CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 16 Ogos 2021

Resepi Apam Popular Healthy Chef Obie

Alhamdulillah , Chef Obie sukacita kongsikan satu resepi sihat ulangan dari facebook milik chef iaitu chefobie untold .Cara penyediaan yang mudah InshaAllah membantu anda untuk meghasilkan apam yang cantik. Apa pun Chef Obie nak ingatkan apam popular healthy ini kurang manis maklumlah apam sihat. Sekiranya korang nak yang manis dan penuhi selera orang-orang sihat boleh gantikan kepada gula pasir dan kombinasi gula merah mahupun gula melaka mahupun nisang kerek. Semoga bermanfaat dan silakongsikan ke media yang lain. Terima Kasih

RESEPI APAM POPULAR HEALTHY CHEF OBIE

Bahan Utama :
250 gram gula Rendah Glisemik ( Brand CSR )
250 ml air
80 gm Minyak Masak/ Minyak Kelapa atau Marjerin / insulted butter yg dicairkan
6 biji telur Saiz A atau B
60 gram madu
100 gm Susu Cair
190 gram tepung gandum
2 1/2 susu kecil soda bicarbonat

Cara Penyediaan :
Panaskan Pengukus dan pastikan air cukup. ( anda juga boleh gunakan oven - pastikan panaskan dahulu 180-200c dan letakkan air dibahagian bawah oven ) ala-ala nak baked cheesecake 😘
Masakkan gula hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana sahaja.
Masukkan air perlahan lahan . Kacau rata dan masukkan Minyak Kelapa / mentega,kacau sehingga larut bersama gula hangus. Matikan Api dan Sejukkan.
Pukul telur sehingga kembang .
Tuangkan susu cair ,madu dan sambung pukul hingga hingga sebati. sila gunakan kelajuan sederhana sahaja,
Masukkan tepung dan soda bicarbonat yang telah ditapis bersama sedikit demi sedikit. Pukul sebati dan masukkan gula hangus terus di gaul rata.
Kukus selama 10-15 minit atau sehingga masak jika bekas kecil. Bergantung kepada saiz mould atau bekas yg anda guna ( jika oven..bakar 1 jam atau mengikut oven anda )
Sejukkan dahulu baru hidang ! Selamat Mencuba dan Salam Jumaat gais...
Korang yang sihat tiada deabetes boleh ubah resepi ini Menjadi selera korang ,gula Pasir Dan susu pekat korang boleh guna pakai, letak lah Banyak Mana korang suka asal korang puas hati Dan memenuhi selera korang. Selamat Mencuba












Mesti cuba pelbagai resepi dan tips daripada Chef Obie , Anda boleh google dengan menaip nama resepi dan dihujung resepi jangan lupa taip nama Chef Obie , perkongsian dalam media internet lebih darioada 1000 resepi , InshaAllah semoga dapat membantu anda dalam menyediakan hidangan dan menu di rumah dengan lebih sedap dan mudah , sekiranya inginkan ilmu masakan perniagaan boleh join Kelas Masakan Perniagaan , Baking Dan Komersial yang telah menjadi pilihan sejak 2012 hingga kini serta bertestimoni.
Jumpa Lagi...Spread Love & Knowledge



Terima Kasih

Kelas Western Food Popular Ada 8 Pilihan Pakej di Kala Pendemik Covid 19

Kelas Western Food Popular Ada 8 Pilihan Pakej Di Kala Pendemik Covid 19

 






KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )

( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )

Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



PAKEJ 1

YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato 
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce


PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce


PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS 
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Irish Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese


PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara 
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock


PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM3000 

Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup 
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock


PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM3000 

Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic 
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom 
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese


PAKEJ 7
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

Beef steak
Southwestern Beef Stew With Soft Roll Herbs & Garlic
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) atau Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )
Southwestern Black Pepper Sauce
Western Stock
Aioli Dressing
Garlic & Herbs Roasted Potato
Asparagus & grill tomatoes


PAKEJ 8
YURAN /FEE : RM3000 
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700

TABLE SAUCES DAN DRESSINGS

1. 1000 island
2. BBQ hot Sauce 
3. Creamy Taco dressing
4. Cheeszy Sos
5. Thai Sos atau Vietnamese Sos ( Option )
6. Garlic Dressing
7.Classic Tartar Dressing (free)

Intipati :

Asas sukatan untuk sauce portion perniagaan
Asas susunan dan penggunaan bahan mentah yang betul
juga sukatan yang tepat dan standardize
Tips penggunaan bahan mentah tertentu serta jangka hayat produk
Perkongsian lawan kepada side dish yang sesuai dengan sos-sos yang dipelajari .

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt  )



Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie

Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim. 

Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.

                                     


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie


Perkasakan Diri Anda Dengan Ilmu Memasak , Baking Dan Komersil Di Era Pendemik Covid 19
Booking Segera Memudahkan Pihak Kami Menguruskan Kelas Untuk Anda , Walau Anda Berada Di Luar Dari Selangor Mahupun Kuala Lumpur. Kerana Pelajar Kami Datangnya Dari Pelusuk Negara Termasuk Sabah Dan Sarawak.

Hubungi MGJ CONSULTANCY


http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie

Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !

Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan yang diceburi mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline, Peri Pentingnya ialah menajamkan ilmu masakan perniagaan dan ilmu masakan ,baking dan komersil Pada Tahun 2021 ini ! 

Chef Obie & MGJ CONSULTANCY telah berjaya melahirkan beratus peniaga dan usahawan baru berdaya saing di merata Malaysia yang Tercinta malah juga di Singapore , Indonesia , Brunei Darussalam , Hong Kong , Maldives , Amerika Syarikat dan banyak lagi.
Malahan Chef Obie & team juga aktif mengadakan Kelas-kelas Masakan Untuk Warga Jepun Di Malaysia.



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign