Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 31 Mei 2016

Resepi Pie Tie Sedap Dan Popular


RESEPI PIE TIE SEDAP DAN POPULAR 



BAHAN KULIT PAI TIE : 



120 gm tepung beras

40 gm tepung gandum

20 gm tepung ubi

Garam secukupnya

2 butir telur 

500 ml air

Minyak untuk menggoreng

BAHAN INTI :

1 sudu besar minyak & 1/2 sudu besar minyak bijan 

4 ulas bawang merah, di cincang halus

150  gm isi udang, di cincang

100 gm hirisan lobak merah

400 gm hirisan Sengkuang Cina





1 sudu teh kicap cair

Garam, serbuk lada sulah secukupnya

BAHAN SOS :

7 biji cili merah, dibuang biji

2 ulas bawang putih, di cincang halus

4 sudu besar sos cili Thai

1 sudu besar cuka

100 ml Air masak

Gula, garam secukupnya


Alat : Acuan Pai Tie



CARA PENYEDIAAN  :

1.Satukan semua bahan kulit. Tapis ke dalam mangkuk.kemudian masukkan telur , air dan kacau sehingga menjadi adunan yang sebati.


2.Panaskan acuan pai tie ,dengan mencelupkan acuan ke dalam minyak yang sedang dipanaskan untuk menggoreng.

3.Kemudan angkat acuan dari minyak, toskan minyaknya sebentar dan celupkan acuan pai tie ke dalam adunan tadi dan goreng hingga keemasan.

4.Bahagian inti: Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga harum. Masukkan bahan lain perasakan dan kacau sebentar.Jangan masak terlalu lama.  Angkat dan biarkan ia sejuk.


5.Bahagian  sos: Kisar semua bahan hingga sebati.

6.Sila pastikan kulit pai tie yang telah digoreng disejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara sebelum diisikan dengan intinya. ( jangan gunakan inti panas ) biar inti sejuk dahulu baru boleh diisikan.






Terima Kasih

Isnin, 30 Mei 2016

Resepi Untuk Bizz Waffles : Resepi Waffles Coklat Popular


Resepi Waffles Coklat Popular 



Bahan 

1 ¼ cawan Tepung Gandum
 ¼ cawan Serbuk koko
 2 ½ sudu kecil Serbuk Penaik 
1 sudu besar Gula 
½ sudu kecil Garam
 3biji Telur Kuning
 3biji Telur Putih
 ¼ cawan Mentega / marjerin
 1 ½ cawan susu segar
 1 sudui kecil Coklat emulco




 Cara-cara

 1.Panaskan acuan waffles;

 2.Tapis kan semua bahan kering-tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik (,gula, garam) dan letak dalam mangkuk. 

3.Dalam mangkuk lain, satukan telur kuning, mentega cair , susu, Coklat emulco, putar /pukul hingga sebati dan kembang .



 4. Pukul asing Telur Putih sehingga kembang dan kental( meringue ), campurkan telur putih ke dalam acuan telur kuning tadi, gunakan spatula untuk kaup balik sehingga kesemua bahan sebati.Adunan Waffles Coklat telah siap>





Terima Kasih

Resepi Biskut Raya Bercoklat Popular




Resepi Biskut Raya Bercoklat Popular Mudah dan Sedap


Bahan :

70 gm Tepung Gandum
60 gm Serbuk Koko Van Houtan
20 gn Tepung Jagung
30 gm Tepung Kastard
20 gm Tepung Susu
50 gm Gula Aising
1 sudu kecil serbuk Nescafe
½ sudu kecil Garam
120 gm Minyak Masak @ Jagung
 Jam Raspberi ( brand HERO )

Cara Membuat :

1.Campurkan ke semua bahan kering, Kacau @ putar kering selama 1 minit.Boleh gunakan spatula @ senduk kayu sahaja.

2.Masukkan minyak masak @ jagung , uli sehingga menjadi doh yang lembut.Boleh masukkan doh ke dalam plastic piping dengan menggunakan nozel pilihan anda,paipkan menjadi biskut datas Loyang pembakar yang telah diglis / kertas parchment.Paipkan sedikit jam raspberi diatas doh biskut.



3.Bakar pada suhu 150-160’c selama 20-25 minit.



RESEPI - RESEPI BISKUT RAYA PALING POPULAR

"Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim "


Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.




Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..



"Menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Baker-baker , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan "


eBuku MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 
RM40.00 sahaja

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015


Dapatkan Segera !

Cara Pembelian :

Bank In @ Maybank2u RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193

Muhamad Gunawan Jamil


Info Bukti Pembelian / Pembayaran:

Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda
Whatsapp@sms HANTAR ke

0172260719






Terima Kasih

Menu Bazaar Ramadhan : Resepi Roti John Sedap Dan Popular


Gambar Courtesy Google

RESEPI ROTI JOHN Sedap Dan Popular

Bahan Utama :

3 batang Roti John ( dibelah bahagian tengah )
300gm Daging hancur(Ayam/daging lembu)
5 biji telur 
Sedikit Daun sup
Sedikit Daun bawang di hiris (option )
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Garam & Gula 
Sedikit Serbuk Lada Hitam
1 sudu besar Serbuk kari ayam atau daging
Mayonis
Cheeszy
Mozarella @  Keju Parmesan
Cili Sos
Cara Penyediaan :

1.Potong dadu bawang merah dan bawang putih, Tumiskannya

2.Masukkan Daging Hancur Bersama Daun Sup.Kacau sehingga sdikit masak.

3.Masukkan serbuk kari , serbuk lada hitam , perasakan dengan garam dan sedikit gula.Biar ia mengering dan garing.( bahan ini asas perlu dimasak terlebih dahulu , anda boleh 10 x gandakan resepinya )

4.Apabila Telur telah dipukul dan dimasak diatas pan , ambil 1 sudip daging hancur yang telah dimasak tadi , taburkan diatas telur , sedikit keju mozarella  , kemudian tekapkan roti john yang telah disapukan Mnetega @ marjerin.

5.Biar hingga masak.

6.Terbalikkan roti john, paipkan mayonis, cheeszy dan cili sos.Taburkan sedikit Keju Parmesan  Siap Untuk Dijual

Harga Cadangan : 1 Batang Rori John Cheeszy @ Cheese tabur ialah RM12





Terima Kasih

Resepi Biskut Raya : Biskut Suji atau Biskut Arab

Resepi Biskut Suji Popular


Bahan-bahan

250 gm mentega
60 gm tepung gandum

40gm tepung susu
2 biji kuning telur
200 gm gula halus
200 gm tepung suji
50 gm tepung jagung
50 gm Serbuk Badam
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan

Cara Penyediaan

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.


2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi.


3. Masukkan semua jenis tepung dan serbuk badam. Gaul rata.


4. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit.


5. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya. Bakar hingga masak.





RESEPI - RESEPI BISKUT RAYA PALING POPULAR

"Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim "


Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.




Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..

"Menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Baker-baker , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan "


eBuku MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 
RM40.00 sahaja

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015


Dapatkan Segera !

Cara Pembelian :

Bank In @ Maybank2u RM40.00 

Ke Akaun MBB ( MAYBANK )

151409098193

Muhamad Gunawan Jamil


Info Bukti Pembelian / Pembayaran:

Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda
Whatsapp@sms HANTAR ke

0172260719









Terima Kasih

Resepi Manisan : Resepi Candy Kelapa



Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Candy Kelapa Mudah Popular



Bahan-bahan


2 biji kelapa parut 

kelapa muda lagi baik

2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )

380gm gula pasir

3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )

pewarna merah/hijau/kuning

3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul



Cara Penyediaan  : 

1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )

2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal

3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )

4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)

5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )


Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )

Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan

tebal 1/2 inci




RESEPI - RESEPI BISKUT RAYA PALING POPULAR

"Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim "


Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.


Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..

"Menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Baker-baker , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan "


eBuku MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 
RM40.00 sahaja

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015


Dapatkan Segera !

CARA PEMBELIAN eBUKU @ eBOOK 

CHEF OBIE :


1.Bank In atau transfer Jumlah harga ebook 

yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank 

pilihan 

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7


Info Bukti Pembelian / Pembayaran


 ( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )


Whatsapp@sms HANTAR 

ke 


0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 





Terima Kasih

Shin Ramyun Noodles : Mee Segera Ramyeon Dari Korea Adalah HALAL

INFO STATUS HALAL MEGI PEDAS GILERR DARI KOREA

Salam. Terkesan juga saya dengan viral kes 불닭볶음면 (mee segera Korea pedas gila) tu even saya sendiri tak pernah makan. Awalnya ramai bertanya status halal Ramyeon ni. Jawab saya, kalau ada cop halal dari KMF, inshaAllah halal, sebab sebagai seorang yang pernah berkerjasama dengan KMF semasa menuntut di sana dahulu, saya yakin dengan status halal tersebut. Rupanya ada kes katanya pada bahagian belakang ada tertulis Ramyeon ni diproses guna bekas yang sama memproses daging dweji (babi).


Jadi saya terus tanya dan bincang dengan kawan-kawan Korean Muslim dan kenalan Malaysia di sana. Mereka bagitahu saya, Ramyeon 불닭볶음면 untuk diexport, mereka proses dari kilang berbeza, yang khas untuk produk export sahaja. Packaging juga khas dalam Bahasa Inggeris dan tidak mengandungi ayam mahupun diproses menggunakan mesin yang sama digunakan untuk memproses bahan yang mengandungi bahan haram. Sebab tu dapat sijil halal dari KMF.
Kes post viral coversation antara saudari dari Malaysia dan Mat Korea Edward Kim tu dah sampai pada KMF, Samyang (pengeluar Ramyeon), JAKIM, pihak Halal Korea dan banyak lagi pihak terlibat.

ebook masakan PERCUMA
Alhamdulillah akhirnya dah dapat jawapan. Pihak Samyang maklumkan ia adalah berkenaan masalah packaging yang digunakan. Awal production, walaupun dihasilkan di kilang export dan bahan serta cara pembuatannya adalah halal, mereka guna packaging lama (yang ada tulis benda isu tersebut). Mereka juga maklumkan, Edward Kim tersebut tiada apa apa kaitan antara KMF mahupun Samyang (dalam kata lain entah sape sape je mamat ni), jadi mereka minta kerjasama jika ada di antara kita ada berhubung dengan Edward Kim untuk bagi maklumat pada mereka.
Kesimpulannya, 불닭볶음면, Hot Chicken Flavor Ramen ADALAH HALAL DIMAKAN (just make sure ada cop halal dari KMF). Penerangan lanjut setiap pihak pun ada dalam gambar di bawah. Rajin-rajin baca ya. Allahu'alam. Kalau rasa waswas juga, tak perlu lah makan, tapi tak perlulah juga hentam orang yang pilih untuk makan. Cinta ni subjektif. Hiks..
Semoga sedikit perkongsian dari ilmu, kenalan, dan pengalaman di bumi K-Pop ini membawa manfaat pada kalian semua. Saya share sebab saya tahu ramai orang Malaysia suka dengan Korea dan isinya haha.. Harapnya saya ni masih berguna juga lah kan walau kena hentam cakap belajar sampai ke Korea tapi sia-sia sebab balik tak kerja jadi engineer. Haha.. Tapi saya masih tegar pertahankan, ilmu dan pengalaman takkan pernah sia-sia. Ok lah taknak gaduh, kbai.
Kredit  FARAH LEE 




Korea Hot SHIN RAMYUN NOODLES -
Ramyeon Noodles ( 5 pack )
Halal Recommended by JAKIM

Mee Ramyeon Pedas Produk dari Korea
Jenama NONGSHIM 😊
Makan TANPA was was kerana
Telah diiktiraf oleh JAKIM
Jab. Kemajuan Islam Malaysia.
Juga telah mendapat pengiktirafan daripada
Korea Muslim Federation Halal Commitee ( HALAL )
Produk berkualiti dari korea & Tiada Penggunaan MSG.


Telah diiktiraf oleh JAKIM
Jab. Kemajuan Islam Malaysia



Hot Shin Ramyun / Mee Ramyeon Pedas Produk dari Korea 
Jenama NONGSHIM




Hoat Shin Ramyun / Mee Ramyeon Pedas Produk dari Korea 
Jenama NONGSHIM



📣DAPATKAN SEGERA
🎯1 Bag ( 5 pack ) Hanya RM28.90
🎯2 Bag ( 10 pack ) Hanya RM50.00
🎯3 Bag ( 15 pack ) Hanya RM75.00

💲Cara PEMBELIAN :

💳Maybank2u @ Bank in JUMLAH PEMBELIAN ANDA
Ke akaun 151409098193
Muhamad Gunawan
Kemudian whatsapp Info Pembelian dan LOKASI ANDA ke TALIAN HOT
0172260719

Penghantaran Sepanjang JALAN AMPANG
ADALAH PERCUMA🚚🚚🚚🚚🚛🚛🚛🚛
Tertakluk Terma & Syarat

( Masa Penghantaran 2 Petang Hingga 5 Petang sahaja , Sekiranya ada permintaan untuk penghantaran melebihi waktu kerja kos penghantaran akan di KENAKAN sebanyak RM10.00 sahaja )

Lokasi Penghantaran PERCUMA 

-Taman KOSAS
-Taman DAGANG
-Taman CHEMPAKA
- Taman NIRWANA
- Pangsapuri MERDEKA
- MERDEKA VILLA
-Pangsapuri SERI NILAM
-AMPANG AVANEU
-AMPANG WATERFRONT
-PRIMA CONDOMINIUM
- DESA PANDAN
- AXIS ATRIUM
- AMPANG POINT
- AMPANG PARK
- KLCC
Enjoy shopping di HOT'S GROCER DELIVERY











Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign