CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 12 Mac 2020

DIY MEE HAILAM KLASIK CHEF OBIE

DIY MEE HAILAM KLASIK CHEF OBIE
( 5 orang )

Salam Khamis,

Begitu pantas masa berlalu , begitu juga dengan usia yang semakin bertambah , semoga hati-hati kite sentiasa tenang menjalankan tanggungjawab dan amanah yg Allah beri. InshaAllah . Antara kite dengan Pencipta , antara kite dengan sesama makhluk , kekhilafan itu sikap manusia , kesempurnaan bukan milik kite , tapi kite mencuba memperbaiki kekurangan diri yang ada itu juga satu jihad. Semoga Allah sentiasa memberi jalan peluang untuk kite semua bahagia duniawi dan ukhrawi .
Hari ni chef obie sukacita kongsikan satu resepi daripada mee kuning..
iaitu Mee Hailam untuk hidangan 5 orang ! 
Best Tak ? Anda atau korang yang belum lagi FOLLOW CHEF OBIE DI FACEBOOK SILA FOLLOW : chefobie untold , instagram : chef_obie_official untuk tidak tertinggal bas tertinggal informasi terkini dari pada chef obie .InshaAllah walau ilmu yang dikongsikan ini kecil sahaja , besar harapan chef untuk korang bantu sharingkan kepada mereka yang memerlukan. Semoga bermanfaat.



















Bahan :


1 Paket Mee kuning -dicelur  ( 450 gm @ 500 gm )

1ekor sotong dipotong nipis(option)

3 ekor udang saiz sederhana

fish cake @ Fish ball

Hirisan ayam/Daging

Sedikit sawi hijau @ siew pak choy
Sedikit kobis dipotong hiris atau lobak merah
4@5 btg Cili api
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sdb sos tiram
1sdb Kicap karamel
1sdt serbuk stok ikan bilis
3 ulas bawang putih – ketuk atau mayang
1 inci Halia Tua dihiris
3 sdb minyak masak
1 sdb minyak bijan
4 cawan Rebusan Udang
3 sdb tepung jagung – bancuh dengan air
Garam Dan Gula secukupnya

Cara Penyediaan :















1.Mee Kuning dicelur dahulu & ketepikan.














2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.Masukkan isi ayam,daging, udang ,Cili API dan fish cake. Biarkan sedikit garing,















3. Masukkan air rebusan,kicap cair dan karamel, sos tiram dan stok ikan bilis. Kacau rata. Masukkan pula kubis dan sawi.















4. Perasakan gula & garam. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan angkat.Akhir sekali apabila mee hailam telah dituang ke dalam mangkuk @pinggan,taburkan minyak bijan dipermukaan ,hiaskan cili merah dan bawang goreng. Hidangkan...panas-.panas.., korang boleh cuba menu ini hujung mionggu mahupun sebagai menu berbuka puasa yang tidak lama lagi akan muncul..InshaAllah.
Kepada anda yang berminat dengan perniagaan berasaskan hidangan mee kuning , Boleh recce informasi dibawah untuk KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI : KELAS MEE REBUS JOHOR & PES MEE REBUS juga KELAS MEE BANDUNG MUAR & PES MEE BANDUNG





KELAS MEE REBUS JOHOR + PES MEE REBUS
YURAN /FEE : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200

Intipati

1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3. PES MEE REBUS JOHOR 

Intipati

1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " 
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Rebus Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended

 


KELAS MEE BANDUNG MUAR + PES MEE BANDUNG
YURAN /FEE : RM1500 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200

Intipati

1.Mee Bandung Muar
2. PES Mee Bandung Muar

Intipati

1.Penyediaan Asas Mee Bandung Muar ( Condiments )
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Belajar menyediakan Ibu /Paste Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended


Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )


Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan


Hubungi MGJ CONSULTANCY


Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie


KITCHEN LOLA'S MEE REBUS JOHOR
Berhadapan Pasar Alor Gajah , Alor Gajah Melaka

MAI SHAH D' SEMPALIT ( Seafood Ikan Bakar )
Raub , Pahang 
Kampung D'Sempalit.

FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 

Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor


DAPUR AISHAH

Wisma Central , Kuala Lumpur


THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.


Viral : Mee Rebus Johor Sedap Di Negeri Melaka KITCHEN LOLA'S ALOR GAJAH , MELAKA

Dikesempatan hari ini , chef obie ingin war-warkan lokasi kaki makan yang telah Viral KERANA KEENAKAN DAN KESEDAPAN MEE REBUS JOHOR ...sehingga jauh dan dekat juga ingin menikmati sendiri akan kesedapan hidangannya , tapi yang uniknya hidangan Negeri Johor ini bukan terletak di Johor akan tetapi ianya berada di Negeri Melaka , iaitu di Alor Gajah !

Korang pernah dengar KIOSK CUCUR UDANG ALOR GAJAH - KITCHEN LOLA'S ?
yang popular dengan aneka cucur di alor Gajah... kini KITCHEN LOLA'S pula mengikuti langkah mencuri perhatian kaki-kaki makan seluruh Negeri Melaka dan kaki Makan di Malaysia ini. Pelbagai golongan telah cuba menikmati MEE REBUS JOHOR KITCHEN LOLA'S , termasuk Mantan DSN Dato Seri Najib juga turun padang untuk menikmati hidangan istimewa ini.




Mantan DSN Dato Seri Najib menikmati Hidangan Utama Kitchen Lola's Iaitu Mee Rebus Johor, Sehingga ketitisan terakhir tanpa sisa ditinggalkan. Alhamdulillah cukup menggembirakan tukang masak dan pemilik Kedai Makan Mee Rebus ini iaitu Ummie atau Akak Lola's atau nama penuh beliau Umairah Binti Mohd Taha .



Kepekatan Kuah MEE REBUS JOHOR KITCHEN LOLA'S , dengan rasa rempah istimewa bersama rebusan udang dan daging lembu, lemak ubi keledek terbaik 100% menaikkan aroma kuah yang sungguh memikat selera sesiapa sahaja.


Korang mesti wajib mencuba menu masakan yang disediakan Kak Lola's kite ni , Kerana pelanggan pelbagai kaum , jauh mahupun dekat malah dari Negeri Sembilan , Johor mahupun Singapore juga sampai di Kiosk Kitchen Lola's. 
Kalau korang berada di Alor Gajah , Pastikan singgah ke KIOSK CUCUR UDANG ALOR GAJAH- KITCHEN LOLA'S 


Istimewa..menu di KITCHEN LOLA'S ialah
Pasti menu Dan masakannnya yg sedap Dan mengancam tu yg menjadi pilihan kaki makan #jjcmmelaka Sebagai Tempoat Makan Sedap Di Negeri Melaka Tahun 2020 . Malah harganya juga amat berpatutan dan mengikut budget anda. Kalau dah makan di sini bolehlah sharingkan kesedepan dan keenakkannya bersama . 
Boleh juga Tapau atau bungkus !




Ingat Mee Rebus Johor kitchen Lola's Ingatlah akan kesedapan dan keenakkan Kuah Mee Rebusnya.....

Waktu Perniagaan : 
Isnin aje Tak bukak..lain Hari bukak..pagi ke Malam...😍😎😎🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜🍜

 

Landmark:
Depan pasar besar Alor gajah
Bersebelahan Medan selera pasar menggong alor gajah
Tapak pasar Malam/pasar tani




Landmark:
Depan pasar besar Alor gajah
Bersebelahan Medan selera pasar menggong alor gajah
Tapak pasar Malam/pasar tani
Korang Jangan susah hati jika Tak jumpa juga lokasinya..bolehlah direct hubungi..
AKak Lola 🍝🍜🍝🍜
http://www.wasap.my/60193250842 Ummie atau Akak Lola
Follow Akak Lola di Facebook : Umairah Taha


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign