Obielicious

KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN POPULAR- untuk Amateur & Profesional di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719 ( HOT ! )

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 31 Julai 2013

Kelas Animasi dan Seni Gula ( personal class )

Kepada peminat animasi atau watak-watak kartun , komik atau pun anime..
Kini obie saje nak berkongsi minat dan skill kepada anda,
diluar sana... obie akan adakan tambahan kelas personal Iatu "Kelas Animasi Dan Seni Gula", Kelas akan bermula pada Bulan September 2013,nantikan kemunculan kelas animasi ni...,

Salam Ramadhan..





Terima Kasih

Kek pelik? kek 3D?



Sama seperti isu cupcake pelik..., tiada yang pelik dalam pembuatan kek,
Apabila kreativiti dan inovasi seiring dan tiada had.Akan terhasil
suatu seni yang agak lain dari biasa, walau ianya adalah daripada bahan yang sama.
contoh seperti kek di atas, ia hanya kek fondant dan gumpaste. Kategori kek ini ialah kek 3D ,

Kek 3D ini dihasilkan daripada fondant dan gumpaste, dengan kek mentega , kek buah atau apa aje jenis kek asalkan bukan kek sponge.Ia akan disaluti dengan buttercream atau ganache ataupun jam pelbagai rasa ( mengikut kreativiti pereka kek 3D ).

3D itu bermaksud rekabentuk yang menonjol , tegap dengan pelbagai bentuk figura
menggunakan modelling tool dan hampir menyerupai bentuk asal.

Malam ni obie nak berkongsi sedikit gambar kek 3D daripada obie..terima kasih kepada pelanggan-pelanggan yang memberi kepercayaan kepada obie selama ini dalam mereka bentuk kek 3D.

Terima Kasih

Selasa, 30 Julai 2013

Apa itu cupcake pelik? cupcake 3D?



Apa cupcake pelik?
tiada apa yang pelik, ini yang dinamakan cupcake 3D, obie nak berkongsi sedikit info
untuk anda jika masih baru dan belum pernah mendengar nama " cupcake 3D",kalau cupcake aje ramai yang tau..ala..kek cawan.
,
Cupcake 3D modelling, ianya dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya
mempunyai asas aneka rasa dan jenis yang boleh digunakan.3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menononjol , tegap dengan bentuk pelbagai figura menggunakan modelling tool
dan ianya menyerupai bentuk asal.

Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya, serta tahan
pada suhu bilik tanpa perlu disimpan dalam peti ais,isipadunya juga berat berbanding cupcake biase.

walaubagaimanapun..apa aje jenis cupcake obie suke..tak kira la ..cupcake buttercream, cupcake frosting dan sebagainya lagi.. apa yang obie ingin kongsikan ialah..
info cupcake 3D ni...

salam Ramadhan...


Terima Kasih

Salam Ramadhan..

Salam Ramadhan...

diam tak diam dah hampir ke penghujung kite menjalani ibadah puasa,
Alhamdulillah..sepanjang bulan ramadhan ni.. segala urusan
seperti biasa..lancar dan dipermudahkan, walau kadang tu agak sibuk sedikit.

terima kasih kepada anda yang melawati blog obie yang serba biasa ni..,
walau biase-biase besar harapan obie agar ianya memberi
sedikit manfaat ..sesuatu yang obie kongsikan bersama.InsyaAllah

Kepada yang menghubungi obie dalam bulan Ramadhan ni..melalui Facebook,atau h/p
obie mohon maaf sekiranya kadang tu agak lambat replynye,
Walaubagaimana pun mesti obie balas, jika obie tersibuk la sedikit..
P.A chef Obie akan mengambil alih segala urusan komunikasi.

Semalam obie telah menerima / tempahan katering untuk berbuka puasa Jumaat ini..
Terima Kasih kepada pelanggan yang obie dan puan nani kasihi..
walau secara rasminya Sky Chef Catering ni akan mulai beroperasi selepas seminggu
kita umat Islam menyambut Hari raya Aidilfitri nanti.

Sky Chef Catering telah mula mendapat perhatian, terima kasih sekali lagi..
Kepada anda yang ingin booking atau menempah awal untuk open house hari raya boleh
hubungi 017 2260719 chef obie atau 012 3986240 Puan Nani.

Pakej dari RM6 hingga (xxx) mengikut permintaan pelanggan.

50 pax / 100 pax / 500 pax / 1000 pax & xxxxpax




SKY CHEF CATERING







Terima Kasih

Isnin, 29 Julai 2013

LAILATUL QADAR: Malam Lebih Baik Dari 1,000 Bulan!



Salam Ramadhan,
Perkongsian info-
Lailatul Qadar : Malam lebih baik Dari 1000 Bulan.


Terima Kasih

Mesti Tengok....Anda pasti akan share video ini setelah anda Lihat



Berbuat baik itu indah....
mesej utk diri sendiri juge anda... peace

Terima Kasih

Sky Chef Catering




Salam Ramadhan..


Pengumuman Penting :)

Sky Chef Catering akan kembali beroperasi mulai 16 Ogos 2013 ini-
Perkhidmatan Katering untuk warga lembah klang / Kuala Lumpur / Ampang / P.J


"Sesuatu majlis tidak lengkap tanpa juadah dan hidangan kepada tetamu yang hadir.
Kami di Sky Chef Catering sangat menitikberatkan perkara peri penting ini.
Dengan berbekalkan pengalaman dan tenaga kerja terlatih menguruskan katering perkahwinan dan majlis-majlis berskala besar dan kecil,
kami sangat berbesar hati untuk menyajikan juadah dan hidangan yang disediakan dengan penuh kesempurnaan ."




Setiap sajian yang dihidangkan di Sky Chef Catering bukan sahaja mengandungi citarasa yang enak dan lazat tetapi dimasak dengan sempurna dan penuh ketelitan supaya pelanggan akan merasai sesuatu keunikan yang nyata. Masih mengekalkan resepi tradisional kemelayuan, di adun dengan gabungan fusion ala-ala Inggeris, pastinya membangkitkan selera dan aroma yang tersendiri.
Izinkan Chef, tukang masak dan pramusaji kami menawarkan servis terbaik yang tidak berbelah bagi kepada anda.



“Jangan ragui kepakaran kami untuk merealisasikan impian anda”

Open House / Event / Perkahwinan / Pertunangan / Tahlil / Hari jadi / Office event dll.
Pakej pada harga berpatutan


Pakej dari RM6 , RM7 , RM8 , RM9 , RM10 , RM11 , RM12 , RM13- RM200 per pax.
Katering harga murah hingga amat berpatutan mengikut kesesuaian menu dan permintaan

Hubungi:

email ke gunawan.jamil@gmail.com
Hotline 017 2260719 chef
012 3986240 Puan Nani

Hot Katering / katerer K.L


Terima Kasih

Jumaat, 26 Julai 2013

Azfar - Akan Ku Jumpa ( OST Syurgamu Ramadhan )



Drama ni 3 tahun lepas..
obie pasti tak kan terlepas menonton..memang layan habis...
kalau boleh ulang la tayang lagi drama ni...
lagu azfar-akan ku jumpa memang bhes..kena dengan jalan citer drama ni....

Terima Kasih

Rabbani - Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan



Rabbani- Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan
Allahyarham Ustaz Asri- Al fatihah

Terima Kasih

Resepi Mint Sauce untuk Kambing Panggang


RESEPI MINT SAUCE UNTUK KAMBING PANGGANG
( resepi pebret chef obie )

Bahan

Segenggam / Seikat Daun Pudina Segar ( di cincang halus )

1 cawan Extra Virgin Olive Oil

1 sudu besar Gula

1/2 biji perahan Lemon

2 sudu besar cuka epal

1 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Cincang daun pudina, letakkan ke dalam mangkuk .
2. Tuangkan extra virgin olive oil ke dalam mangkuk yang berisi daun pudina yang telah dicincang.
3. Masukkan cuka epal , gula dan garam kacau sebentar.
4. Simpan didalam bekas berpenutup. Simpan didalam peti ais sekurangnya 2 jam.sebelum digunakan.
5. Mint Sauce ini boleh tahan sehingga sebulan.

Selamat mencuba.. kepada bro yang inginkan resepi mint sauce daripada obie kelmarin..sila take note..
boleh try dengan kambing golek istimewa bro tu.., juga kepada anda mint sauce ni juge sesuai untuk lamb chop selain lamb grill dan roast lamb..

peace



 Dapatkan ebook terkini chef obie sila klik





Terima Kasih

Rabu, 24 Julai 2013

Mingguan Wanita Bumper Raya 2013- chef obie berkongsi resepi Tart


Mingguan Wanita Bumper Raya
edisi Irma hasmi dan keluarga-

Obie telah berkongsi resepi pelbagai jenis Tart.
kepada yang telah mendapatkannya terima kasih banyak-banyak,
juga kepada yang telah mencuba resepi obie..
semoga berpuas hati dengan hasil tart anda..

Salam Ramadhan.

Terima Kasih

Majalah Aroma Bulan Ogos " Selamat Hari Raya Aidilfitri" telah berada di pasaran




Majalah Aroma untuk bulan Ogos sempena Hari Raya Aidilfitri telah
berada dipasaran sekarang, anda boleh dapatkkannya di kedai-kedai
buku dan majalah berhampiran anda...

Aroma Ogos menghidangkan anda aneka resepi biskut dan kek,
Hidangan lauk pauk di pagi raya
dan seleksi minuman segar kepada anda...
Perkongsian resepi daripada tukang masak profesional , blogger-bloger masakan,
surirumah , peniaga dan macam-macam ade.....

Jadi dapatkan lah sekarang..

Terima kasih atas sokongan anda.


Terima Kasih

One Day Cookery Classes 2015 chef obie Amatur & Profesional & Resepi Ayam Percik Popular Dan Mudah

 ONE DAY COOKERY CLASSES UNTUK AMATUR & PROFESIONAL 2015


Kelas Masakan Barat Modul west 1




Crispy Chicken Chop Original

Crispy Chicken Chop - Spicy 


Western Grill Chicken Chop




Original Mushroom Sauce


 Original Black Pepper Sauce 

Original Potato Wedges

Russian Salad Coleslaw


Intipati Modul-
( Hands On )


1.Penyediaan mes en place yang betul untuk chiken chop
2.Teknik pemilihan daging ayam yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan whole leg yang betul untuk chicken chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat 
5.Penyediaan Tepung Chicken Chop yang betul untuk resepi oroginal dan Spicy
6.Marinated yang sempurna
7.Cara Deep Fried yang betul
8.Cara penyediaan yang sempurna untuk original black pepper sauce dan mushroom sauce .
9.Cara membuat Potato Wedges
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz



Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Kelas Masakan Barat Modul west 2




Lamb Chop


Original fresh Mint Sauce



Original Garlic Roasted Potato



Cheesy wedges & dip sauce

Intipati Modul :

1.Penyediaan mes en place yang betul untuk Lamb chop
2.Teknik pemilihan daging yang sesuai
3.Cara memotong & penyediaan  yang betul untuk lamb chop
4.Cara penyimpanan & Jangka hayat 
5.Marinated yang sempurna
6.Cara Menggoreng Fries & rahsia kekal rangup 15 minit setelah digoreng
7.Cara penyediaan yang sempurna untuk original mint sauce
8.Cara membuat cheesy Wedges & dip sauce
9.Penyediaan & pemilihan potato yang sesuai untuk garlic Roasted potato 
10.Kosting penyediaan makanan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 



Kelas Masakan Barat Modul west 3


Braised Lamb Shank +
 Garlic Mash Potato ,
 Garlic Bread & Herbs , 

Lousiana Crispy Chicken Chop + Cranberry & Pepper Sauce + Cranberries Coleslaw

Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place Lamb Shank
2.Pemilihan Lamb Shank
3.Teknik Penyediaan Yang betul untuk Lamb Shank
4.Asas Penyediaan Mash Potato
5.Pemilihan Potato yang sesuai 
8.Teknik Pantas penyediaan Garlic Bread
9.Asas menyediakan Tepung Crispy untuk Chicken Choo
10.Teknik & cara merangupkan dan mengekalkan rasa Chicken Chop.
11. Penyediaan yang sempurna utuk original black pepper sauce
12.teknik menyediakan salad coleslaw & penjagaan salad yang betul
13.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Kelas Masakan Barat Modul west 4


 Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce


 Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce


 Sphagetti Aglio Alio


Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce


Intipati Modul-

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 


Kelas Masakan Barat Modul  west 5



Crispy Assorted Pizza-
BBQ chicken & Beef / Buffalo Chicken & hot Sauce
Pepproni / Vegieterian
Meatball chicken & beef
Tuna Seafood / plain 

Intipati Modul -

1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & membuat dough pizza crispy yang betul
4.Asas Penyediaan & peneganalan kepada bahan-bahan topping
5.Teknik Pantas penyediaan pizza
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka 
7.Cara hidang & garnishing untuk topping pizza
8.Cara membuat Hot Sauce
9.Kosting penyediaan hidangan barat.
*cara membuat standard resepi untuk bizz

Fee / Yuran : RM2500 seorang

Tarikh : Tahun 2015

 Hari   : Isnin hingga khamis juga 

            Sabtu Dan Ahad 

Jumaat Dan Public Holiday Tiada Kelas )



Masa  : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

1 x sijil kehadiran 


KEPERLUAN : Pelajar perlu membawa Apron sendiri , Alat Tulis ,
Tuala dapur 

TEMPAHAN KELAS : Untuk menempah kelas persendirian chef Obie .

Hubungi 017- 2260719 whatsapp / sms / call atau email ke gunawan.jamil@gmail.com ,
\ untuk menetapkan Tarikh kelas dan Masa Kelas ,
 Yuran Kelas perlu dimasukkan ke 
Akaun MBB Maybank Muhamad Gunawan Jamil
Nombor Akaun 151409098193

LOKASI KELAS : Merdeka Villa, Ampang, kuala lumpur ( landmark- Spectrum Mall ) 




Tenaga Pengajar Professional : chef obie









*******



Resepi Ayam Percik Ramadhan Dan Pasar Malam






Salam Ramadhan semua...
haaaaa mesti ade yang suke dengan ape yang obie nak kongsikan..
kongsi respi la..
resepi ayam percik.. yang macam kat bazaar ramadhan tu.. dan macam kat pasar malam...
kirenye sekarang korang dah boleh buat sendiri.. senang aje...



Bahan-bahan

   4 ekor ayam 
1 kg bawang besar
2 inci halia ( diblender )
100 gm lengkuas ( diblender )
80gm bawang putih ( diblender )
8 batang serai ( diblender )
3 1/2 cawan gula
1/2 cawan gula merah atau gula melaka
5 sudu besar stok ayam serbuk
4 cawan cili giling ( atau blender )
4 cawan cili sos
1 kg santan


Cara-cara

1.Satukan kesemua bahan -bahan diatas dalam satu stok pot yang besar, gunakan api sederhana untuk memasak bahan-bahan ini sehingga mendidih.

2. Setelah mendidih, masukkan ayam , ( pastikan korang dah potong ayam ni mengikut kesukaan )apa yang perlu korang take noted, jangan sampai masak ayam tu, kite hanya perlukan separuh masak sahaja untuk ayam percik ni.

3.Apabila ayam telah separuh masak, asingkanlah ayam untuk dibakar,

4.Gunakan penyepit buluh, untuk menyepit ayam setengah masak ni...sebelum dibakar.
Manakala, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan ke atas ayam nanti

5.Setelah selesai bakar ayam perciknye..tibalah mase untuk menjamu selera..
yea..yea kite buke dengan ayam percik....
sedap....korang selamat mencuba



Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM30.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 

Maybank2u.com atau Bank In RM30.00 ke Akaun MBB
Muhamad Gunawan Jamil
151409098193
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM180 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM180,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign