
200ml whipping cream
250g cream cheese, suhu bilik
50g gula kastor
40g tepung gandum/superfine, ditapis
2sudu besar + 2sudu kecil tepung jagung, ditapis
4 biji kuning telur
1sudu kecil jus limau/lemon

4 biji putih telur
1/4sudu kecil cream of tartar
70g gula kastor

50g white chocolate, dicairkan
1st strawberry paste + beberapa titis pewarna merah

Cara:
1. Sediakan springform pan 9" yang digris dan dialas baking paper pada dasar dan kelilingnya. Letakkan kek sponge coklat di dalam. Ketepikan.

2. Pukul cream cheese, butter, 40g gula kastor dan whipping cream hingga sebati. Masukkan campuran tepung diayak dan adun rata. Masukkan kuning telur dan jus lemon, pukul sebati. Bahagikan adunan kepada dua ( berat 335g setiap satu).

2. Masukkan white chocolate cair ke dalam satu adunan. Masukkan strawberry paste + pewarna ke dalam adunan yang lagi satu.

3. Dalam bekas bersih, pukul 2 biji putih telur dengan 1/8st cream of tartar hingga berbuih. Masukkan 30g gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul hingga kembang dan ringan. Kaup balikkan ke dalam adunan keju coklat perlahan-lahan. Bakar dalam oven 160C selama 25-30 minit secara waterbath. Pastikan ketinggian air lebih kurang paras kek coklat.

4. Beberapa minit sebelum adunan keju white coklat masak, pukul baki 2 biji putih telur dengan 1/8st cream of tartar bersama baki 30g gula hingga bertanduk. Kaup balikkan ke dalam adunan keju strawberry.

5. Tuangkan adunan keju strawberry di atas adunan keju coklat dan bakar lagi 30-40minit atau hingga permukaan atas cheese kelihatan sedikit kering dan bahagian tengah tidak lagi bergoyang.

6. Renggangkan pintu oven sedikit, biarkan kek sejuk dalam oven lebih kurang 1 jam. Seterusnya sejukkan pada suhu bilik (masih dalam loyangnya) dan simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari loyangnya.

7. Hias dengan fresh cream atau mengikut citarasa anda.Obie suke plain aje...yang penting kekemasan pada kek.. dan ketika memotong...,
tips- ketike memotong, pisau rendamkan pada air panas seketika sebelum memotong cheese cake...ia akan menghasilkan potongan yang kemas.

Selamat Mencuba..dan anda boleh sharingkan resepi ini kepada teman-teman yg suke sesangat dengan cheese cake..peace...

Terima Kasih

Apa itu Ovalete?

gambar courtesy google

Apa itu Ovalette?

Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.

Apa itu emulsifier atau pengemulsi/penstabil?

Pengemulsi, dalam bahasa mudah, adalah satu bahan yang membantu proses menyatukan dua bahan lain yang secara biasanya tidak boleh bercampur. Pengemulsi menyatukan lemak (minyak) dan cecair, lesitin soya merupakan pengemulsi yang biasa. Kuning telur yang kaya dengan lesitin fosfolipid (lecithin phospoholipid) merupakan satu pengemulsi/penstabil yang semulajadi. [citation] [citation]

Ovalette berbentuk pes atau pekatan berwarna kuning dan boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan kek. Ia selalu digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek. Ovalette juga kadang-kadang digunakan dalam membuat kek lapis sarawak dan apam. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek itu naik (rise) dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat. Ovalette menjadikan kek mudah mengental (stiff), stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek, di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak. [citation] [citation] [citation]



Tahukah anda sebenarnya ovalette itu diperbuat dari Monoglyceride, Polyglycerol, Polysorbate, Sorbitol, Propylene Glycol, Tartrazine (pewarna) dan air? Rajin-rajinlah menyemak label apabila membeli produk dipasaran. Tetapi perlu lebih berhati-hati apabila membeli bahan mentah di kedai menjual bahan bakeri kerana kebanyakan bahannya adalah dipek semula untuk pembungkusan yang lebih kecil dan biasanya tiada sebarang label. [citation]


Bahan-bahan utama yang terkandung dalam ovalette itu adalah terdiri dari sumber lemak yang berkemungkinan lemak haiwan atau lemak tumbuhan iaitu Monoglyceride dan Polyglycerol. Sekiranya bahan tersebut sah dari sumber tumbuhan dan terdapat pengesahan HALAL pada produk tersebut, insyaallah ianya dijamin halal. Namun sekiranya sumbernya tidak dinyatakan dan ditambah pula tiada pengesahan halal, maka berkemungkinan besar produk itu tidak halal. Kemungkinan besar sumber lemak diperolehi dari lemak babi atau lemak haiwan yang tidak disembelih mengikut perundangan Islam. [citation]

Monoglyceride (E471): It is an Emulsifier which can be of vegetable or animal origin. There are two ways of finding out : either the wrapper says "suitable for vegetarians" or you have to ask the manufacturer (this has been done for the manufacturers listed above). If of animal origin it should be suspected till the source is known (whether zabiha animal or not). (Status: depends) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)

Polyglycerol (E475): Halal if it is 100% from plant fat, Haraam if it is from pork. (Status: depends) (http://special.worldofislam.info/Food/numbers.html)

Polysorbate 60/65/80 (E432-436): It is obtained from fat. It is Halal only if it is made from vegetable fat or Halal or Kosher certified. (Status: depends) [citation]

Sorbitol (E420): Sorbitol is a sugar substitute often used in diet foods (including diet drinks) and sugar-free chewing gum. It also occurs naturally in many stone fruits. Sorbitol is also used in modern cosmetics as a humectant and thickener. (status: halal) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)

Propylene Glycol (E1520): An organic compound, it is a humectant food additive, labeled as E number E1520. It is used as a moisturizer in medicines, cosmetics, food, and tobacco products. Halal if from petroleum or other halal source. (status: halal) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)

Tartrazine (color) (E102): It is a chemical dye which give lemon yellow color. Since it is soluble in water no other solvents are used. A synthetic yellow azo dye found in fruit squash, fruit cordial, coloured fizzy drinks, instant puddings, cake mixes, custard powder, soups, sauces, ice cream, sweets, chewing gum, marzipan, jam, jelly, mustard, yoghurt and many convenience foods together with glycerine, lemon and honey products. It can also be found in the shells of medicinal capsules. It appears to cause the most allergic and/or intolerance reactions of all the azo dyes, particularly amongst those with an aspirin intolerance and asthmatics. Not recommended for consumption by children. Its use is banned in Norway and Austria. This is Halal. (status: halal) (http://www.muslimconsumergroup.com/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=118&resetfilters=0&clearordering=0&clearfilters=0)

Walau bagaimanapun, ini hanya sebagai guideline. Anda boleh check 'ingredients' dan e-code di laman-laman, tak semestinya untuk Ovalette sahaja tapi boleh juga bahan-bahan lain:

Guided Ways
Food Ingredient Numbers
Muslim Consumer Group - E numbers
Makanan E-code halal di Malaysia
Halal Knowledge Center
Check status halal dari kod bar JAKIM


***Definisi ringkas [citation]:

Halal: Lawful, permitted, dibenarkan
Haram: Unlawful, prohibited, dilarang
Mashbooh/mushbooh: Questionable, suspect, ragu-ragu, perlu lebih maklumat untuk dikategorikan sebagai halal/haram, bergantung pada origin (source)

NB: Kod E bukan bermakna ia mestilah haram tetapi sekadar koding untuk aditif makanan yang diformulasikan oleh European Economic Comunity dan digunapakai diseluruh dunia [citation].

Terima Kasih

Katering Open House Hari Raya


SKY CHEF CATERING SERVICES

017 2260719
012 3986240


Terima Kasih

Resepi Cupcake Butterscotch Chef Obie

Obie berkongsi kepada anda basic membuat cupcake butterscotch yang sedap ni..
resepi ini ada didalam buku cupcake 3D chef obie....m/s 85
Selamat Mencuba...

Terima Kasih

Pertandingan Mereka Cipta Logo Baru Sky Chef Catering

Kepada anda yang berbakat dan kreatif tidak kira sama ada profesional
, pelajar-pelajar grafik, it atau sebaginya, Kami di Sky Chef Catering Dngan sukacitnya
Mengadakan "PERTANDINGAN MEREKA CIPTA LOGO BARU SKY CHEF CATERING"-

SYARAT PENYERTAAN

1.Terbuka Kepada Anda Yang Berbakat -

2. Tiada Had Umur.

3. Kreativiti Hasil Karya Perlu Asli Dan Dlm Format software adobe illustrator / photoshop, serta beri dalam format jpeg -boleh hanta menggunakan cd-r
atau terus email kepada pihak kami.

4. Perlu Memperlihatkan Logo - sesuai pada namanya ( SKY CHEF CATERING )

5. Tiada Had Penyertaan- boleh hantar seberapa banyak penyertaan

6. Tiada Had Penggunaan Warna

7. Setiap Warna Perlu Ada maksud dan motif yang sesuai dengan ( SKY CHEF CATERING )

8. Tarikh Bermulanya Petandingan Mereka Logo Baru Sky Chef Catering Ialah 19 / 08 / 2013

9. Tarikh Tamatnya Penyertaan Mereka Logo Baru Sky Chef Catering Ialah 19 / 09 / 2013- penyertaan diterima selewatnya pukul 11 malam / 2300 19 / 09 / 2013 Hari Khamis.

10.Setiap penyertaan hasil karya peserta pertandingan akan menjadi hak milik Sky Chef Catering, Pihak Sky Chef Catering berhak menggunakan Hasil karya peseta dan pemenang sebaga iklan dan sebagainya.

11. Hadiah Tempat Pertama Wang Tunai RMxx, Sijil Penyertaan Dan Buku Masakan
Hadiah Tempat Kedua Wang Tunai RMxx , Sijil Penyertaan Dan Buku Masakan
Hadiah Tempat Ketiga Sijl Penyertaan Dan Buku Masakan

12. Setiap Penyertaan Perlu di email kepada gunawan.jamil@gmail.com
atau hantar dlm bentuk cd-r ke alamat 1B-08-10, Merdeka Villa , Jalan Merdeka,
Ampang, 68000 Selangor.

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign