Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Ahad, 30 Oktober 2016

Nota Hari Ini : Tak Makan Nasi Ganti Yee Mee


Masih dalam landasan yang betul,
balance lauk masak lemak cili api ayam masih ada..
dipanaskan dan terbuka untuk ahli family yang berminat
makan pedas-pedas untuk dinner...

Apa pun chef teringin makan awal sikit ,
tengok bahan-bahan untuk
Menu Yee Mee ada dalam peti sejuk mak abah ,
Apa lagi.. masak lah !
Sukatan chef 1 senduk aje , bersama ais kosong dan air sarsi kurang manis..
bolehlah..

Bolehlah layan gegar vaganza..


 

Terima Kasih

Resepi Maruku Cheese Mixed Meletop


 
MARUKU CHEESE MIXED MELETOP !

Bahan Utama

1 Bungkus@paket TEPUNG PULUT
100 gm cream cheese/cheedar kraft / cheese block
100 gm Gula Aising
3 biji Telor
2 sudu besar Serbuk Stok Ayam @ perasa
180 gm Air sejuk

*1/2 paket kacang hijau goreng
Suku cawan Kacang Tanah goreng 

Cara Penyediaan :

1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk,Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

2.Masukkan doh maruku ke dlm acuan maruku dan goreng dgn api sederhana.

3.Siap goreng toskan,campurkan dengan kacang hijau goreng dan kacang tanah goreng.

4.Siap untuk dinikmati..nak guna untuk berniaga pun boleh.
Selamat Mencuba & Happy Depavali utk Anda yg menyambutnya.

Tips chef - Untuk menggoreng maruku sebaiknya menggunakan kuali India.Suhu kepanasannya setara & standard mengikut kemahuan tukang masak




FOLLOW MY IG : chef_obie_official

Terima Kasih

Nota Hari Ini : Mencuba Mendisiplinkan Makan Tengah Hari


Nampak tak hidangan dalam gambar di atas ?
Chef selesai masakan menu request dari mak dan abah .
Dugaan seperti biasa..masakkan penuh lemak , dan cukup rasa yang enak !
* Apa yang perlu chef ambil nasi sesenduk , sedikit kuah masak lemak cili api , 1 ekor ikan kembong goreng, seketul cendawan goreng , dan sedikit sayur sawi batang putih.


Menu tengah Hari ni..

1. Nasi Putih

2.Ayam Masak Lemak Cili Api
+ Belimbing Buloh + Cendawan Tiram 

3.Ikan Kembong & Ayam goreng Kunyit

4.Sayur Sawi Batang Putih

5. Sambal Belacan , Sambal Kicap

Side lain- adik ipar ada masak Cendawan Goreng,
ikan tenggiri pekasam goreng bawang dan cili serta
Ais Krim Paddle Pop ( dalam peti ais )

*chef tak jadi masak telur dadar...dah macam-macam ado...



Paling melampau , adik chef ada buat Air sirap bandung Ais krim Soda..

Sadiskan...

chef masih mampu mengawal makannya , aiskrim paddle pop satu sudu besar aje , secubit ikan tenggiri pekasam , dan segelas air sirap bandung ais krim soda....huuuu..
Tengah hari tak apa lagi... jangan makan malam sudah..nampak gaya senaman pemanas badan petang ni perlu dilakukan...



Terima Kasih

Nota Hari Ini : Mula Mengambil Makanan Mengikut Sukatan Diet Sihat

Mula Mengambil Makanan Mengikut Sukatan Diet Sihat

Pagi hari ini chef di rumah mak abah 
@telokpanglimagarang 


Pagi-pagi masakkan bee hoon goreng tak pedas untuk mak dan anak buah ,
adik chef pula beli tambahan menu pebretnya- Roti canai , Kuih keria dan donut.

730 pagi - Masak Bee Hoon Goreng bersama Chicken meatball dan udang saiz sederhana, Dan air Teh O panas kurang manis.
Tambahan Roti Canai , Kuih Keria Dan donut.

* chef ambil satu senduk bee hoon goreng , sebiji kuih keria , setengah biji donut dan 1 cawan air teh o kurang manis.
Dan chef cuba minum air kosong lebih sedikit.

chef mula mengemas bilik tidur belakang , sebelum memulakan untuk masak tengah hari.
Mak abah request menu

- Nasi Putih
- Ayam Masak Lemak Cili Api
- Sayur Goreng Sawi Batang Putih
- Telur Dadar
- Sambal Belacan 
- Sambal Kicap

Nampak gaya ujian chef untuk cuba tidak mengambil masak lemak cili api ayam yang boleh bikin diet chef rosak ni....

kite tunggu aje tengah hari ini...

Terima Kasih

Sabtu, 29 Oktober 2016

Perunding Profesional Merangka Dan Membuat Silibus Terbaru



Perkhidmatan Perunding Profesional chef obie 
Salah satunya :

" Merangka Dan Membuat Silibus Terbaru Pembelajaran Seiring Perkembangan Teknologi Dalam Indusri Makanan Di Malaysia "

Pihak chef obie Mengajar Pemahaman kemahiran Terkini kepada Tenaga Pengajar Kemahiran Mahupun Kepada Pensyarah-pansyarah Di Seluruh Malaysia.

Hubungi :

0172260719 chef obie
email : gunawan.jamil@gmail.com


Terima Kasih

Memenuhi Tempahan Katering : SKY CHEF & KHUZRASA KATERING KUALA LUMPUR

Syukur Alhamdulillah , 
Rezeki Allah itu jika hadir memang tidak diduga,
Minggu lepas chef dapat menunaikan hajat 
daripada Program Tilawah Al Quran  Peringkat Cheras
dan juga PERSATUAN PENDUDUK CINA ( CHERAS )
merangkumi hidangan menu untuk :

Minum Pagi , Makan Tengah Hari , Minum Petang
Ada yang buffet & Dome VIP juga 
Hidangan yang dibungkus seperti LUNCHBOX
Pihak chef sedia menerima tempahan mengikut permintaan pelanggan.

 

  

 


Hubungi Segera 
Call @ whatsapp

017 2260719 chef obie
019 6460409 puan khurzaidah



Terima Kasih

Nota Hari Ini : Cuba Mendisiplinkan Diri & Resepi Maruku Cheese Mixed

*chef ingin ucapkan kepada anda yang menyambut DEPAVALI..
Happy Diwali...

NOTA HARI INI : CUBA MENDISIPLINKAN DIRI

Tajuk diatas bukan menunjukkan diri kite yang sebenar ,
tersenyum sebentar , bukan diri ini tidak berdisiplin , disiplin terlalu global maksudnya , 
Disiplin yang chef maksudkan ini - lebih kepada kategori DIET .

DIET mengapa pula dengan isu DIET ?
Chef terkesima dengan isu diet pada diri chef sendiri ,
kerana positif dalam karier mahupun aktiviti-aktiviti
yang membina jati diri sendiri chef tidak persoalkan lagi. Memang positif dan 
berdisiplin . Tetapi isu penjagaan diri dalam pemakanan yang sihat 
chef agak longgar dan senang kata tidak berapa mementingkan disiplin! 
Memang teruk ! Walaupun chef belum dikategorikan sebagai obesiti .

Gaya hidup dan karier mempengaruhi cara pemakanan terkini chef.
Contohnya-

530 Pagi - Bangun Dari Tidur , mandi dan bersiap untuk ke bandaraya ( kadang chef bangun minum segelas air kosong , kadang boleh pulak minum air berkarbonat dalam peti sejuk- amalan yang teruk ni ) Sambil tu sempat sediakan makan untuk kucing kesayangan.

550 pagi - Chef bergerak ke Bandaraya, subuh di sana ( di HQ CIMB ) chef nak puji surau yang disediakan , amat-amat selesa . 

700 pagi - Chef bersama teman akan memilih menu dan sarapan pagi,lokasi berbagai asalkan sempat sampai office masing-masing.
Pilihan dibelakang The Weld - Penjaja Nasi Lemak , Nasi goreng , Pasta , Bubur Dan Pelbagai pilihan minuman.Selain itu - KFC jalan Raja Laut , Old Town White Coffe HQ CIMB , Kedai Pak Hassan Kg Baru , Nasi Lemak Pak Wanjo Kg Baru , Pilhan dalam Hap Seng Building , Sugar Bun , Cafe , Dan lain-lain lagi.
( agak berat juga pilihan sarapan pagi chef )







830 pagi- Masing -masing bergerak ke office, chef di office mobie..pilihan di tenagh bandar KL, ber WIFI , walaupun dah lespas breakfast, order coffer atau tea semestinya. Paper work & updated status di IG dan FB , selain itu dalam blog kesayangan inilah, 

1030- chef akan bergerak ke Amapang atau ke cheras- ( cheras lokasi kitchen katering chef , ampang rumahku syurga ku )
Sekiranya tiada meeting dengan clients balik ke rumah ku syurgaku.Sekiranya fully schedule chef- dari office mobile akan terus sibuk ke lokasi job & sebagainya. Jika ada photoshoot dengan media pulang awal , sebab biasa shooting chef suka bermula awal pagi seawal 1030 pagi, paling lewat shooting pukul 12 tengah hari.

disetiap perjumpaan chef sama ada dengan teman-teman , clients , staff , wartawan dan sebagainya , pasti akan dimulakan dan berakhir dengan makan dan minum. Itu memang amat chef titik beratkan kerana budaya memuliakan tetamu , teman , rakan dan saudara termasuk client. Jemput minum dan makan bukan perkara pelik bagi chef , cuma tidak sedap hati jika tetamu kite juga ajak sekali . Bila kita menolak adalah tidak manis.

Solutionnya - chef tetap buat seperti biasa menghargai dan memuliakan tetamu, Yang penting diri chef sendiri , chef perlu sediakan untuk chef menu yang berdiet, minum air pun kosong dan dikawal, yang penting tetamu menikmati hidangan seperti biasa sekurangnya chef tetap makan bersama tanpa mengecil kan hati pihak yang lain. ok kan...

chef tidak ceritakan sepenuh rutin chef ,rutin yang chef kongsikan kan itu hanya sebahagaian dan setiap pagi Isnin hingga Jumaat,  boleh bayangkan keluar gelap  kebiasaannya chef akan sampai rumah juga gelap, ITU BARU BAHAGIAN MAKAN DAN MINUM WAKTU PAGI - chef belum cerita gaya pemakanan pada waktu tengah hari , petang , malam , pagi-pagi buta...hahahaha
Manakala program chef apabila malam hari- chef perlu bersedia ajelah dengan meeting urgent dengan pengarah jabatan mahupun kementerian, mahupun dengan event planner dan sebagainya huuuu tapi ini adalah rutin pengalaman chef dan chef suka tanpa mengeluh.Ujian nya adalah..asal berjumpa pasti ada makan dan minum.

esok chef nak kongsikan menu diet yang sesuia untuk kite mulakan DIET SIHAT bersama, 
jika anda nak join bersama- jom updated status bersama juga.Sama ada di blog ini , FB mahupun IG

chef hari ini di rumah mak abah chef di Telok Panglima Garang. Bersama anak buah yang keletah !

selain itu chef obie ingin kongsikan RESEPI MARUKU CHEESE MIXED 
sempena kawan-kawan yang menyambut Happy Diwali


MARUKU CHEESE MIXED

Bahan Utama

1 Bungkus@paket TEPUNG PULUT
100 gm cream cheese/cheedar kraft / cheese block
100 gm Gula Aising
3 biji Telor
2 sudu besar Serbuk Stok Ayam @ perasa
180 gm Air sejuk

*1/2 paket kacang hijau goreng
Suku cawan Kacang Tanah goreng 

Cara Penyediaan :

1.Satukan ke semua bahan dalam mangkuk,Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

2.Masukkan doh maruku ke dlm acuan maruku dan goreng dgn api sederhana.

3.Siap goreng toskan,campurkan dengan kacang hijau goreng dan kacang tanah goreng.

4.Siap untuk dinikmati..nak guna untuk berniaga pun boleh.
Selamat Mencuba & Happy Depavali utk Anda yg menyambutnya.

Tips chef - Untuk menggoreng maruku sebaiknya menggunakan kuali India.Suhu kepanasannya setara & standard mengikut kemahuan tukang masak.


gambar courtesy : google

kuali India - gambar courtesy google


Follow my IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold

Terima Kasih

Jumaat, 28 Oktober 2016

Resepi Daging Masak dayang Senandung

Share & LIKES
SCG smallplate cooking group

Daging Masak Dayang Senandung

Bahan Utama

(10-12 orang)

1kg daging lembu
16 biji bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
11/2 inci halia – dikisar
5 sudu besar cili kisar
Sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
10 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin
Garam dan gula ( optional )


Cara Penyediaan :

Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dah buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis seketika (dalam 3-5 minit). Masukkan kicap manis dan kicap masin.
Masukkan daging dan sedikit air. Kacau sehingga sekata. 
Masukkan garam dan gula secukup rasa( optional- jika anda rasa perlu gunakan ). Masak sehingga daging empuk.Siap untuk dihidang
Tips- Anda boleh lebihkan air jika ingin masakan yg berkuah

Follow my ig : chef_obie_official
Lihat profil lengkap saya
Dikuasakan oleh Blogger.




Terima Kasih

Resepi & Menu Foodtruck 2017




eBUKU 2017 SAJIAN FOODTRUCK Trending Bizz Food Terkini


 Fusion Western Food
Fusion Burgers
🍕Italian Styles
Snacks
Mexican Styles
Local Styles
🍩Hippies Styles
Fusion Bavarages

Kreativiti persembahan FOODTRUCKDapatkan eBuku 2017 SAJIAN FOODTRUCK sekarang FREE 3 ebook TERBARU!
Hanya RM40


Anda Perlu BUAT PEMBELIAN


Ke Salah Satu Akaun PILIHAN 


MBB 151409098193
CIMB 7619121286
BSN 14005-41-0000-8021-7


whatsapp info PEMBELIAN anda ke 📞0172260719
#malaysiafoodtruck
#malaysia #malaysiafoods
#chefjambulasangat

TQ

Terima Kasih

Khamis, 27 Oktober 2016

Resepi Korea Pancake : PAJEON atau BUCHUJEON

Share & LIKES
smallplate cooking group
RESEPI MASAKAN KOREA


Info chef -Pancake korea yang menggunakan Daun bawang dikenali sebagau PAJEON. Kalau menggunakan Daun kucai namanya BUCHUJEON. 

Resepi Pajeon @ Buchujeon (Korean Pancake)


Bahan Utama

2 cawan tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
1 1/2 cawan air
1 cawan kucai @ Daun bawang (potong setiap jarak 3 inci)
Sedikit cili merah @ cili padi 
Garam secukup Rasa
10 ekor udang kecil @ sederhana dibuang kulit
1 ekor Sotong kecil dipotong kiub



Cara Penyediaan :

1 Satukan tepung gandum, tepung jagung,baking powder dan garam ke dalam mangkuk , gaul mesra.

2.Kemudian masukkan telur ke dalam adunan tepung dan kacau dengan konsisten.

3.Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sampai sebati. Jika adunan agak cair sila tambah sedikit tepung gandum.

4.Gaulkan mesra dengan kucai ,udang , sotong dan cili merah @ cili padi . 

5.Panaskan kuali  @ non stick pan letak sedikit minyak (gunakan api sederhana sahaja ). 

6.Apabila pan cukup panaa, masukkan sesenduk adunan sukat mengikut ketebalan yang disukai.( orang korea auka sederhana tebal & ada yg suka agak tebal - maklumlah chef obie pernah campur ngan orang korea..jadi serba sedikit citarase orang sana tu kita faham )


7.Terbalikkan pajeon @ buchujeon apabila permukaan masak. Jangan sampai kucai hangus untuk bahagian atas.

8.Apabila telah siap, boleh dinikmati bersama kicap dicincang bersama bawang putih , sos pedas korea, mahupun cili potong dan sos ikan. 
Adunan diatas boleh menghasilkan 3-4 keping pancake korea yg standard !


Daebak !!!!! Jangan kata abang tak payung

#pajeon 
#buchujeon 
#chefjambulasangat 
#malaysiafoodtruck 
#malaysia 
#korea



Terima Kasih

Selasa, 25 Oktober 2016

Nota Hari Ini : Buat Baik Berpada-pada , Buat Jahat Jangan Sekali

Nota hari Ini : BUAT BAIK BERPADA-PADA , 
BUAT JAHAT JANGAN SEKALI

Assalammualaikum wbt ,
Syukur Alhamdulillah kita masih diberi peluang 
untuk menikmati sisa-sisa hidup yang percuma ini.
Hidup dan kehidupan diuji itu adalah ketentuan yang tetap diberi kepada semua umat manusia, 
dilahirkan dalam keadaan senang , sukar , sebatang kara , sederhana , kacak , cantik , hodoh , bodoh , bijak , cerdik , istimewa semua ini kita manusia tiada hak untuk meratapi , menyalahi takdir , dan merungut .Kerana Allah mencipta semua kejadian penuh bersebab dengan kesempurnaan dalam memenuhi ujian untuk setiap hambaNYA.

Mohon maaf chef obie tidak bijak berkata-kata , 
Dalam karier chef obie..
chef obie suka menceburkan diri dalam khidmat masyarakat 
atau komuniti.

 Chef obie BEBAS bergerak tanpa mengikut mana-mana
parti politik mahupun XXX, dan chef obie sangat tidak selesa jika  ada yang mengambil kesempatan atau memperguna
ke atas diri chef dalam membantu komuniti dalam menajamkan kemahiran hidup mereka , 
Golongan ini berselindung disebalik program atau ??? mempergunakan ,  atau mengambil keuntungan 
dari segi wang yg tidak kita ketahui atau mahupun untuk  sebuah nama mereka yang akan dikenali.
Biarlah mereka,chef tidak masuk campur .Sekadar pandangan mungkin dari satu sudut sahaja. 
Hanya Allah sahaja yang akan menilai semua itu. 

Bagus jika banyak program bersama komuniti dianjurkan atau diadakan dari pelbagai pihak tidak kira badan NGO mahupun mana-mana dari parti politik atau mana-mana persatuan.
Sebagai termasuk dalam komuniti pasti berasa bangga.Semua ada rasa tanggungjawab membantu sesama insan yg memerlukan.

Tapi cuba elakkanlah diri kita daripada Jangan terjerumus menunjukkan yang Anda atau kita kononnya Concern 
dengan komuniti.Padahak Anda atau kita hadir dengan penuh segala macam agenda.Cuba muhasabah diri jugak.Diri chef sendiri banyak kekurangan.

Banyak Golongan yang lebih baik daripada chef yang berhabis wang , masa dan masa depan mahupun keluarga demi membantu golongan - golongan ini. Mereka yg tiada kepentingan pun dalam mana-mana Parti politik mahupun NGO.Tahniah kepada Anda semua...

Chef doakan kepada mana-mana golongan yang pernah bersama chef obie -:
komuniti -komuniti , asnaf-asnaf , ibu-ibu tunggal , 
gelandangan , golongan OKU , Transgender ,pesakit kanser , pesakit HIV , pelacur dan sebagainya.

Semoga Anda tabah , Allah sentiasa ada untuk kamu , Lawanlah dengan sekitar kamu yang negatif , jadikan ia Positif.

Kepada anda diluar sana , chef yakin anda juga memiliki hati yang ingin membantu mereka yang dalam kesusahan , Mulakanlah dengan sedikit usaha yang kecil, kite tidak perlu tunggu sehingga menjadi orang yang kaya raya mahupun orang yang hebat  barulah nak menghulurkan bantuan
"Wang bukan segalanya , tapi wang perlu untuk kehidupan yang lebih baik dan tidak hina, 
Anda boleh membantu dari segi tenaga mahupun kemahiran yang anda ada "

Diluar sana banyak badan ,pusat , persatuan , rumah-rumah kebajikan yang boleh anda dengan sukarela menghulurkan tangan sebagai Bantuan Murni !
Buatlah dengan hati yang gembira...InshaAllah jiwa dan seluruh diri anda akan menikmati
sATU aURA PENUH KENikmatAN  1000 ketenangan DAN RASA HAPPY yg sukar digambarkan !

Terima kasih sudi membaca


* Sekiranya dalam keluarga anda ada yang dalam kesusahan dan layak dibantu, UTAMAKANLAH keluarga dahulu , bantu dalaman dahulu , barulah bantu mereka diluar sana. 

Mohon maaf sekiranya ada yang terasa dan makan hati atas penulisan chef ni, 
yang serba kekurangan itu datangnya daripada diri chef sendiri.


- chef obie 

ig : chef_obie_official












Terima Kasih

KALENDAR 2017 : Kelas Nasi Lemak untuk Berniaga

Kelas Nasi Lemak + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang& Rendang Kerang

Yuran Hanya RM550
* Kelas Nasi Lemak Kukus
Yuran RM650



Pilihan Tarikh & Hari oleh Bakal Pelajar
Hari : Isnin hingga Khamis , Sabtu atau Ahad ( Jumaat & Public Holiday Kelas Tiada )



Jika berminat :

Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Deposit RM450
Ke salah satu akaun pilihan

1.MAYBANK 151409098193

2.CIMB 7619121286

3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Simpan resit - Bukti pembayaran.

whatsapp info pembayaran kpd pihak chef

0172260719


*sila pilih hari yg sesuai.

Lokasi : Merdeka Villa,
Jalan Merdeka ,
Bandar Baru Ampang

Landmark- Spectrum mall





Terima Kasih

NASIHAT YANG JARANG DIDENGARI DI AKHIR ZAMAN

*TARBIAH SENTAP...*

NASIHAT YANG JARANG-JARANG DIDENGARI DI AKHIR ZAMAN
*POLIGAMI SUATU YANG SUCI*

Tajuk :  Poligami, Takut Bini, Takwa Islami

*KAUM HAWA TIDAK LAYAK CEMBURU ATAS HAL AGAMA*

Sebenarnya, 'Cemburu' itu hak suami tapi bukan hak isteri, isteri tidak boleh cemburu sekiranya suaminya ingin berpoligami seperti tuntutan sunnah (*hal ketentuan agama*). Isteri hanya boleh sikit cemburu dalam hal hal yang tiada punya pertalian dengan hukum hakam agama.


Poligami adalah hal hukum yang telah dihalalkan Allah SWT. Maka apakah layak seorang 'wanita' berlaku cemburu atas hukum "Ketetapan Allah" ? Beraninya kamu cemburu atas "Hukum Allah?" Wahai kaum hawa, bertakwalah kamu!

*POLIGAMI MELUKAKAN HATI?*

Poligami akan membuat hati isteri sedikit terluka dan 'sakit hati, tetapi kamu (kaum wanita) akan dianggap 'zalim' apabila membiarkan 'wanita' lanjut usia yg lain (andartu) terluka hati bilamana masih tidak mempunyai suami sepertimu?


Siapakah yang lebih 'terluka hati' ? Kamu atau mereka yang 'andartu?'. Kamu yang mendapat 'adik baru' (madu) lebih terluka, atau seorang wanita yang berhajat mempunyai suami tetapi hajat itu tidak kesampaian bilamana kamu menghalangi mereka dari berumahtangga dengan suamimu? Kan itu namanya sebuah kezaliman? Mereka yang andartu itu lebih "terluka hati" dengan gelaran orang "Anak Dara Tua Lanjut Usia!"
Kamu tidak beri mereka menikahi suamimu, tapi bagaimana perasaanmu jika Andartu itu adalah "diri kamu sendiri??" Masa tu barulah kamu pula tergedik gedik nak mencari pasangan dari suami orang atas sebab peluang 'andartu' mendapat yang bujang adalah sangat tipis (pasangan sebaya).

*Wahai kaum Hawa! Janganlah begitu Tamak atas suamimu itu! Mereka bukan milikmu selamanya, dan jika kamu engkar menderhaka atas 'hajat' kehendak suamimu, ingatlah bahawa suamimu itu akan menjadi hak milik para Bidadari di syurga, sedangkan nasibmu dipinggir-pinggir kawah jahanam bilamana kamu menjadi penentang hukum Allah.*
Izinkanlah suami suamimu yang berkemampuan agar mereka berpoligami .. berilah peluang adik adik madumu yang 'masih bujang' merasai 'kebahagiaan' yang telah Allah beri kamu rasai sebelum ini. Janganlah berlaku tamak atas 'barang' yang bukan milikmu selamanya, suamimu itu adalah "pinjaman Allah" yang sementara buatmu.

*POLIGAMI ITU ADALAH JIHAD FISSABILILLAH*

Redha Allah atasmu bilamana kamu membenarkan para suami berjihad berpoligami dijalan Allah! Poligami itu adalah sebuah JIHAD terbesar diakhir zaman, maka bantulah para suamimu untuk jihad memerangi maksiat.

Bilamana ramai wanita lanjut usia dinikahi, demi Allah maksiat umat terhadap Allah di atas mukabumi ini akan merendah dan berkurangan - demi Allah!

*POLIGAMI DIANGGAP BERDOSA?*

Selagi mana Poligami masih dianggap suatu 'dosa' oleh kaum hawa, maka selagi itulah maksiat dari kaum hawa akan terus 'bertebaran' melata di atas bumi Allah ini! Kita dapat 'menyaksikan' "segala" kejahatan kaum hawa itu! Itulah kesannya jika poligami masih dipandang sepi di akhir zaman ini!

Maksiat bertebaran atas umat islam bilamana hukum Allah diremehkan. Hudud ditolak! Poligami ditentang! Kesannya umat umat muslim 'awam' semakin menjadi jahat bilamana Hukum Agama Allah tidak dapat ditegakkan atas umat manusia yang telah hilang 'pedoman' agama yang tulen.

*TIDAK KAHWIN KUNCI MAKSIAT KAUM HAWA* 

Jika berlaku kemaksiatan atas wanita wanita bujang lanjut usia, maka dosanya akan ditanggung oleh para isteri isteri "penentang" hukum Allah (poligami). Mereka menjadi jahat dengan bermaksiat dengan Allah atas kerana kamu tidak membenarkan para suamimu dinikahi oleh mereka yang masih bujang masak ranum.


*POLIGAMI ITU PENUTUP PINTU ZINA*

Penikahan dan Poligami itu adalah peng'reduce maksiat umat Islam! Kalaulah tidak atas kerana kemaksiatan para hamba hamba Allah yang Islam, nescaya umat manusia tidak diwajibkan untuk bernikah @ poligami. Tapi ia diwajibkan (pada yang 'berhajat') bagi menutup segala pintu-pintu Iblis ke lorong kemaksiatan kepada Allah.


*IBLIS & SYAITAN ANTI POLIGAMI*

Iblis suka ramai wanita wanita tidak berkahwin, maka dengan jalan ini Iblis dan Syaitan mudah menghasud agar kamu @ kaum hawa berbuatan dosa dan noda terhadap Allah SWT. Iblis dan Syaitan itu adalah Penentang No Satu Poligami - Mereka tidak suka umat Islam menikah, maka tertutuplah pintu maksiat terbesar atas para hamba hamba Allah! Ingatlah apa yang berlaku atas Adam & Hawa di syurga? Angkara siapa?


*WANITA LEBIH RAMAI DARI LELAKI 1:40*

Apa yang kamu faham dengan Nisbah angka 40 Wanita Bujang dibandingkan dengan 1 Pria Bujang di tanah melayu ini? Hanya 1 wanita sahaja dari 40 yang layak 'mempunyai' suami ?? .. Maka apa yang akan berlaku dengan 39 wanita lain yang bujang terlajak? Dan dari 39 itu, berapa ramaikah pula yang mampu menjaga & mempertahankan kehormatan diri mereka dari terjebak ke lembah maksiat yang dikutuki Allah?! 樂??

Apakah kamu faham apa yang saya sampaikan ini? Dan apa yang kamu faham tentang nisbah 9 nafsu wanita berbanding dengan 1 akalnya?? Apa kaitannya terlajak 'bujang' dengan nisbah nafsu yang 9 itu? 樂

*POLIGAMI JALAN KELUAR BAGI KRISIS 'ANDARTU'*

Atas kerana itulah POLIGAMI di akhir zaman ini yang mana pada asalnya hukumnya 'sunat'(Sunnah) akan menjadi sunnah yang wajib!


Dengan Poligami itu, kaum Adam (Khalifah Allah) mampu me'reduce kemaksiatan dikalangan kaum hawa (namapun dah "hawa nafsu"), Allah SWT menghalalkan pernikahan dan poligami atas kerana untuk menjauhi para hamba-hamba-Nya dari terjebak kelembah kemaksiatan!! Itulah Kunci utama yang perlu kamu fahami mengapa umat islam perlukan hukum Poligami ini.. ia adalah "Penawar" bagi dosa dan noda umat di akhir zaman. Rasulullah tinggalkan kita 'Penawar' bagi penyakit kemaksiatan di akhir zaman. TAPI MENGAPA KAMU 'MASIH' BUAT-BUAT TIDAK 'FAHAM' TENTANGNYA?

*APA ITU UBAT MAKSIAT DI AKHIR ZAMAN?

Zina dan Onani itu adalah suatu "jenayah" di dalam agama Allah. Ia dikutuk dan dilaknati Allah SWT atas setiap pelakunya. Maka jalan keluarnya adalah pernikahan yang halal dan "POLIGAMI". Jika tiada poligami, maka jumlah wanta bujang terlajak semakin ramai. Peluang mereka mendapat suami semakin 'susut' jika tiadanya hukum Poligami ini.

Rasulullah menikahi lebih dari 4 orang wanita bukan atas kerana Baginda tinggi nafsu (*seperti tuduhan kaum kafir), tetapi Baginda berpoligami dengan isteri isteri yang kematian suaminya (syahid perang) demi meringankan 'beban jiwa' & batin buat para isteri isteri yang 'solehah' yang kehilangan tempat bergantung! Rasulullah SAW berpoligami demi 'menutup' kemaksiatan yang 'terbuka' dihadapan wanita wanita yang tidak mempunyai suami. Hal itulah yang harus kamu fahami.

*UMAT TAMPA PEDOMAN & NASIHAT*

Apa lagi jika kamu berada pada zaman di mana Rasululah SUDAH TIADA dan NABI-NABI PUN SUDAH TIADA INI! Kamu akan hilang pedoman jika mengikut suatu hatimu (*menjadi para penentang Poligami secara "senyap").


*JANGAN JADI PARA ALIM YANG DAYUS*

Suami yang ingin beristeri lagi tetapi Takut pada isterinya, dia mungkin menjadi lelaki dayus di sisi Allah sekalipun dia seorang alim agama, sedangkan seorang alim agama yang tulen tidak akan "Takut" kepada sesiapa selain Allah demi menegakkan hukum-Nya @ Sunnah demi kebaikan umat Islam.


*PENYAKIT 'TAKUT ISTERI'* 

Rasulullah SAW sendiri menyatakan 1400 tahun silam akan penyakit-penyakit umat islam diakhir zaman. Salah satunya ; "Penyakit Lemah Iman" dan satu lagi adalah "Penyakit Takut Isteri"(*telinga berdesing - Rasulullah sedang memanggil) .. para suami mengabaikan ibu sendiri atas sebab demi menjaga hati si isteri @ takut bini hinggakan ibu ayah sendiri terabai di kampung halaman.


*NASIHAT TERAKHIR BUAT KAUM HAWA BERIMAN*

Note : Buat kamu Hawa, dengarlah nasihatku ini. Sekalipun kamu tidak suka dimadukan. TETAPI jangan kamu menjadi salah seorang dari para Penentang Poligami. Jadilah seorang muslimah yang mendengar dan taat segala perintah hukum Allah yang diamanahkan ke atasmu.


Sekarang ini terdapatnya sebilangan Ustazah yang menjadi menentang secara "halus" poligami.. Yang sebenar-benarnya, ustazah ni juga 'takut' sekiranya suaminya menambah 'adik baru', maka ditakut takutkan bagi suami yang ingin berpoligami ini. Mereka meremeh remehkan kaum Adam dengan perkataan tajam yang menyakitkan hati.
*Koleksi Ucapan para Ustazah2 di TV :*  Semua ini kata kata yang tidak mendorong ke arah keimanan dan ketakwaan kepada Allah.

✳"Bila bab kawin, baru nak ikut sunnah?"
✳"Seorang isteripun tak mampu nak tanggung, inikan 2?
✳"Belanja dapurpun minta duit isteri, ada hati nak kawin lagi?"
✳"Wahai kamu Adam, janganlah ikutkan hawa Nafsu"
✳"Poligami itu tidak termasuk sunnah!" 
✳"Kerjapun kilang dan sekurity, gaji tak seberapa tapi ada hati nak buka cawangan? Sedar diri tu sikit!" .... (*ermmm.. Nabi kerja apa? Berapa isteri Nabi Wahai ustazah?)

Poligami itu bukanlah hal untuk bersuka suka, melainkan untuk mengelakkan umat dari jatuh ke lembah maksiat selain meramaikan 'umat islam' sebab Rasulullah suka umatnya ramai dan suka umat islam yang mempunyai anak yang ramai.

*NASIHAT BUAT PARA SUAMI YANG BERIMAN :*

Jika kamu berkemampuan kewangannya, dan baik agamanya yang bisa memimpin & membimbing umat, maka apa salahnya jika kamu cuba cuba memasang niat menambah 'adik baru' ... kasihanilah 'mereka-mereka' yang masih tidak mempunyai suami di luar sana.

Jika kamu menutup hati atas Poligami, bermakna kamu telah menutup ruang 'wanita wanita' bujang di luar sana untuk memilikimu dan menumpang kasih sayang daripadamu. Mereka jadi "bujang terlajak" atas kerana kamu Taboo kepada Poligami, padahal ia telah Allah halalkan atas kaum Adam.
Kamu telah ditakut-takutkan dimomokkan agar kamu menjauhi "Poligami" ini kaum hawa, semua itu adalah bisikan bisikan syaitan agar manusia terjebak ke lembah yang dimurkai Allah.

*JADILAH UMAT MUSLIM YANG "TAAT HUKUM"*

"Jika kamu taat perintah Allah & Rasul, maka pandanglah Poligami itu sebagai suatu yang "BAIK" dan "MULIA" tapi bukan suatu yang harus ditakuti dan dijauhi.


*SEKOLAH TAKWA BAGI KAUM HAWA*

Hanya dengan poligami sahaja isteri isteri beriman akan bertambah menjadi "lebih baik"... Poligami itu sebenarnya adalah "SEKOLAH IMAN & TAKWA" buat kaum Hawa.

Hanya dengan poligami sahaja dapat diuji sejauh mana tingginya keimanan 'seorang isteri' yang muslimah atas segala ketentuan hukum Allah SWT. wassalam. 







☀✨✨☀

P/S :
*Maaf pada yang terguris hati & 'rasa'... tapi tidaklah kami berbicara mengikut kehendak rasa, kecuali semua itu adalah kehendak Allah agar kami menyampaikan hal 'Kebenaran' yang HAQ dari ajaran agama Islam silam - Ampun maaf pada kaum Hawa yang tersinggung

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign