CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 12 Julai 2016

Diari : Kata-kata Si Tukang Cuci Kini Tukang Masak Profesional

Kata-kata Si Tukang Cuci Kini Tukang Masak Profesional

" Tidak Melihat Ke Bulan
Tidak Juga Melihat Ke Arah Bintang-bintang Bersinar
Hanya Mendongak Seketika Melihat Ke Langit...
Syukur Atas Kurniaan Dan Pinjaman NYA Walau Hanya 
Seketika Selagi Bernafas 
DiMuka Bumi Ini...
Hambamu Ini Yang Menagih Rahmat 
Kemakmuran Rezeki , Kesihatan ,Keberkatan & Kesejahteraan "

Selamat Hari Raya Aidilfitri 
Maaf Zahir & batin

Chef Obie 


MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR
SELERA SKY CHEF KATERING KUALA LUMPUR

whatsapp: 0172260719
email : gunawan.jamil@gmail.com
website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
IG: chef_obie_official
FB:chefobie untold
Page:smallplate by chef obie



































































Terima Kasih

Menu Open House : Kuah Kacang Sedap Ke Bintang !

Salam Lebaran

Masih dalam mood berhari raya?
Inginkan menu menarik untuk open house hari araya rumah anda? 
cuba salah satu menu yang wajib ada..kalau open house hari raya namanya..janganlah bee hoon goreng aje..laksa penang aje..wajib ada kuah kacang dengan nasi impit atau ketupat !
bie kongsikan resepi kuah kacang sedap dibawah ini...
cuba jangan tak mencuba


RESEPI KUAH KACANG SEDAP KE BINTANG !

Bahan -




1kg kacang tanah 
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas ( ketuk )
3 senduk gula pasir 
1 senduk Gula merah atau gula melaka
1 cawan air asam jawa
1 cawan cili kering atau giling ( blender )
10 ulas bawang kecil ( shallot- blender )
1 inci belacan
100 gm Udang Kering
5 biji bawang merah ( blender )
1 inci Kunyit Hidup ( bleender )atau 1 sudu besar serbuk Kunyit
1 1/2 liter Air Rebusan Ayam atau air kosong
2 sudu besar Kicap pekat Manis
3 senduk minyak masak
garam secukup rasa.





Cara Penyediaannya :





1.Goreng kacang dengan sedikit minyak hingga kuning angkat toskan juga boleh gunakan cara sangai (goreng tanpa minyak).





2.Tumis cili giling, baw.merah ,shallot dan belacan hingga naik bau,kemudian masukkan

Serai, serbuk kunyit ,  lengkuas juga halia .lebih kurang 2 minit menumis matikan api.




3.Panaskan air rebusan ayam1 1/2 liter, kemudian masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk atau diblender . Apabila mendidih masukkan Air asam jawa, pastikan sederhana kecil, masak secara tradisional akan lebih sedap bila menggunakan api sederhana kecil dan masa yang agak lame juge...heeee




4.Masukkan Bahan yang ditumis tadi, kemudian masukkan udang kering, gula merah ,kicap pekat manis dan garam, kacau perlahan hingga pecah minyak. Siap.. anda boleh tambah sedikit air jika tidak berapa suke kuah kacang yang agak pekat... obie suke kuah kacang yang pekat marvellous tau!! makan bersama nasi impit atau ketupat !

gambar courtesy google





Klik Link dibawah :







Terima Kasih

Tempahan Katering Open House Kuala Lumpur whatsapp 0172260719

 SELERA SKY CHEF KUALA LUMPUR

Salam Lebaran & Maaf Zahir & Batin
Terima kasih kerana memberi laluan kepada pihak kami mewar-warkan Promosi Untuk Tempahan Katering Open House hari Raya Aidilfitri

Kami berpengalaman menyediakan perkhidmatan katering untuk pelbagai jenis majlis pada sekala kecil hingga mega

( meeting , office functions ,open house , kenduri , majlis perkahwinan , pertunangan , birthday party & sebagainya )

50 pax ,100 pax , 200 pax , 300 pax , 500pax , 1000 pax ke atas

Pihak Selera Sky Chef Memberi perkhidamatan katering untuk area Kuala Lumpur dan Selangor.
Disediakan oleh tukang masak-tukang masak berpengalaman bagi memastikan kualiti hidangan yang terbaik untuk setiap pelanggan.

Lokasi : Ampang & Cheras  Kuala Lumpur





BUFFET KATERING RAMADHAN DAN OPEN HOUSE HARI RAYA

Menawarkan Pakej katering Untuk Bulan Ramdhan Yang penuh Barakah ini.

Pihak Kami menerima tempahan untuk area Kuala Lumpur ( lembah klang Valley )

Membuat Katering Untuk Majilis-Majlis Berbuka Puasa Untuk Syarikat , Badan-Badan Korporat ( berbuka puasa bersama Anak Yatim dan Rumah Orang Tua , Persendirian dan sebagainya.

Manu-menu Masakan Kampung Nusantara menjadi pilihan kami sepanjang Bulan Ramadhan dan Hari Raya Open House, 

Pakej Menarik Bermula :

RM 15 perpax sehingga RM50 perpax

* Tertakluk pada syarat minimum tempahan

Sila Buat Tempahan awal untuk mengelakkan sebrang kesulitan.
Anda juga boleh mencadangkan menu favourite kepada pihak kami.

Kos Tambahan Untuk- Pengangkutan / Peralatan / Polysterin / Pembuangan Sampah & sebagainya ( RMxx )


Kepuasan Anda Matlamat Kami- di Sky Chef Katering Kuala Lumpur
Ampang Cheras



Menu Paling Budget untuk Open House Hari Raya Kali Ini Ialah RM15 perpax- Simple & Puas Hati!

Inline image 2

Inline image 1

Pilihan Menu Open House Seperti Dibawah ini :


Menu Open House 1
( paling popular 2015 & 2016 )

Nasi Impit
Kuah Kacang Vegiterian  Marbeles
Sayur Lemak Masak Lodeh Vegiterian
+ Telur Rebus
Sambal Tumis Ikan Bilis Marbeles + Sambal Tumis Ikan Bilis Petai
Air Sirap Selasih


Menu Open House 2

Nasi Impit
Sup Soto Ayam + Condiment 
( Daun Bawang, Bawang Goreng , Hirisan Daging Ayam ,Soo Hoon Goreng Dan Sambal Kicap )
Bergedil Kentang
Kuah Kacang Vegiterian  Marbeles
Air Sirap Selasih


Menu Open House 3

Nasi Impit 
Laksa Johor + Condiment
( Hirisan Timun , Kacang buncis , Daun Kesom , Hirisan Cili Merah Dan Sambal Belacan Kering untuk laksa johor )
Kuah Kacang Vegiterian  Marbeles
Air Sirap + Oren Sunquick



Menu Open House 4

Nasi Impit
Mee Rebus + Condiment
( Telur Rebus , Bawang Goreng, Daun Bawang , Hirisan Cili Merah & Hijau )
Kuah Kacang Vegiterian  Marbeles
Air Sirap Selasih



Menu Open House 5

Nasi Impit
Sayur Masak Lodeh 
Kuah Kacang Vegiterian  Marbeles
Ayam Masak Merah atau Ayam masak Hijau atau Rendang Ayam Minang atau Ayam Masak Kalio
Air Sirap Selasih

Hubungi Segera Untuk mendapatkan perkhidmatan katering kami-
Seluruh Lembah Klang- Kuala Lumpur , Ampang & Putrajaya

Kepada anda yang telah menggunakan perkhidmatan Katering Open House kami- sama ada syarikat korporat , jabatan kerajaaan dan Persendirian- Terima kasih semoga perkhidmatan kami memuaskan hati anda semua.



Hubungi :


Chef Obie 017 2260719 whatsapp
email : gunawan.jamil@gmail.com









Chef Obie @ Muhamad Gunawan Bin Haji Jamil
MGJ Consultancy & Services(  002098284-T )
Selera Sky Chef Katering 
Ampang / Cheras Kuala Lumpur
 

Facebook: chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
whatsapp / Contact No : 0172260719
ebuku masakan & Baking PERCUMA : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/p/buku-masakan-dan-ebook.html
website :



Terima Kasih

Menu Open House : Resepi Daging Masak Hitam Manis

Salam Lebaran, 
masih mencari-cari menu tambahan untuk menu open house hari raya kali ini ?
Bie cadangkan cubalah selitkan menu Daging Masak Hitam Manis pula... biasakan menu Rendang Daging atau Rendang Tok...kite cuba masak kicap sempoi ni...
Cuba Janagan Tak mencuba


RESEPI DAGING MASAK HITAM MANIS

Bahan-bahan (10-12 orang)
1kg daging lembu
16 biji bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
11/2  inci halia – dikisar
5 sudu besar cili kisar
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
10 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin
2 Sudu Sos Tomato
2 Sudu Sos Cili
Garam dan gula ( optional )

ebook masakan PERCUMA


Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata. 
Masukkan sos tomato , sos cili ,garam dan gula secukup rasa( optional- jika anda rasa perlu gunakan ). Masak sehingga daging empuk.Siap untuk dihidang
Tips- Anda boleh lebihkan air jika ingin lebih kuah




Klik Link dibawah :





Terima Kasih

Menu Open House : Resepi Lontong Johor

Selamat Hari Raya Aidilfitri , pasti diklanagan surirumah yang tengah sibuk
merancang menu0menu untuk open house  hari raya untuk tahun ini..

Apa kata kite selitkan satu menu yang command ..walaupun command ia
tergolong dalam kelasnya yang tersendiri..iaitu
LONTONG ! bie kongsikan hari ini Resepi Lontong Johor..dah beberapa kali juge bie kongsikan..tapi ia tetap istimewa ! 
Cuba jangan tak mencuba..


RESEPI LONTONG JOHOR

Bahan

100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
1 keping Tempe dipotong / dihiris saiz kecil ( boleh digoreng jika suka )
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa

Bahan kisar/blender

2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia

1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit

ebook masakan PERCUMA

Cara penyediaan :

1- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil
.
2- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.

3- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.

4- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.

5- Masak hingga sayur layu, masukkan tempe dan sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Cara buat nasi impit atau ketupat segera

plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.

Cara penyediaan

1- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.
2- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
3- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
4- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.

Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..




Klik Link dibawah :









Terima Kasih

Hari Raya Aidilfitri Serba Sederhana Chef Obie Bersama Keluarga Dan Sanak Saudara

Syukur Alhamdulillah..
Disini bersama kemaafan yg terindah..
Merapatkan lagi Silaturrahim yg
Telah terjalin sesama saudara
Kegembiraan dikongsi bersama..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Dan Batin

Sukacite ingin chef obie kongsikan sedikit pic-pic candid dan tak candid.. si awal sambutan
Hari Raya Aidilfitri..
di Telok Panglima Garang , Batu laut Sepang , Kanchong Darat Banting . Bukit Bangkong Sepang dan di Gecheng Salak Tinggi  Sepang.




chef obie bersama mak, walaupun mak tidak boleh melihat..tapi mak tahu
anak die ni sweet..ensem tu segan la nak cakap heee...


chef obie bersama kakak yang sulung..
kekanda masni..tahun ni akak bersama keluarganya dari jitra ,kedah beraya 
di telok panglima garang


chef obie bersama abah , abah adalah idola chef obie selain datuk chef wan ismail tau...
budak kecik tu pule..anak buah lelaki sulung..name die Muhammad Amirul Rafique..
panggil miyul







lokasi : Rumah Ayahnada Bonda , Telok Panglima garang



lokasi : Rumah haji Sarbini Batu Laut




lokasi : Rumah nenk Bangkong, Bukit Bangkong Sepang






lokasi : rumah Pakcil mail di Gheceng Salak Tinggi Sepang



lokasi : Rumah kak ina & Abang haidir di Jalan Aman Kanchong Darat banting..
kucing chef obie..namanye..keju mesti kena ikut beraya...terpakse..

Kepada Anda Semua ..
yang sudi melayari blog chef obie hari ini..

Selamat hari raya Aidilfitri..
Maaf Zahir Dan batin

Juga nak Ucapkan Ribuan Terima Kasih Kepada 
Yang Menaja Pakaian Hari Raya Chef Obie Tahun ini

ASH RIEDA WARDA - Kuala Terengganu









Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign