Obielicious

BENGKEL SENI MASAKAN PERNIAGAAN BERSAMA CHEF OBIE - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 20 Oktober 2014

Jom Join Kursus Masakan Katering & Candy Buffet Secara Percuma selama 5 hari di Hotel Citrus Kuala Lumpur bermula 27 / 10 / 2014 - 31 / 10 / 2014



Assalammualaikum wbt,
terima kasih kerana melayari blog chef obie hari ini,
ada berita hangat dan menarik kepada anda diluar sana yang dahagakan ilmu
masakan secara percuma dan yang paling penting keberkatan!Ya ilmu perniagaan makanan katering dan candy buffet.. akan diajar secara percuma termasuk ilmu masakan , menu , costing untuk katering , marketing , pembelian dan penyimpanan bahan mentah , jangka hayat masakan dan banyak lagi...

Kursus yang diadakan ini bertujuan memberi tunjuk ajar kepada baka-bakal usahanita , melahirkan usahanita katering on line dan offline berjaya juga menjana pendapatan kepada usahanita yang gigih berusaha...  

Ianya Percuma sahaja - Kursus diadakan selama 5 Hari di Hotel Citrus Kuala Lumpur bermula pada 27 / 10 / 2014 ( Isnin ) sehingga 31 / 10 / 2014 ( Jumaat ) , segala kos peserta di kursus masakan katering dan candy buffet ini ditanggung, jadi anda tidak perlu keluarkan duit untuk mengikuti kursus terhangat ni!Makan minum dengan menu istimewa di hotel Citrus serta intipati program kursus yang menarik dan tunjuk ajar oleh chef profesional dan berpengalaman.


 Candy Buffet 



 Katering Buffet

Peserta bukan sahaja dapat menghadiri kursus selama 5 hari secara percuma, setiap peserta juga akan dipantau selama 6 bulan oleh pihak pengendali program dan Jabatan Pembangunan Wanita... best kan?

Ianya Terbuka kepada semua kaum hawa , muda , pertengahan...perempuan , wanita , ibu tunggal , balu ,surirumah sepenuh masa ,  berniaga online secara kecil-kecilan , yang paling penting amat berminat dengan perniagaan makanan - katering... kak long -kak long yang suke buat kek dan berniaga macam-macam jenis makanan kat fb tu silalah take noted! 

Apa yang perlu anda buat ialah , menghadiri temuduga Kursus Makanan Katering Dan Candy Buffet di ;

Lokasi : Pejabat Pembangunan Wanita Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan                 Putrajaya, Tingkat 10,
              Grand Season Avanue ( Hotel Grand Season )
              Jalan Pahang, Kuala Lumpur.

Tarikh : 23 / 10 / 2014 ( Khamis )

Masa   : 9 pagi hingga 4 petang

Pihak Jabatan Pembangunan Wanita Dan Chef Obie & team akan menilai anda untuk menyertai program menarik ini!Jumpe anda disana khamis ni....






Terima Kasih

Sabtu, 18 Oktober 2014

Resepi Cucur Jagung Berkentang , Tempe Goreng Dan Sambal kicap

Assalammualaikum wbt,
hari ni jalan kat kl agak lenggang ..rase cam best plak...
musim cuti sekolah lah katekan...mungkin ade yang dah balik ke kampung
semalam...ade yang berehat lagi..mungkin
tengah hari baru planning keluar berjalan dengan family...
ape pun semoga dapat mengisi masa bersama family dengan baik!

Hari ni perlu selesaikan beberape urusan..semoga urusan bie lancar hari ni!
walau ade sedikit kesilapan bie yang x sengaje dan x sepatutnye dibuat pagi tadi huu....
heee... terover paid kat maxis-guna machine atm plak tu...slumber masuk semua cash tu mcm x rase terlebih paid!mmm..x mengape r next month da x payah paid 

Next Monday... bie & PPWWPKLP perlu menginterview peserta untuk join Program I-Kit Dan IKUENITA
Tahun 2014. Pej. Pem.Wanita W.P K.L  & Putrajaya.Hanya peserta terbaik akan dipilih oleh bie &PPW untuk join the program InsyaAllah.Semoga perkongsian ilmu nanti mampu menghasilkan peserta yang berdikari dan berdaya saing .

Malam semalam dapat berborak dengan mak kat hp lame juge..suke betul mak bile dengar suare anaknye bie...heee,minggu ni bie tak dapat balik,kebiasaan setiap minggu bie mesti balik kg.X ape InsyaAllah selesai urusan next week mesti balik.


Semalam merupakan hari yang ke  60 pemergian sahabat bie Allahyarham Fauzi Solichin Bin Sumardi, semoga dicucuri Rahmaat dan ditempatkan bersama orang yang beriman dan soleh dan tidak dilupakan juga Allahyarham adik bie - Aliff @ Hidhir Bin Jamil

Al Fatihah







Kepada sahabat-sahabat bie yang lain tak kire walau dimana berade...jaga diri baik2, sms atau call tu sebagai pengubat rindu dari jauh...,yang berada di area pasir gudang dan masai tu bile ade kelapangan korang kuar r macam biase togheter gether ...macam biase,yang kat seberang tambak johor mendidik terus dan mendidik terbaik!
yang dah kat area melake tu dah sampai kl roger :p-  along kipas lipas!
yang dah nak naik kapal tu oya ingat2 family tau... maaf r kalau diri ini kadang bz bertanye khabar bile lapang.Tapi sentiase ingat pada korang semua....

kepada family bie tak kire berade dimane pun semoga semua ok!

Kepada anda yang sentiase memberi sokongan dan rajin melawat blog bie, tenQ... 
blog biase2 ni banyak kekurangannye,sekirenye ade yang bermanfaat tu diharap dapatlah digunakan sebaiknye. Amin

aarrrrghhh...nak makan kek coklat moist ..tetibe... kak azu & abg ..nak tepung hairan ni!

okaylah hari sabtu ni kepade yang petang tak keluar kemane tu boleh lah try resepi mudah ni...






Resepi Cucur Jagung Berkentang , Tempe Goreng dan Sambal kicap

1biji Ubi kentang ( dihiris memanjang )
½ cawan Jagunf Kernel ( dicincang kasar )
1 cawan Tepung Gandum
sedikit daun kucai dipotong 1 inci
½ sudu kecil soda bkarbonat
½ sudu kecil baking Powder
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak Masak secukup untyuk menggoreng

2 keping Tempe

Sambal kicap- 1 batang cili merah , 6 batang cili akar , 1 ulas bawang putih , kicap manis & masin, air limau kasturi @ limau nipis sedikit.

Cara Membuat

1.Satukan kesemua bahan dalam mangkuk, kacau sehingga sebati- air anda boleh tambah sedikit lagi sekiranya perlu.Biarkan 15 minit untuk merehatkan adunan.Kecuali Tempe

2.Goreng sehingga cucur masak kekuningan ( saiz terpulang kepada anda sama ada ingin kecil atau besar )


3.Cara buat sambal kicap- kisar semua bahan kecuali air limau, setelah kisar baru masukkan air limau.Siap untuk di makan bersama cucur.

4.Tempe yang telah dipotong- disalut dengan lebihan adunan cucur jagung. Juga digoreng sehingga kekuningan.

5.cucur dan tempe dinikmati bersama sambal kicap...marbeles!

p/s berhati-hati apabila memandu.. tak kire r perjalanan yang dekat mahupun jauh!dan kepada diri sendiri mahupun sesiapa saje...please control your anger- perlu anger management ni heeee...

peace not war


Terima Kasih

Kelas Masakan Nasi Ayam Hainan Dan Nasi Ayam BBQ Kuala Lumpur



Hanya RM250 sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Nasi Ayam Hainan

Pilihan 2 : Nasi Ayam BBQ



Pilihan 1 : Nasi Ayam Hainan


Pilihan 2 : Nasi Ayam BBQ

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Nasi Ayam( pilihan 1 ) , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  


Terima Kasih

Kelas Masakan Korea diKuala Lumpur chef obie


Hanya RM300 sahaja

Pilihan 1 : Korean Chicken BBQ ( wings and drummet )

Pilihan 2 : Korean Fried Chicken 

Pilihan 3 : Kimchi


Pilihan 1 : Korean Chicken BBQ ( wings and drummet )


Pilihan 2 : Korean Fried Chicken 


Pilihan 3 : Kimchi


Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM300 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Korea pilihan 1 , RM300 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  




chef obie di Yeosu , Korea Selatan


Terima Kasih

Sabun Madu Amway



Produk kecantikan Daripada AMWAY Body Series
Sabun Madu / G & H Complexion Bar 250 gm





Madu bukan sahaja makanan yang berkhasiat, ia juga menyuburkan kulit kerana ciri semula jadinya
yang antioksidan dapat meremajakan kulit. Itulah sebabnya madu telah sekian lama menjadi
salah satu bahan penting dalam banyak produk penjagaan badan AMWAY.

Sabun kecantikan pembersihan 2 dalam 1 ini digunakan sebagai sabun mandi dan cukup lembut
untuk membersih muka sesuai untuk perempuan mahupun lelaki.

Diperkaya dengan gliserin dan diadun dengan madu menjadikan kulit lebih berseri dan lembut.

Mengekalkan kelembapan, membersih dan merapi kulit.

Mengandungi Vitamin B6, C, Tiamin, Riboflavin and Niasin.

Mengandungi antioksidan dan asid amino.

Meremajakan dan melindungi kulit daripada serangan persekitaran.

Menyerap kotoran dari liang-liang roma untuk membersih kulit.

Mengurangkan masalah kulit jerawat, berminyak dan 'sun burn'.

Tidak mengandungi bahan pengawet dan diuji secara dermatologi.

Sesuai untuk kulit remaja dan kulit sensitif dan semua jenis kulit.

Rumusan ini mengandungi bahan-bahan yang diperolehi daripada lembu yang selamat diguna. Bahan-bahan ini menjadikan buih sabun berkrim. 


Harga : RM 35.00 sahaja

Syarat Dan Cara Pembelian / Pembayaran

1.Transfer Jumlah Pembelian ke akaunMBB Muhamad Gunawan Jamil 151409098193 sama ada melalui maybank2u atau transfer melelaui ATM . Sila simpan resit sebagai bukti pembayaran

2.Masa Penghantaran 7 Hari Waktu bekerja Tidak termasuk Public Holiday

3.Kos Postage Semenanjung : RM7.00
Sabah & Sarawak : RM10.00

4.Jika termasuk kos Postage : Harga Sabun RM35.00
Kos Postage RM7.00
Jumlah RM42.00 ( semenanjung )

Harga Sabun RM35.00
Kos Postage RM10.00
Jumlah RM45.00 ( Sabah & Sarawak )


Bukti Pembelian Dan Penghantaran





Kepada anda yang ingin mendapatkan Sabun Madu Amway / G & H Complexion Bar ini
boleh direct order dengan membuat pembayaran ke akaun Mbb dan sms info pembelian anda ke 017 2260719.




Stok Sabun Madu / G & H Complexion Bar sentiasa ada




Dapatkan bekalan sabun madu anda sekarang! 

Terima Kasih

Jumaat, 17 Oktober 2014

Kelas Masakan Korea Murah Sempena Cuti Sekolah : Korea Chicken BBQ , Korean Fried Chicken dan Kimchi

Assalammualaikum wbt,
kepada anda semua yang tercari-cari kelas masakan korea  pada harga budget, disinilah tempatnye...
join ke Kelas Masakan Murah Sempena Cuti Sekolah...bersama chef obie!

Hanya RM300 sahaja

Pilihan 1 : Korean Chicken BBQ ( wings and drummet )

Pilihan 2 : Korean Fried Chicken 

Pilihan 3 : Kimchi


Pilihan 1 : Korean Chicken BBQ ( wings and drummet )


Pilihan 2 : Korean Fried Chicken 


Pilihan 3 : Kimchi


Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM300 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Korea pilihan 1 , RM300 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  




chef obie di Yeosu , Korea Selatan












Terima Kasih

Kelas Membuat Coklat Murah Sempena Cuti Sekolah

Assalammualaikum wbt,
kepada anda semua yang tercari-cari kelas membuat coklat  pada harga budget, disinilah tempatnye...
join ke Kelas Membuat Coklat Murah Sempena Cuti Sekolah...bersama chef obie!

Hanya RM250 sahaja



Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Coklat , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  




Terima Kasih

Kelas Masakan Murah sempena Cuti Sekolah : Nasi Ayam Hainan Dan Nasi Ayam BBQ

Assalammualaikum wbt,
kepada anda semua yang tercari-cari kelas memasak  pada harga budget, disinilah tempatnye...
join ke Kelas Masakan Murah Sempena Cuti Sekolah...bersama chef obie!

Hanya RM250 sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Nasi Ayam Hainan

Pilihan 2 : Nasi Ayam BBQ



Pilihan 1 : Nasi Ayam Hainan


Pilihan 2 : Nasi Ayam BBQ

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas Nasi Ayam( pilihan 1 ) , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari

Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  






Terima Kasih

Kelas Cheesecake Murah Sempena Cuti Sekolah

Kelas Cheesecake Murah Sempena Cuti Sekolah  : 
Personal Baking Class Kuala Lumpur

Assalammualaikum wbt,
kepada anda semua yang tercari-cari kelas baking  pada harga budget, disinilah tempatnye...
join ke Kelas Cheesecake Murah Sempena Cuti Sekolah...bersama chef obie!

Hanya RM250 sahaja

Promosi Sah Sehingga 31 Disember 2014 

Pilihan 1 : Creamy Oreo Cheesecake

Pilihan 2 : Naepolitan Cheesecake 

Pilihan 3 : Mango Cheese Mousse Cake


Pilihan 1 : Creamy Oreo Cheesecake


Pilihan 2 : Naepolitan Cheesecake 


Pilihan 3 : Mango Cheese Mousse Cake

Pembayaran Yuran / Fee Kelas :

Bank In RM250 ke MBB Muhamad Gunawan Jamil
151409098193

SMS : Kelas cheesecake( pilihan 1 ) , RM250 , Tarikh buat pembayaran , Masa ,
tarikh kelas 7 /11/2014 ke 017 2260719

Masa Pembelajaran : 1030 pagi sehingga 1 tengah hari


Sila Tempah Tarikh Kelas Segera Bagi Mengelakkan Sebarang Kesulitan- Kerjasama Anda Amat Kami Hargai.


 017 2260719 Call/ SMS  








Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign