Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Khamis, 14 Februari 2013

Resepi Royal Icing Popular Dan Mudah Chef Obie

Facebook : chefobie untold

Instagram : chef_obie_official

website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719



Salam Bie suka la sangat berkongsi sedikit ilmu yang ada ini untuk memudahkan anda yang tercari cari resepi royal icing yang cantik...Bie boleh recomment salah satu resepi yang telah lama Bie gunakan.Kini dengan secara eksklusif anda juga boleh buat seperti royal icing Bie...


Apa yang anda perlukan ialah:

1 CAWAN GULA ICING YANG TELAH DITAPIS

1 BIJI TELUR PUTIH  


1/2 BIJI JUS LEMON atau 1 sudu kecil Cream Of Tartar 


2 TITIS GLYCERYN( tiada pun tidak mengapa )



Cara Membuat :


1.Pukul kesemua bahan dalam satu bowl.pukul sehingga kembang dan berwarna putih...jika agak cair boleh ditambah sedikit gula icing, apabila siap boleh terus digunakan atau boleh disimpan dalam peti ais, tetapi perlu disimpan dalam bekas kedap udar..supaya boleh tahan 3 hari.Royal icing kegunaannya adalah untuk mendekorasi dan menghias ke atas kek, cookies dan 
sebagainya.contohnya seperti gambar dibawah... 


royal icing digunakan pada kek 3D Bie ini pada bahagian gigi air yang berkocak... itu adalah royal icing...,


senangkan nak buat royal icing...okaylah chef obie sharing video music dari Sam Smith - I'm Not The Only One... 




As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook Popular chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 
7.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )

Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti


  


Sila Tempah sekarang !  Hanya RM40.00 sahaja seunit




Hottest!

Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-

Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB

151409098193

atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719

Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 


P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie


sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RMxxx,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719




Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan". Dapatkan sekarang hanya RM40.00 

Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri. Dapatkan sekarang hanya RM40.00 


hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki! Hanya RM30.00


hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM40.00


hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya! Dapatkan sekarang hanya RM30.00

hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM40.00



Info ebook PERCUMA :

keistimewaan ebook percuma daripada chef obie: 



ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi  dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!



ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki denganPERCUMA !




ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini  dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!


ebook Membuat Kek Dan Tips -  Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.


ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips 
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.


Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM40.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.


Terima Kasih

Komen
61 Komen

61 ulasan:

Ainul Huda berkata...

assalamualaikum chef. saya nak tanya satu soalan. bila kita hendak menghias aicing pada biskut kan. kita lakukannya sebelum membakar biskut atau selepas mmbakar biskut. harap chef menjawab persoalan saya. terima kasih. :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waalaikumussalam w.b.t,
Terima kasih kerana bertanya,Soalan yang bagus cik ainul Huda,Jawapannya: Waktu yang amat sesuai untuk menghias / mendekorasi royal icing pada biskut ialah selepas biskut dibakar, pastikan biskut telah sejuk dahulu.
Cik Ainul Huda boleh lah menghias mengikut kreativiti ..jgn lupa selepas mendekorasi/menghias biskut- panaskan sekejap dlm 5 minit biskut yg telah dihias dgm royal icing ke dalam ketuhar/oven.( memastikan royal icing kering ) :)

Ainul Huda berkata...

okay.sekiranya kalau saya tidak mahu menggunakan jus lemon, tidak mengapakah chef? terima ksih chef atas jawapan yang telah diberikan. walaupun umur saya baru 15 tahun, saya amat meminati bidang mebuat biskut dan kek sejak umur saya 11 tahun lagi.saya bercita -cita ingin menjadi seorang chef seperti chef obie. saya berharap agar chef akan memperbanyakkan lagi resepi2 biskut serta cara 2 menghias biskut menggunakan royal aising. terima kasih chef. :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

fungsi jus lemon / limau / tartar , adalah sebagai asid,membantu royal aising utk menjadi lebih cantik dan mudah kering..., jika tiada bahan seperti diatas ini.. x mengapa, tapi pastikan panaskan sekejap dlm ketuhar okay..terima kasih.. semoga satu hari nanti boleh menjadi seorang chef :)

Syarifah Naqiah berkata...

Assalamualaikum chef...nak tanya,pewarna yang nak dicampur pada royal aising ni berasaskan air, minyak atau serbuk..?terima kasih

Syarifah Naqiah berkata...

Assalamualaikum chef,nak tanya,pewarna yang nak dicampur pada royal aising ni pewarna yang berasaskan air,minyak atau serbuk?terima kasih

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waalaikumussalam wbt, cik syarifah naqiah..terima kasih sebab bertanya,
Pewarna yang sesuai untuk menghasilkan royal icing ialah pewarna yang berasaskan air...(pewarna untuk kek & cookies).
Jika cik syarifah ada pewarna serbuk,..juga boleh digunakan.(optional)
tidak digalakkan menggunakan pewarna minyak..
selamat mencuba...

Tanpa Nama berkata...

Salam chef , sesuaikah royal ising ini digunakan untuk menulis di atas fondant ising? Adakah royal ising akan cair dlm tempoh yang panjang? Brp lama kita boleh simpan lebihan royal ising?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm terima kasih bertanya, royal ising sesuai utk ditulis atas fondant.royal aising boleh disimpan pd suhu bilik 3 hari, apabila cair boleh dipukul kembali.

hannah hana berkata...

salam chef....saya nak bertanya kebiasaanya fancy cookies yg telah diletakkan dengan royal aising ni tahan brape lama ya.....terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

salam chef,chef ada mberi jwpan jika xguna jus lemon boleh guna tartar.tartar tu cream of tartar ke?bpe ye sukatan utk letak?

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya..
yea tartar tu adalah cream of tartar..
sila guna 1 sudu kecil cream of tartar..
selamat mencuba

suebee berkata...

nak tanya kat chef..terdapat juga resepi dimana biskut tersebut terus dihias dengan royal aising sebelum dibakar..so yang mana lebih elok lagi hasilnya?hias sebelum atau selepas biskut dibakar?..nak guna grill api atas atau bawah jika nak mengeringkan royal aising tu?

chefgunawanjamil Obie berkata...

terima kasih bertanya,
Biskut sebaiknya dibakar dahulu,
ada yg suka 90% shj dibakar, kemudian sejukkan, barulah dekorasi dengan royal aising, kemudian panaskan sebentar 5 -8 minit hingga royal aising , pastikan jgn sampai royal aising hitam.grill api bwh boleh rendahkan menjadi 60'c, manakala atas dlm 110'c shj.

Tanpa Nama berkata...

Salam. Boleh kah saya guna royal icing untuk membalut kek sebelum kek dibalut dgn fondant?

Tanpa Nama berkata...

salam chef,saya hendak bertanya adakah royal icing boleh digunakan untuk melukis corak di atas kek yang beraising bukan yang berfondant.terima kasih

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya,- cik hannah- penyimpanan yang baik utuk fancy cookies/ pelbagai biskut dlm bekas kedap udara atau bekas yg tidak mudah rosak boleh menjamin ketahanan sehingga 1-3 bulan. jika menggunakan bhn kering thn lama/ anti kulat boleh tahan hingga 6bulan-1 thn.

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya
-Tidak boleh./ tidak sesuai..
anda boleh gunakan bhn lain seperti- buttercream, ganache, atau pelbagai jenis jam

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, terima kasih bertanya..
royal aising boleh juga digunakan sebagai dekorasi atau sbg wording atas kek yg beraising..selain kek fondant.
terima kasih

MAHATHIR MOHD YASIN berkata...

Assalamualaikum. .. maaf bertanya chef. Saya baru berjinak2 dlm bidang bakery ni. Adakah royal icing ni sesuai utk buat bunga icing... adakah ia akan mengeras... n kalau boleh berapa lama kita boleh simpan bunga tersebut... harap chef sudi menjwb

MAHATHIR MOHD YASIN berkata...

Assalamualaikum. Maaf bertanya chef. Royal icing ni sesuai ker utk buat bunga icing. Adakah ia akan mengeras... n berapa lama kita boleh simpan bunga tersebut

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, en mahathir mohd yassin, maaf yea chef lewat sedikit membalas komen..
1- royal icing juga sesuai utk membuat deko bunga icing.
2-royal icing boleh mengeras sendiri/ kering, juga anda boleh bakar sekejap pd suhu 170'c 5-7 minit ( memastikan ia betul2 kering)
3-simpan dalam bekas kedap udara ( boleh tahan 3bulan )
jika ingin lebih lama jangkahayatnya boleh gunakan ( dry silicon- paket ) simpan bersama icing yg telah dideko dalam bekas kedap udara.( lebih 1 tahun )

chefgunawanjamil Obie berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, en mahathir boleh mix kan resepi chef ni..dgn resepi diatas.. utk dekorasi icing


sila guna / tambahkan 1 sudu kecil cream of tartar..
pada resepi

selamat mencuba

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum chef

chefgunawanjamil Obie berkata...

waalaikumussalam wbt.

boleh chef bantu?

raffa Johny berkata...

Assalamualaikum chef. Biskut akan lemau x kalau letak royal icing ni tlalu lama? chef ade resepi utk biskut butter kekal rangup?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waslm,

Terima Kasih Bertanya raffa johhny,
1-Biskut + royal icing ( ketahanan- penyimpanan yg baik-seperti simpan dalam bekas kedap udara )
2-Isu lama atau tak ( lemau ) bergantung kpd penyimpanan-fancy cookies ini mampu bertahan 3 Bulan - 6 bulan.
3-Resepi biskut butter rangup akan chef kongsi dalam blog ini..Insyaallah.. rajin-rajin lawati blog chef yea

TQ

Earweena Sulman berkata...

Salam cheff, nak tanya royal icing kalau tak hbs guna kena simpan didalam peti sejuk atau biar di suhu bilik shj? Dan satu adunan resipi boleh buat utk brp biskut? Tq

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, cik earweena sulman

terima kasih bertanya,
suke dgn soalan ni..

1. kedua- dua cara
simpan peti sejuk ( digalakkan - dan boleh tahan sehingga 7-8 hari,pastikan royal icing dibungus atau ditutup rapat dalam bekas atau plastik,jangan sesekali biar ia terdedah- apabila ingin menggunakan kembali, pastikan kacau sekali lagi dengan menggunakan whisk )

2.Simpan pada suhu bilik, ( jika anda ingin menggunakan dalam masa terdekat) pastikan pastikan royal icing dibungus atau ditutup rapat dalam bekas atau plastik,jangan sesekali biar ia terdedah- apabila ingin menggunakan kembali, pastikan kacau sekali lagi dengan menggunakan whisk )

3.adunan ini boleh digunakan lebih 150 biji cookies atau lebih bergantung saiz dan keperluan royal icing pada cookies anda.

nr baizura berkata...

Slm chef...jika ganti lemon dgn limau nipis boleh x...hehe

nr baizura berkata...

Assalam.chef.jika lemon digantikn dgn limau nipis boleh x,

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,
tyerima kasih bertanye..
suke soalan ni..

jawapn;-

boleh diganti dgn limau nipis... function same

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,
tyerima kasih bertanye..
suke soalan ni..

jawapn;-

boleh diganti dgn limau nipis... function same

nr baizura berkata...

Tq chef...dh cube tadi resepi royal icing...menjadi...cuma surface x berapa licin la sy buat...

nr baizura berkata...

Tq chef...dh try wat royal icing ni td...menjadi...cuma surface x berapa licin sy wat...bole chef bg tips..

chefgunawanjamil Obie berkata...

most welcome...

first trial..if dah boleh cover cookies dah kire ok, insyallah akan lebih cantik lagi nanti cik nr baizura buat,jika telah bebrape kali mencuba...

good luck, jangan lupa dapatkan majalah AROMA bulan november juga majalah SAJI Bulan November.. chef ade didalamnye..berkongsi resepi

chefgunawanjamil Obie berkata...

tips- jika ketika beat @ pukul adunan kelihatan agak kental, boleh letak sedikit air, unutk melicinkan lagi royal icing...

contoh- letak satu sudu kecil atau 1 sudu beasr air

selamat mencuba

Zahid Harrishah berkata...

salam chef obie...seronok lawat blog chef banyak tul infi yg dpt di share...smge chef maju jaya...

Zahid Harrishah berkata...

salam chef... seronok singah blog chef..byk info yg di share bersama...semoga chef maju jaya slalu

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, terima kasih saudara zahid harrishah..

InsyaAllah egala info yg ada dlm blog chef obie
bertujuan utk dikongsikan bersama anda semua..
semoga yg baik itu dapat dimanfaatkan bersama..

mohon maaf juge sekiranye ade yg kekurangan dlm
info blog chef obie..

peace..

sharing is caring

Farah berkata...

salam chef. tq so much kerana sudi berkongsi recipe dan cara pembuatan. tak lokek ilmu. =)

semoga Allah membalas segala kebiakan chef dan semoga chef berjaya dunia dan akhirat.

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

Terima Kasih atas sokongan semua & doa yg baik,

InsyaAllah semoga perkongsian ilmu yang tak seberape daripada chef boleh lah dapat membantu anda semua.

Yang Baik itu datangnya drpad Allah swt, dan yang buruk dan kurang baik tu datang daripada diri sendiri..

sharing is caring

Tanpa Nama berkata...

Salam chef...sye nk tnye klu buat kek yg dilapisi royal icing kne panaskan balik ke dlm oven mcm buat biskut?Sblmnye trme kasih chef sudi menjawab

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih bertanye..

royal aising yg dilapisi atai deko atas kek tidak perlu dipanaskan dlm oven,
biar ia akan kering sendiri..

:)

azilah berkata...

Slm chef, kalo jus lemon dganti dgn cuka bole ker?

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

terima kasih bertanye
untuk membuat royal aising tidak digalakkan
menggantikan lemon jus dgn cuka.

tidak boleh

mohd faizal amayah berkata...

salam chef
https://www.youtube.com/watch?v=XDVMKgjCJDk

mengikut resipi chef kat atas tu, boleh ke buat mcam dalam video ni?dalam description video tu die ade cakap royal icing wet on wet techniques...ape sebenarnya wet techniques ni?

p/s:bukan nak sambut valentine tapi saje tgk macam comel je..haha

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm, en mohd faizal amayah..
terima kasih bertanye...

wet on wet technique -

pembahagian resepi royal icing ini kepada 2 bahagian iaitu yang asal dan yang basah sedikit.

yang asal sebagai dekorasi yang bahagian atas sekali ( video )
dan royal icing yg basah merupakan bahagian utama, iaitu dibaah royal icing yg atas.

cara untuk membuat royal icing basah, en cuma perlu tambah sedikit air sahaja, 3 titis @ mengikut keperluan, kacau sehingga mendapat kelihatan royal icing yg en inginkan.

selamat mencuba...

enjoy!

Edith_TiTtiT berkata...

Selamat petang chef.

Saya ada soalan .. Bolehkah royal aising digunakan untuk frosted kek?

chefgunawanjamil Obie berkata...

Selamat petang,
terima kasih melawat blog chef, & mohon maaf
terlewat sedikit reply,
apa pun terima kasih menunggu-

Royal aising boleh ke digunakan untuk frosted kek-
Jawapan :

1. Boleh digunakan hanya sebagai hiasan, tidak digalakkan digunakan untuk fully kek deco.mahupun sebagai krim kek.kerana ia tidak sesuai.

harap pencerahan chef ini sedikit membantu

peace

fara rifqi berkata...

Pagi Chef, saya nak bertanya kenapa gula ising saya tidak mengeras bila saya deko kan pada cookies.sentiasa lembap.harap penjelasan

chefgunawanjamil Obie berkata...

pagi... cik fara rifki

sebab basah pada cookie

1- selepas deko ising diatas cookies, perlu dibakar sebentar pada suhu 160'c selama 4-5 minit sahaja.atau sehingga ising kering suhu juga boleh direndahkan untuk mereka yang pertama kali membuat ising atas cookies ( 140'c )

Tanpa Nama berkata...

Salam sejahtera Chef,

Bolehkah saya lukis corak dengan menggunakan royal icing di atas kertas lapis kek atau aluminium foil dan memindahkan corak itu ke kek utk hiasan selepas ia kering? Adakah ia senang ditanggalkan dari kertas atau foil?

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm,

tq bertanye-
membuat corak menggunakan royal icing diatas kertas lapis kek @ aluminium foil- tidak digalakkan , lebih sesuai dicorak atas lapik plastik.( plastik cover )

Tanpa Nama berkata...

Salam Chef,
Kalau x keberatan bole x chef share step untuk menghias sugar cookies menggunakan royal icing dan dilekatkan edible image? bilakah waktu sesuai untuk melekatkan e/i tersebut.sekiranya ei dilekatkan sewaktu icing masih basah bimbang ei rosak.

chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm,
Terima kasih bertanya

1.Sekiranya cik/tuan suka guna edible print untuk fancy cookies- royal icing perlu dihias terlebih dahulu atas cookies , edible perlu diletak ketika royal icing belum kering,
2.Tidak kira sama ada atas cookies atau atas kek , edible perlu diletak dlm keadaan basah.
3.Edible print memang tidak tahan lama.tapi cara itulah kegunaannya.
4.sebaiknya ci/tuan gunakanlah kreativiti -latih diri untuk mampu mereka & meniru hampir sama design dengan hanya menggunakan royal icing.
5.Edible print direka utk memudahkan amatur dalam menghias pelbagai produk kek dan pastri .
6.Mohon maaf chef pasti tidak dapat share step by step utk hias sugar cookies guna royal icing dan dilekat edible print.

* chef beri tip x semestinya anda perlu hanya gunakan royal icing untuk meletak edible print diatas fancy cookies, anda ada cara yang lebih mudah dan efektif-
hanya perlu sapukan jam atau coklat diatas fancy cookies kemudian letaklah edible print.

mudah kan... okay upah consultancy RM3K...heeeee

selamat maju jaya! peace

Tanpa Nama berkata...

Salam Chef,

Sesuai dgn tagline chef " Sharing is Caring "...mmg ternyata chef seorang yg x lokek ilmu....hehe

Thank U for the good tips chef :)

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm...heeee

most welcome..

Zila Kameri berkata...

Assalam chef..sy ade soalan..curiosity melampaun namanya..hehe..br berjinak2 buat sugar cookies..rookie mcm sy slalu buat research easy way utk buat cookies ni n deco die..soalan sy..selepas habis mendeko..ada sstgh resepi dorang x bakar..biarkan dalam bekas kedap udara hingga kering (12jam) dan chef sarankan bakar sekejap..guna api atas bawah ke n brapa min? Apa nasihat chef utk rookie mcm sy..ty in advance chef... peace

chefgunawanjamil Obie berkata...

wslm , zila kameri

tq bertanya-

boleh refer jawapan chef di atas .soalan daripada homebaker yg lain,

Tq

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign