CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 2 Disember 2013

Meeting DiBalai Bomba dan Penyelamat Malaysia, Putrajaya


Pada Hari Isnin yang lepas, chef obie dan chef hadrul Haq
berkesempatan juga pergi meeting di Balai Bomba dan Penyelamat Malaysia
Putrajaya.Maklumlah event 'Fire Chef Challenge " dah hampir la sesangat!


Actually ni merupakan pertama kali chef obie menjejakkan kaki
diBalai Bomba dan Penyelamat Malaysia yang terletak diPutrajaya ni...
atas bukit juge..dan view agak menarik.


Melaporkan diri bersama chef hadrul haq...
kite orang merupakan AJk event "Fire Chef Challenge- Bomba di Dapur Peringkat kebangsaan"
yang akan diadakan di KSL Hotel & Resort Johor Bharu, kirenye..
Johor Menjadi tuan rumah untuk julung kalinya fire chef challenge diadakan.
Excited ni...


Bersedia untuk meeting.....
bersama AJk events...
selamat melayan pic candid!


Ape pun meeting berlangsung dari 1030 pagi sehingga 230 petang...
kata putus juga telah ade..
jadi bersiap-siap aje..

Jay Bee here we come...


Terima Kasih

Kelas Masakan GiatMARA Segambut Kuala Lumpur - Kek Coklat dan Buttercream


Terima Kasih Kepada GiatMARA segambut dan Chef Imran kerana menjemput Chef obie menjayakan kelas masakan bersama penduduk Kg Pasir Segambut yang ramah tamah dan sungguh mesra layanannya....Terima kasih juga kepada cikgu-cikgu yang turut membantu sepanjang program kelas masakan ni berlangsung...

Jom layan candid daripada amateur ni..


Kalau dah berkumpul ramai-ramai..
pasti gamat lah dengan gelak ketawe.. usik mengusik dikalangan peserta..
chef memang terhibur...


Para peserta mencube menunjukkan bakat menghias kek menggunakan buttercream,
semoga ilmu yang disampaikan dapatlah membantu para peserta menambah baikkan ilmu
yang sedia ade..


Para peserta didedahkan asas cara-cara membuat Kek Coklat dengan mudah , dah cara membuat
buttercream untuk menghias kek.


Memang seronok dan santai mengajar para peserta dari penduduk kg pasir segambut...
Terima Kasih chef ucapkan..sepanjang kelas berlangsung dan ringan tulang anda semua akan chef ingat selalu..


Tabik daripada chef obie..kepada pelajar otai yang hadir, dengan rasa rendah diri
chef ucapkan terima kasih kerana sudi menghadirkan diri menuntut ilmu daripada
chef yang setahun jagung ni... Kata peserta vateran ni kepada chef..
"Ilmu itu sentiase perlu di tuntut..tak perlu kire usia
mahupun latar belakang...lagi kite manusia sentiase diajar, dibentuk, dididik ..
ilmu tu tiada had,kite manusia diajar sehinggalah ke liang lahad".Terima kasih sekali lagi...ingatan untuk diri sendiri juge...
Nak tahu usia Puan diatas? 78 tahun dan 88 tahun!OMG

kepada diri kite...mmmm cube renung-renungkan...masih sihat dan mude,
rajin menuntut ilmu?tak kira lah selagi ilmu yang memberi manfaat...
Harapan semoga dibukakan hati kite semua untuk rajin menuntut ilmu.

peace...

Terima Kasih

Chicken Chop RM5 Hutan Bandar Johor Bharu


Alhamdulillah pada minggu yang lepas Bie sempat singgah di johor bharu berjumpe
sahabat-sahabat lame waktu sekolah dulu....
ade yang dari kecik dan dari darjah satu...heeee..mane yang sempat berjumpe, ape pun bie nak ucap terima kasih dan selamat pengantin baru kepada "my preng" Aden dan Yaya, sudi meluangkan mase bersama Bie.. walau agak kelam kabut turun jb..dan malam tu aje mase yang telah diperuntukkan untuk teman-teman my preng!

My preng malam tu.. aden , yaya , liza othman , Pojie dan ajiah aripin... ajak bie pekena chicken Chop RM5 aje..di Hutan Bandar Johor Bharu..heeee..padahal sebelum ke hutan bandar ni..my preng telah mengajak bie dan bouncer Mr Paan melanyan steamboat di Stulang Laut...
Terbaek Wok!


makin malam makin ramai yang melayan chicken chop lime hengget ni..


Amacam ok tak portion die... RM5 aje, ade chicken chop dengan black pepper sauce , coselaw, french fries dan salad...mmmm memang berbaloi..dari segi rase pada Bie ia sesuai dengan harganya...yang unik!peeerrrgh.. jadi kepada korang yang kalau berjalan di jb boleah r singgah jap merase chicken chop ni


Bouncer Bie malam tu ialah MR Paan, memang layan abis chicken chop ni...
terbaek katenyew!


My preng dari kiri- Aden , Yaya dan liza othman ( name glamour )

ni plak my preng Pojie..sedang menikmati ...supper..
muke ade senyum.. tande puas...


ni plak my preng ajiah aripin ( name glamour ) tenkiu..
sebab sempat juge join..padahal penat lagi tu..dan esok masing-masing nak masuk keje
pagi...,ajiah ni staff hotel juge... walau terpakse pi menyeberang tambak johor hari-hari
..terbaek wok!

Kepada my preng yang menemani Bie dan MR Paan malam tu..Tenkiu sesangat...
juge kepada yang tak sempat join dan tak sampai info..lain kali kite join
togeder geder yea...

peace

Terima Kasih

Kelas Masakan GiatMARA Segambut Kuala Lumpur - Karipap Pusing


Terima Kasih Kepada GiatMARA segambut dan Chef Imran kerana menjemput Chef obie menjayakan kelas masakan bersama penduduk Kg Pasir Segambut yang ramah tamah dan sungguh mesra layanannya....Terima kasih juga kepada cikgu-cikgu yang turut membantu sepanjang program kelas masakan ni berlangsung...

Jom layan candid daripada amateur ni..


Pelajar yang juga peserta masing-masing mencuba membuat sendiri doh kulit karipap
pusing..chef obie juga mengajar teknik secara tradisional dan sedikit moden mengikut perubahan semasa...


Mase untuk mengelim karipap...waaahhh masing-masing menunjukkan bakat
semulajadi dan ade yang bakat terpendam..jangan terkejut ade yang
muda juga menunjukkan minat...


tibe mase menggoreng karipap pusing yang dihasilkan
oleh peserta..mmmm dah naik bau ni...


Ini dia hasil karipap pusing belajar dari chef obie..Alhamdulillah..
karipap chantek dan yang pasti.. peserta semua boleh mengelim dengan chantek ...
walau ade yang baru pertama kali belajar membuat karipap pusing...
terbaek !

Terima Kasih

Chef Obie dan Burger King


ni lepas melayan Thor 2 the darkest World di galaxy Ampang...
sebab memang minat dan melayan ape aje karakter comic marvel atau dc..
Bie tak lepas kan peluang bersama teman ... pergi tengok wayang ni.
Bile dah tengok wayang Bie.. mesti layan burger plak..
kire ikut tema filem heee..


Bie sempat melayan Hammer Tendercrisp Chicken dengan Hammer Angus Beef grill patty..
yummy...


french fries layan dulu...


Sesekali melayan burger...tak ape kan..
kepada peminat burger korang mesti tak lepas kan peluang ni kan...
sekarang Burger King tengah sibuk dengan produk & tema Filem The Hobbit- The Desolation of Smaug...mesti kena pi jugak ni..

ni pic burger mase tema Thor yang lepas..


Terima Kasih

Kelas masakan GiatMARA Segambut Kuala Lumpur - Roti Jala dan Kari Ayam


Terima Kasih Kepada GiatMARA segambut dan Chef Imran kerana menjemput Chef obie menjayakan kelas masakan bersama penduduk Kg Pasir Segambut yang ramah tamah dan sungguh mesra layanannya....Terima kasih juga kepada cikgu-cikgu yang turut membantu sepanjang program kelas masakan ni berlangsung...

Jom layan candid daripada amateur ni..


Mmmm ni die kesungguhan yang ditunjukkan oleh kak long- kak long dan aunty- aunty dalam membuat roti jala atau roti kirai dengan betul, mudah dan cepat....


untuk permulaan..kire blea r tu..roti jalanya..lepas ni blea buat lagi chantek dan cun..


Jala jangan tak menjala...


bile dah ramai ni..memang meriah r jawabnye...dengan telatah dan gurau senda daripada penduduk kg pasir segambut ni.. bhes!


Bile dah siap belajar memasak..tibe la masa merasa masakan sendiri..
mmm roti jala yang lembut dan gebu dimakan bersama kari ayam...peerrrggh memang tak ingat!


Terima Kasih kepada semua peserta penduduk kg pasir segambut, lagi membuat chef obie terharu apabila kelas roti jala ni ada pelajar otai... yang sudi datang untuk bersama-sama belajar, walaupun mereka ni lebih berpengalaman daripada chef sendiri...
jika nak tau usia Makcik terbaik ni ialah 77 Tahun!Tabik... daripada chef


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign