CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 25 Februari 2014

DIY : Resepi Homemade Gula-gula gummy atau gummies candy



Assalammualaikum wbt,
Alhamdulillah baru aje selesai berphotoshoot untuk salah
satu majalah masakan tempatan, terima kasih kepada editor dan photographer
yang dah biase dengan care bie bekerja...enjoy yea , dan hari ni juge bie nak sharing resepi gummies candy pulak...
mesti korang biase makan gummies candy ni kan...
Gummies yang kenyal dan senang untuk dibuat,
dan lebih rasa daripada beli dikedai...
Gunakan mana-mana rasa gelatin yang korang inginkan juga boleh buat Gummies pelbagai perisa.
korang masih boleh menggunakan tin mini muffin atau dulang kiub ais untuk membentuk Gummies candy.
Kalau korang tak ade acuan berbentuk bear...ggggrrrr aaaaauuuummmm!

Resepi Gummies Candy

Bahan-bahan:

2 pakej (6 oz) gelatin berperisa, seperti Jell-O jenama
Gelatin 12 pakej unflavored
1 cawan air
5-6 acuan gula-gula, bergantung kepada saiz rongga dalam acuan


Penyediaan:

1. Sediakan acuan gula-gula dengan menyembur dengan semburan minyak masak nonstick.

2. Menggabungkan gelatin unflavored, gelatin berperisa, dan air sejuk dalam periuk kecil. Kacau hingga sebati.

3. Letakkan periuk di atas dapur dengan api yang sederhana. Teruskan kacau manakala campuran panas dan menjadi cecair.

4. Setelah campuran adalah cecair sepenuhnya, keluarkan dari panas dan tuangkan ke dalam acuan yang disediakan.

5. Biarkan sejuk sedikit, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit untuk menguatkan.

6. Apabila pepejal, keluarkan dari acuan dengan berhati-hati, dan ape lagi nyuuuumm..nyuum..nyuuuummm layan!


Terima Kasih

Komen
5 Komen

5 ulasan:

Mrs masterchef bolivia berkata...

Gule gum nie
Baik chef u r wright..
Molek molek aje

Chef Obie berkata...

Terima kasih ..

lawat blog chef cik mrs masterchef bolivia..

blea r try resepi..

selamat mencuba

Unknown berkata...

Gelatin ada yang non halal ke?

Chef Obie berkata...

Gelatin ada non halal , jadi sila pastikan yang halal

Unknown berkata...

Gelatin brand apa yang halal?

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign