CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 14 April 2014

Nasi Lemak sesekali melayan memang nikmat....

dalam pada bersama teman berurusan dengan pelanggan, singgah jap di rasa klcc..
kalau setakat breakfast dan pulak tu dekat klcc pulak urusan kerjanye..
tergerak hati nak menikmati nasi lemak...heeee
siap dengan dessert waffle dengan ice cream.. pergghhh..
breakfast... mmmm tak mau panggil breakfast kite panggil brunch... breakfast + lunch
mase pun dah dekat juge kul 12 tengahari...

okay layan yea pic candid ni..


bie pi layan gerai no.8 kopitiam... nasi lemak free ice lemon tea


okay tak...

sambil melayan pemandangan dari sisi food court rasa klcc....


redupppp aje cuacenye...

terima kasih melayan blog chef obie

Terima Kasih

Jalan-jalan Cari Makan di Food Court Dagang Avenue


Sabar menunggu order sampai.. sempat di candid lagi..


mase untuk menikmati dinner..
huuu dalam pada hujan lebat ..bila malam kat ampang ..
memang syok kalau dapat melayan makanan yang panas-panas dan memenuhi
selera waktu macam ni...
Lokasi bie kalau malam paling santai..
makan malam di Food Court Dagang Avenue...
terbaik memang banyak pilihan..
bie kalau nak makan nasi dan yang berlauk mesti
order dekat gerai Thai Food bersebelahan gerai western..
cara memasak boleh tahan sedap.. tapi awas agak pedas yea, korang yang tak berape suka
makan yang pedas boleh minta kurangkan tahap kepedasannye ...

selamat melayan..


bila makan nasi putih dalam waktu hujan sejuk dingin..
bie suke order nasi putih , telur dadar , ikan kembung sweet sour , ikan siakap 3 rasa ( saiz yang comel sebab makan pun berdua aje ),...


sotong goreng tepung.. special mixed dengan carrot lagi


udang goreng tepung..


sup daging lembu dengan sambal kicap


tak lupe juge tom yam campur...

okaylah, kalau korang berada berhampiran galaxy ampang lepas menonton wayang , boleh lah singgah di Food Court Dagang Avenue yang popular tu...
banyak pilihan makanan pada harga berpatutan...

terima kasih melayan blog chef obie :)

Terima Kasih

Chef Obie sedang siapkan wedding cake 5 tier


sajekan... kepada mr poji yang mengcandid pic chef obie sedang siapkan kek kahwin 5 tingkat..
belum siap lagi ni..yang base perlu dipisahkan dahulu..
ape pun tq chef rahim yang kelapangan sudi membantu bie
setelkan kek 5 tingkat ni...

pic kat atas ni baru siap 3 tingkat!

enjoy!

Terima Kasih

DIY : Resepi Ayam Panggang Syria Popular


Kepada yang tercari - cari resepi ayam panggang yang sedap dan popular,
bolehlah mencuba resepi daripada chef obie,

Resepi Ayam Panggang Syria ( Majalah SAJI )

Bahan Rebusan

½ ekor Ayam Daging
1 sudu kecil Cengkih ( rebusan )
1 sudu kecil lada Hitam ( rebusan )
1 bunjut Rempah Ratus
1 ½ sudu Garam
1 liter Air

Bahan Perap

2 sudu besar Madu
1 ½ sudu kecil Garam Laut / kasar
1 sudu kecil Lada Hitam ( dihancurkan)
1 sudu kecil Serbuk Bawang Putih (pilihan )
1 sudu kecil Daun Parsley kering/ segar ( dicincang )
1 sudu kecil Daun Selasih Kering / segar ( dicincang )
½ biji lemon ( perahan )

Cara Membuat

1.Didihkan air, masukkan bahan untuk rebusan, seperti rempah ratus bunjut , lada hitam , cengkih dan garam.

2.Kemudian masukkan ayam , rebus ayam selama 5 – 6 minit.Kemudia angkat ayam dan toskan.

3.Lumurkan kesemua bahan perapan pada ayam kecuali perahan lemon.Biarkan perapan selama 30 minit .

4.Panaskan oven 180-190 ‘c , Bakar ayam selama 25-30 minit.Apabila ayam siap dibakar, perah lemon diatas permukaan ayam.Siap untuk dihidang

Tips chef : lebihan air rebusan untuk ayam boleh dijadikan sup sampingan untuk ayam panggang ini.


Selamat Mencuba!

Terima Kasih

Kek Kapal Titanic

Minggu lepas sempat juga bie selesaikan kek kapal titanic ni
walau tempahan last minute...
next time jangan order last minute mcm ni...
Tempahan 3d perlu sedikit masa untuk disiapkan juga
bukan ape, ade bahagian tertentu rekabentuk perlu siap awal
supaya kukuh sedikit, jika last minute bahagian tertentu
tak dapat dibuat dengan sempurna.Apa pun selamat melayan yea...
kepada peminat kek kapal pula..
boleh buat tempahan dengan bie..


pada hari yang sama perlu keluarkan kek kereta juge..apa pun
terima kasih kepada pelanggan yang bie kasihi...


Untuk tempahan hubungi hotline
017 2260719 atau email gunawan.jamil@gmail.com


Terima Kasih

Dapatkan Majalah Aroma April 2014


Alhamdulillah, hari ni berkesempatan bie mengupdate info -
Majalah Aroma keluaran bulan April yang hangat berada dipasaran..
pelbagai resepi dan menu menarik untuk dicuba....
lihat cover majalah aje dah tau...
memang menarik!

bie juga ada berkongsi resepi cupcake mudah dan sedap
untuk dicuba...


kepada puan-puan , kak long- kak long yang menghubungi
chef obie dan suka menggunakan resepi yang bie sharingkan dalam majalah aroma..
Jutaan terima kasih kerana menghargainya.
Juga boleh cuba resepi chef obie yang dikongsikan dalam blog serta majalah-majalah masakan yang lain
atau di medium yang lain.


Cupcake Coklat Vanilla @ Vanilla Ice Baby


Cupcake Yam / Keladi @ Velvet Montana


Cupcake Green Hornet


Cupcake Berrylicious


Cupcake Malaya Petit

Terima kasih kerana sudi melayan di blog chef obie

peace...


Terima Kasih

Nona TV3 Chef Rahim Bachek


Assalammuaalikum wbt,

Terima kasih menanti info dari chef obie, dalam minggu yang lepas bie agak bz sedikit,
bahan dah standby aje untuk diupdated kat blog kesayangan bie ni.
Pasti ade yang tertanye siape pula chef rahim bachek ni..
biar bie perkenalkan lah, chef rahim bachik merupakan pastry chef dan rakan seperjuangan dlm industri yang bie ceburi ni,
orang lame tapi semangat orang muda macam tu lah yang kite mahu... ( tetibe..heee )
chef rahim orangnya ramah dan pasti korang tak segan kalau pertama kali berjumpe dengannye...
minggu lepas sempat juga lah bie membantu chef rahim ni, walau agak mase tu terkejar
dengan teman baik bie juga otw ke kl..
bie sempat juge pick up & sempat juge bantu chef rahim ni..
sebagai rakan chef bantu membantu tu perkare biase la kan...
apa pun tahniah chef rahim bachik yang dijemput dalam satu segmen- dirancangan NONA tv3,
yang akan keudara pada hari ahad next week, jadi korang jangan lepaskan peluang yea menonton.
Ada Kaka ucapkanlah.. meriah dengan teletah kaka yang bersahaje... spontan gitu...best!

selamat melayan candid dari bie..


kelihatan chef rahim bachek sedang serius memerhati...


sempat tersenyum.. ape pun shooting kelmarin memang agak enjoy dan lancar ,


Kak sue sempat juge mengupdated sesuatu kat fb nye..


Kaka infiniti cinta & ucapkanlah... memang sempoi aje


sempat pose dengan Kaka ucapkanlah!

terima kasih kerana sudi melayan info dalam blog chef obie..

peace not war...

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign