CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Jumaat, 11 Ogos 2023

RESEPI BEE HOON GORENG 30pax Chef Obie

 RESEPI BEE HOON GORENG 30pax -Chef Obie


Salam Jumaat , sukacita Chef Obie kongsikan kembali resepi - resepi di scomed , resepi kali ini  merupakan Bee Hoo Gorng @ Bi Hoon Goreng untuk 30 orang makan yang telah dikongsikan sejak tahun 2013 . Sedar tak sedar dah 10 tahun juga ia membantu anda yang memerlukannya. InshaAllah semoga perkongsian kecil ini bermanfaat .

Bahan

3 Paket Bee Hoon ( Direndam dahulu supaya lembut )
1 cawan cili kering kisar ( dibuang biji& direbus )
2 biji bawang merah kisar
3 ulas bawang putih kisar ( tidak digunakan juga boleh )
1/2 cawan udang kering
Udang basah aaiz sederhana atau kecil secukupnya( sekiranya anda suka boleh letak lebih dalam masakan )
Sedikit potongan isi ayam ( potong dadu )
3 paket Fish Ball ( belah tengah )
1 audu besar serbuk kunyit
1 senduk gula
4 1/2 sudu besar garam
4 sudu besar stok ayam
2 sudu besar Sos Tiram
Daun kuchai secukupnya
Taugeh secukupnya
Sawi secukupnya
Lobak merah secukupnya
Air mengikut keperluan
Minyak utk menumis
Bahan hiasan- Hirisan Daun Sup atau Daun ketumbar,bawang goreng dan hirisan cili merah


Inginkan Resepi POPCORN CARAMEL TOFFE untuk makan santai dirumah
Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak pada api sederhana.
2.Tumiskan cili kisar dan bawang , sehingga pecah minyak masukkan fishball, udang kering, udang basah , isi ayam ,serbuk kunyit dan 2 cawan air .Kacau sehingga mendidih.
3.Masukkan bee hoon, kacau mesra bersama bahan tumisan.
4.Masukkan gula,garam,stok ayam( sekiranya bee hoon anda agak kering sila tambahkan air mengikut keperluan )
5.Masukkan semua sayuran.
Kacau sehingga lembut dan masak.
6.Siap untuk dihidang dan taburkan bahan hiasan.
( Resepi Standard utk hidangan breakfast / petang - katering mahupun hotel )

KURSUS MASAKAN ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT DAN RESTORAN POPULAR OLEH CHEF OBIE 2023/24







Assalamamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi sejak tahun 2012 hingga kini.
Malahan aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.

MGJ CONSULTANCY

Disini Chef Obie sebagai Chef Profesional mengajar dan berkongsi ilmu dan pengalaman dalam menyediakan pelbagai menu hidangan untuk anda gunakan sebagai kemahiran peribadi dan untuk dikembangkan menjadi pilihan utama dalam perniagaan anda.Jangan berlengah tunggu dan tunggu ekonomi dunia pulih ekonomi negara pulih , kita sebagai rakyat - peniaga dan usahawan yang akan menghidupkan microekonomi negara .

 Peri Pentingnya anda perlu menajamkan ilmu masakan perniagaan , baking dan komersial bersama Chef Obie Pada Tahun 2023/24 ini ! 

Lebih 100 pilihan kursus sebelum ini , terkini pihak Chef Obie telah mengecilkan skop kursus mengikut permintaan paling ramai sejak mula di anjurkan tahun 2012. Malah yuran juga telah di pertimbangkan dan disesuaikan dengan kos dan permintaan hari ini. 

Anda juga diberi pilihan  subjek adds on ( tambahan ) untuk kursus tertentu seperti kursus western food , kursus mee kari nyonya ,kursus masakan katering dan restoran ianya diwujudkan sekiranya anda ingin menambah menu mengikut keperluan dan kepentingan anda.

InshaAllah KURSUS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL 2023/24 membantu dan memudahkan anda yang baru ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan berasaskan makanan mampu untuk turut serta dan ikuti kursus ini sama ada jauh mahupun dekat dan seterusnya terus bersaing dalam pasaran offline mahupun online.




KURSUS 7 ANEKA MEE PASAR MALAM , GERAI , ON9 DELIVERY , FOOD COURT & RESTORAN 

Yuran RM 1700 Normal , Yuran RM1500 Pesara / Ibu Bapa tunggal / Penjaga Oku / Terkesan Pendemik

Pilihan Pelajar :

1. Set Mee Sizzling
2. Set Mee Rebus Johor & Condiments
3. Set Mee Bandung Muar
4. Set Mee / Bee Hoon Sup Utara & Condiments
5. Set Mee / Bee Hoon Hailam & Condiments
6. Set Laksa Johor & Condiments
7. Set Laksa Penang & Condiments
8. Set Laksa Sarawak & Condiments
9. Set Pan Mee & Condiments ( Sup & Kering )

Asas Penyediaan Mess En Place- 
Penyediaan Ibu Pes
Sukatan ala Carte
Penyimpanan
Sukatan standard resepi
Cadangan harga jualan




























Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pelbagai masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Tarikh Kelas : Setiap Hari Kelas Diadakan Kecuali Hari Jumaat. Pelajar Boleh Pilih Sendiri Tarikh Dan Harinya.
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- MAYBANK 151409098193
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan

MGJ CONSULTANCY

Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign