Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 18 Oktober 2017

Resepi Cupcake Pilihan Netizen : ALMOND MOCCA CUPCAKE

Resepi Cupcake Pilihan Netizen : ALMOND MOCCA CUPCAKE 



chef obie memasak menggunakan minyak kelapa medetop !



Masih belum terlambat chef obie mengucapkan HAPPY DEEPAVALI kepada yang beragama hindu.
Alhamdulillah hari ini chef dapat juga menyelesaikan beberapa dateline dengan sempurna walau kata orang hari inikan cuti, Tapi tidak pada mereka yang ada komitmen tidak menentu dan sibuknya tidak dijangka.Syukur kepada Allah swt merupakan sebaik-baik PERANCANG dan pemberi rezeki.

Terima kasih kepada anda yang menggunakan perkhidmatan katering SKY CHEF CATERING KUALA LUMPUR , juga anda yang mendapatkan ebook keluaran SWEETMEDIA nukilan chef obie juga yang menggunakan khidmat perundingan profesional dalam set up Restauran, foodtruck , kedai bahan bakeri , foodcourt , gerai dan yang berkaitan daripada MGJ CONSULTANCY KUALA LUMPUR .Perkhidmatan profesional daripada chef obie telah mendapat sokongan ramai semenjak 2010 hingga kini.

Berbalik kepada tajuk diatas pasti ramai yang tahu dan pandai makan cupcake,tapi tak ramai juga yang tahu apa itu cupcake , cupcake tu muffin ke? muffin tu cupcake ke ? chef ingin berkongsi sedikit info berkaitan cupcake dan muffin.

Cupcake 

Kek yang dibakar dalam bekas cawan kertas dan mempunyai pasangan buttercream, frosting dan sebgainya yang sesuai.Yang jelas ia lebih menarik dan manis.Juga mesti berpasangan dengan hiasan buttercream,frosting , ganach'e atau kombinasi cream dan ganach'e dan sebagainya yang penting ada pasangannya diatas permukaan cupcake.

Muffin 

Kek kecil yang berasal dari UK , bezanya dari segi rasa kurang manis , kek mesti merekah dipermukaan dan tiada hiasan buttercream atau apa sahaja diatasnya -
Perlu diIngat TIADA pasangan diatas permukaannya seperti cupcake.jelas tak?mudah untuk anda bezakan cupcake dengan muffin.Cuma kebanyakan dalam pasaran tidak menghasilkan muffin yang sebenar atas sebab costing dan permintaan masyarakat tempatan yang suka benda yang cantik, jadi terhasilah sponge cake pelbagai perisa dan perasa sebagai muffin.

Jelaskan, mudah aje nak bezakan cupcake dengan muffin,Jom kita buat cupcake yang mudah dan sedap " ALMOND MOCCA CUPCAKE "




Bahan

240 gm Mentega Unsulted Butter
210 gm Gula
5 biji Telur saiz A atau B ( simpan peti sejuk semalaman sebelum digunakan )
200 gm Tepung Gandum ( ditapis )
3 sdm Tepung Jagung ( ditapis )
1 sdt Serbuk Penaik atau Baking powder ( ditapis )
1 sdt Vanilla essence /  Vanilla Flavour
1 biji parutan kulit lemon
1 sdm Nescafe+ 1 sdm air panas ( kacau mesra )
4 sudu besar Tepung Susu Krim
80gm Hirisan Badam ( dibakar dahulu sebelum digunakan )
Garam Secubit



Cara Penyediaan :



1.Sila Pastikan bahan kering seperti – Tepung gandum ,Tepung jagung dan serbuk penaik ditapis atau ayak bersama.Sila tapis 3 kali untuk mendapatkan hasil yang sempurna.

2.Pukul mentega bersama garam dan gula sehingga lembut adunan dan berubah warna.

3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dengan kelajuan pukulan sederhana , jangan lupa vanilla essence dan bancuhan nescafe ( 1sdm air panas ) teruskan pukulan sehingga kembang .

4.Perlahankan pukulan, masukkan bahan kering yang telah ditapis dan Macadamia nut sehingga selesai, pastikan mesra dengan adunan, hentikan pukulan.

5.Masukkan Adunan ke dalam plastik piping bag bagi memudahkan anda paip aduna ke dalam acuan kertas cupcake. * Pastikan paras adunan dalam kertas cupcake melepasi setengah bahagian kertas cupcake- Anda disarankan menimbang adunan yang diletak dalam kertas cupcake supaya standard ketinggian dan berat cupcake apabila selesai dibakar.

6.Panaskan oven anda terlebih dahulu , 10 minit sebelum membakar. Set kan suhu 180’c bakar selama 25 minit atau sehingga masak *Setiap oven dirumah adalah tidak sama suhu kepanasan. Sebaiknya anda kurangkan suhu kepada 170”c


Sebagai Pasangan Latte Macadamia Cupcake sesuai untuk semua jenis buttercream , topping mahupun frosting , mahupun ganache sahaja ( Anda boleh variasikan dengan meletak hiasan atau bahan pewarna atau perasa )




ANDA INGINKAN lebih RESEPI-RESEPI yang CONFIRM MENJADI?


Sila dapatkan ebook-ebook SWEETMEDIA nukilan chef obie yang telah mendapat sambutan netizen sejak 2012 hingga kini sila klik link dibawah ini


Jangan terlepas peluang untuk Join BENGKEL SENI MASAKAN CHEF OBIE , bermula bulan September , Oktober , November dan Disember 2017 untuk keterangan lanjut boleh hubungi

+0169166010 Nesa 
+0132015772 Pn Nor 
+0172260719 chef obie





Terima Kasih

Ahad, 15 Oktober 2017

Perbezaan Whipping Cream , Filling Dan Topping Jam



Assalamamualaikum wbt ,

Rasanya dah banyak kali juge chef obie terima pertanyaan yang sama, 
masih ramai yang tidak tahu  dan mungkin keliru...biase la tu..
tak dapat bezakan apa itu Non Dairy Whipping Cream dengan Dairy Whipping Cream.

Chef obie beri pencerahan-
Non Dairy Whipping Cream atau dalam bahase melayunye
Krim putar bukan tenusu.

Dairy Whipping Cream pula merupakan Krim Putar Tenusu.

Chef harap sedikit info berkaitan kedua jenis whipping cream ini senang untuk anda fahami akan fungsi dan kegunaaannya.

Sekarang ke dua jenis whipping cream ini mudah didapati dipasaraya berhampiran anda , selain kedai pembekal bahan kek.

Cara penyimpanan 

Non Dairy Whipping Cream perlu disimpan ditempat beku supaya tahan lebih lama , maklumlah pembuatan melalui proses kimia juge walaupun daripada minyak saayuran dan kelapa heeee...mudah rosak pada suhu yang tidak sesuai...boleh menangis tau !

Manakala cara menyimpan Dairy Whipping Cream pula lebih mudah...hanya perlu simpan ditempat sejuk..chiller dah cukup, kalau kat dalam rumah simpan dalam peti ais kat bahagian bawah pun dah okay.




Perbezaan dan Fungsinya





Non-Dairy Whipping Cream ~

 Krim Putar Bukan Tenusu

Non-Dairy Whipping Cream atau juga dikenali sebagai ~ Fresh Cream @ Whip Topping For Cakes and Pastries @ Whipped Topping @ Whipped Cream 






contoh jenama yang popular Non Dairy Whipping Cream -Richs.... pengurus besar produk rich untuk asia tenggara ni merupakan teman seperjuangan chef obie juge yang pernah same2 merase susah payah dalam idustri kek , pastry dan bakery ni... chef ian ...good luck bro !

Merupakan krim yang dibuat khas untuk hiasan kek.atau dekorasi kek.
Ia dibuat daripada minyak sayuran dan minyak kelapa sawit dan tidak mengandungi bahan tenusu. Ini menjadikan ia lebih stabil, senangkata dekorasi yang dipaip menggunakan krim ini tahan seminggu tanpa kehilangan bentuknya.mmmm amacam ok tak?sebab tu kedai kek kebayakkannya suka gunakan produk jenis ni.mmmm..tapi kalau yang profesional ..die orang tak suke guna kannya..termasuk chef obie..heeee sajekan.

satu lagi kelebihannya Ia boleh kembang 3~4x ganda daripada kuantiti asalnya jika dipukul,. 1 liter krim ini boleh menyalut dan menghias 3 biji kek bersaiz 8 inci (lebih kurang 300g krim dalam bentuk cecair).Peringatan Sebelum digunakan kotak krim harus digoncang supaya sebati hahahaha... macam susu skim mase kat sekolah rendah dulu.. kena goncang dulu yea.
( sebab perlu digoncang kerana air dan krim di dalam kotak akan terpisah semasa proses nyahbeku dari freezer...lebih kurang gitu r ayatnye ) dan perlu diingat pukul pada kelajuan yang tinggi hingga kembang gebu sexy....

Kegunaan dan cara menggunakannya



Tuangkan hanya dalam sukatan yang diperlukan sahaja. Untuk 1 liter boleh digunakan untuk membuat 3 biji kek. Krim putar
Tips-
Sebelum melakukan proses memukul atau memutar, pastikan peralatan seperti mangkuk mixer dan alat pemukul dalam keadaan sejuk (  simpan sekejap aje peralatan dalam peti ais ) ini adalah untuk memudahkan juge mempercepatkan proses pengembangan krim...kembang gebu gitu! 

chef ade kata pukul pada kelajuan yang tinggi..jangan pula anda terus pukul laju2..heee... step kena ade..

Mulakan proses memukul krim pada kelajuan perlahan dan tambahkan kelajuan tinggi apabila melihat krim sudah mula mengental boleh perlahan kelajuan bila krim sudah mula licin dan bertanduk. Kebiasannya masa yang diambil untuk memukul krim lebih kurang 2 minit. Krim yang diputar sempurna biasanya licin dan halus tidak terlalu lembik dan tidak terlalu kaku. Untuk mendapatkan tekstur krim yang cantik putar pada satu arah aje...
Perlu diingat..krim jenis ini dah manis, tapi boleh tambah sedikit gula castor jika mahu.
Boleh diwarnakan dengan pewarna gel paste atau cecair ( jgn letak lebih ..sikit aje sebab boleh rosakkan  struktur krim  )
kalau ade lebihan krim, boleh disimpan dalam bekas kedap udara tapi tak perlu simpan dalam sejuk beku..dalam peti ais aje, yang pasti krim ni dah tak tahan lama ..jadi anda perlu selesdaikan lah bakinye ini segera.Satulagi nak bagi tau... apabila deko guna krim jenis ni..sentiasa simpan dalam tempat sejuk,sebab ia tak akan tahan suhu panas.



Dairy Wipping Cream ~
 Krim Putar Tenusu
Dairy Whipping Cream atau juga dikenali sebagai ~ Thick cream atau Double Cream



contoh jenama Dairy Whipping Cream - Anchor brands...halal pun ade.

Merupakan hasil tenusu dan mengandungi 35 % lemak susu.Boleh cek pada kotak whipping cream jenis dairy. Ia sesuai digunakan dalam masakan-masakan Barat, membuat kek seperti tiramisu,cheesecake,panacotta atau hiasan mudah untuk aiskrim atau pencuci mulut ala Barat.
Perlu dipukul dengan kelajuan sederhana hingga ia menjadi kental dan bolehlah dimasukkan dalam masakan-masakan tersebut. Tetapi krim ini tidak sesuai untuk hiasan kek seperti Black Forest dan lain-lain kerana warnanya kekuningan dan kurang stabil. Ini bermakna ia tidak boleh mengekalkan bentuknya dalam masa yang lama.

Info chef obie - " Dairy Whipping Cream yang juga dikenali sebagai Thick Cream atau Double Cream "
walaupun tidak berapa sesuai untuk dibuat hiasan kek kebanyakkan pembuat kek yang kata, tapi chef obie kata ia tetap boleh digunakan sebagai dekorasi ke atas kek , perlu teknik dan sedikit campuran ke dalam dairy whipping cream ini untuk menstabilkan struktur deko yang telah dibuat. Dalam Industri Food - Penerbangan @ Inflight Catering Antarabangsa - chef obie juga menggunakan dairy whipping cream ini sebagai deko selain fungsi yang sepatutnya. Dari segi rasa ianya lebih original berbanding non dairy whipping cream.Raja Fadh Arab Saudi pun suke dengan kek yang dihasilkan chef obie...... Alhamdulillah.. jadi anda jangan takut untuk menggunakan produk dairy whipping cream ini , anda hanya perlu sedikit kreativiti... pra campuran gula aising , derbuk koko atau tepung susu atau charlotte ia mampu membantu anda menghasilkan kek yang hebat! 
Chef juge suka gunakan dairy whipping cream ini untuk membuat Ganache' senangkata ia dijadikan sebagai agen pemekat.memang marbeles hasilnya dan jangan lupa honey...kalau nak buat ganache yang sempurna!


Ooopss..sementara diberi peluang berkongsi ilmu di internet ini , pihak chef juga ingin memberi sedikit info berkaitan dengan Filling dan Topping , ini diluar tajuk penggunaan whipping cream kerana chef ingin jelaskan dan memberi pencerahan kepada Anda yang bertanya kepada chef melalui servis whatsapp.

Chef Obie - TOPPING DAN FILLING ADA BEZAKAH CARA PENGGUNAANNYA ? CONTOHNYA BLUEBERRY FILLING DAN BLUEBERRY TOPPING ?

Jawapan Chef Obie : Tuan Puan , Terima Kasih Bertanya - Chef beri sedikit pencerahan yang mudah , Topping Dan Filling Berbeza Cara Penggunaannya terutama sekiranya ia berasaskan buah-buahan dan dijadikan jam .

1.Topping ini lebih sesuai digunakan sebagai hiasan permukaan atas kek dan tidak berapa sesuai sebagai filling kek.

2.Filling ( inti ) Jenis Buah-buahan Jam ini hanya sesuai untuk bahagian sapuan pada dalam lapisan kek sebelum dihias. 

3.Ada setengah jenama filling atau topping Jam ini boleh diguna pakai untuk di bakar @ baking seperti jenama HERO , boleh digunakan untuk pastri , kek dan roti . Pastikan Jam yang anda beli ada tertulis BAKERY JAM jika tiada tulis Anda boleh bertanyakan kepada penjual atau pembekal sama ada jam yang anda beli ini sesuai dibakar , BAKERY JAM ini confirm boleh dibakar dan jam masih kelihatan cantik tidak pecah mahupun rosak setelah dibakar .





 Thanks to my sifu Golden Hand Chef Mahmood & Chef William H Hewitt... u make me to become a diffrent chef today!

Jelas sekali chef nak katakan...amat berbeza apabila belajar dengan hanya merujuk dalam buku berbanding belajar dari pengalaman dan terus belajar dengan guru yang betul dan sumber yang terserlah .Kemudian rujuk buku dan bertanya pada yang tahu.jangan hanya tahu menggoogle aje...untuk dapatkan jawapan yang dicari...tak elok tu...

Mohon maaf sekiranya tulisan chef ade yang menyinggung atau tak berape sempurna,chef suke gunakan perkatan biase atau pasar aje maklumlah chef bukan guru bahasa.

semoga sedikit perkongsian ilmu ini kite sama-sama mendapat kebaikkan.Insyaallah



Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




chef sharing vidoe music & lirik dari BSB- Show 'em what you're made of



I've seen it all a thousand times

Falling down I'm still alive, am I? Am I?

So hard to breathe when the water's high
No need to swim I'll learn to fly, so high, so high
You find the truth in a child's eyes
When the only limit is the sky
Living proof I see myself in you

When walls starts to close in

Your heart is frozen over

Just show 'em what you're made of
When sun light is fading
The world will be waiting for you
Just show 'em what you're made of

Gloves are off, ready to fight

Like a lion I will survive.

Will I? Will I?
You gotta stand for something
Even if you stand alone, don't be afraid
It's gonna be alright

You find the truth in a child's eyes

When the only limit is the sky (woo, woo, woo)

Living proof I see myself in you, (oh)

When walls starts to close in

Your heart is frozen over

Just show 'em what you're made of
When sun light is fading
The world will be waiting for you
Just show 'em what you're made of
(Just show 'em what you're made of)

Ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh,

(Just show 'em what you're made of) ooh ooh ooh ooh ooh

Ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh
(Just show 'em what you're made of)

You find the truth in a child's eyes

When the only limit is the sky

Living proof I see myself in you

When walls starts to close in

Your heart is frozen over

Just show 'em what you're made of
(You can show 'em what you're made of!)
When sun light is fading
The world will be waiting for you
(For you, for you!)
Just show 'em what you're made of
(You can show 'em what you're made of)

Ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh,

(Just show 'em what you're made of) ooh ooh ooh ooh ooh

Ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh, ooh ooh ooh ooh ooh
Just show 'em what you're made of



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign