CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 12 November 2014

Resepi Pasta Alfredo Popular Chef Obie




Resepi Pasta Alfredo atau dalam bahasa itali Salsa all’ Alfredo


Bahan

90 gm Mentega
2/3 cawan Krim Masakan / whipping krim
90 gm keju Parmesan ( diparut )
Garam secukupnya
Lada hitam / Putih secukupnya
Daun Parsley dicincang halus
250 gm Pasta ( boleh gunakan Fettucine atau Tagliatelle , tapi orang kite dah terbiase dengan spaghetti jadi boleh juge r kalau korang suke)


Cara Membuat :

1.Panaskan mentega dalam pan , kacau perlahan dengan api yang kecil @ rendah, jangan sampai hangus!

2.Apabila mentega telah cair, masukkan krim masakan atau whipping krim ( bie suke cadangkan anda menggunakan whipping krim, mengaaapa whipping krim? Kerana ia berfungsi 2 dalam 1.. ok nanti kite citer, continued masak ).

3.Kacau perlahan untuk seketika, angkat pan dari api, Masukkan keju parmesan yang telah diparut , garam secukup rasa dan lada hitam atau putih kacau kembali d atas api.Lebih kurang 1 minit. Sauce Alfredo telah siap dan secara tradisional orang itali, sauce alfredo yang tengah panas ni terus dituang ke pasta fettucine atau pun tagliatelle yang telah direbus dahulu dan kemudian digaul mesra . Akhir sekali taburkan dengan parsley yang telah dicincang. Terbaik wok!

IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
whatsapp : 0172260719




Terima Kasih

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api Chef Obie





Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api Chef Obie

IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
whatsapp : 0172260719

Bahan

500gram daging ( disalai dan dihiris nipis )

2 batang serai 
10 biji cili padi 
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor atau asam keping
1 inci kunyit hidup atau
1 sudu besar kunyit serbuk
daun kunyit
sedikit garam
belimbing buluh 
atau mangga muda 
2 atau 3 biji kentang dipotong dadu- optional- jika tak guna pun tak ape...
cili merah / hijau -hiasan aje

Cara membuat

1. Kisar ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga lumat,
kemudian curahkan ke dalam periuk atau pot dan masukkan serai yang telah dititik

2.Masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air gunakan api perlahan, 
dan kacau perlahan dan kerap, setelah kuah mendidih baru masukkan kentang, 
setelah kentang agak empuk baru masukkan asam gelugor dan daging salai,
masukkan garam secukup rasa. kacau kerap
jangan lupa jika ada belimbing atau mangga muda boleh masukan sekali waktu ni.

3.Pastikan Masak sehinga kuah pecah minyak,
angkat dan sedia untuk dihidang..





Terima Kasih

Resepi Ikan Kerapu 3 Rasa Chef Obie

Ikan Kerapu  3 Rasa Chef Obie

IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold

whatsapp : 0172260719


p/s; boleh juga guna resepi ini untuk ikan yang dikukus



Bahan :

1 ekor ikan siakap/kerapu/kembung -  600 gm@700gm
160ml Air
3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
garam secukupnya
Bahan dikisar :-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris :-

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi
Bahan Sos:-

2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1  sudu kecil kicap manis
Cara Membuat:-

*Sediakan kuali untuk menggoreng dan minyak secukupnya. Lumurkan ikan dengan garam juga kunyit dan biarkan selama 10 minit.
1.            Goreng ikan hingga garing
2.            Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
3.            Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
4.            Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air , gula dan garam.
5.            Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
6.            Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.




Terima Kasih

Resepi Asli Original Otak - Otak Johor



Resepi otak –otak Johor paling sedap!

IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold
whatsapp : 0172260719



Resepi asli original bukan cap ayam bukan cap cangkul!gurau aje..heee

Jangan segan-segan menggunakan resepi bie ni...
kite enjoy!



Bahan


1 ekor @ 1.2 kg Ikan Parang
1 ½ biji Kelapa Parut
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
1 sudu kecil Jintan Putih
2 sudu kecil Jintan Manis
4 @ 5 batang Serai
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
3 @ 4 batang Cili Merah
1 sudu kecil Serbuk kunyit
Secukup rasa Garam 
Sedikit Pucuk kelapa / Nipah ( daun buat ketupat pun boleh )



Cara Membuat



1.Ikan parang tu dibuang kepala dan ekornya dan potong sebelah menyebelah antara tulang belakangnya.Lepas tu kikis isinye dengan pisau seberapa yang korang dapat.Cara tradisi selepas dapat isi ikan parang ni, isinya digiling terlebih dahulu atau ditumbuk dengan batu lesung kemudian masukkan dalam bekas Tupperware atau ape-ape aje bekas yang korang ade kat dapur tu, yang penting bersih suci!.



2.Bawang merah , Bawang putih Jintan Putih , jintan manis , halia , lengkuas , lada putih , garam , cili merah , serai yang telah dikerat nipis- nipis semuanya lepas tu digiling halus-halus hingga bersatu semua bahan. Sekarang tak ade giling kat rumah jadi korang guna aje lah blender ..senang aje blend kesemua bahan hingga sebati .



3.lepas tu masukkan bahan blender tadi ke dalam bekas berisi ikan parang tadi bersama serbuk kunyit.Juga kelapa parut.



4.Perlu dingat ni hal kelapa parut pulak, kalau pi kedai beli kelapa parut, minta tukang parut kelapa parut halus-halus nak isinya yang putih aje, tak nak sampai kulit arinye diparut.Kalau kelapa parut yang sedia ade kat dalam peti ais korang tu kalau boleh blender kering dahulu kasi ia halus sikit... senang aje kan arahan chef obie ni…



5.Selepas tu korang Cuma perlu ramas iisi ikan parang tu dengan rempah – rempah dan kelapa parut hingga cukup sebati dan dalam masa yang sama korang taburkan garam sehingga cukup rase, kalau korang suke guna serbuk perase..boleh lah letak siki.Cara tradisi tak ade guna perase..



6.Haa ni die, ambil pucuk kelapa atau nipah dipotong 8 inci panjang dan masukkan otak-otak itu 1 sudu besar ke dalam daun itu dan tangkupkan dengan sehelai lagi daun lalu disemat hujung pangkalnye dengan lidi. Buatlah hingga selesai semuanya.



7.Setelah siap barulah boleh dibakar diatas bara api seperti orang membakar satay!Bile Nampak daun otak-otak tu layu hendak gareng..bolehlah diangkat..

Yea..yea…dah pandai buat otak-otak..


Obie can cook so can you.. so .. so.. so.. what? Juz make funny-funny , smile always and enjoy yourself 



Selamat mencube resepi yang asli ni peace yo!




Penyanyi : Ungu
Judul lagu : Bila Tiba

Saat tiba nafas di ujung hela
Mata tinggi tak sanggup bicara
Mulut terkunci tanpa suara

Bila tiba saat berganti dunia
Alam yang sangat jauh berbeda
Siapkah kita menjawab semua
Pertanyaan

Bila nafas akhir berhenti sudah
Jatung hatipun tak berdaya
Hanya menangis tanpa suara

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri
*courtesy of lirik-lagu-dunia.blogspot.com
Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Mati tak bisa untuk kau hindari
Tak mungkin bisa engkau lari
Ajalmu pasti menghampiri

Mati tinggal menunggu saat nanti
Kemana kita bisa lari
Kita pastikan mengalami
Mati

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign