CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 20 Mei 2014

Resepi Air Katira Baazar Ramadhan Popular Buy 1 ebook Free 4 ebook


Kepada yang tercari-cari resepi air katira..

ye.. air yang popular di selatan tanah air.. 
iaitu di Johor..( bila bulan puasa kat bazaar..
air ni la yang dicari-cari )
tak perlu fening-fening mencari resepinya..sekarang dah
boleh cuba ..obie berkongsi dengan anda... peace..



AIR KATHIRA Baazar Ramadhan Popular 




BAHAN-BAHANNYA:



Perlu Penyediaan awal:



Untuk Membuat Sirap-



Didihkan 2 1/2 cawan gula dalam 3 cawan air.



Masukkan 2 helai daun pandan, hingga larut gulanya.



1 sudu besar kathira - 



direndam semalaman, buangkan kekotoran dan ditapis. Dibilas dengan air masak, ditapis lagi.



10 biji buah kembang semangkuk -



direndam semalaman buangkan biji dan kulit. Ditapis, bilas dengan air dan ditapis lagi.



1 sudu besar rata biji selasih -



direndam dalam air hingga ia mengembang, kemudian ditapis lagi.



1 tin susu cair (sejat)-



'evaporated milk' 



1 cawan sirap



7 cawan air



1 sudu teh air mawar




CARA MEMBUATNYA:



Dalam sebuah mangkuk besar atau bekas air yang besar, masukkanlah katira, kembang semangkuk dan biji selasih.
Tuangkan sirap, air susu dan air mawar.
Dikacau rata. Masukkan ketulan air batu atau air batu yang dihancurkan dan dihidangkan.



p/s



Biji Selasih -boleh didapati di pasar, kedai runcit.



Kembang semangkuk - boleh didapati dari kedai sinseh Cina



Kathira - dapatkan dari kedai peniaga India.



Selamat Mencuba... chef obie juga ingin sharing ebook terbaru daripada chef
iaitu 

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

Terima Kasih

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api




Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Bahan

500gram daging ( disalai dan dihiris nipis )

2 batang serai 
10 biji cili padi 
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor atau asam keping
1 inci kunyit hidup atau
1 sudu besar kunyit serbuk
daun kunyit
sedikit garam
belimbing buluh 
atau mangga muda 
2 atau 3 biji kentang dipotong dadu- optional- jika tak guna pun tak ape...
cili merah / hijau -hiasan aje

Cara membuat

1. Kisar ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat,
kemudian curahkan ke dalam periuk atau pot dan masukkan serai yang telah dititik

2.Masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air gunakan api perlahan, 
dan kacau perlahan dan kerap, setelah kuah mendidih baru masukkan kentang, 
setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai,
masukkan garam secukup rasa. kacau kerap
jangan lupa jika ada belimbing atau mangga muda boleh masukan sekali waktu ni.

3.Pastikan Masak sehinga kuah pecah minyak,
angkat dan sedia untuk dihidang..




Buat Duit Dengan TEPUNG HAIRAN

Kepada anda yang berminat menceburi perniagaan membuat pelbagai jenis kek dengan hanya menggunakan satu jenis tepung segera @ lebih dikenali dengan nama Tepung Hairann



"Chef Obie sebagai Duta Tepung Hairan"


Sukacita chef obie berkongsi pelbagai resepi menarik yang boleh dihasilkan hanya menggunakan Tepung Hairan, chef obie telah Berjaya memvariasikan tepung hairan menjadi lebih 60 produk seperti kek red velvet ,kek coklat Badam Moist,kek coklat mocca moist kek,coklat crumble muffin, coklat crunchy cookie dan pelbagai lagi 


Hanya perlu campur air dan minyak mampu menghasilkan kek coklat moist yang sedap dan menyentap selera!

Jangan Terlepas Peluang Bersama Team kami! 


Pendaftaran Ahli RM68.00 sahaja

Kami mengalu-alukan anda sertai kami
sebagai agen & sub agen!
Pelbagai privillage menanti anda!

Kaki bisnes seluruh Malaysia.. Jom Join Tepung Hairan


Kepada anda yang berminat untuk mendapatkan tepung hairan 
atau ingin menjadi agen di seluruh Malaysia juga Sabah & Sarawak 

Puan Roazura : 019 2912915 / whatsApp

order@tepunghairan.com


Terima Kasih

Resepi Keropok Lekor Terengganu Dan Buat Duit !




Bahan-bahan :

2kg ikan selayang/ kembung 
10-15 ulas bawang putih 
2kg tepung ubi/kanji 
4 cawan tepung gandum 
2 sudu kecil baking powder 
Garam secukup rasa 
Perasa 
Air 

Cara Membuat

1) Asingkan isi ikan dari tulang. 

2) Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas. 

3) Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal

4)Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer... 


5)Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak. 


Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan. Senangkan...huuuuu 
Selamat Mencuba yea...




Buat Duit Dengan TEPUNG HAIRAN

Kepada anda yang berminat menceburi perniagaan membuat pelbagai jenis kek dengan hanya menggunakan satu jenis tepung segera @ lebih dikenali dengan nama Tepung Hairann



"Chef Obie sebagai Duta Tepung Hairan"


Sukacita chef obie berkongsi pelbagai resepi menarik yang boleh dihasilkan hanya menggunakan Tepung Hairan, chef obie telah Berjaya memvariasikan tepung hairan menjadi lebih 60 produk seperti kek red velvet ,kek coklat Badam Moist,kek coklat mocca moist kek,coklat crumble muffin, coklat crunchy cookie dan pelbagai lagi 


Hanya perlu campur air dan minyak mampu menghasilkan kek coklat moist yang sedap dan menyentap selera!

Tepung Hairan yang dijual pada harga berpatutan dan telah 4 tahun berada dipasaran menjadi pilihan usahawan online tempatan.Kini telah menjadi buah mulut peminat-peminat kek tempatan kerana keenakan dan kesedapan kek yang dihasilkan daripada tepung hairan!

Jangan Terlepas Peluang Bersama Team kami! 


Pendaftaran Ahli RM68.00 sahaja

Kami mengalu-alukan anda sertai kami
sebagai agen & sub agen!
Pelbagai privillage menanti anda!

Kaki bisnes seluruh Malaysia.. Jom Join Tepung Hairan

Testimoni pelanggan Tepung Hairan!








Tepung Hairan Coklat Moist...Paling luar biasa dan menghairankan 
Tepung ini mampu mampu dijadikan lebih 60 jenis kek,cookies,muffin, cupcake dan pelbagai lagi...
malahan brownies yang mantap juga boleh dihasilkan .

Kepada anda yang berminat untuk mendapatkan tepung hairan 
atau ingin menjadi agen di seluruh Malaysia juga Sabah & Sarawak 

Puan Roazura : 019 2912915 / whatsApp

order@tepunghairan.com


Terima Kasih

Resepi Pau Sambal Popular Dan Buat Duit!




Bahan-bahan Doh:

3 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis kering(mauripan) 
-dibancuh dengan 1/4 cawan air suam yang dicampur dengan 1 sudu besar gula. Biarkan dalam mangkuk hingga berbuih(10 minit)
2 1/2 sudu besar margerin atau lelemak sayuran (shortening)
1 biji telur
1 biji kentang, direbus dan dilecek halus
1/2 cawan air dicampur secubit garam


Cara-cara:

1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan telur, campuran yis, margerin,shortening dan kentang ;

2. Campurkan semua bahan menggunakan tangan dan uli perlahan-lahan. Uli hingga adunan licin dan tambah air sedikit demi sedikit, jika adunan terlampau kental.

3. Uli lagi hingga adunan sebati dan licin. Biarkan di dalam mangkuk dan tutup dengan kain. Biar 15 minit.(boleh tutup dengan plastik-apa yang penting kite tak mahu
doh menjadi kering)

4. Buka tutup dan tumbuk adunan untuk mengeluarkan udara. Uli lagi dan bentuk bulat-bulat dan tekan sedikit agar bentuk pau sedikit leper. 
Boleh juga dicanai setebal 1 sm dan diterap bulat-bulat.

5. Sediakan dulang yang ditabur rata sedikit tepung. Letakkan pau di dalam dulang dan biar 10 minit sebelum digoreng.

6. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Guna api Perlahan. Goreng pau sambil
diterbalikkan sentiasa agar pau masak rata. angkat bila warna pau keperangan.

7. Belah pau telah digoreng, isikan sambal ikan bilis dan timun. 

resepi sambal tumis ikan bilis ...Insyaallah obie sharing..coming soon yea..


Buat Duit Dengan TEPUNG HAIRAN

Kepada anda yang berminat menceburi perniagaan membuat pelbagai jenis kek dengan hanya menggunakan satu jenis tepung segera @ lebih dikenali dengan nama Tepung Hairann



"Chef Obie sebagai Duta Tepung Hairan"


Sukacita chef obie berkongsi pelbagai resepi menarik yang boleh dihasilkan hanya menggunakan Tepung Hairan, chef obie telah Berjaya memvariasikan tepung hairan menjadi lebih 60 produk seperti kek red velvet ,kek coklat Badam Moist,kek coklat mocca moist kek,coklat crumble muffin, coklat crunchy cookie dan pelbagai lagi 


Hanya perlu campur air dan minyak mampu menghasilkan kek coklat moist yang sedap dan menyentap selera!

Tepung Hairan yang dijual pada harga berpatutan dan telah 4 tahun berada dipasaran menjadi pilihan usahawan online tempatan.Kini telah menjadi buah mulut peminat-peminat kek tempatan kerana keenakan dan kesedapan kek yang dihasilkan daripada tepung hairan!

Jangan Terlepas Peluang Bersama Team kami! 


Pendaftaran Ahli RM68.00 sahaja

Kami mengalu-alukan anda sertai kami
sebagai agen & sub agen!
Pelbagai privillage menanti anda!

Kaki bisnes seluruh Malaysia.. Jom Join Tepung Hairan

Testimoni pelanggan Tepung Hairan!








Tepung Hairan Coklat Moist...Paling luar biasa dan menghairankan 
Tepung ini mampu mampu dijadikan lebih 60 jenis kek,cookies,muffin, cupcake dan pelbagai lagi...
malahan brownies yang mantap juga boleh dihasilkan .

Kepada anda yang berminat untuk mendapatkan tepung hairan 
atau ingin menjadi agen di seluruh Malaysia juga Sabah & Sarawak 

Puan Roazura : 019 2912915 / whatsApp

order@tepunghairan.com





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign