Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 28 Mac 2017

CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / DEMONSTRASI MASAKAN DAN BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL SINCE 2011






















CHEF OBIE : KELAS / KURSUS / BENGKEL / DEMONSTRASI MASAKAN DAN BAKING UNTUK AMATEUR DAN PROFESIONAL

Dengan Mewujudkan MGJ Consultant Kuala Lumpur 5 Tahun lalu hingga kini , Alhamdulillah dengan rasa rendah diri chef obie telah melatih dan membentuk pelbagai golongan lapisan masyarakat , bangsa dan usia bermula 9 tahun hingga 77 tahun juga hadir dalam memperkasakan diri dengan ilmu masakan dan baking.


Para pelajar chef obie juga datang dari Seluruh negeri Di Malaysia baik dari Semenanjung , Sabah , Sarawak malah ada juga daripada luar negara seperti Arab Saudi , Brunei Darus Salam , Hong Kong Dan juga Maldive.


Perkhidmatan chef obie dalam mengajar juga diperlukan dalam sektor pendidikan di Universiti Awam mahupun swasta Tempatan. Terima Kasih atas penghargaan dan kepercayaan .


Kerjasama yang baik dengan pihak Korporat , Kementerian dan Badan-badan kerajaan ,  NGO , Badan kebajikan , Persatuan mahupun Perseorangan.


Pihak - pihak media massa dan media eletronik juga memainkan peranan memperkenalkan chef obie kepada umum sejak tahun 2009 sehingga kini , baik pihak surat khabar , majalah-majalah tempatan , online magazine , radio mahupun pihak stesen tv tempatan . Terima kasih kepada anda semua .




Sebarang Pertanyaan & Perkhidmatan Hubungi 

Hotline : 017 2260719
chef obie
Ampang . Kuala Lumpur . Malaysia

email : gunawan.jamil@gmail.com

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
sajianlazat.blogspot.com
chefbiskut.blogspot.com
chefobie.blogspot.com

FB : chefobie untold
IG : chef_obie_official
Group Masakan : smallplate cooking group SCG ( whatsapp group )







Terima Kasih

ebook masakan popular pilihan netizen : MEMORY AIS KRIM chef obie

eBuku Masakan Popular Pilihan Netizen :

MEMORY AIS KRIM.......CHEF OBIE

Pasti setiap dari kite ada memory tersendiri 
apabila menikmati Ais Krim..
Semestinya Memory Ais Krim....Ais Krim Calong , Ais Krim Roti ,
Ais Krim Malaysia dan macam-macam jenis ais krim lagi...yang membuat 
sesiapa sahaja tercabar untuk menikmatinya.... apa lagi dalam cuaca yang agak 
panas sekarang ni !


chef obie sampai hari ini tetap peminat ais krim !

" Bunyi loceng..kling..kling..kling...dengan basikal zaman atok-atok kite di kampung dulu sungguh menggamit kenangan... anak-anak kecil berlari-lari kejar nak mendapatkan Ais krim daripada Apek Ais Krim ! "yuuuuummmy...



Sekarang..Anda ...baik surirumah , pelajar universiti , kolej , pusat kemahiran , blogger , peniaga mahupun usahawan internet dan konvensional kembali membuka mata..apabila ais krim juga menjadi pilihan sebagai tarikan untuk diniagakan !

Ada peminat Ais Krim di sini yang ingin membuat sendiri memory Ais Krim mereka sendiri ?
Jom buat Ais Krim dengan mudah , murah dan sedap !
Kite buat Ais Krim sendiri ...

Resepi-resepi Ais Krim Mudah , Murah Dan Sedap ada di dalam ebook
"MEMORY AIS KRIM.... CHEF OBIE "
ianya ditulis secara santai diatas permintaan - permintaan peminat ebook chef obie..




Jom miliki sekarang sebagai koleksi ebook anda..yang boleh anda rujuk dimana-mana sahaja sama ada melalui hp anda , laptop , komputer dan tv 





Miliki Sekarang ebook "MEMORY AIS KRIM.. CHEF OBIE"

Hanya RM40 sahaja

CARA PEMBELIAN EBOOK :



SILA BUAT PEMBAYARAN Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembelian kpd pihak chef

0172260719

Anda juga boleh memiliki 24 ebook popular pelbagai judul dan tajuk dengan klik pada link dibawah ini !





Terima Kasih

Isnin, 27 Mac 2017

Resepi Aneka Ayam Antarabangsa : CHICKEN PERI PERI KATI KATI BBQ CHEF OBIE

Tak sabar juga rasanya ..ni kepada yang layan komik & superhero macam chef obie ni..
apa taknye..Trailer - Justice League ( extended ) dah dileluarkan...heee..

Apa pun Salam isnin..semoga hari-hari anda semua ...bermula dengan rasa syukur..dan nikmatilah rutin hari ini dengan semangat untuk lakukan yang terbaik!keep positif..

Hari ni chef obie nak kongsikan RESEPI aneka ayam antarabangsa :  CHICKEN PERI PERI KATI KATI BBQ CHEF OBIE ..
macam mana tu boleh panggil peri peri dan kati kati...okaylah namapun chef.. apabila resepi peri peri chef kombinasikan dengan bbq afrika...yang dipanggil kati kati !orang afrika belah Cameroon sana memang popular dengan ayam kati kati nye itu... memang syok..la..korang mesti cuba ! 
Cuma chef tidak sediakan pasangan kepada kati kati ini iaitu - 

1- njama njama ( sayur goreng )

2- fufu ( jagung @ cornmeal )

3- Sos kati-kati ( sebab chef dah guna sebagai bahan perapan dan telah mixed dengan gaya peri peri ) 

satu dalam dunia cuma dalam blog chef obie ni aje ade RESEPI CHICKEN PERI PERI KATI KATI BBQ CHEF OBIE hahahaa..variasi la katekan! kalau jumpa kat blog lain jawabnye...inspirasi dari resepi chef obie ni la...hahahaha its okay..chef halalkan..kalau boleh tu sila beri kreditlah pada chef obie..dah biasa sangat blogger mahupun whatsapp group masakan ambil resepi..pastu direct kata die orang yg punye...tak patutkan..
sedih tau !


Bahan Utama :

1 ekor ayam di bersihkan di potong 2 @ 4 @ 8 @ 10
5 biji cili padi merah dikisar bersama 2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar serbuk bawang putih ( garlic powder )
1 sudu besar serbuk bawang ( onion powder )
1 biji cili capsicum
2 biji perahan lemon 
1 sudu besar paprika powder
1 sudu besar Cayene powder
1 sudu kecil garam
2 kiub pati ayam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar oregano segar @ kering
1/2 sudu kecil serbuk cili merah
1/2 cawan minyak masak
1/2  sudu besar lada hitam tumbuk


Cara Penyediaan :

1. Satukan kesemua bahan diatas dalam mangkuk , kacau mesra dahulu semua bahan menjadi seperti dressing spicy - biar seketika 10 minit dalam peti sejuk sebelum diperapkan atau di marinated pada ayam.

2.Setelah 10 minit , bolehlah marinated bahan perapan ke atas ayam . ( pasti ada baki bahan perapan simpan dahulu kerana ia akan digunakan ketika dalam proses memanggang )

3.Panaskan ayam seketika atas non stick pan @ kuali tanpa minyak , sila pastikan setiap permukaan kulit ayam dipanaskan ( bagi memastikan rongga kulit ayam telah garing dan akan menjadikan ayam panggan kite nanti ber juicy walay selepas dipanggang ) - ini tips chef obie
proses ini ambil masa sekejap sahaja dalam 4-5 minit.

4.Masukkan ayam yang telah dipangang sebentar tadi di atas non stick pan @ kuali ke dalam ketuhar @ oven , Sila panggang pada suhu 180-200 'c selama 45 minit , 
20 minit pertama - anda boleh sapukan lebihan bahan perapan ke permukaan ayam kemudian sambung lagi panggang.

5.panggang sehingga selesai , dan enak dihidang begitu shaja juga boleh dinikamti bersama nasi , sos peri peri , black pepper sauce , cheeszy sauce mahupun cili sos dan tomato sos seperti citarasa gaya orang Malaysia ..terbaik.
selamat mencuba !

okaylah korang layan trailer justice league ni..memang best !










Terima Kasih

Ahad, 26 Mac 2017

RESEPI VADAI MUDAH CHEF OBIE & Treat You Better Shawn Mendes

RESEPI VADAI MUDAH CHEF OBIE

Petang ni jom kite buat vadai..
bahan-bahan pun mudah aje..teringin lah pulak..chef ni..habis program..nak buatlah !



gambar courtesy google



Bahan

240 gm Kacang dhal / ulundhu
1 sudu besar Tepung Beras
1 sudu kecil Soda bikarbonat
8-10 helai Daun kari
1 biji Bawang Besar
4 biji Cili hijau dicincang
3 biji Cili merah dicincang
2 tangkai Cilikering digunting halus ( jika ingin pedas jika tak nak pedas cili kering abaikan )
3 sudu besar Air Panas

Sedikit hirisan daun ketumbar ( jika suka )
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng


Cara Penyediaan :

1.Basuh bersih kacang dhal dan rendam selama 4 jam atau sehingga lembut.

2.Kemudian kisar sehingga halus menjadi seperti pes.

3.satukan pes kacang dhal tadi bersama bahan cinccang, daun kari, tepung beras, soda bikarbonat dan garam dalam mangkuk adunan.Uli sehingga sebati dan masukkan air panas sedikit demi sedikit.teruskan uli.

4.Kepal-kepalkan dan bentukkan bulat , buatkan lubang kecil ditengah-tengahnya,lakukan sehingga selesai.

5.Panaskan minyak dan goring terendam sehingga doh bewarna kuning keemasan, angkat dan toskan miyak.

Siap untuk dihidang.
Jom layan video dari Shawn Mendes & lirik - 
Treat You Better.....



I won't lie to you
I know he's just not right for you
And you can tell me if I'm off
But I see it on your face
When you say that he's the one that you want
And you're spending all your time
In this wrong situation
And anytime you want it to stop
I know I can treat you better
Than he can
And any girl like you deserves a gentleman
Tell me why are we wasting time
On all your wasted crime
When you should be with me instead
I know I can treat you better
Better than he can

I'll stop time for you
The second you say you'd like me to
I just wanna give you the loving that you're missing
Baby, just to wake up with you
Would be everything I need and this could be so different
Tell me what you want to do
'Cause I know I can treat you better
Than he can
And any girl like you deserves a gentleman
Tell me why are we wasting time
On all on your wasted crime
When you should be with me instead
I know I can treat you better
Better than he can
Better than he can
Give me a sign
Take my hand, we'll be fine
Promise I won't let you down
Just know that you don't
Have to do this alone
Promise I'll never let you down
2
'Cause I know I can treat you better
Than he can
And any girl like you deserves a gentleman
Tell me why are we wasting time
On all on your wasted crime
When you should be with me instead
I know I can treat you better
Better than he can
Better than he can
Better than he can
Songwriters



Terima Kasih

ichef 2017 Putrajaya sorry chef obie tidak dapat bersama anda !

copypaste dari - http://chefobie.blogspot.my

Semalam aku tak dapat join program iChef di Putrajaya..
mohon-maaf lah bukan sengaja ,memang aku dari 2 minggu lepas dah inform teman-teman chef..yang aku ada tanggungjawab lain yang perlu aku galas...
good luck chef-chef tempatan di iChef !Program ichef yang ditunggu-tunggu ramai chef dan dah tertangguh dari tahun lepas akhirnya direalisasikan semalam dan hari ini...semalam tu yang penting utk aku datang..mmm.



huuu..aku perlu pastikan protege'-protege aku 
dalam kelas masakan western food popular aku tu..untuk restauran , foodtruck , food court mahupun untuk gerai dan lunch box delivery.. succes! 

sempat la pi market..aku kalau herbs ni cukup taksub jugak..boleh kate giler kentang kalau dapat yang fresh..baik untuk aku guna sendiri mahupun untuk kelas-kelas aku yang berkaitan !


Terima kasih kepada protege aku semalam yg merupakan students aku
dalam siri KELAS MASAKAN WESTERN FOOD :
RESTAURANT , FOODTRUCK , FOOD COURT DSB
mr Adreee ..
& peneman adik-adik supporter



saje kan nak share kate-kate positip..atau yang ade sikit yg beri inspirasi..baik untuk aku sendiri atau orang lain.."You are the sum total of everything you've ever seen, heard, eaten, smelled, been told, forgot - it's all there. Everything influences each of us, and because of that I try to make sure that my experiences are positive."

ni lah aku punya iklan.. 
buat sendiri..gitu.. tangan kakak aku tgh layan fish & chips aku tu..


Ada yang bertanya , sebab aku tak kongsi sebarang resepi dalam blog aku ni , semua resepi ada dekat blog yang satu lagi tu - 


ada yang kata tak jumpa info kelas western aku ni..nanti aku bagi link..yea..

okay link kat bawah ni..boleh korang klik yea..mekasih

Alang-alang tu aku bagi jugak info aje la..ni copypaste jugak dari blog utama aku tu..
semoga boleh membantu korang yang tercari-cari tu..

PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN SEBAGAI SUMBER UTAMA PENDAPATAN EKONOMI ANDA👍
Perniagaan Makanan Western Food merupakan antara pilihan Utama usahawan @ peniaga baru di Malaysia.

Masih belum terlambat untuk Anda memajukan diri Anda ! 👇👇👇👇👇👇

KELAS WESTERN FOOD ( RESTAURAN,FOODTRUCK,GERAI DAN SEBAGAINYA )

Tenaga Pengajar Professional : chef obie

PAKEJ KELAS MASAKAN WESTERN FOOD UNTUK PERNIAGAAN :


Promosi 2017!
Fee Promosi RM1700.00
Normal Fee RM2200.00

LOKASI : AMPANG
Bandar baru Ampang.
Merdeka Villa.
Jalan Merdeka.
Ampang.
Landmark : spectrum mall

Durasi : 3@4 jam


Intipati : -Memperkenalkan Menu Asas Dikedai makan @ Restauran Western Food -Pengnalan Western Food - Asas pembelajaran secara Hands - On -Teknik dan cara Penyediaan mengikut menu western popular & Penyimpanan
Anda akan belajar cara penyediaan yang betul mengikut menu dibawah : *Chicken Chop belajar 3 jenis iaitu
Texas Fried Chicken Chop / Breaded Chicken Chop / Grill Chicken Chop *Aussie Lamb Chop
*Beef Steak *Irish Fish & Chips
US Mash Potato & Nanny Gravy @Potato Wedges ( pilihan )
*Black Pepper Sauce
*Mushroom Sauce
*Mushroom Soup
*Russian Coleslaw
*Garlic Bread
*Irish Tartar Sauce -Dilatih oleh profesional industri sebenar. -Sijil

Cara Menyertai Pakej ini -

Anda Wajib Menjelaskan Yuran Pakej Promosi
RM1700.00

Ke salah satu akaun

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


atas nama
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

Nama kelas , Jumlah , Tarikh kelas yang Anda pilih
Kelas : pelajar wajib memilih sendiri TARIKH KELAS
Pilihan ISNIN HINGGA KHAMIS ,SABTU atau AHAD
Pelajar hanya perlu bawa alat tulis dan apron.

TESTIMONI PELAJAR CHEF OBIE YG TELAH BERJAYA MEMBUKA PERNIAGAAN :
WESTERN FOOD :

Foodjam 
Bukit Rahman Putra, Sg Buloh, Selangor

 




 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan











aku share video ngan lirik..Already Gone - Kelly Clarkson 

Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even without fists held high, yeah
Never would have worked out right, yeah
We were never meant for do or die
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hurt you now
I can't stop
I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
Someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone
Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you wanna cry
Started with a perfect kiss
Then we could feel the poison set in
Perfect couldn't keep this love alive
You know that I love you so
I love you enough to let you go
I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
Someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone
I'm already gone
I'm already gone
You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone
Already gone
There's no moving on
So I'm already gone
Already gone
Already gone
Already gone
Oh, oh
Already gone
Already gone
Already gone
Yeah
Remember all these things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
Someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone
I'm already gone
I'm already gone
You can't make it feel right
When you know that its wrong
I'm already gone
Already gone
There's no moving on
So I'm already gone



Terima Kasih

Jumaat, 24 Mac 2017

PROMOSI KELAS MASAKAN BULAN APRIL 2017

PROMOSI KELAS MASAKAN BULAN APRIL :

KELAS CHICKEN CHOP 3 IN 1 2017 

 "Kelas Persendirian Hands On
Tunjuk Ajar Daripada Chef Profesional 
Pemahaman Yang Mudah 
Pelajar diberi buku Standard Resepi dan Cara Menggunakannya
Soalan Sentiasa Terbuka
Selepas Kelas Pelajar Boleh lagi Merujuk kepada tenaga pengajar
Kelas diadakan secara Santai "

3 IN 1 - 3 jenis CHICKEN CHOP akan diajar secara
 profesional dan santai , bagi memudahkan pelajar 
memahami dan seterusnya dapat aplikasikan ilmu 
yang diajar secara maksimum .

Intipati :

1.Cara Penggunaan Ayam Untuk Chicken Chop
2.Perbezaan Saiz Potongan Chicken Chop , pemilihan dan pembelian
3.Penyediaan Tepung Istimewa Untuk Fried Chicken Chop & Breaded Chicken Chop
4.Penyediaan herba dan marinated untuk Grill Chicken Chop & Base Water Marinated For Chicken Chop Profesional Secret Recepi.
5.Cara Menggoreng dan grill yang betul 
6.Penyediaan Sos Black Pepper dan Mushroom Sauce
7.Cara Platting - Restauran , Foodtruck , lunch boxes & Gerai @ Food Court
Pada Harga Yuran yang amat berpatutan untuk 3 
jenis CHICKEN CHOP ! 
FREE KELAS - BLACK PEPPER SAUCE & MUSHROOM SAUCE


  Breaded Chicken Chop 


 Fried Chicken Chop 



 Grilled Chicken Chop 
+ Black Pepper Sauce & Mushroom Sauce


1 x sijil kehadiran

Fee / Yuran : RM750 seorang 
* Sekiranya Anda Bawa Lebih Daripada Seorang Pelajar Yuran akan menjadi RM600 seorang

Tarikh : Sepanjang Tahun 2017

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )

Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari



Pembayaran Yuran / Fee :

Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Yuran / Fee RM600
Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembayaran kpd pihak chef

0172260719

*sila pilih hari yg sesuai.

Baki yuran perlu diselesaikan pd hari kejadian

Lokasi : Merdeka Villa,
Jalan Merdeka ,
Bandar Baru Ampang


Landmark- Spectrum mall



Atau sekiranya anda ingin lebih ekstrim dan lebih mencabar sepanjang kelas masakan bermula selain kesoronokkan yang akan anda alami sepanjang hari
Bolehlah sertai 



KELAS WESTERN FOOD 

Untuk Perniagaan Restauran , Foodtruck , Lunch Boxes & 

Gerai @ Food court



YURAN NORMAL RM2200 SEORANG

***YURAN PROMOSI  RM1700 ( Harga Promosi )

KREDIT POTONGAN YURAN SEBANYAK RM500
UNTUK SETIAP PELAJAR YANG MENDAFTAR AWAL
UNTUK MENGIKUTI KELAS YANG AKAN DIADAKAN PADA BULAN
MAC & APRIL 2017

PELAJAR BOLEH MEMILIH SENDIRI
HARI DAN TARIKH UNTUK MENGIKUTI KELAS WESTERN FOOD INI.


 Isnin hingga Khamis , Sabtu atau Ahad 
( Jumaat Tiada Kelas )


Chicken Chop 3 jenis 

Breaded / Grill / Fried

Lamb Chop

Beefsteak

Fish And Chips

Western Stock

Buat Tepung KFC 

Base Water Marinated

Coleslaw

Mash Potato & Gravy

Black Pepper Sauce

Mushroom Sauce

Tartar Sauce

Spaghetti- Aglio alio Mussel atau Wild Mush Room Soup



Pembayaran Yuran / Fee :

Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Yuran / Fee RM1200
Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembayaran kpd pihak chef

0172260719

*sila pilih hari yg sesuai.

Baki yuran perlu diselesaikan pd hari kejadian

Lokasi : Merdeka Villa,
Jalan Merdeka ,
Bandar Baru Ampang


Landmark- Spectrum mall

TESTIMONI PELAJAR CHEF OBIE YG TELAH BERJAYA MEMBUKA PERNIAGAAN :
WESTERN FOOD :

Foodjam 
Bukit Rahman Putra, Sg Buloh, Selangor

 




 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan









Follow ig : chef_obie_official
FB : chefobie untold
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
chefobie.blogspot.com







Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign