CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 1 September 2016

Untuk Mak... "Wanita" - KRU (LIRIK)

bie sekadar ingin sharingkan lagu dari KRU ni..
khas untuk mereka yang bergelar Wanita...
Ibu.. Mak.. Isteri..Tunang..
Ops..Bie Belum ada isteri la... yg jelas ni untuk yang tersayang..Mak !


Wanita - KRU 
Di sebalik semua lelaki di dunia

Pastinya didukung seorang wanita
Yang berkorban untuk
Memberi yang mampu
Demi insan yang disanjung dalam hidup

Tatang hatinya bagai permata

Luangkan masa untuk bersama
Bilang padanya kau sayangkan dia
Sepenuh jiwa

Tenangkan hatinya bila resah

Setia didalam ceria dan gundah
Itulah saja balasan diminta
Seorang wanita

Senyumannya mampu mengubati pilu

Ketika dunia tak kelihatan indah
Wajahnya yang ayu
Menenangkan kalbu
Jgn kau hampakan cintanya yang tulus

Tatang hatinya bagai permata

Luangkan masa untuk bersama
Bilang padanya kau sayangkan dia
Sepenuh jiwa

Tenangkan hatinya bila resah

Setia didalam ceria dan gundah
Itulah saja balasan diminta
Seorang wanita

Itulah dia seperti dia menyelimutmu

Itulah saja balasan diminta
Seorang wanita

Youtube : Wanita – KRU




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com


Terima Kasih

Kata-kata Positif Dan Nasihat Juga Kata-kata Marah Yang Positif


Hari ni hari khamis....
pasti ada dalam mood tak berapa nak okay..
ada yang tengah marah-marah dengan rakan sekerja..
dengan adik beradik..atau siapa sahaja...
cuba bawa bertenang...
cuba anda berdiri sekejap..
kalau depan komputer office tu..
pi la sebelah ...sambil pejamkan mata...imginekan sesuatu yang indah..
seperti di tepian pantai atau taman bunga yang dipenuhi dengan roses...
Cuba tarik nafas panjang-panjang perlahan - lahan
kemudian hembus laju-laju..buat 2 @ 3 kali..
InshaAllah anda akan berasa lega sedikit...

cuba praktikkan la yea..Bie biasa buat macam ni..hahahah

berbalik kepada post kat atas..
korang setuju tak? 

" ORANG YANG HIDUP
JADI BATU API NI ,
ELOK JELAH JADI BATU NISAN " ?

rasanya tidaklah kejam sangat..kalau kita cakap macam ni..
bermakna kite setuju la...
ayat macam kat atas ni..
sekurangnya..dapat juga kurangkan stress yang ada tu...
geram dengan orang yang suka batu api ni !!!!

Bie pun manusia biasa..penuh dengan kekurangan jadi..kadang bila marah..pada sikap orang yang suka batu api ni...macam-macam kata-kata negatif keluar..tapi lepas tu..kembali normal..janji dah lepaskan..

kembali kepada Positif line....



be yourself ........

peace yo...



 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com












Terima Kasih

Resepi Manisan Popular : Yogurt Greek Berrie Bermadu ( Menu Diet & Sihat )

Anda yang mementingkan 
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah 
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai.  chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan 
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang 
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ), 
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda . 
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan 
dalam hidangan.

Jom cuba Hidangan istimewa chef obie ini 

RESEPI YOGURT GREEK BERRIE BERMADU



Bahan

½ cawan Yogurt Asli
Sedikit bijirin muesli dan oat
Kismis hitam , buah strawberry segar @ blueberry @ blackberry 
Madu dan gula perang

Cara Penyediaan :

1.Campurkan bijirin , oat , strawberry bersama dengan gula perang dan madu, masukkan ke dalam gelas, diselang seli dengan yogurt.Disejukkan terlebih dahulu sebelum dihidang.


Sedap dan mudah untuk anda buat dirumah...Selamat Mencuba


Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com












Terima Kasih

Resepi Gourmet & Sandwich Popular : Gourmet Telur Madagascar ( Menu Diet & Sihat )

Anda yang mementingkan 
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah 
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai.  chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan 
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang 
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ), 
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda . 
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan 
dalam hidangan.

Jom cuba Hidangan istimewa chef obie ini 

RESEPI GOURMET TELUR MADAGASCAR


Hidangan 3 orang

Bahan

3 biji telur ( poach )
3 biji wheat Soft Roll @ Hard roll
Mentega
Salad Rocket , lettuce iceberg dan baby romaine
Keju Parmesan
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Cili Benggala merah Dan Hijau ( Dihiris @ dadu )
Minyak Zaitun
Sedikit Serbuk Paprika

Cara Penyediaan :

1.Sapukan mentega di roti, susun salad dan semua bahan diakhiri dengan telur Poach.Ditaburkan serbuk lada hitam dan keju parmesan juga serbuk paprika.


Sedap dan mudah untuk anda buat dirumah...Selamat Mencuba


Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com









Terima Kasih

Resepi Sup Popular : Roti Serat Dan Sup Perang Boswana ( Menu Diet & Sihat )

Anda yang mementingkan 
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah 
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai.  chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan 
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang 
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ), 
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda . 
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan 
dalam hidangan.

Jom cuba Hidangan istimewa chef obie ini 

RESEPI ROTI SERAT DAN SUP PERANG BOSWANA


( HIDANGAN 2 ORANG )

Bahan

4 biji Rori Serat
3 sudu mentega
2 butir Bawang putih cincang
Secubit garam

Bahan Sup :

500ml Susu Rendah Lemak
3 Biji Bawang Merah ( Dihiris dan saute )
2 ulas bawang putih cincang
1 sudu kecil lada Hitam
1 sudu besar Sos Perang
1 /2 biji perahan lemon
Mentega
Sedikit Garam dan gula sebagai perasa

Cara Penyediaan :

1.Roti serat bawang putih – mentega disatukan bersama bawang putih dan garam, disapu pada roti dan dibakar.

2.Saute bawang putih, masukan susu,lada hitam, sos perang dan bawang merah .biar mendidh , peras Kan dengan sedikit garam dan gula,biar reduce sehingga seikit memekat akhir sekali masukkan perahan lemon. Siap untuk dihidang bersama roti serat bawang putih.


Sedap dan mudah untuk anda buat dirumah...Selamat Mencuba


Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com












Terima Kasih

Resepi Pasta Popular : Duo Pasta Spaghetti & Tagteliatte ( Menu Diet & Sihat )

Anda yang mementingkan 
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah 
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai.  chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan 
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang 
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ), 
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda . 
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan 
dalam hidangan.

Jom cuba Hidangan istimewa chef obie ini 

RESEPI DUO PASTA
Spaghetti & Tagteliatte


( hidangan 2 orang )

Bahan

100gm Spaghetti ( telah direbus )
100gm Tagteliatte / Fusili ( telah direbus )
4 biji Tomato Merah ( direbus dan dikisar )
2 sudu besar Tomato Puree
1 biji Bawang Putih cincang
1 sudu kecil Serbuk lada hitam
1 ekor Ikan Sardine yang kecil ( potong setengah dan dipanggang )
Sedikit Filet Ayam ( dipanggang kosong )
Basil segar dan thymes segar
1 biji perahan lemon
Minyak Zaitun EXTRA VIRGIN
Garam dan sedikit gula sebagai perasa
Sedikit keju parmesan

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak zaitun, Saute’ bawang putih hingga naik bau, masukkan tomato dan tomato puree, biar sebentar. Masukkan lada hitam , basil segar dan thymes segar, spaghetti dan tagteliete, kacau mesra dan perasakan dengan sedikit garam dan gula.

2.Hidang bersama separuh sardine dan ayam filet panggang serta keju parmesan.


Sedap dan mudah untuk anda buat dirumah...Selamat Mencuba


Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com










Terima Kasih

Resepi Berasaskan Ikan : Tilapia Panggang Tazikki ( Menu Diet & Sihat )

Anda yang mementingkan 
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah 
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai.  chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan 
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang 
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ), 
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda . 
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan 
dalam hidangan.

Jom cuba Hidangan istimewa chef obie ini 

RESEPI TILAPIA PANGGANG TAZIKKI


Hidangan untuk 2 orang 

Bahan

2 ekor ikan talapia ( dibersihkan )
1 sudu besar Serbuk Cayyene
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbul lada hitam
1 sudu besar minyak zaitun
Garam secukup rasa

Bahan Tazikki

1 batang mentimun jepun ( dipotong dadu kecil-kecil )
4 sudu besar yogurt
1 sudu besar perahan lemon
1 biji bawang kecil ( dicincang )
Herba Dill sedikit
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan :

1.Ikan tilapia yang telah dibersihkan, dilumurkan dengan semua bahan kering termasuk minyak zaitun , tidak perlu diperap.Terus panggang ikan sehingga masak.

2.Penyediaan tazikki , dalam mangkuk satukan ke semua bahan termasuk mentimun dipotong dadu sebagai asas kepada tazikki.Gaul sebati dan akhir sekali perasakan dengan sedikit sahaja garam.simpan dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1 jam. Sebelum dihidang bersama ikan tilapia panggang.

Sedap dan mudah untuk anda buat dirumah...Selamat Mencuba


Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com








Terima Kasih

Resepi Berasaskan Ayam : Filet Ayam Panggang Salsa ( Menu Diet & Sihat )

Anda yang mementingkan 
pemakanan bolehlah mencuba resepi istimewa daripada chef obie ini , resepi ini juga telah dikongsikan dalam media cetak untuk Isu Diet & Menu Sihat.
chef obie suka mempelbagaikan penggunaan bahan mentah walaupun ia simple atau mudah 
dalam penyediaan hidangan , yang penting sampai temanya dan amat sesuai
diguna pakai.  chef obie juga pernah
berkhidmat sebagai penyedia hidangan kepada pesakit " high class" untuk salah sebuah "Hospital Pelancongan" terkemuka negara.Chef obie bekerjasama dengan dietition dan pakar pemakanan 
dalam menyediakan menu dan hidangan mengikut Diet Pesakit.
Anda perlu yakin menggunakan menu-menu yang chef obie kongsikan ini , ia sesuai untuk anda yang sedang 
menguruskan berat badan , aktif kan kardiology ( jantung ), 
ingin fitkan badan supaya sihat segar dan kelihatan cantik , yang penting sukatan makanan anda
dan cara mengurus menu seharian anda . 
Ingat Anda perlu makan 5 x sehari tapi - bersukatan dan berlawanan 
dalam hidangan.

Jom cuba Hidangan istimewa chef obie ini 

RESEPI FILET AYAM PANGGANG SALSA



Bahan

2 keping Ayam Filet
1 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit Garam dan Minyak zaitun

Bahan Salsa

2 biji tomato ( dipotong dadu )
Sedikit Daun Parsley dan basil segar ( dicincang )
Secubit serbuk lada hitam
½ biji Bawang putih cincang
Garam bukit @ gunung @ iodise sebagai perasa

Cara Penyediaan :

1.Perap bahan ayam dan dipanggang .

2.Saute bawang putih , masukkan tomato dan ke semua bahan yang lain, lebih kurang 2 minit matikan api.Siap untuk dihidang bersama ayam panggang.

Sedap dan mudah untuk anda buat dirumah...Selamat Mencuba


Sila dapatkan Majalah SAJI keluaran September 2016 !




 IG : chef_obie_official
whatsapp 0172260719
Whatsapp Cooking Group ( smallplate cooking group SCG )
email :gunawan.jamil@gmail.com

website: chefgunawanmalaysia.blogspot.com
malaysiapropertiespure.blogspot.com













Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign