CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 21 Januari 2014

DIY Kuih Tradisional : Resepi Kuih Lapis Kacang Merah

gambar courtesy google.

yang ni pula bie sharingkan seperti yang dijanjikan..
Resepi Kuih Lapis Kacang Merah...
peminat jenis-jenis kuih talam mesti suke..
sila rujuk resepi dibawah ni...
senyuuum...


Resepi Kuih Lapis Kacang Merah


Bahan

Gunakan Loyang 11 inci x 11 inci

( A )

525 gm Gula Castor / halus
1100ml Air
5 helai daun Pandan ( digunting pendek )

( B )

1 pkt ( 500 gm ) Tepung Beras ( Cap Teratai )
50 gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam Halus
500 ml Santan Pekat
1100 ml Air

( C )

300 gm Kacang Merah Kecil direndam 1 malam , basuh , rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus.
Pewarnna Pink

Cara membuat:

1.Masak Bahan ( A ) sehingga mendidih.

2.Satukan semua bahan ( B ) dan campurkaan dengan bahan ( A ).

3.Bahagikan kepada 2 bahagian.

4.Pastikan putih 800 ml.

5.Selebihnya untuk warna merah ( Rose pink lebih kurang 4 @ 5 titik )

6.Mulakan melapis 500 ml merah , 400 ml putih , 350 ml merah, Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.

7.700 ml merah + kacang merah ( dikisar sekejap aje ) kemudian kukus 7 minit.

8.350 ml merah, kukus 5 minit.

9.400 ml putih dikukus 5 minit.

10.350 ml merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak.

* Lap atas kuih sekiranya terdapat lebihan air wap


Gunakan plastik yang disapu minyak / marjeri dalam loyang – bagi memudahkan mengeluarkan kuih talam yang dikukus dalam Loyang, potong menggunakan pisauplastik @ pisau potong kek birthday.
Resepi Kuih Lapis Kacang merah ini Chef Obie telah menggunakannya semenjak 2004 semasa chef obie berkhidmat di Kuala Lumpur Inflight Catering Services KLAS KLIA.Terima kasih kepada sifu chef obie yang berada di Bangi,beliau juge merupakan pensyarah di UKM pada waktu itu… terbaik.

Kini chef obie ingin kongsikan kepada anda pula yang sentiasa menyokong aktiviti dan kerja yang chef obie lakukan.Sila gunakan resepi ini sebaik mungkin, resepi ini sesuai untuk berniaga .Semoga kite same-same mendapat kebaikan.Enjoy!

Ops! Korang perlu alert sebab bie akan sharing resepi kuih tradisional untuk berniaga- koleh kacang , Kuih Lapis merah Putih , Kuih Lapis Kacang Merah dan Bahulu kemboja atau kuih bakar semuanya resepi telah distandardkan untuk para peniaga atau pembuat kuih tradisional, malah resepi ini juga digunakan di KLIA, Sepang untuk VIP. Jadi rajin-rajinlah lawati blog bie ni.





P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.



Share & LIKES

#smallplate #ebook #resepibiskut

#melodibiskutraya
#ebookbiskutraya





eBuku  Biskut Raya Terkini & TerHOT
" MELODI BISKUT RAYA"

Julung Kalinya Kolaborasi 2 Chef Dalam 1 Buku.

Melodi Biskut Raya oleh chef obie & chef rahim 
Chef Profesional yg aktif dlm industri , & Perkongsian Pelbagai Resepi-Resepi Menarik di Media Tempatan.

Dengan Ciptaan Unik 30 Resepi Biskut Raya *Teknik*Cara*Baking yg mudah..
Yg telah menjadi pilihan Media ,Pembuat Biskut , Pengusaha Biskut Raya , Blogger , Fesbuker; Newbie Baking & Masakan ..juga kaki -kaki baking... Ebook " MELODI BISKUT RAYA - chef obie & chef rahim "


eBook MELODI BISKUT RAYA -chef obie & chef rahim 󾕎 RM40.00 sahaja 

PERCUMA 1 eBuku Biskut Raya
2014 & 2015




Cara Pembelian :

󾓡Bank In RM40.00 
Ke Akaun MBB ( MAYBANK )
151409098193
Muhamad Gunawan Jamil

Info Bukti Pembelian / Pembayaran

󾕎Nama ebook , Jumlah Pembayaran , email Anda 

Whatsapp@sms HANTAR ke 

0172260719




Terima kasih

 IG: chef_obie_official
website:chefgunawanmalaysia.blogspot.com



Terima Kasih

DIY Kuih Tradisional : Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan


gambar courtesy google

kan dah kate bie akan sharing resepi kuih tradisonal
yang telah distandardkan untuk peniaga,
ni pula resepi kuih bahulu kemboja atau kuih bakar pandan..
memang sedap..lagi-lagi kalau dimakan panas-panas
terbaik!

Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan

Bahan A

500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus


Cara membuat :

1.Masak Bahan A hingga mendidih.

Bahan B

500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal


Cara Membuat :

1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B

Bahan C

½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan


Cara Membuat :

1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.

2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.

3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.

Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.


Terima Kasih

DIY Kuih Tradisonal : Resepi Talam Keladi Untuk Berniaga



Terima kasih kerana sudi pagi-pagi menjengah
blog bie ni, ape yang spesial hari ni?
Bie akan sharingkan resepi kuih tradisional..
jenis kuih talam....
resepi untuk berniaga atau untuk makan sendiri..
Bahan nak buat pun mudah nak dicari.. jadi ape lagi korang..
sila rujuk resepi dibawah ni..

Kuih Tradisonal

Resepi Talam Keladi Untuk Berniaga

Bahan

Lapisan Bawah

( A )

200 gm Tepung Beras ( Cap Teratai )
20 gm Tepung Ubi
1 ½ sudu kecil Garam Halus
300ml Santan Pekat
700ml Air

( B )

200 gm Keladi Ungu ( Keladi Cina )- Buang kulit, potong dadu , kukus dan timbang.

Cara membuat :

1.Bancuh ke semua bahan ( A ) dan tapiskan ke dalam periuk.

2.Kacau atas api hingga naik wap. Masukkan Bahan ( B ) kacau sebentar.

3.Tuang dalam Loyang dan kukus hingga masak.

* Lap atas kuih sekiranya terdapat lebihan air wap.

Lapisan Atas

100 gm Tepung Gandum
250 gm Gula Castor / Gula Halus
4 Biji Telur gred A / B
200 ml Santan Pekat
400 ml Air
¾ penutup Pewarna Violet / Purple


Cara Membuat

1.Campurkan semua bahan dan kacau rata, kacau rata supaya tepung tidak bergentil.

2.Tapis ke dalam periuk.Masak Hingga naik wap.

3.Tuangkan ke atas lapis bawah dan kukus lagi selama 15-20 minit.

4.Sekali – sekala tudung hendaklah dilap.

Tips :

Sila gunakan Loyang segiempat 10 inci x 10 inci untuk 1 resepi ini

Jika menggunakan Loyang 11 inci x 11 inci = gunakan 1 ¾ resepi

Jika menggunakan Loyang 12 inci x 12 inci = gunakan 1 ½ resepi

Gunakan plastik yang disapu minyak / marjeri dalam loyang – bagi memudahkan mengeluarkan kuih talam yang dikukus dalam Loyang, potong menggunakan pisauplastik @ pisau potong kek birthday.
Resepi Talam ini Chef Obie telah menggunakannya semenjak 2004 semasa chef obie berkhidmat di Kuala Lumpur Inflight Catering Services KLAS KLIA.Terima kasih kepada sifu chef obie yang berada di Bangi,beliau juge merupakan pensyarah di UKM pada waktu itu… terbaik.

Kini chef obie ingin kongsikan kepada anda pula yang sentiasa menyokong aktiviti dan kerja yang chef obie lakukan.Sila gunakan resepi ini sebaik mungkin, resepi ini sesuai untuk berniaga .Semoga kite same-same mendapat kebaikan.Enjoy!

Ops! Korang perlu alert sebab bie akan sharing resepi kuih tradisional untuk berniaga- koleh kacang , Kuih Lapis merah Putih , Kuih Lapis Kacang Merah dan Bahulu kemboja atau kuih bakar semuanya resepi telah distandardkan untuk para peniaga atau pembuat kuih tradisional, malah resepi ini juga digunakan di KLIA, Sepang untuk VIP. Jadi rajin-rajinlah lawati blog bie ni.


mase zaman mude remaje..sk8 & scooterist...berkhidmat kat Inflight Catering KLAS,KLIA Sepang

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign