CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 21 Februari 2017

Resepi Roti Pita Popular Chef Obie 2017


RESEPI ROTI PITA POPULAR CHEF OBIE 2017





Bahan : 

 500 gm Tepung Roti ( high Protein )
3 sudu Yis Segera
 1 sudu kecil garam 
 1 1/2 sudu gula  
290 ml Air Sejuk 
 20 gm Lelemak Sayuran

 Bahan Untuk Isi -

 Salad atau apa sahaja jenis lettuce, hirisan kobis , lobak merah , kepingan tomato , gegelang bawang, cili benggala , mayonaise , cili atau tomato sos, sos lada hitam.Daun Parsley dicincang , kambing atau ayam atau daging lembu panggang dan telah diseason@ perasakan.




Cara Penyediaan :

1.Adun tepung roti dan yeast hingga sebati, masukkan garam dan gula gaul hingga sempurna. 

2.Masukkan Air dan uli sehingga menjadi doh yang kasar. 

3. Tambah Lelemak sayuran dan terus menguli doh sehingga lembut dan kenyal.

4.Letakkanlah doh ke dalam mangkuk.Tutup dengan plastik atau kain lembap biar ia menapai selama 45minit. 

5.Keluaarkan doh dan bentukkan menjadi bebola.Biarkan selama 15minit. 

6.Bahagikan doh menjadi 10 bahagian yang sama saiz dan bentukkan menjadi bebola lagi.Biarkan selama 10 minit. 




7.Canaikan doh sehingga menjadi 3mm tebal, sama ada berbentuk bulat ataupun bujur.. biasa bentuk bulatkan..kat Malaysia Roti Pita kebanyakkannya berbentuk bulat...terpulang kepada anda sama ada suka yang berbentuk bulat ataupun bujur... 

8.Letakkan doh yang telah dicanaikan di atas dulang pembakar. Biar Ia naik selama 20 hingga 30 minit.

 9.Bakar pada suhu 220'c selama 4-5 minit sehingga ia mengembang. 

10.Bila Roti pita selesai dibakar, biarkan ia sejuk..., kerana bila ia sejuk roti pita akan menjadi lembut,Buatkan bentuk kocek dengan memotong setengah, Isikanlah dengan baha-bahan Isi dengan sukatan mengikut selera anda...:) bestkan 




Jangan segan Follow chef obie di

FB : chefobie untold
Page : smallplate by chef obie
IG :chef_obie_official
twitter :@chefobie_untold 




 chef obie 
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia , 24 ebook pelbagai jenis masakan dan baking. 
penulis resepi masakan di majalah masakan tempatan.






JUSTIN BIEBER - SORRY 
You gotta go and get angry at all of my honestyYou know I try but I don't do too well with apologiesI hope I don't run out of time, could someone call a referee?Cause I just need one more shot at forgivenessI know you know that I made those mistakes maybe once or twiceBy once or twice I mean maybe a couple a hundred timesSo let me, oh let me redeem, oh redeem, oh myself tonightCause I just need one more shot at second chances

Yeah, is it too late now to say sorry?Cause I'm missing more than just your bodyIs it too late now to say sorry?Yeah I know that I let you downIs it too late to say I'm sorry now?

I'm sorry, yeahSorry, yeahSorryYeah I know that I let you downIs it too late to say sorry now?

I'll take every single piece of the blame if you want me toBut you know that there is no innocent one in this game for twoI'll go, I'll go and then you go, you go out and spill the truthCan we both say the words and forget this?

Is it too late now to say sorry?Cause I'm missing more than just your bodyIs it too late now to say sorry?Yeah I know that I let you downIs it too late to say I'm sorry now?
I'm not just trying to get you back on meCause I'm missing more than just your bodyIs it too late now to say sorry?Yeah I know that I let you downIs it too late to say sorry now?

I'm sorry, yeahSorry, ohSorryYeah I know that I let you downIs it too late to say sorry now?I'm sorry, yeahSorry, ohSorryYeah I know that I let you downIs it too late to say sorry now?


Terima Kasih

Apa Itu Seni Airbrush ? - chef obie

Salam 

kali ini chef obie ingin berkongsi kepada anda mengenai " Seni Airbrush ", 


Apa itu Airbrush? 

Airbrush adalah sebuah teknik seni rupa yang menggunakan tekanan udara untuk menyemburkan cat atau pewarna pada bidang kerja.
Sejarah Dan Asal usul Airbrush,- Teknik yang digunakan untuk menggambar di media seperti bis dan kenderaan lainnya itu dinamakan teknik lukis airbrush iaitu teknik melukis dimana air dan cat disemburkan ke media lukis dengan menggunakan bantuan tekanan angin.



salah satu contoh Lukisan Airbrush.// 

Dalam sejarah seni lukis moden, teknik airbrush mulai dikenal pada akhir abad 19, pada tahun 1879. Abner Peeler merupakan seorang penemu yang berjasa menemukan alat lukis dengan tekanan angin yang dinamakan Paint distributor. Beliau mematenkan penemuanya itu dan menjual patennya kepada Lyberty Walkup dari perusahaan Walkup brothers pada bulan Ogos 1883.



Alat Airbrush ( Airbrush Kit ) Lyberty Walkup kemudian memperkenalkan alat lukis iaitu Paint Distributor di sebuah pameran fotografi yang diadakan di Indianapolis, dan tidak disangka, alat lukis generasi baru itu terjual 63 unit. Disebabkan para seniman makin tertarik pada teknik lukis dengan tekanan udara dengan media Paint Distributor, Liberty Walkup pun kemudian mendirikan Airbrush Manufacturing Company di Rockford, Illinois iaitu sebuah perusahaan yang khusus memasarkan paint Distributor, semenjak itulah kemudian masyarakat menamakan teknik lukis dengan tekanan angin ini dengan sebutan Airbrush.






Abner Peeler, penemu alat Air brush Airbrush menjadi makin popular setelah Charles L. Burdick, seorang seniman Amerika yang tinggal di Chicago yang pada tahun 1893 berhasil memodifikasi paint Distributor menjadi alat yang lebih simple dan mengubah bentuknya menjadi seperti pen,
Sehingga memudahkan untuk melukis. Beliau kemudian mendirikan Fountain Brush Company dan kemudian segera mematenkan, iaitu paint Distributor dengan needle control system, atau sistem pengeluaran cat melalui jarum. Itulah yang kemudian mengawali era seni lukis dengan air brush di era moden ini.

Contoh Lukisan Airbrush Air Brush Dalam seni lukis moden,
 air brush dikenali sebagai salah satu seni lukis yang relative dan belum berkembang dibandingkan dengan seni lukis konvensional, 
air brush dapat dikatakan sangat berbeza terutama pada alat yang di gunakan. Pada peralatan air brush digunakan sprayer dalam melukis. 

Seniman air brush menggelarkan dengan sebutan pen (pena atau pulpen)
Teknik ini dilakukan dengan memadukan kerja dari tiga peralatan utama iaitu pompa, tangki udara dan pen. Pompa menghasilkan udara yang ditampung dalam tangki udara. 

Udara yang terkumpul dalam tangki semakin lama semakin tinggi tekanannya kemudian dikeluarkan melalui pen dalam bentuk dorongan angin. Dengan bantuan angin dari tangki udara, cat dapat keluar dalam butiran-butiran yang sangat halus. 

Air brush adalah teknik yang mudah diterapkan dalam pembuatan karya lukis khususnya, kerana sudah menggunakan tenaga mesin yang akan memudahkan dalam pengerjaannya baik dari pembuatan desain misalnya dengan menggunakan teknik cetakan dengan cara membuat desain lalu dipotong bersesuaian bentuk desainnya.




 Air brush dapat diterapkan dalam media seperti media kain, kayu, plat mobil, motor dan sebagainya. Pemakaian jenis warna bergantung kepada media yang akan di air brush. Untuk dapat melukis air brush dengan baik perlu di ketahui adalah mengenali karakter, karakteristik hasil semburan air brush, dalam melakukan penyemburan perlu mengetahui semburan air brush, karakteristik semburan air brush akan berbeza pada jarak tertentu hasilnya pun akan berbeza. Untuk mengatur pengeluaran cat dari pen kita dapat memposisikan jarum pada posisi pengeluaran sedikit, sedang, dan banyak. Disini kita harus teliti untuk mendapatkan semburan yang diinginkan dengan mengatur keluarnya warna.

Dengan teknik air brush ini hasil karya yang kita dapat berbeza dengan melukis konvensional, hasilnya lebih rapi dan permukaannya lebih halus. Dalam catatan sejarah seni lukis modern air brush baru berkembang pada akhir abad ke 19 tahun 1879 dikenal sebagai tahun penemu teknik melukis yang di kenal teknik air brush/ alat yang digunakan untuk mengaplikasikan cat di atas media lukis disebut paint distributor. 

Orang yang berjasa menemukan alat ini adalah Abner Peeler seorang warga Webster City Iowa, Amerika Syarikat. Peeler adalah seorang penemu profesional yang sepanjang hidupnya melakukan berbagai percubaan. Salah satu penemuannya adalah peralatan air brush, satu bulan setelah alat ini ditemukan Peeler berhasil menggunakannya untuk melukis wajahnya sendiri. 

1. Pompa dan tangki udara biasanya dibuat dalam satu paket yang disebut dengan kompresor. Kompresor berfungsi untuk menghasilkan angin dengan tekanan yang cukup tinggi. Alat ini terdiri dari sebuah unit mesin yang digunakan dengan tenaga elektrik, bahan bakar solar, dan sebuah tangki penampung udara. Pompa dan tangki udara atau kompresor adalah alat utama dalam air brush. Ada cara lain iaitu modifikasi alat yang murah meriah, anda cukup membeli sebuah pompa yang digerakkan dengan kaki. Yang digabung dengan tangki sebagai tabung penyimpan udara.

 2. Pen menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam air brush kerana pen adalah tempat untuk menaruh warna atau pengganti kuas untuk menerapkan warna pada media di air brush. Ada tiga jenis pen iaitu single action (internal mik), dobble action (internal mik). Pen tipe single action bekerja dengan gerakan tunggal artinya cat dan tekanan angin keluar secara bersama-sama hanya dengan satu gerakan pada triggel atau tombol. Pen single action (internal mik) melakukan pencampuran dan pemaduan cat atau angin sebelum keduanya mencapai bagian head, sedangkan pen single action ekternal mik melakukan pencampuran cat dan angin sesudah keduanya melewati head. Biasanya pen tipe single action digunakan pada pengecatan keramik yang tidak terlalu memerlukan pengecatan warna gradasi. Pen tipe doble action. Biasanya dengan menekan triggel kearah bawah akan keluar angin, sedangkan ketika triggel ditarik kearah belakang, yang keluar adalah cat jika keduanya digerakkan bersama, cat akan keluar dengan didorong dengan tekanan angin. Pada pen tipe ini seluruhnya melakukan pencampuran cat dan tekanan angin sebelum mencapai head. Biasanya ketika seorang air brusher sedang mengerjakan sebuah lukisan banyak debu yang menempel. Cukup dengan menekan trigel kearah bawah, tekanan angin akan keluar dan mengusir debu diatas media lukis tanpa mengeluarkan cat. 

3. Peranti keselamatan digunakan untuk mencegah hal yang tidak diinginkan dikemudian hari, air bruher sebaiknya menggunakan peranti keselamatan seperti: v Masker digunakan untuk mencegah berbagai penyakit dari partikel-partikel cat yang masuk melalui hidung, sangat berisiko buruk kerana dapat merusak paru-paru. v Sarung tangan untuk menjaga kebersihan tangan dari bahan kimia cat, agar tidak masuk kedalam pori-pori kulit yang dapat menyebabkan iritasi pada kulit. 

4. Kuas Tipis di gunakan secara keseluruhan akan menyokong lukisan yang dihasilkan. Kuas ini untuk membuat lukisan lapisan rambut ,efek gerak dan serat pada bulu ayam atau burung. 

5. Cutter digunakan untuk memotong cetakan yang dibuat dari kertas agar bentuk cetakan terpotong baik dan rapi. 

6. Alat Tulis yang digunakan diantaranya adalah pensil yang digunakan untuk membuat sketsa gambar yang akan dituangkan dalam lukisan Air brush. Penggaris digunakan untuk mengukur sisi bahagian-bahagian cetakan sehingga lukisan yang dibuat profesional bentuknya.



Kredit chef obie beri kpd - Encyclopedia- AirBrush 



Terima Kasih

Selesai Sesi Food Photoshoot Bersama Majalah Masakan Tersohor



Rendah hati.. Tidak ada Salahnya..
Aku Tukang Masak..aje...

Dari pandangan
Dari penilaian
Tiada limit yg tetap...

Anda masak,anda reka menu..masak sepenuh hati dgn passion tak berbelah bagi...pasti hidangan yg menjadi darah daging si pemakan..penuh aura anda yg positif itew 😜😎

Love ya...


Selesai sesi Food Photoshoot bersama salah satu Majalah Masakan Tersohor !

Terima Kasih kerana kepercayaan dan penerimaan anda terhadap food creations chef obie


#foodstyle #foodphoto #foodphotoshoot #chef#chefobie #majalahmasakan





Hidup Segan mati Tak mahu

semuanya telah ku berikan
harta cinta dan kasih sayang
apa yang belum kau dapatkan
bahkan nyawa ku pertaruhkan

kini kau hilang bagai ditelan alam
aku di sini tersakiti

hidup segan mati tak mau
saat aku pisah darimu
pahit rasanya gula
manis rasa empedu ku rasa

engkau pergi tanpa berita
habis kisah tutup cerita
menangis dalam tawa
senyum dalam derita ku rasa

apa yang belum kau dapatkan
bahkan nyawa ku pertaruhkan

kini kau hilang bagai ditelan alam
aku di sini tersakiti

hidup segan mati tak mau
saat aku pisah darimu
pahit rasanya gula
manis rasa empedu ku rasa

engkau pergi tanpa berita
habis kisah tutup cerita
menangis dalam tawa
senyum dalam derita ku rasa

hidup segan mati tak mau
saat aku pisah darimu
pahit rasanya gula
manis rasa empedu ku rasa

engkau pergi tanpa berita
habis kisah tutup cerita
menangis dalam tawa
senyum dalam derita ku rasa


Terima Kasih

Menikmati Makan Malam Sederhana Bersama Teman Di Kg baru

Assalammualaikum wbt

Syukran.. for you.. still stay with chef obie...with my beloved blog.

It's easy to get negative because you get beat down. You go through a few disappointments and it's easy to stay in that negative frame of mind. Choosing to be positive and having a grateful attitude is a whole cliche, but your attitude is going to determine how you're going to live your life 😊

Hee..singgah smlm actually..@ kg baru - rest. Kak Mah - layan bubur berlauk..
Bersama Teman... Alhamdulillah 
Layan candid pic dari hp chef obie 


ok la kan...😅



#foodstagram #foodies #foodpost #chef #chefobie#porridge #congee




sambil tu kite layan lagu dari Ronnie Hussein..
Menanti Janji ( ost Biar Aku Jadi Penunggu )


Lirik Lagu Menanti Janji – Ronnie Hussein
(OST / Lagu Tema Biar Aku Jadi Penunggu)
Telah lama ku rasa sebegini
Meniti masa silih berganti
Ku harapkan engkau datang kepadaku
Walau sekadar mimpi
Ku cuba untuk mengejar kamu
Makin ku genggam ia terlerai
Sedari diri kian menjauh
Jauh terpisah dari diri kamu
Biar hatiku menanti
Biar ku terus menunggu
Di dalam kegelapan hariku
Tanpa cinta kamu
Biar jiwa terus mati
Menanti janji kamu
Biar aku jadi penunggu
Ku cuba untuk mengejar kamu

Makin ku genggam ia terlerai

Sedari diri kian menjauh
Jauh terpisah dari diri kamu
Biar hatiku menanti
Biar ku terus menunggu
Di dalam kegelapan hariku
Tanpa cinta kamu
Biar jiwa terus mati
Menanti janji kamu
Biar aku jadi penunggu
Biar hatiku menanti
Biar ku terus menunggu
Di dalam kegelapan hariku
Tanpa cinta kamu
Biar jiwa terus mati
Menanti janji kamu
Biar aku jadi penunggu
Biar hatiku menanti
Biar ku terus menunggu
Di dalam kegelapan hariku
Tanpa cinta kamu
Biar jiwa terus mati
Menanti janji kamu
Biar aku jadi penunggu
Biar aku jadi penunggu


Terima Kasih

Kelas Membuat Roti Chef Obie di Ampang Pada 26 / 2 / 2017 Ahad




KELAS MEMBUAT ROTI BERSAMA CHEF OBIE
PADA 26 / 02 / 2017 AHAD 

Masih dibuka untuk anda mengikuti kelas membuat roti secara santai bersama chef obie pada hujung bulan   Febuari ini iaitu pada 26 . 012 . 2017 


Aksi diantara pelajar chef obie yang mengikuti kelas membuat roti .
enjoy dan santai...



YURAN : RM 120 
MASA  : 11 PAGI - 3@4 PETANG
LOKASI : MERDEKA VILLA , JALAN MERDEKA , AMPANG.
( Landmark- Spectrum Mall )

Cara Booking Kelas Chef Obie :


Buat Pembayaran Deposit RM100
Ke salah satu akaun ke salah akaun pilihan 👇 

1- Maybank 151409098193

2- CIMB 7619121286 

3-BSN 14005-41-0000-8021-7 

Atas nama Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian whatsapp info pembayaran serta tarikh kelas pilihan anda ke 0172260719 👍🏻😊

*Baki yuran perlu dijelaskan ketika hari kelas diadakan.

Terima kasih

Jangan lupa follow chef obie 
Di

📱 FB : chefobie untold
📱 IG : chef_obie_official
📱 twitter : chefobie_untold
📱 website/blog : chefgunawanmalaysia.blogspot.com





Resist your fear; fear will never lead to you a positive end. Go for your faith and what you believe



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign