Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 22 November 2013

Karipap Pusing


Assalammualaikum,

Pagi ni chef obie nak sharing info mengenai karipap pusing,
pasti ramai yang tau dan pandai membuat ape lagi..pandai memakan heee...
Apa yang obie nak sharing ni bukan resepinye..
tetapi lebih kepada info karipap pusing..
semoga bertambah sedikit lagi ilmu hari ni yea..

Jom layan..

Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia,
Thailand dan Singapura. Ia terdapat dalam pelbagai perasa,
bergantung kepada inti di dalamnya. Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang.
Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap,
adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.
Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut,
yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa.
Adakalanya sekarang, inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam.
Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap, dikenali sebagai temosa.

Di Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok.
Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff,
tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap.
Juga, perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap
dan curry puff tidak sama.
Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.
Kuih karipap juga merupakan kuih rasmi dalam mesyuarat kerajaan atau pun swasta.
Biasanya ia di sertakan dengan kopi dan teh o panas menyebabkan keadaan mesyuarat rasmi lebih ceria.

Karipap daging

Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging.

Karipap ayam

Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Ia juga, merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang.

Temosa/Karipap ikan

Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain, tetapi ia mempunyai inti asas yang diperbuat daripada ikan yang digoreng kering bersama bawang dan isi kelapa muda. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas.Terkenal di Pahang

Karipap sardin

Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti, kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat.

Karipap pusing

Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing.Karipap ini juga lebih sedap berbanding karipap yang lain kerana kulitnya yang lebih garing.Intinya dari keledek atau kentang dan bahan perasa dari serbuk kari.

Karipap mini

Karipap ini bersaiz kecil dari karipap yang ada. Kebanyakkan isi karipap ini diisi dengan serunding ikan.

Kredit : gambar courtesy google

Kelas Masakan GiatMARA Segambut- Karipap Pusing


Terima Kasih Kepada GiatMARA segambut dan Chef Imran kerana menjemput Chef obie menjayakan kelas masakan bersama penduduk Kg Pasir Segambut yang ramah tamah dan sungguh mesra layanannya....Terima kasih juga kepada cikgu-cikgu yang turut membantu sepanjang program kelas masakan ni berlangsung...

Jom layan candid daripada amateur ni..


Pelajar yang juga peserta masing-masing mencuba membuat sendiri doh kulit karipap
pusing..chef obie juga mengajar teknik secara tradisional dan sedikit moden mengikut perubahan semasa...


Mase untuk mengelim karipap...waaahhh masing-masing menunjukkan bakat
semulajadi dan ade yang bakat terpendam..jangan terkejut ade yang
muda juga menunjukkan minat...


tibe mase menggoreng karipap pusing yang dihasilkan
oleh peserta..mmmm dah naik bau ni...


Ini dia hasil karipap pusing belajar dari chef obie..Alhamdulillah..
karipap chantek dan yang pasti.. peserta semua boleh mengelim dengan chantek ...
walau ade yang baru pertama kali belajar membuat karipap pusing...
terbaek !

Terima Kasih

Khamis, 21 November 2013

Man of Steel - Superman v.s. General Zod - Full Final Fight scene



cuci mate dengan melayan fight scene- dari filem
Man of Steel...
antara scene terbaik man of steel...

Terima Kasih

Makanan Kaya Dengan Zat Besi


Assalammualaikum, semua..
dah lebih seminggu obie tidak update info aktiviti kerja obie dan bersama teman-teman.
sepanjang minggu lepas memang agak sibuk sedikit dan banyak aktiviti dan info, InsyaAllah akan obie update satu persatu,dari- aktiviti di kl ke j.b - stulang laut,hutan bandar, danga bay, bandar dato' on, felda taib andak kulai , meeting dan juri, kelas memasak dan baking giatmara segambut bersama chef imran dan penduduk kg pasir segambut yang ramah dan meriah,jumpe group 2 uitm shah alam,pencarian 3 layer tea, juga minggu ini obie akan berada di Program Community College Entreprenuership Challenge (CCEC) 2013 Ayer keroh Melaka dan Fire Chef Challenge Peringkat kebangsaan- Bomba D' Dapur di Hotel KSL Johor Bharu dari 23- 27/11/13 sebagai juri pertandingan dan demo chef- di melaka dan johor bharu chef obie akan bersama chef hadrul haq ..
rakan seperjuangan chef!

hari ni Obie ingin sharing dahulu sedikit info kepada anda semua.., kali ni nak citer mengenai zat besi
yang ada pada makanan kite seharian..
semoga ianya memberi kite sedikit info yang berguna.. peace

Watch Out!

Zat Besi merupakan salah satu mineral penting yang diperlukankan tubuh manusia. Fungsi dari zat besi adalah mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh. Zat besi bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam darah yang memerlukan. Zat besi digunakan dalam pembuatan hemoglobin dan berperanan penting dalam fungsi normal daya tahan tubuh.

Kekurangan zat besi menyebabkan terhambatnya hemoglobin dalam darah. Penyakit kerana kurangnya hemoglobin (sel darah merah) disebut anemia. Tanda Gejala penyakit kurang darah merah ini seperti kurang bermaya dan kurang bersemangat, mudah letih dan penat, pucat serta sering pening.

Kekurangan zat besi boleh diatasi dengan mengambil makanan yang mengandung zat besi seperti bayam, kentang, daging lembu , dll.

berikut ini merupakan makanan sumber zat besi yang boleh Anda dapatkan secara mudah.

1. Kulit Kentang

Kulit Kentang, mungkin sebagian besar kite tidak makan kulit dari kentang dan mengupasnya untuk dibuang. Ternyata pengkaji makanan
telah menemukan bahwa kulit kentang memiliki zat besi lima kali lebih besar dibanding daging kentangnya sendiri. Jadi sekarang cuba lah makan kentang dengan kulitnya.
actually, chef obie sewaktu berkhidmat bersama princecourt medical centre suke gunakan potato skin- dijadikan
tea-break seperti potato skin baked with creamy cheese..pergh memang sedap!

2. Daun Bayam

Bayam, adalah sayuran yang sangat membantu kita untuk mengikat zat besi. Dengan bayam kita dapat mengumpul banyak zat besi, dan memang bayam sudah dikenali
dapat mengurangi gejala anemia. Jadi jangan ragu untuk menyantap bayam setiap hari. Selain zat besi, bayam juga mengandung vitamin A.

3. Jagung

Jagung kaya akan zat besi dan tembaga. Jagung juga menjadi sumber yang baik untuk vitamin A dan C.ape kate buat jagung bakar..syok!

4. Kangkung

Kangkung adalah sumber yang sangat baik untuk vitamin A dan vitamin B serta C. Kangkung mengandung jumlah tinggi zat besi, kalsium, dan kalium.

5. Chard - siew pak choi, bokchoi, chard english,france dan lain lagi

Chard merupakan sayuran yang mengandung vitamin A dan zat besi.

6. Buah Aprikot

Buah ini mengandung zat besi yang sempurna untuk memastikan tubuh mendapatkan asupan zat besi.

7. Buah Bit hijau / merah- lobak

Bit hijau / merah merupakan sumber vitamin A dan B2. Bit juga dapat memperkaya darah dengan besi dan logam.

8. Buah oren

membantu memerangi penyakit akibat kekurangan vitamin C,buah oren mengandungi asam folat.

9. Buah Prune

Buah Prune, adalah jenis buah yang memiliki banyak zat besi dibanding buah epal dan betik. Dalam jus prune terdapat 3mg zat besi. Jadi cuba buah ini untuk memperlancar perjalanan darah kita keseluruh tubuh.beli sunsweet pun ok!

10. Kacang tanah, kacang hijau dan kacang soya

Kacang tanah, kacang hijau dan kacang soya merupakan jenis kacang yang mudah diolah. 100 gram kacang kedelai mengandung 381 kkal energi, dan 10 mg zat besi. Sedangkan kacang hijau mengandung 323 kkal tenaga dan 7,5 zat besi per 100 gram.

11. Kacang Lentil atau kacang dhal

Lentil yang bentuknya bulat dan kecil ini bisa disajikan untuk menu sehari-hari. Bisa dibuat sup atau bubur manis. Dalam 1 cawan lentils mengandung 6,6 mg zat besi.

12. Beras merah atau beras perang

sumber serat, vitamin E, asam folat, dan zat besi.

13. Roti Gandum

Roti Gandum adalah pilihan bagi mereka yang sedang berdiet untuk memenuhi diet mereka, selain itu ternyata gandum mengandung zat besi yang besar, selain memiliki fungsi mencegah penyakit jantung dan kanser.

14. Kismis

Kismis mengandung zat besi yang sangat tinggi. Kismis juga merupakan makanan yang bersifat basa dan dapat membantu mengatasi asid dalam tubuh.

15. Bijirin

Makanan yang sering disajikan untuk menu sarapan ini sangat baik untuk kesihatan. ¾ cawan bijirin mengandungi 18 mg zat besi. Sedangkan 100 gram oatmeal instan mengandung 11 mg zat besi.

16. Buah Kering

Buah kismis, pig, apel, pir, aprikot dan peach adalah buah yang paling sering dikeringkan. Namun buah kering yang banyak mengandungi zat besi adalah kismis dan plum. Dalam ½ cawan kismis terdapat 1,9 mg zat besi dan dalam 1 cawan plum terdapat 1 mg zat besi.

17. Yoghurt

Minima anda akan menerima sepertiga kandungan kalsium per hari dalam satu cawan. Kalsium akan membangun dan mempertahankan kesihatan tulang.

18. Telur

Telur kaya akan semua mineral, termasuk besi, dan vitamin B. Telur ideal dimakan waktu sarapan pagi kerana mengandung jumlah tenaga yang mencukupi.

19. Daging Lembu

Seperti daging lembu yang mudah diolah. Dalam 100 gram daging lembu segar mengandung 201 kkal tenaga, 14 gram lemak, dan 2,8 mg zat besi.

20. Ikan

Salah satu makanan laut
ini dipercaya kaya akan omega-3 dan 6. Ikan baronang atau rabbitfish mengandung zat besi sebanyak 3,8 mg per 100 gram. Selian itu ikan sarden juga mengandung 2,5 mg zat besi per 100 gram. Ikan salmon merupakan sumber utama protein dan asid lemak omega 3. Dan jangan lupa satu lagi yaitu ikan tuna.lagi satu Jangan lupe ikan keli dan sembilang juga kaya dengan omega.. jadi rajin-rajinlah makan ikan keli ni.. ikan keli goreng berlade..memang sedap!

semoga sedikit perkongsian info ini, dapatlah kite faham sedikit..makanan-makanan yang kaya dengan zat besi.

Kredit : gambar courtesy google

Terima Kasih

Selasa, 19 November 2013

Nomad Tetap Menantimu (Official MV)



Lagu yang semakin mendapat perhatian ramai..

 Nomad- Tetap Menanti

Aku menyedari telah jatuh cinta
Tapi aku tak bisa mengungkapkan
Terasa bahagia ku mencintaimu
Walaupun kau belum mencintaiku
Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cinta yang terakhir

Semakin ku bisa untuk menyayangi
Semakin ku bisa untuk mengerti
Dari semua hidupmu yang ku mimpikan
Kan ku hapus semua menjadi indah
Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku di sini kan selalu menunggu
Yang selalu ada di setiap waktumu
Selalu menanti jawapanmu
Untuk cintamu
Tak akan pernah hilang rasaku
Cinta yang membawa dalam hatiku
Bagai mata yang tak terpejam
Aku tetap menantimu
Aku kan tetap menantimu

Terima Kasih

Ahad, 17 November 2013

Katy Perry - Roar (Official)



Lyric- Roar by Katy Perry

I used to bite my tongue and hold my breath
Scared to rock the boat and make a mess
So I sat quietly, agreed politely
I guess that I forgot I had a choice
I let you push me past the breaking point
I stood for nothing, so I fell for everything
You held me down, but I got up (hey!)
Already brushing off the dust
You hear my voice, your hear that sound
Like thunder, gonna shake the ground
You held me down, but I got up
Get ready 'cause I had enough
I see it all, I see it now
I got the eye of the tiger, the fire
Dancing through the fire
'Cause I am a champion, and you're gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
'Cause I am a champion, and you're gonna hear me roar!
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar!
Now I'm floating like a butterfly
Stinging like a bee I earned my stripes
I went from zero, to my own hero
You held me down, but I got up (hey!)
Already brushing off the dust
You hear my voice, your hear that sound
Like thunder, gonna shake the ground
You held me down, but I got up
Get ready 'cause I've had enough
I see it all, I see it now
I got the eye of the tiger, the fire
Dancing through the fire
'Cause I am a champion, and you're gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
'Cause I am a champion, and you're gonna hear me roar!
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar!
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar!
Roar, roar, roar, roar, roar!
I got the eye of the tiger, the fire
Dancing through the fire
'Cause I am a champion, and you're gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
'Cause I am a champion, and you're gonna hear me roar!
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar!
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar!



Terima Kasih

Hari Terakhir FBI ke udara di Hot FM AM Krew


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign