CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Ahad, 9 Februari 2020

Tempat Makan Sedap Di Kedah : WESTERN FOOD PAK MAON KITCHEN ,Yan Kedah

TEMPAT MAKAN SEDAP DI KEDAH : WESTERN FOOD PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah

Terima kasih kerana sabar membaca posting chef obie , Kita terus ke informasi lokasi tempat makan sedap di Negeri Kedah ! Kali ini Chef Obie memilih kedai makan Western Food yang terletak di Yan , Kedah


WESTERN FOOD tau..dan terkini ada Sizzling !

 

Kepada kaki makan #jjcmkedah #jjcmpenang Anda jangan terlepas pandang Port makan Baru Di Negeri Kedah Darul Aman.Setiap hari penuh dengan pelanggan dari dekat mahupun jauh !

PAK MAON KITCHEN !

 

===============
تانه ملايو كمبالي برتنجق
===============


Maps Ke Kedai ⬇️⬇️⬇️
https://goo.gl/maps/AwwZ9WTWCn12

Waktu Operasi
5ptg-12mlm (cuti SELASA)

Boleh call/WhatsApp




 

Orang Utara Jangan terlepas Pandang..
Walau Usia belum setahun jagung penerimaan warga Yan ,yang berdekatan , mahupun orang-orang dari selatan , warga alor setar dan penang memang diluar jangkaan ,MashaAllah Terima Kasih semua yang menyokong Kedai masakan barat muslim ini..support #bmf okay !



 

Dengan menu-menu menarik seperti Chicken chop - Grill , fried & breaded , lamb chop , steak beserta Trademark Black Pepper Sauce Yang Special Classic yang tidak sama rasa nikmatnya dengan rasa blackpepper yang lain..Siapa yang pernah merasa pasti akan setuju ! well said..owner seorang yang humble dan berfikiran jauh juga berguru dengan sifu pakar masakan barat.


Pak Maon Kitchen Dessert juga menyediakan pencuci mulut yang segar dan klasik
korang datang sini , pilihlah sendiri semuanya bikin segar anak tekak , datang awal..chiller dessert penuh ! Sentiasa di topup !

Tarikh keramat Ahad 10 hb Mac 2019 adalah Hari jadi PAK MAON KITCHEN !,



PAK MAON KITCHEN
Jalan sungai yan batu 24 ,Yan kechil kedah












Waktu perniagaan : 4pm-12am

Confirm Ada menu Western Food + Fushion + Italian semua Ada.., kena Mai sini makan dulu...baru Tau bak hang..

Boleh juga booking awal atau kalau tak jumpa lokasi..korang boleh direct contact no dibawah ni






 

When In Yan.. Always Pak Maon Kitchen


Yang Bestnya Setiap Hidangan yang korang belanjakan RM80 ke atas akan menerima sebuah Cole PAK MAON KITCHEN di atas..Limited edition ! Jangan ketinggalan...PENDEKAR MUSTAR BERSAMA PENDEKAR BUJANG LAPOK...



Terima Kasih Kepada anda yang telah datang menjamu selera dan menikmati hidangan disini. Sukacita sekiranya anda sudi menyampaikan dan berkongsi berita Tempat Makan Sedap di Western food Kami di Yan , Kedah !

Mai jangan tak mai...layan Lewis Capaldi - Someone You Loved




Terima Kasih

RESEPI RENDANG TOK PERAK CHEF OBIE

Resepi Rendang Tok Perak Chef Obie

Resepi klasik yg. Sesuai utk kanak2 Orang Vateren & semua lapisan ,yg pasti Sedap hingga Menjilat Jari


Bahan Perapan Daging

1.4-1.5 kg Daging Sirloin ( Potong Kiub )
1/2 cawan Biji Ketumbar disangai Dan dikisar
3 sdb Jintan Manis disangai Dan dikisar
1 sdt Jintan Putih disangai Dan dikisar

Cara Penyediaan






1.Daging dilumurkan mesra dgn Perapan semua bahan kisar . Simpan dlm peti sejuk biar semalaman.




2.Didihkan 3 cawan air ,masukkan daging yg telah diperapkan sehinga daging empuk dan kering kemudian asingkan.

Bahan Tumis & Renehan


1/2 cawan Minyak Masak
4@5 biji Bawang Merah dikisar
5 tangkai Cili Kering ( anda boleh lebihkan ) dikisar
2 ulas Bawang Putih dikisar
2 inci Halia Tua dikisar
1 inci Lengkuas dikisar
4@5 batang Serai dikisar
1 biji Buah Keras dikisar
1 btg Kulit kayu Manis
4@5 biji Bunga Lawang
6 biji Buah pelaga
Daun Kunyit secukupnya dimayang
1 liter kotak Santan , jika guna santan Segar Dan pekat juga 1 liter.
2 cawan gula Merah
1/2 cawan gula Pasir
1 sdb Garam
1/2 cawan Air Asam Jawa
3/4 atau 1 cawan kerisik

Cara Penyediaan






1.Panaskan Minyak,tumiskan bunga kawang,kayu Manis,buah pelaga apabila wangi masukkan ke semua bahan kisar, Tumis sehingga pecah minyak.




2.Masukkan daging yg telah direneh empuk.kacau mesra.Masukkan Santan.Pastikan api sederhana atau maintain kecil.Masak tanpa dipaksa menghasilkan hidangan yg hebat Dan tahan lama.


3.Apabila mendidih Masukkan gula Merah Dan gula Pasir.Kacau mesra jgn sampai hangit.
Teruskan kacau sehingga memekat.Santan yg bagus akan menjadikan Rendang tok gelap Dan lebih rasa.


4.Masukkan air Asam jawa ,kemudian Kerisik, kacau mesra lagi.


5.Semakin memekat , giliran daun Kunyit Dan Garam.


6.Kacau sehingga megering Dan Minyak daging mengeluar. bau wangi Rendang Tok semakin ketara.


7.Semakin garing anda kacau semakin umph Rendang Tok Perak !
Santan yg bagus Akan menghasilkan Rendang Tok yg sedap ... InshaAllah.
Bolehlah dinikmati dgn lauk pauk yg lain di Hari Raya nanti.
Mohon ilmu yg kecik ini dipanjangkan ,sharing is caring..
Mohon maaf atas kekurangan yg Ada ,semoga hidup diberkati dunia akhirat. InshaAllah
Sila Follow Facebook Chef Obie Untuk tidak ketinggalan informasi dan resepi - resepi menarik



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign