Obielicious

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR + TESTIMONI PELAJAR - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) MENJADI PILIHAN BAKAL PENIAGA & USAHAWAN MAKANAN DI MALAYSIA , SINGAPORE, HONG KONG , MALDIVES , JEPUN , IRAN DAN INDONESIA.

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) DEMO MASAKAN,PENULIS JEMPUTAN, PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHE Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 21 Disember 2012

Petua Membuat Kek - Kelas Asas Membuat Kek ( Baking For Beginners )

Chef Obie  ingin berkongsi serba sedikit petua mengenai " Membuat Kek ", pasti ramai juga yang telah tahu dan pandai untuk membuat kek, walau bagaimana ..ilmu membuat kek atau ilmu apa sahaja perlu sentiasa dipelajari dan diperbaharui..kerana ilmu itu tiada penghujung mahupun penamat.., Obie juga sentiasa memperbaiki dan meneroka ilmu-ilmu baru dalam membuat kek ini..


Proses membuat kek adalah 'proses tepat' yang bahan-bahannya perlu seimbang antara satu sama lain bagaikan satu rumusan kimia.mm wah..macam obie wan ni scientis pula hee.. Malah, memang berlaku proses kimia apabila bahan kek mentah dibakar dan menjadi satu hidangan makanan/manisan yang lazat. Tidak dapat digambarkan keistimewaan perkataan 'kek' jikalau dibandingkan proses membuat adunan kek manis yang dibakar, disapu inti di tengahnya dan disalut gula aising, yang direka bentuk dengan mudah di sekeliling kek. Keindahan kek ini dapat memberikan kepuasan.

 Seni memasak kek ada unsur seni reka yang tersendiri. Kek adalah asas struktur, intinya sebagai lepa dan aisingnya sebagai jubin atau pertukangan papan, menjadikannya satu bentuk yang sempurna.Untuk membuat kek, bahan-bahan asasnya ialah gula, tepung, telur, lelemak... kepelbagaian boleh dicapai dengan menukar rasa, tekstur, rupa dan bentuknya untuk mendapatkan hasil kek yang baik. Berikut Obie wan telah menurunkan beberapa petua penting dalam seni menyediakan kek.

  ebook PERCUMA chef obie 

Dapatkan Sekarang !


Juga 4 ebook PERCUMA yang lain seperti 



  ebook PERCUMA chef obie Dapatkan Sekarang !



1.Semua bahan hendaklah berada pada suhu bilik melainkan jika resipi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega. Jika terus digunakan dan peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, ia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Apabila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini menggebukan lagi kek itu.


 2.Fahamilah fungsi ketuhar anda sebab setiap ketuhar berfungsi secara berlainan. Bergantung berapa umur ketuhar, sama ada sudah uzur ataupun baru dibeli, waktu memanaskannya juga penting sebelum kek itu dibakar. Pastikan selalu memanaskan ketuhar dahulu. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar ( jangan sesekali buat macam ni tau.. obie wan tidak rekemen cara mcm ni.. ). Selalunya 10-15 minit memanaskannya sudah mencukupi.

 3.Apabila membakar kek, letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.

 4.Jangan memukul terlalu lama apabila memasukkan tepung ke dalam adunan mentega, adunkan tepung hingga ia sebati sahaja. Memukul terlalu lama akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek keras. 


5.Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, mentega perlu dipukul sampai berkrim. Membakar kek suatu kerja mudah tetapi apa akan terjadi pada kek apabila ia dikeluarkan dari ketuhar?Masalah Yang Sering DihadapiJarang sekali kita dapat menentukan kenapa kek tidak menjadi seperti pada gambar resipi. Perlu ingat, semua bahan hendaklah ditimbang dengan betul dan gunakan penimbang serta camca penyukat dan acuan tin yang ditetapkan dalam resipi. Bukan cawan kopi, cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Dan bukan camca teh, camca makan di rumah... tetapi camca sukatan. Apabila kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap di tengahnya. 

Mengapa- Kek Terlalu Lembap dan Leper ? 


Mengapa- Kek Merekah di Atas ?
Mengapa - Kek yang Mendap di Tengahnya ?

Ingin mengetahui jawapan nya sila dapatkan ebook Asas Buat kek & Tip secara PERCUMA di

  ebook PERCUMA chef obie 

Dapatkan Sekarang !



 Semoga kek anda menjadi.. :)




  ebook PERCUMA chef obie 

Dapatkan Sekarang !


Juga 4 ebook PERCUMA yang lain seperti 



  ebook PERCUMA chef obie Dapatkan Sekarang !










Terima Kasih

Komen
15 Komen

15 ulasan:

azilahasryza berkata...

teringat masa kelas asas baking ari tuh... nak join lagi for red velvet n rainbow cake.. tp takder masa yg sesuai... :))

chefgunawanjamil Obie berkata...

:) .. bila kelapangan, n ada masa..ada suke nak join kelas yg lain anytime obie wan.. stndby kan tempat..,bila sebut rainbow kek..haaa.. azilah bg tau datenye ea..juz pick up aje heee....

Tanpa Nama berkata...

kalau budak 11 tahun boleh masuk ke kelas buat kek ni

chefgunawanjamil Obie berkata...

tiada had umur, kebenaran dari ibu bapa diperlukan...

Ina Nasir berkata...

Byran brape?

chefgunawanjamil Obie berkata...

kelas asas baking RM300- 5 jenis kek,-butter, coklat, cheese cake, fruit cake, sponge cake-swiss roll
dan 3 extra resepi kek

kelas asas roti RM280- lebih 10 jenis

Kelas red velvet dan rainbow RM280

Kelas asas coklat dan dekorasi coklat RM280

eriqa berkata...

Tumpang tanya chef...kelas deco kek ada x?maksud sy..sy nak belajar buat bunga2...kelas kat mana ye chef?

Tanpa Nama berkata...

Kat mana ye kelas?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Kelas Asas Baking, Asas Membuat Roti, Asas coklat dan dekorasi coklat,
Kelas RV dan Rainbow kek diadakan di Taman Cheras Indah, Kualau Lumpur
Berdekatan dengan Maluri, Dan Pandan Indah.

Manakala Kelas Persendirian seperti kelas 3D kek Angry Bird, 3D Waterfall 3Tier/ 3Tingkat, Kelas Coklat Ros / dekorasi coklat hitam dan putih ( coklat plastik), Asas Fondant dan gumpaste -kelas diadakan di Merdeka Villa, jalan merdeka, 68000 Ampang.

Jika berminat mengikuti kelas hubungi 017 2260719 chef obie

Eikin Isham berkata...

Klau kelas personal ad x chef?

Eikin Isham berkata...

Nk tnya klau personal class ad x chef?

Tanpa Nama berkata...

Klu langsung xder asas nak belajar boleh ker

chefgunawanjamil Obie berkata...

Terima kasih bertanya pada chef obie, kelas asas baking terbuka untuk sesiapa sahaja, sama ada anda zero tiada asas baking mahupun anda prof.. dan ingin menambah ilmu baking..juga tida had usia untuk attend baking class chef obie...

chefgunawanjamil Obie berkata...

Salam, terima kasih bertanya.. kelas personal chef ada..
KELAS PERSENDIRIAN CHEF OBIE 2013

( 1 )KELAS DEKORASI COKLAT ROS
Coklat hitam dan putih)

MASA : 11 pagi - 1 tengah hari atau 2 petang - 4 petang ( pilihan )

YURAN : RM380.00 Termasuk 1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis
Jumaat ( Tiada Kelas )
Sabtu dan Ahad ( Tambahan RM100 Untuk Yuran )
Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Pengenalan Kepada Dekorasi Coklat Ros
Perbezaan Coklat Kouvetur Dan Coklat Kompaun
Demo- Cara Membuat Coklat Plastik Ros
Resepi Coklat Plastik Ros Hitam & Putih disediakan
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan Coklat Plastik Ros
Cara kreatif Membuat Bunga Ros dengan mudah dan menarik

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur , Bekas untuk mengisi coklat ros atau kotak kek.

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com , untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas , Deposite Yuran Kelas RM 150 perlu dimasukkan ke Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )
Kelas kek Fondant 3D Angry Bird

MASA : 11 pagi - 4 petang

YURAN : RM 380 termasuk 1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis
Jumaat ( Tiada Kelas )
Sabtu dan Ahad ( Tambahan Yuran Kelas RM100 )
Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Demo - Asas Membuat Fondant Dan Gumpaste
( Resepi di sediakan )
Pengenalan kepada Fondant & Gumpaste 3D
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan
Penggunaan CMC Tylose & Arabic Gum
Penggunaan Dan Teknik Mewarna
Cara Menyalut Fondant ke atas Kek Dummy ( styrofoam )7'inci
5 Karakter Angry Bird 3D
Bird Nest / Sarang Burung, Bongkah Ais , Batuan

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron Sendiri ,Alatan Tulis, Tuaala Dapur dan Kotak Kek 9 inci.

Kelas kek Fondant 3D Waterfall / Air Terjun

MASA : 11 pagi - 5 petang

YURAN : RM 880 termasuk 1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis
Jumaat ( Tiada Kelas )
Sabtu dan Ahad ( Tambahan Yuran Kelas RM100 )
Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Demo - Asas Membuat Fondant Dan Gumpaste
( Resepi di sediakan )
Pengenalan kepada Fondant & Gumpaste 3D
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan
Penggunaan CMC Tylose & Arabic Gum
Penggunaan Dan Teknik Mewarna
Cara Menyalut Fondant ke atas Kek Dummy ( styrofoam )
3 tier/ 3 tingkat
Teknik jika menggunakan Kek Sepenuhnya
Rekabentuk 3D, Batuan, Air Terjun, Percikan Air,
Marbling,Tumbuhan,ekstra karakter haiwan


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron Sendiri ,Alatan Tulis, Tuaala Dapur dan Kotak Kek 12 inci atau lebih.

chefgunawanjamil Obie berkata...

Salam, terima kasih bertanya.. kelas personal chef ada..
KELAS PERSENDIRIAN CHEF OBIE 2013

( 1 )KELAS DEKORASI COKLAT ROS
Coklat hitam dan putih)

MASA : 11 pagi - 1 tengah hari atau 2 petang - 4 petang ( pilihan )

YURAN : RM380.00 Termasuk 1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis
Jumaat ( Tiada Kelas )
Sabtu dan Ahad ( Tambahan RM100 Untuk Yuran )
Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Pengenalan Kepada Dekorasi Coklat Ros
Perbezaan Coklat Kouvetur Dan Coklat Kompaun
Demo- Cara Membuat Coklat Plastik Ros
Resepi Coklat Plastik Ros Hitam & Putih disediakan
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan Coklat Plastik Ros
Cara kreatif Membuat Bunga Ros dengan mudah dan menarik

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur , Bekas untuk mengisi coklat ros atau kotak kek.

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .Hubungi talian 017- 2260719 atau email ke gunawan.jamil@gmail.com , untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas , Deposite Yuran Kelas RM 150 perlu dimasukkan ke Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang ( landmark- Spectrum Mall )
Kelas kek Fondant 3D Angry Bird

MASA : 11 pagi - 4 petang

YURAN : RM 380 termasuk 1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis
Jumaat ( Tiada Kelas )
Sabtu dan Ahad ( Tambahan Yuran Kelas RM100 )
Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Demo - Asas Membuat Fondant Dan Gumpaste
( Resepi di sediakan )
Pengenalan kepada Fondant & Gumpaste 3D
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan
Penggunaan CMC Tylose & Arabic Gum
Penggunaan Dan Teknik Mewarna
Cara Menyalut Fondant ke atas Kek Dummy ( styrofoam )7'inci
5 Karakter Angry Bird 3D
Bird Nest / Sarang Burung, Bongkah Ais , Batuan

KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron Sendiri ,Alatan Tulis, Tuaala Dapur dan Kotak Kek 9 inci.

Kelas kek Fondant 3D Waterfall / Air Terjun

MASA : 11 pagi - 5 petang

YURAN : RM 880 termasuk 1 Sijil Kehadiran

HARI : Isnin - Khamis
Jumaat ( Tiada Kelas )
Sabtu dan Ahad ( Tambahan Yuran Kelas RM100 )
Public Holiday atau Cuti Umum ( Tiada Kelas )

SUKATAN PELAJARAN : Demo - Asas Membuat Fondant Dan Gumpaste
( Resepi di sediakan )
Pengenalan kepada Fondant & Gumpaste 3D
Cara Pengurusan Dan Penyimpanan
Penggunaan CMC Tylose & Arabic Gum
Penggunaan Dan Teknik Mewarna
Cara Menyalut Fondant ke atas Kek Dummy ( styrofoam )
3 tier/ 3 tingkat
Teknik jika menggunakan Kek Sepenuhnya
Rekabentuk 3D, Batuan, Air Terjun, Percikan Air,
Marbling,Tumbuhan,ekstra karakter haiwan


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron Sendiri ,Alatan Tulis, Tuaala Dapur dan Kotak Kek 12 inci atau lebih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign