CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY
AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI. DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.
MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN
MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA
Salam Bie suka la sangat berkongsi sedikit ilmu yang ada ini untuk memudahkan anda yang tercari cari resepi royal icing yang cantik...Bie boleh recomment salah satu resepi yang telah lama Bie gunakan.Kini dengan secara eksklusif anda juga boleh buat seperti royal icing Bie...
Apa yang anda perlukan ialah:
1 CAWAN GULA ICING YANG TELAH DITAPIS
1 BIJI TELUR PUTIH
1/2 BIJI JUS LEMON atau 1 sudu kecil Cream Of Tartar
2 TITIS GLYCERYN( tiada pun tidak mengapa )
Cara Membuat :
1.Pukul kesemua bahan dalam satu bowl.pukul sehingga kembang dan berwarna putih...jika agak cair boleh ditambah sedikit gula icing, apabila siap boleh terus digunakan atau boleh disimpan dalam peti ais, tetapi perlu disimpan dalam bekas kedap udar..supaya boleh tahan 3 hari.Royal icing kegunaannya adalah untuk mendekorasi dan menghias ke atas kek, cookies dan
sebagainya.contohnya seperti gambar dibawah...
royal icing digunakan pada kek 3D Bie ini pada bahagian gigi air yang berkocak... itu adalah royal icing...,
senangkan nak buat royal icing...okaylah chef obie sharing video music dari Sam Smith - I'm Not The Only One...
eBOOK Masakan & Baking Popular 2017
Terima Kasih kepada warga Malaysia setelah lebih 5 tahun menyokong ebook atau ebuku Masakan dan Baking keluaran chef obie.
Kini Peminat Dunia Masakan Luar dari malaysia mampu memiliki ebook atau ebuku
daripada chef obie , selama ini chef obie juga diberi perhatian daripada peminat daripada Negara jiran seperti Singapura , Negara Brunei darussalam dan juga Indonesia.
ebook atau ebuku chef obie ditulis dalam Bahasa Melayu.Juga mudah difahami oleh Anda - warga
* Malaysia
*Singapura
*Negara Brunei Darussalam
*Indonesia
24 PILIHAN EBOOK 1. MELODI BISKUT RAYA
Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.
Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "
2. 2017 SAJIAN RESTAURAN ALA THAI DAN MASAKAN KAMPUNG
Resepi- Resepi MENARIK dan Popular di malaysia
Merupakan menu-menu popular di Restauran Ala Thai dan Restauran Masakan Kampung,
Cara memasak yang autenthik dan enak menjadi pilihan pengusaha restauran , kedai makan dan blogger-blogger masakan .ebook ini telah menjadi pilihan terkini peminat dunia masakan .Wajib Anda miliki
3. 2017 SAJIAN FOODTRUCK chef obie
Ciptaan Resepi- Resepi MENARIK dan telah menjadi Fenomena
dalam industri makanan di malaysia iaitu FOODTRUCK.
Menjadi pilihan kaki makan dan pengusaha makanan
Gaya Perniagaan Makanan Paling Hot
Ketika Ini ! 😍👉FOODTRUCK 🚙🚚 Dengan Menu-menu Kreatif seperti : 👌Fusion Western Food👌Snacks👌Fusion Burgers 👌Fusion Bavarages 👌Italian Styles👌Mexican Styles👌Local Styles 👌Hipster Styles
4. 101 RESEPI ROTI chef obie
Berkongsi Resepi Mengikut Kategori Roti Dunia
📍Roti Jenis Oriental
📍Roti Jenis Kontinental Klasik
📍Roti Jenis Broadway
📍Roti Jenis Mediteranian
📍Roti Jenis Kepelbagaian....
Sebanyak
🎯
101 Resepi roti yg menarik dan mudah untuk anda ikuti. ebook PALING LARIS Semenjak 2013 sehingga Kini ! WAJIB Anda miliki
5. ANEKA MASAKAN MEE
Pelbagai resepi-resepi berasaskan mee dikongsikan dalam
ebook popular ini seperti-
Mee Kari Ipoh
Mee Kari Ayam
Mee Rebus Johor
Mee Udang
Mee Hailam
Mee Goreng Mamak Dan banyak lagi
yang pasti ianya wajib anda miliki sebagai rujukan dapur anda!
6. ANEKA ROJAK
ebook yang ditunggu-tunggu olkeh netizen
iaitu-
Aneka Rojak..
pelbagai resepi rojak beserta kuah rojak dan kacang dikongsikan ,
Rojak Mamak
Rojak Mee
Rojak Petis Buah-buahan
Rojak Pasembur
Rojak Singapore...
Wajib anda miliki sebgai rujukan dan koleksi anda!
7. NASI LEMAK KUKUS
ebook Nasi Lemak Kukus(hottest!)
Ibu Sambal Tumis, Sambal Tumis Ikan Bilis , Sambal Paru &
etc
-Rahsia mengukus nasi lemak yang sempurna
-Asas membuat ibu sambal tumis
-Asas membuat sambal tumis ikan bilis
-Asas membuat lauk pauk nasi lemak kukus , seperti sambal kerang , sambal paru ,rendang hati ayam dan ayam.
8. NASI DAGANG TERENGGANU
ebook Nasi Dagang Terengganu (hottest!)
Resepi asli cara menanak nasi dagang Terengganu dengan betul ,
Resepi Gulai Ikan tongkol,Aya Hitam dan Aya kurik
serta Acar jelataah mentah yang enak!
Dapatkan Resepi-resepi menarik Nasi Lemak Kukus Dan Nasi Dagang Terengganu
telah menjadi pilihan netizen sebagai
bahan rujukan ilmiah masakan mereka !
9. ANEKA RESEPI NASI
ebook Aneka Resepi Nasi yang ditunggu-tunggu netizen juga telah berada dipasaran.Pelbagai resepi-resepi menarik berasaskan nasi seperti- Nasi Kabuli , Nasi Mandy Yaman , Nasi Arab Bukhari , Nasi tomato , Nasi Minyak Dan Banyak lagi !
10. CHICKEN CHOP
ebook Chicken Chop (hottest!)
Grill & Crispy , Blackpepper Sauce
-Pengenalan kpd asas chicken chop
-Teknik membuat chicken chop dgn betul
-Penggunaan ayam yang sesuai
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Resepi sos blackpepper asli dikongsikan
11. HAINAN CHICKEN CHOP
ebook Hainan Chicken Chop(hottest!)
Crispy , Hainan Sauce
-Teknik asas hainan chicken chop
-Penggunaan ayam yang sesuai untuk hainan chicken chop
-Cara membuat chicken chop menjadi lebih rangup @ crispy
-Rahsia sos hainan chicken chop didedahkan dalam ebook ini
12. NASI AYAM HAINAN
ebook Nasi Ayam Hainan (hottest!)
Menjadi pilihan rakyat Malaysia jika jalan-jalan mencari makan terutama di gerai mahupun restoran... Nasi Ayam Hainan. Rasa yang unik berbanding nasi Ayam Biasa.
-Pengenalan kepada nasi ayam hainan.
-Penggunaan Ayam yang sesuai
-Rahsia sup ayam hainan didedahkan
-Teknik ayam hainan sentiasa berjuicy
-Teknik asas sos halia, kicap ayam hainan dan sos cili merah
-Nasi ayam hainan yang harum didedahkan
13. ANEKA MASAKAN DAGING ATAU SAPI
ebook Aneka Masakan Daging(hottest!) diberi secara PERCUMA
Pelbagai resepi daging popular yang dipraktikkan di hotel-hotel, restauran dan katering tempatan seperti :
1.Daging Goreng Utara2.Daging Salai Masak Lemak3.Burger Daging Bakar
4.Beefsteak 5.Beef Thai Salad 6.Rendang Tok ( Perak )
7.Rendang Minang ( Negeri Sembilan ) 8.Daging Masak Halia 9.Daging Masak Hitam Manis
Sotong Masak Kicap berempah Sotong Masak Papprik .Sotong Bakar Datuk Keramat Sotong Bakar Percik . Ketupat Sotong Terengganu..pasti yang sedap dan popular! 17. ANEKA MASAKAN IKAN
ebook Aneka Masakan Ikan (hottest!)
Resepi-resepi menarik masakan berasaskan ikan dikongsikan dalam ebook Aneka Masakan Ikan ini seperti Ikan Bumbu Bali , Ikan masak Ampap ( Brunei ) , Ikan Bakar Sulawesi , Ikan Kerapu Goreng Masak Sos 3 rasa Dan banyak lagi yang perlu anda miliki....
18. ANEKA MASAKAN AYAM
ebook Aneka Masakan Ayam (hottest!)
perlu anda miliki.. pelbagai resepi masakan berasakan ayam popular
chef obie kongsikan didalam ebook
Aneka Masakan Ayam
Resepi - resepi masakan ayam yang popular seperti :
-Ayam Masak Merah Nasi Buryani & Nasi Minyak
-Ayam Masak Buryani
-Ayam Golek & Percik
-Rendang Ayam kampung
-Ayam Masak Kalio
-Ayam masak Hijau
-Ayam Masak Lemak Cili Api
-Ayam Masak Halia
-Ayam Masak Bumbu Bali
-Ayam Masak Kurma Berkentang
-Sup Ayam Madura
-Sup Ayam Mamak
-Gulai Ayam Kawah
19. KEK COKLAT ANTARABANGSA
KEK COKLAT YANG MENARIK DAN MENJADI PILIHAN NETIZEN !
20. KEK AIS KRIM ANTARABANGSA
KEK AIS KRIM YANG MENJADI PILIHAN NETIZEN !
21. KEK AIS KRIM ANTARABANGSA
KEK KEJU ATAU CHEESECAKE PILIHAN NETIZEN !
22. ANEKA MUFFIN ANTARABANGSA
ANEKA MUFFIN PILIHAN NETIZEN !
23. CUPCAKES ANTARABANGSA
CUPCAKES PILIHAN NETIZEN !
24. CUPCAKE 3D CHEF OBIE
CUPCAKE 3D CHEF OBIE ( BERGAMBAR )
Menjelaskan apa itu CUPCAKE 3D , Tunjuk ajar from sctratch, bergambar rajah & tips-tips penjagaan Fondant juga gumpaste.
chef obie -
"Berpengalaman menyediakan kek-kek istimewa untuk VVIP seperti
Raja Fadh Bin Abdul Aziz yang merupakan Raja Arab Saudi & Perdana Menteri Arab Saudi ketika itu , Sultan Hassanal Bolkiah Sultan Brunei Darul Salam dan banyak lagi..."
Kreativiti dan kemahiran dalam seni pembuatan kek chef obie telah dikongsikan dalam siri bengkel dan kelas-kelas baking mahupun kelas persendiriannya sejak 2011 sehingga kini.
Anda jangan lepaskan peluang untuk memiliki ebook terbaru ini !
Cupcake 3D ini amat popular di Amerika Syarikat, Australia ,jepun Dan negara eropah, jga dikenali dengan pelbagai nama lain seperti cupcake karakter mahupun cupcake modelling.
Saya chef Obie dengan rasa syukur dan berbesar hati ingin berkongsi rahsia dan resepi pembuatan cupcake 3D kepada mereka yang berminat.
Ingin chef terangkan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan cupcake 3D?tidak ramai yang tahu dan keliru tentang maknanya, ramai yang tahu maksud cup cake iaitu kek cawan yang kecil dan dan sesuai dibuat cenderahati.
Cupcake ada pelbagai jenis antaranya "cupcake buttercream", "art cutting toppers", "wrapping deco", "frosting", "2D" dan "modelling atau 3D.
Chef Obie ingin fokuskan kepada Cupcake 3D Modelling. Cupcake ini dibuat menggunakan fondant dan gumpaste.Ianya mempunyai asas aneka rasa dan jenis boleh digunakan.
kini dipasaran maya !
Dapatkan segera!
Hanya RM40
3D bermaksud rekabentuk kek kelihatan menonjol, tegap dengan bentuk figura ( modelling ) hampir menyerupai bentuk asal dan sebagainya yang dihasilkan menggunakan fondant dan gumpaste.
Cupcake 3D ini tahan lasak berbanding cupcake krim dan sebagainya serta tahan pada suhu bilik.
Isipadunya juga lebih berat berbanding cupcake biasa dan memerlukan kemahiran dalam pembuatan fondant dan gumpaste.
Chef obie berkongsi "Rahsia pembuatan fondant dan gumpaste"yang cantik dan mudah digunakan serta tips-tips dalam penjagaannya semua ada salam ebook ini.
PELAJARI TEKNIK ASAS MEMBUAT CUPCAKE 3D CHEF OBIE LANGKAH DEMI LANGKAH
Modelling tool asas membuat pokok,tumbuh-tumbuhan, membuat lekukan halus, lekukan dalam dan kasar.
Modelling tool asas untuk membuat marking,membuat marking lebih dalam.
Modelling tool asas membentuk pelbagai figura. TIPS PENJAGAAN FONDANT & GUMPASTE 1.Setiap fondant & gumpaste handmade yang baru dibuat perlu disimpan dengan membungkus dalam plastik bag atau menggunakan cling film. 2.Fondant dan gumpaste perlu disimpan dalam bekas kedap udara. 3.Fondant tidak boleh disimpan didalam peti sejuk walaupun telah dibungkus kemas kerana suhu sejuk akan merosakkan fondant. 4.Fondant yang telah disimpan dengan kemas boleh tahan tarikh luput selama sebulan. ***Banyak lagi tips penjagaan fondant & gumpaste chef obie didalam ebook "CUPCAKE 3D CHEF OBIE"
Antara Glosari ebook cupcake 3D chef obie Liquid Glucose- kebiasaannya berasaskan jagung,anggur dan madu, berwarna 'clear' danada yang berwarna kuning.mudah didapati di eropah dan asia,tidak akan menjadi kristal apabila disejukkan.
Tylose Powder- tylose powder atau CMC adalah sejenis bahan kimia yang bukan toksik, digunakan untuk mengeraskan campuran fondant dan juga boleh dicampur dengan air untuk membuat edible glue. Chef yakin anda akan cepat belajar dengan menggunakan ebook Cupcake 3D chef Obie .
Dalam ebook "CUPCAKE 3D" yang berwarna penuh juga memiliki 120 m/s anda disajikan dengan 11 resepi cupcakes pelbagai perisa dari barat dan eropah, lebih 30 figura 3D serta langkah demi langah dalam pembuatan cupcake jenis ini.
version ebook cupcake 3D chef obie resepi telah diupgrade daripada 11 resepi cupcake kepada 30 resepi cupcake yang popular.
Chef obie juga yakin setelah anda memiliki ebook ini, anda boleh mencipta figura sendiri dengan gaya imaginasi sendiri berpandukan cara yang telah diberikan.
NOTA PENTING :
Setiap ebook atau ebuku keluaran chef obie
Untuk warga Malaysia adalahRM40.00
Singapuraadalah SD20.00
Negara Brunei Darussalamadalah BND20.00
Indonesia adalah IDR 125.000
Cara memiliki atau membeli ebook bagi warga Brunei / Singapura & Indonesia :
1.Masukkan Jumlah harga ebook
yang anda ingin miliki ke salah satu akaun bank
pilihan melalui mana-mana pilihan bank di negara anda
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Sila pastikan anda menggunakan SWIFT CODE yang diberi ke salah satu Pilihan bank yang diberi
i- CIMB bank - swift code CIBBMYKL
No akaun bank ialah 7619121286
ii- MAYBANK - swift code MBBEMYKL
No Akaun bank ialah 151409098193
iii- BSN Bank Simpanan Nasional
- swft code PHBMMYKL
No akaun bank ialah 14005-41-00008021-7
2. Segala Info Bukti Pembelian / Pembayaran
( Nama ebook , Jumlah Pembayaran dan email Anda )
Whatsapp@sms HANTAR ke
60172260719 (Singapura / Brunei / Indonesia)
Cara memiliki atau membeli ebook bagi warga Malaysia :
Sila Buat Pembayaran ke akaun pilihan anda
1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7
whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian
ke
0172260719 ( Malaysia )
Perhatian Pembeli : FREE @ PERCUMA
"Sebagai menghargai Anda sebagai Pembeli ", Penulis 24 Resepi ebook Popular Internet
" CHEF OBIE "
Profesional chef /Malaysia Celebrity Chef
Akan Memberi 3 ebook
Secara PERCUMA @ FREE
1- ebook RESEPI PASTA chef obie
2- ebook RESEPI SOS STEAMBOAT & GRILL
3- ebook RESEPI ASAS BUAT KEK ( intipati kelas asas buat kek )
Pasti Gerek !
FREE ebook RESEPI SOS STEAMBOAT & GRILL
FREE ebook RESEPI PASTA chef obie
FREE ebook RESEPI ASAS BUAT KEK & TIPS chef obie
#################################
57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017
Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil 'BAZAAR RAMADHAN'.
Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..
Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.
Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ?
Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?
Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...
*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian
Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !
Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni ,
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?
Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook
'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.
Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'
menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !
Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.
Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen.
Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '
Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017
'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'
57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !
EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !
p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit
YA ! BUKAN pada harga RM299.00 seunit
TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit
YA ! RM90.00 Sahaja
HARGA BERBALOI BALOI
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !
Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal
sebagai TANDA TERIMA KASIH
DAPATKAN SEGERA !
CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017
Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda
1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7
Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL
whatsapp / sms info pembayaran @ pembelian SEBAGAI BUKTI
ke
0172260719
( chef obie & sweetMEDIA )
PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia
TERIMA KASIH
XXXXXXXXXX
As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook Popular chef obie seperti :
1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!)
7.ebook 100 Resepi Roti Chef Obie ( terlajak laris! )
Melayakkan anda untuk mendapat 5 ebook PERCUMA seperti
Sila Tempah sekarang !Hanya RM40.00 sahaja seunit
Hottest!
Cara Pembelian ebook :
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS: Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima
P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie
sila buat pembayaran RM60 ke akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RMxxx,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
Hottest!
Perkongsian Resepi terbaik daripada chef - Seperti Biskut Makmur Alfredo , Mazola Lebaran, Kerepek Bawang Bondalicious,Tat Teratai Tasik Madu,Famous Amos, Biskut Jakarta,Lidah kucing Vanilla , Mariah Carey dan banyak lagi yang perlu anda tahu ,Segala resepi kuih dan biskut raya ini boleh dikomersialkan atau untuk kegunaan sendiri . "Semoga Hati Berasa Puas Dapat Menghidangkan Pelbagai Makanan Yang Enak Dan Tetamu Bahagia Dan Seronok Menikmati Juadah Yang disediakan".Dapatkan sekarang hanya RM40.00
Hot!
Perkongsian resepi kuih tat popular, pelbagai jenis tat nanas boleh anda pelajari , cara memasak dengan betul untuk membuat jem nanas, pasti anda puas hati dengan hasil tat yang bakal anda buat nanti, Resepi tat ini boleh dikomersialkan ataupun untuk kegunaan sendiri. Pasti sambutan lebaran kali ini amat bermakna kerana anda menyediakan juadah kuih raya sendiri.Dapatkan sekarang hanya RM40.00
hot!
Kepada peminat biskut berasaskan kacang , kini perkongsian resepi biskut mazola terbaik dan biasa digunakan untuk industri perhotelan, perniagaan kuih raya dan untuk hidangan eksklusif seperti untuk VIP, VVIP mahupun untuk perniagaan Hamper .Resepi Asli dan penggunaan bahan yang berkualiti dan mudah untuk dibuat.ebook ini perlu anda miliki!Hanya RM30.00
hot!
Pelbagai menu hidangan bazaar ramadhan dikongsikan dalam ebook ini, pasti anda tak menyesal kalau milikinya, dari hidangan minuman seperti Air Katira, Air Soya, kuih muih , masakan ayam dari yang percik hingga digolek, daging, ikan dan macam-macam lagi.Dapatkan sekarang hanya RM40.00
hot!
Alhamdulillah dapat juga chef kongsikan kepada anda yang gemar memasak sendiri untuk keluarga atau teman-teman, pelbagai resepi mudah dan sedap dikongsikan dalam ebook berbuka dan bersahur.Beli dulu baru anda tahu intipatinya!Dapatkan sekarang hanya RM30.00
hot!
Peminat ayam golek jangan lepaskan peluang memiliki ebook ini.
Apa yang anda cari ada didalam.Dapatkan sekarang hanya RM40.00
Info ebook PERCUMA :
keistimewaan ebook percuma daripada chef obie:
ebook Menu Open House - menghidangkan pelbagai menu menarik ,mudah dan sedap untuk anda hidangkan kepada tetamu seperti Laksa Penang , Laksa Johor ,Satay , Kuah Kacang ,Ayam Masak Merah , Masak Lodeh ,Rendang Tok , Soto , Bakso , Nasi Tomato , Nasi Minyak ,Puding Jagung Dan banyak lagi resepi dengan tips sukatan memasak untuk tetamu 50 pax- 1000 pax perlu anda miliki dengan PERCUMA!
ebook Cara Buat Ketupat - mempersembahkan kepada anda cara menyukat beras @ pulut dalam ketupat dan cara-cara menganyam ketupat langkah demi langkah , ketupat Satay dan ketupat palas ( Bergambar ) perlu anda miliki denganPERCUMA !
ebook Variasi Tat Nanas - perkongsian resepi yang sedap dan mudah, penyediaan tat nanas tradisional yang telah difusionkan .Teknik memasak jem nanas dan penyediaan doh tat klasik menjadi intipati variasi tat nanas ini dan ianya berada dalam kelas tersendiri.Mereka yang profesional juga menggunakan menu ini dalam memvariasikan kuih tat yang sedia ada.Perlu anda miliki dengan PERCUMA!
ebook Membuat Kek Dan Tips - Perkongsian Resepi Kek Asas Buttercake , Coklat kek , Cheesecake , Fruit Kek Dan Kek Sponge , penerangan cara penyedian , penggunaan sukatan metriks dengan betul , penjagaan kek , tips baking dan banyak lagi, pasti setiap dari anda ingin tahu asas membuat kek ini. perlu anda miliki sekarang secara PERCUMA! Ia semuanya percuma , chef obie beri jaminan!Anda hanya perlu membeli satu daripada ebook terlaris chef obie dibawah pada harga mampu milik.
ebook Tips Roti Chef obie yang begitu eksklusif-
info step by step pembuatan roti bergambar serta tips
penting kepada mereka yang amateur dalam pembuatan roti
juga sesuia kepada mereka yang profesional sebagai rujukan.
Dapatkan sekarang ebook chef obie! Hanya RM40.00 sahaja melayakkan anda untuk menerima 5 ebook istimewa ini.
assalamualaikum chef. saya nak tanya satu soalan. bila kita hendak menghias aicing pada biskut kan. kita lakukannya sebelum membakar biskut atau selepas mmbakar biskut. harap chef menjawab persoalan saya. terima kasih. :)
Waalaikumussalam w.b.t, Terima kasih kerana bertanya,Soalan yang bagus cik ainul Huda,Jawapannya: Waktu yang amat sesuai untuk menghias / mendekorasi royal icing pada biskut ialah selepas biskut dibakar, pastikan biskut telah sejuk dahulu. Cik Ainul Huda boleh lah menghias mengikut kreativiti ..jgn lupa selepas mendekorasi/menghias biskut- panaskan sekejap dlm 5 minit biskut yg telah dihias dgm royal icing ke dalam ketuhar/oven.( memastikan royal icing kering ) :)
okay.sekiranya kalau saya tidak mahu menggunakan jus lemon, tidak mengapakah chef? terima ksih chef atas jawapan yang telah diberikan. walaupun umur saya baru 15 tahun, saya amat meminati bidang mebuat biskut dan kek sejak umur saya 11 tahun lagi.saya bercita -cita ingin menjadi seorang chef seperti chef obie. saya berharap agar chef akan memperbanyakkan lagi resepi2 biskut serta cara 2 menghias biskut menggunakan royal aising. terima kasih chef. :)
fungsi jus lemon / limau / tartar , adalah sebagai asid,membantu royal aising utk menjadi lebih cantik dan mudah kering..., jika tiada bahan seperti diatas ini.. x mengapa, tapi pastikan panaskan sekejap dlm ketuhar okay..terima kasih.. semoga satu hari nanti boleh menjadi seorang chef :)
Waalaikumussalam wbt, cik syarifah naqiah..terima kasih sebab bertanya, Pewarna yang sesuai untuk menghasilkan royal icing ialah pewarna yang berasaskan air...(pewarna untuk kek & cookies). Jika cik syarifah ada pewarna serbuk,..juga boleh digunakan.(optional) tidak digalakkan menggunakan pewarna minyak.. selamat mencuba...
Salam chef , sesuaikah royal ising ini digunakan untuk menulis di atas fondant ising? Adakah royal ising akan cair dlm tempoh yang panjang? Brp lama kita boleh simpan lebihan royal ising?
Wslm terima kasih bertanya, royal ising sesuai utk ditulis atas fondant.royal aising boleh disimpan pd suhu bilik 3 hari, apabila cair boleh dipukul kembali.
nak tanya kat chef..terdapat juga resepi dimana biskut tersebut terus dihias dengan royal aising sebelum dibakar..so yang mana lebih elok lagi hasilnya?hias sebelum atau selepas biskut dibakar?..nak guna grill api atas atau bawah jika nak mengeringkan royal aising tu?
terima kasih bertanya, Biskut sebaiknya dibakar dahulu, ada yg suka 90% shj dibakar, kemudian sejukkan, barulah dekorasi dengan royal aising, kemudian panaskan sebentar 5 -8 minit hingga royal aising , pastikan jgn sampai royal aising hitam.grill api bwh boleh rendahkan menjadi 60'c, manakala atas dlm 110'c shj.
wslm, terima kasih bertanya,- cik hannah- penyimpanan yang baik utuk fancy cookies/ pelbagai biskut dlm bekas kedap udara atau bekas yg tidak mudah rosak boleh menjamin ketahanan sehingga 1-3 bulan. jika menggunakan bhn kering thn lama/ anti kulat boleh tahan hingga 6bulan-1 thn.
wslm, terima kasih bertanya.. royal aising boleh juga digunakan sebagai dekorasi atau sbg wording atas kek yg beraising..selain kek fondant. terima kasih
Assalamualaikum. .. maaf bertanya chef. Saya baru berjinak2 dlm bidang bakery ni. Adakah royal icing ni sesuai utk buat bunga icing... adakah ia akan mengeras... n kalau boleh berapa lama kita boleh simpan bunga tersebut... harap chef sudi menjwb
Assalamualaikum. Maaf bertanya chef. Royal icing ni sesuai ker utk buat bunga icing. Adakah ia akan mengeras... n berapa lama kita boleh simpan bunga tersebut
wslm, en mahathir mohd yassin, maaf yea chef lewat sedikit membalas komen.. 1- royal icing juga sesuai utk membuat deko bunga icing. 2-royal icing boleh mengeras sendiri/ kering, juga anda boleh bakar sekejap pd suhu 170'c 5-7 minit ( memastikan ia betul2 kering) 3-simpan dalam bekas kedap udara ( boleh tahan 3bulan ) jika ingin lebih lama jangkahayatnya boleh gunakan ( dry silicon- paket ) simpan bersama icing yg telah dideko dalam bekas kedap udara.( lebih 1 tahun )
Terima Kasih Bertanya raffa johhny, 1-Biskut + royal icing ( ketahanan- penyimpanan yg baik-seperti simpan dalam bekas kedap udara ) 2-Isu lama atau tak ( lemau ) bergantung kpd penyimpanan-fancy cookies ini mampu bertahan 3 Bulan - 6 bulan. 3-Resepi biskut butter rangup akan chef kongsi dalam blog ini..Insyaallah.. rajin-rajin lawati blog chef yea
Salam cheff, nak tanya royal icing kalau tak hbs guna kena simpan didalam peti sejuk atau biar di suhu bilik shj? Dan satu adunan resipi boleh buat utk brp biskut? Tq
1. kedua- dua cara simpan peti sejuk ( digalakkan - dan boleh tahan sehingga 7-8 hari,pastikan royal icing dibungus atau ditutup rapat dalam bekas atau plastik,jangan sesekali biar ia terdedah- apabila ingin menggunakan kembali, pastikan kacau sekali lagi dengan menggunakan whisk )
2.Simpan pada suhu bilik, ( jika anda ingin menggunakan dalam masa terdekat) pastikan pastikan royal icing dibungus atau ditutup rapat dalam bekas atau plastik,jangan sesekali biar ia terdedah- apabila ingin menggunakan kembali, pastikan kacau sekali lagi dengan menggunakan whisk )
3.adunan ini boleh digunakan lebih 150 biji cookies atau lebih bergantung saiz dan keperluan royal icing pada cookies anda.
salam chef https://www.youtube.com/watch?v=XDVMKgjCJDk
mengikut resipi chef kat atas tu, boleh ke buat mcam dalam video ni?dalam description video tu die ade cakap royal icing wet on wet techniques...ape sebenarnya wet techniques ni?
p/s:bukan nak sambut valentine tapi saje tgk macam comel je..haha
wslm, en mohd faizal amayah.. terima kasih bertanye...
wet on wet technique -
pembahagian resepi royal icing ini kepada 2 bahagian iaitu yang asal dan yang basah sedikit.
yang asal sebagai dekorasi yang bahagian atas sekali ( video ) dan royal icing yg basah merupakan bahagian utama, iaitu dibaah royal icing yg atas.
cara untuk membuat royal icing basah, en cuma perlu tambah sedikit air sahaja, 3 titis @ mengikut keperluan, kacau sehingga mendapat kelihatan royal icing yg en inginkan.
1- selepas deko ising diatas cookies, perlu dibakar sebentar pada suhu 160'c selama 4-5 minit sahaja.atau sehingga ising kering suhu juga boleh direndahkan untuk mereka yang pertama kali membuat ising atas cookies ( 140'c )
Bolehkah saya lukis corak dengan menggunakan royal icing di atas kertas lapis kek atau aluminium foil dan memindahkan corak itu ke kek utk hiasan selepas ia kering? Adakah ia senang ditanggalkan dari kertas atau foil?
tq bertanye- membuat corak menggunakan royal icing diatas kertas lapis kek @ aluminium foil- tidak digalakkan , lebih sesuai dicorak atas lapik plastik.( plastik cover )
Salam Chef, Kalau x keberatan bole x chef share step untuk menghias sugar cookies menggunakan royal icing dan dilekatkan edible image? bilakah waktu sesuai untuk melekatkan e/i tersebut.sekiranya ei dilekatkan sewaktu icing masih basah bimbang ei rosak.
1.Sekiranya cik/tuan suka guna edible print untuk fancy cookies- royal icing perlu dihias terlebih dahulu atas cookies , edible perlu diletak ketika royal icing belum kering, 2.Tidak kira sama ada atas cookies atau atas kek , edible perlu diletak dlm keadaan basah. 3.Edible print memang tidak tahan lama.tapi cara itulah kegunaannya. 4.sebaiknya ci/tuan gunakanlah kreativiti -latih diri untuk mampu mereka & meniru hampir sama design dengan hanya menggunakan royal icing. 5.Edible print direka utk memudahkan amatur dalam menghias pelbagai produk kek dan pastri . 6.Mohon maaf chef pasti tidak dapat share step by step utk hias sugar cookies guna royal icing dan dilekat edible print.
* chef beri tip x semestinya anda perlu hanya gunakan royal icing untuk meletak edible print diatas fancy cookies, anda ada cara yang lebih mudah dan efektif- hanya perlu sapukan jam atau coklat diatas fancy cookies kemudian letaklah edible print.
Assalam chef..sy ade soalan..curiosity melampaun namanya..hehe..br berjinak2 buat sugar cookies..rookie mcm sy slalu buat research easy way utk buat cookies ni n deco die..soalan sy..selepas habis mendeko..ada sstgh resepi dorang x bakar..biarkan dalam bekas kedap udara hingga kering (12jam) dan chef sarankan bakar sekejap..guna api atas bawah ke n brapa min? Apa nasihat chef utk rookie mcm sy..ty in advance chef... peace