Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - KEK/COKLAT/3D/BROWNIES/COOKIES/ENERGY BARS ( 28 OKTOBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 30 November 2012

Yasmin Sanusi Penulis Buku Kraf Gula,Iham Reka Kek Fondant dan terbaru Sugarcraft.

Memang teruja dan seronok obie melihat dan membelek-belek buku terbaru dari Yasmin Sanusi atau biasa obie panggil nama mesranya " Kak Min ".. Terima Kasih kerana memberi obie Buku terbaru Kak Min " Sugarcraft- dalam bahasa Inggeris ",.. Obie dengan Kak Min ni memang rapat la... Kak Min pemilik " Bakingproject ",bukan calang-calang orangnya..Pakar dalam Fondant & Gumpaste.. sama minat dengan obie..suka bermain dengan fondant dan gumpaste... sambil tu , kak min ada mengadakan kelas personal,kek kelas deko, menerima tempahan kek dan kelas baking bersama obie...
Kak Min atau Yasmin Sanusi orangnya yang comel ..kat tengah-tengah.. masa ni di CIMB Aviva, Jalan Tunku Abdul Rahman.
Inilah dia hasil buah tangan Kak Min yang terbaru, buku Sugarcraft-edisi bahasa Inggeris terbitan Utusan...Obie dah ada...
student-student yang ceria menghadiri kelas-kelas Kak min.
Seronoknya...
Inilah dia semalam,,kek terbaru dari kak min..kek untuk perokok tegar.. obie sempat la mengacau ketenteraman kak min jap masa tengah siapkan tempahan ni..memang keelass...
contoh-contoh Hasil tangan Kak Min.... Layaaan..
Menarikkan...memang kreatif dan berseni Kak min.. kepada anda yang ingin tahu lebih mengenai insan yang bernama Yasmin sanusi ini boleh layari blog- bakingproject.com , facebook : yasmin sanusi ... atau boleh add obie kat facebook : obie wan kenobie .. tetiba..pulak ea... sebab apa,anda boleh cari kak min dalam fb obie..

Terima Kasih

Chef Junaidi Melonman Malaysia Fruit Carving

Salam, obie ingin memperkenalkan teman chef & teman sekerja yang lebih 10 tahun obie kenali iaitu Chef Junaidi Md Sabri, seorang chef di Prince Court Medical Centre, Kuala Lumpur dan pakar mengukir buah-buahan, beliau biasa menerima undangan untuk membuat demo ukiran buah dan beliau juga mengadakan kelas-kelas mengukir buah-buhan, Kepada mereka yang mencari guru untuk menambah ilmu seni kulinari ini bolehlah berguru dengan beliau. Beliau juga dikenali sebagai melonmanmalaysia... kalau di United Kingdom Melonman Ialah Chef David Loh,.. Di Malaysia Chef Junaidi... Orangnya segak lagi bergaya.. dan masih bujang trang..tang..tang..
Chef Junaidi Md Sabri memakai chef jacket berwarnan putih, No 3 dari kiri bersebelahan melonman u.k chef david loh.
Tidak hanya pada kayu dan batu saja yang boleh di ukir. Buah-buahan pun menjadi sangat cantik dan menarik jika chef junaidi-seniman fruit carving yang mengukir. Chef Junaidi akan menjadikan buah-buahan berubah menjadi suatu hasil seni yang tinggi. nilainya. Inilah Fruit Carving, sebuah seni dalam menghidangkan makanan dengan keindahan, biasanya media yang digunakan adalah buah-buahanan yang berbentuk bulat serta memiliki tekstur yang lembut/ tidak terlalu keras. Dalam seni Fruit Carving, seseorang akan memahat dan mengukir sebuah buah menggunakan alat-alat yang cukup sederhana yaitu, cutter, pisau bergerigi dan toothpick jika diperlukan. Berikut beberapa hasil seni Fruit Carving yang mempesona dan langkah seni ukiran buah oleh chef junaidi.
Kepada anda yang memerlukan perkhidmatan Fruit Carving-untuk pelbagai jenis majlis, anda sedang mencari guru untuk mengajar fruit carving atau anda memrlukan chef untuk membuat demo carving , hubungi Hotline 0127144840 atau layari melonmanmalaysia.blogspot.com

Terima Kasih

Khamis, 29 November 2012

Dinner tadi Durian Dan Takao Tao...

Hujan yang amat lebat hari ni tak mematahkan semangat untuk melayan Pesta Durian Di Spectrum Mall, Ampang.Obie lepas Mahgrib terus gerak ke sana..Obie Recommend Di Pesta Durian ni memang sangat berbaloi dengan harga yang agak berpatutan..kira murah la sangat.. hanya RM9.90 korang boleh makan seberapa banyak durian ..selagi larat makan la..heee durian D24..durian kampung dan macam-macam jenis lagi... ada pilihan durian lain tapi pada harga yang lain..pada obie durian yang obie layan ni pun dah cukup sedap..dengan rasa lemak manis..perrrgh terangkat...sudahlah dengan batuk & selsema..layan tetap layan...
obie memang dah agak..durian kat sini sedaaaap...,rugi kalau korang tak pergi.Obie bukan seorang makan..tapi berdua..seorang lagi tu teman obie makan..terima kasih temankan yea..sporting always!tengah sedap melayan.. obie terima panggilan dari Poji ( my friend nama manja die.. nama penuh dalam IC Fauzi Solochin )sorry la poji line Maxis tak berapa ok.. maxis tengah upgrade service ..katanya la..Tq poji sebab faham line tak ok...
dalam pic diatas ni 2 biji..aje ..obie sempat menambah 1 lagi biji durian,kira 3 biji la makan..cukupla tu...tapi berbalo-baloi..( waktu menulis blog ni hujan amat lebat di Merdeka Villa )..pukul 8 malam selesai makan..pergi pusing-pusing jap dekat Spectrum mall ni..singgah la digerai Cogi ( Takao Tao -japanese food ).. Obie suka makan Takao Tao Octopus.. obie tak kisah francise apa pun yang penting halal dan sedap..dan mesti octopus heee...sotong kurita kalau nak tau..heee...kurita yang comel.. bukan besar-besar tu..
2 pekerja Cogi Takao tao sedang menyiapkan obie punya takao-tao octopus...mmmm sedapnya dengan fish flakes dan Soya sauce..lebih fish flakes ok..
Alhamdulillah...selesai juga makan malam hari ni..dan standby balik rumah nak laayan Malaysia vs Laos....Go Harimau Malaya...& Congrats 4-1..tu...

Terima Kasih

Isnin, 26 November 2012

hujan lebat.... hati-hati dijalan raya

Waktu sekarang hujan lebat sesangat... ditambah pula kilat sambar menyambar... obie nak keluar ni..mmmmm nak ke Megan avenue 2, jalan yap kwan seng...
Obie perlu redah juga... tak mengapa yang penting berhati-hati dijalan raya yang basah ni.., kepada sesiapa yang memandu kereta atau yang menunggang motorsikal...pastikan keselamatan lebih utama... kat kl ni kalau hujan lebat lagilah jalanraya jam..air pun cepat pasang...banjir pulak... - LOVE,PEACE AND RESPECT

Terima Kasih

Kek Hello Kitty / hello Kitty Cake / Kek Itik / Duck Cake

Kek Hello kitty ini , merupakan kek double chocolate cake, disaluti ganache dan fondant.
kek Hello Kitty yang simple.
Kek Itik Ini juga merupakan kek double chocolate, disaluti dengan ganache dan foundant.
Tempahan, hubungi Hotline 0127144840

Terima Kasih

Tempahan Kek Perkahwinan 4 Tier

Kek perkahwinan Bertemakan Bunga Calla Lili ini adalah ditempah daripada pelanggan obie dari jauh nun disana hee.., Puan Yasmin Salnier dari massachusetts , Amerika Syarikat.. terima kasih banyak-banyak kerana menempah kek perkahwinan daripada obie untuk anak kesayangannya di Malaysia.Actually nak beritahu juga Puan Yasmin Salnier juga merupakan pengajar untuk membuat Foundant Cake - Wilton USA, beliau juga amat hebat dalam mereka bentuk kek foundant...Terima Kasih Sekali lagi atas kepercayaan unutk membuat kek dihari bersejarah untuk anak Puan Yasmin dan terima kasih juga untuk informasi dan modelling toll yang dibawa khas dari massachusetts untuk obie, ...
Kek Perkahwinan 4tier ( 4 tingkat ) ini merupakan kek Vanilla Butter Poppy Seed. Untuk Tempahan sila hubungi Hotline 0127144840

Terima Kasih

Tempahan Kek Pertunangan

Tempahan kek pertunangan kebanyakannya bertemakan bunga-bungaan.Kepada yang berminat dengan contoh tempahan kek pertunangan daripada pelanggan obie... boleh lah buat tempahan awal daripada obie di talian Hotline 0127144840
Rekabentuk dan design kek boleh mengikut citarasa pelanggan.Hotline 0127144840

Terima Kasih

salah stesen la pulak...heee

Sabtu lepas, obie teringin la menggunakan lrt rapidkl, padahal dah biasa gunakannye,nak dijadikan cerita..heee lepas obie berjumpa dengan client obie di Axis Atrium Ampang, obie saja la dengan slumber jalan kaki dengan di telinga ni melayan walkman.. menuju ke lrt Pandan Indah, axis atrium ampang ni kat belakang dia lrt pandan indah memang dekat..- obie nak ke stesen lrt Cahaya, jalan terus ke mesin tiket..kira beli tiket coin r tu..
Lepas beli tiket coin lrt ni...obie macam biasa terus aje ke stesen menunggu, tapi obie tak perasan stesen obie tunggu tu bukan ke destinasi yang obie nak pergi..heee..( obie nak pergi ke stesen Cahaya perlu tunggu distesen ke Aliran Ampang tapi obie tunggu distesen Aliran Sentul timur..hee )
Nasib baik akak kat counter stesen tu baik hati..melepaskan obie dan memberi laluan khas lagi.. untuk obie mudah berjalan ke stesen yang sepatutnya... huuuu... tak mahu la peristiwa macam ni berulang lagi..hahaha padahal pernah tersalah naik lrt menuju ke destinasi yang salah lebih dari sekali.... terima kasih staff rapidkl yang mesra melayan obie....

Terima Kasih

Kek Air Terjun / Waterfall Cake

Kek Air Terjun / Waterfall Cake -Dalam menghasilkan kek 3D, banyak bahan yang obie suka menggunakannya seperti coklat farrerro rocher, marshmallow pelbagai perisa ,coklat m&m , Coklat wafer , Jelly beans , Coklat ganache menggunakan dark coklat coins yang berkualiti ( tiada lemak ) dan royal icing . Kesemua bahan ini didalam kek 3D disaluti dengan fondant handmade yang lembut dan gumpaste untuk membentuk figura.
Kek Air Terjun / Waterfall Cake -merupakan Kek Vanilla Butter Poppy Seed dan disaluti chocolate Ganache juga bahan-bahan eksklusif diatas.
Untuk tempahan hubungi Hotline 0127144840
Apabila sesuatu hasil seni dihasilkan dengan sepenuh jiwa..sepenuh kasih sayang Insyaallah ianya akan memberi impak yang baik kepada yang melihat dan merasa walaupun hasil seni itu kecil dan tidaklah seberapa yang boleh dibanggakan, dengan harapan Kek 3D dapat diterima oleh masyarakat seperti kek-kek yang lain.Obie akan menceritakan apa sebenarnya yang dimaksudkan kek 3D apa itu 3D,semuanya akan obie kongsi bersama dalam blog ini, dilain hari ok. terima kasih kerana mengikuti perkembangan obie dan kek 3D Untuk tempahan peribadi dan sebagainya boleh hubungi Hotline : 0127144840

Terima Kasih

Kek Coat / kek Tuxedo / Coat Cake / Tuxedo Cake

Di Amerika kek 3D seperti obie buat ini sudah lama bertapak dan sudah lama jugalah diterima oleh masyarakat disana, begitu juga di eropah.Apa yang ingin obie inginkan ialah "penerimaan masyarakat diMalaysia terhadap kek-kek 3D ini ( kek, cupcakes dan sebagainya yang telah dijadikan 3D )" Contoh daripada obie, semoga ianya dapat memberi gambaran kepada anda mengenai kek 3D.Contoh tempahan kek 3D yang obie terima ini ialah Kek Coat / kek Tuxedo / Coat Cake / Tuxedo Cake.
Untuk tempahan peribadi dan sebagainya boleh hubungi Hotline : 0127144840

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign