CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 3 Januari 2019

Mengapa Mochi Menjadi Pilihan Anda Untuk Bizz Online Mahupun Offline ? Jom Try Resepi daripada Chef Obie


Mengapa Mochi Menjadi Pilihan Anda Untuk Bizz Online Mahupun Offline ? Jom Try Resepi daripada Chef Obie


Salam 

Resepi yang pernah chef obie
sharing disalah sebuah majalah masakan tempatan..
boleh la korang mencuba..
dijamin sedap dan mudah!

Mochi kacang merah, pandan dan coklat



Bahan 

Jangan lupa follow chefobie untold

Tepung pulut 200gm ( atau anda boleh juga gunakan tepung pulut dari jepun mochiko @ shiratama ko )

Gula 4 sudu makan
Air 200-240ml 
Tepung katakuriko sedikit untuk menyaluti mochi 
Pewarna merah pink

Inti kacang merah
Kacang merah 200gm
Gula 100gm
Garam secubit






Cara membuat

1.adunkan tepung pulut bersama gula ,garamdan air, kacau sehingga rata dan masukkan sedikit pewarna merah pink dalam bekas Loyang.

2.Proses membuat mochi memerlukan anda menyediakan tempat mengukus, Panaskan kukusan, dan anda boleh kukus adunantepung tadi lebih kurang 15 minit.

3.Anda perlu menyediakan dulang, pastikan ianya kering atau anda boleh sediakan parchment paper kemudian taburkan tepung katakuriko.

4. Apabila tepung mochi telah masak dikukusan.angkat dari kukusan dan tuangkan tepung mocha kedalam dulang berisi tepung katakuriko.Ambil sedikit tepung katakuriko di tapak tangan anda supaya tidak melekat semasa proses membentuk mocha kacang merah.

5.Anda dinasihatkan berhati-hati semasa proses membentuk kerana tepung agak panas.Bagikan tepung kepada 16 bahagian atau 18 bahagian, masukkan initinkacang merah dan bentukkan bulat serta sapukan tepung katakuriko dibahagian luar mocha.lakukan sehingga selesai .

6.Manakala cara membuat initi kacang merah , anda perlu merendam kacang ,merah terlebih dahulu, sebaiknya semalaman, kemudian rebus dengan airsehingga lembut dan empuk , apabila kacang merah telah lembut ,baru anda masukkan gula, kerana jika anda masukkan gula dan air sekali, akan menyebabkan kacang merah lambat untuk lembut dan empuk.
Untuk membuat initi anda disarankan membentukkan bebola 20gm setiap satu.


Inti pandan.



Keledek putih 200gm

Gula 40gm
Daun pandan 2 helai( diblender ambil airnya sahaja)
Pandan essence


Cara membuat

1.Rebus keledek sehingga empuk dan lembut, masukkan gula dan air pandan juga pandan essence sehingga kering, gunakan api yang perlahan.Bentukkan bebola 20gm setiap satu sehingga selesai.


Inti Coklat


Dark Coklat Coin 200gm

Gula sirap 120ml

Caranya membuat

1.Panaskan gula sirap dalam pot, apabila telah mulan panas masukkan dark coklat dark coklat coin, kacau sehingga menjadi pekat dan agak kering. Bentukkan bebola 20gm sehingga selesai.



Terima Kasih

JJCM SANTAI CHEF OBIE KL : SANY CHAR KUEY TEOW , TASIK TITIWANGSA, KUALA LUMPUR

JALAN JALAN CARI MAKAN SANTAI CHEF OBIE KL : SANY CHAR KUEY TEOW , TASIK TITIWANGSA , KUALA LUMPUR
Salam
Kalau korang mengidam dan tercari-cari tempat makan char kuey teow yang memenuhi selera korang...bolehlah korang malam ni terus menuju ke SANY CHAR KUEY TEOW, 
Lokasi di Tasik titiwangsa. guna waze confirm mudah !
Jangan Lupa follow chefobie untold




Don't forget to tell yourself positive things daily! You must love yourself internally to glow externally...
Caption mlm kelmarin #chefobie bersama #chefobiecrew setelah selesai memasang #rack 💪💪💪
Mencari #charkueyteow ..Pusing area #keramat tak Ade rezeki..akhirnya pilihan ke #sanycharkoayteow @ Sany Char Kuey Tiaw, Tasik Titiwangsa






Terima Kasih

JJCM SANTAI CHEF OBIE JLN AMPANG : DAPUR AISHAH . Wisma Central , Jalan Ampang , Kuala Lumpur

Jalan Jalan Cari Makan Santai Chef Obie : DAPUR AISHAH , WISMA CENTRAL

Salam kepada korang yg bekerja area klcc ,avaneu k senang kata kat area jalan ampang , kalau breakfast atau lunch boleh singgah ke Wisma Central..masuk dalam terus menuju ke tempat makan, sila ke kedai "DAPUR AISHAH" pelbagai hidangan menu..dari kuih muih dan menu masakan kampung..seperti lonyong , nasi lemak berlauk , bee hoon goreng siam, singapore,aneka nasi goreng , soto dan yang paling popular ialah Nasi Kukus Ayam Berempahnya..gulai dan rempah khas digunakan untuk mengekalkan keaslian masakannya...

Pelanggan memang ramai datang makan di dapur Aishah ni, korang kena datang awal nanti beratur manjang..pulak, ia menjadi pilihan pekerja berdekatan untuk makan tengah hari dan breakfast kerana sedap dan harga yang murah !

Waktu Perniagaan : Isnin Hingga Sabtu 
7 pagi hingga 7 petang
Korang Boleh Hubungi No 0126674117 untuk booking tempat duduk makan atau nak bungkus ke atau katering ke..semua boleh !

Pasti Puas Hati !

Jangan lupa follow chefobie untold








Terima Kasih

JJCM SANTAI CHEF OBIE SG BULOH : FOODJAM ,35, Jalan BRP 1/4 Bukit Rahman Putra Sungai Buloh

Jalan Jalan Cari Makan Santai Chef Obie Sg Buloh : FOODJAM

Salam

Kalau kaki makan area KL & Sg Buloh memang kenal sangat dengan FOODJAM ini, yang berada di Bukit Rahman Putra, Sg Buloh,

Korang yang belum pernah sampai di Foodjam chef obie galakkan korang pekena dulu..baru boleh buat siang malam teringat-ingat akan kesedapan hidangan disini.
pelbagai hidangan western food yang sihat , pasta dan kuih muih tempatan yang akan dihidang pada Tea Time ...harga juga berpatutan.. i like !

Sebelum tu korang klik dan follow FOODJAM
Juga jangan lupa follow chefobie untold
korang layan pic-pic sebahagian dari foodjam !











FOOD JAM OPERATING HOURS
---------------
Pasta and Grill
---------------
Various kind of pasta and grill menu start at 12:00pm to 3:00pm, continue from 6:30pm to 11:30pm
---------
Tea Time
---------
Tea, fresh juices, traditional kueh start from 3:00pm to 6:30pm
—————————————————-
WAKTU OPERASI FOOD JAM
---------------
Grill dan Pasta
---------------
Pelbagai jenis menu pasta dan grill bermula dari 12:00pm hingga 3:00pm, bersambung dari 6:30pm hingga 11:30pm
---------
FOODJAM TEA TIME. 😃
---------
Jom try kuih-muih tradisional melayu dan set roti jala. .
Waktu beroperasi. 3:00pm -> 6:30pm
ALAMAT : 35, Jalan BRP 1/4 Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh
#foodjamrestaurant #kuehtradisional
#jjcm #sgbuloh #minumpetang



Mengerti - KRU 

Terasa antara kita semakin jauh...jauh
Pernah aku tertanya
Adakah kau madu atau racun dalam hidupku
Serahkan segala dari siang ke malam
Ku kerja hanya untuk kebahagiaanmu
Ku berikan cinta,intan dan permata
Adakah kau hargai? Tidak
Cuba lihatlah kita
Melakunkan cinta
Masihkah ada cinta...kita
Telah ku cuba sedaya
Sekuat di hati
Agar kita berdua
Akan terus bersama
Tapi apakan daya
Ku tak kau hargai
Apa guna pura-pura
Cubalah mengerti
Masa mengubah kita
Tak dapat ku lagi
Mengenali siapa dirimu
Kau mahukan segala
[ Mengerti lyrics found on http://lyrics.my ]
Sedangkan siapa dirimu
Tak pasti ku masih menyintai dirimu
Kau pernah berkata cintamu hanyalah
kepada diriku...tidak
Kau permainkan cinta dan juga hatiku
Mengapa kau begitu...begitu
Berikan keikhlasan
Hatimu padaku
Oh...tak sanggupku terus
Hidup sebegini

Sememangnya pernah ku kata
Hanya kau yang ku cinta
Tanpa dirimu hidupku tidak akan bermakna
Kini ku cuba membetulkan kesilapan lalu
Cinta palsu darimu tidak lagi ku perlu
Ku curahkan kau segala kemewahan dunia
Inikah balasanmu sedangkan ku setia
Bertungkus lumus ku cuba memahami hatimu
Mungkin kita tidak lagi sesuai bersama
Mungkin juga kita tak sepatutnya bermula
Sampai di sini sahaja dapat kita bersama
Jalan kehidupan kita tidak lagi sehala


Terima Kasih

JJCM SANTAI CHEF OBIE PENANG : MAKAN SHACK , 2186, G. Floor, Kawasan Perniagaan Asas Murni, Bukit Mertajam

Jalan Jalan Cari Makan Chef Obie Penang : Makan Shack
Salam
Kepada kaki makan yang sanggup meredah perjalanan yang jauh..di sini chef obie nak rekemenkan..
Lagi satu port makanan western padu dikesan di Seberang Perai. Mungkin ada yg masih tak tahu, chef obie nak share ya. Puluhan aneka western food di sini padu, murah dan sedap. Presentation ala hotel.
Apa yang special kat sini ialah Makanan SUPERB sedapp, MURAH, KENYANG BERBALOI, kedai selesa
parking Luas dan jika tak ada yg tak makan western, ada set adam pedas yang memang syurr..
😎Lokasi kedai 👉🏻 makan shack 2186, G. Floor, kawasan perniagaan asas murni, bukit mertajam (Tepi jalan persekutuan dari Bukit Minyak ke Permatang Tinggi)https://goo.gl/maps/bsG2CcggB6K2
( waze / google maps)
😎WAKTU operasi: 5pm-12am (isnin,rabu&khamis)
5pm-1am(jumaat,sabtu&ahad)
Ada persembahan Busker...juge..
UNTUK TEMPAHAN : 019-5592526/016-4739293
Cepat klik link yang diberi ni..dan follow makan shack

pastu jangan lupa juga follow chefobie untold
Jom layan pic candid... 




























than..layan music video.. dari Louis Tomlinson & Bebe Rexha


I know you say you know me, know me well
But these days I don't even know myself, no
I always thought I'd be with someone else
I thought I would own the way I felt, yeah
I call you but you never even answer
I tell myself I'm done with wicked games
But then I get so numb with all the laughter
That I forget about the pain
Whoa, you stress me out, you kill me
You drag me down, you fuck me up
We're on the ground, we're screaming
I don't know how to make it stop
I love it, I hate it, and I can't take it
But I keep on coming back to you
I know my friends they give me bad advice
Like move on, get you out my mind
But don't you think I haven't even tried?
You got me cornered and my hands are tied
You got me so addicted to the drama
I tell myself I'm done with wicked games
But then I get so numb with all the laughter
That I forget about the pain
Whoa, you stress me out, you kill me
You drag me down, you fuck me up
We're on the ground, we're screaming
I don't know how to make it stop
I love it, I hate it, and I can't take it
But I keep on coming back to you (back to you)
Oh, no, no, I just keep on coming back to you (back to you)
Oh, no, no, I just keep on coming back to you
And I guess you'll never know
All the bullshit that you put me through
And I guess you'll never know, no
Yeah, so you can cut me up and kiss me harder
You can be the pill to ease the pain
'Cause I know I'm addicted to your drama
Baby, here we go again
Whoa, you stress me out, you kill me
You drag me down, you fuck me up
We're on the ground, we're screaming
I don't know how to make it stop
I love it, I hate it, and I can't take it
But I keep on coming back to you (back to you)
Oh, no, no, I just keep on coming back to you (back to you)
Oh, no, no, I just keep on coming back to you
Back to you
I just keep on coming back to you

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign