CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 10 Jun 2019

HIDANGAN OPEN HOUSE HARI RAYA : AYAM MADU LEBARAN CHEF OBIE

HIDANGAN OPEN HOUSE HARI RAYA : AYAM MADU LEBARAN CHEF OBIE

Assalammualaikum wbt,
Alhamdulillah masih diberi peluang menikmati..nikmat-nikmat hidup yg percuma ini.

Hari ini chef obie ingin kongsikan satu menu dan resepi sebagai appertizer dalam MENU OPEN HOUSE HARI RAYA kali ini !

Menu berasaskan ayam menjadi pilihan chef obie malah bahagian wing ( kepak ) dan Buffalo ( drummet ) sebagai bahan yang utama.

AYAM MADU LEBARAN



Bahan Utama

600 gm Kepak Ayam & Buffalo ( drummer )
2 sdb Marjerin @ Mentega
2 ulas Bawang Putih cincang
1 sdt Lada Hitam
2 sdb Sos Tiram Lee Kum Kee
1 sdt Lada sulah
1 biji Jus Limau Nipis
1 sdb Gula Pasir
1 sdt Serbuk Kunyit
1 sdt Serbuk Kari Ikan
1 sdb Serbuk Stok Ayam
1 sdb Tomato Soup
1 1/2 sdt Garam 
1/2 cawan Air
1 sdb Bijan disangai
2 sdb Madu 

Cara Penyediaan

























1.Dalam satu bowl,Kepak dan buffalo ayam diperapkan dgn semua bahan kering , kecuali jus limau,gula,garam,madu,tomato dan bijan juga air. Perap 15- 20 minit sahaja.







































2. Panaskan Mentega Dlm non stick pan.Tumis Bawang Putih hingga kekuningan, masukkan ayam yg telah diperap,buka api besar dlm 3 mnt,bolak balikkan ayam. ( Ayam Akan kelihatan seperti dipanggang @ roasted )





















3.kecilkan api,masukkan air,tomato,jus limau,gula,Garam,Dan madu,kacau mesra Dan Akhir sekali masukkan bijan yg telah disangai.Enakk dimakan begitu sahaja juga boleh dinikmati bersama hidangan lain dalam menu open house anda.

Selamat Mencuba



#resepiopenhouse #menuopenhouse #resepikepakayam #resepi ayamdrummet #chefobie #mgjconsultancy #ayammadu #ayammadubijan #ayammaduqilat



KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2019:

Asalammualaikum wbt & Salam Sejahtera netizen,
Chef obie nak war-warkan..

Ada Lebih 20 Jenis Kelas Masakan Perniagaan Yg Menjadi Pilihan Para Pelajar- Bakal Peniaga/ Peniaga Offline @ Online / Usahawan...
& Terbaru!!!
KELAS MASAKAN MALAM CHEF OBIE ( kelas 3 Jam shj )

Anda Boleh Klik link dibawah ini untuk informasi selanjutnya :

Lebih 20 Jenis Kelas Masakan



Jangan Lupa Follow Chef Obie Di Facebook Sila Klik Link chefobie untold




Terima Kasih

Hidangan Open House Hari Raya : RESEPI LONTONG JOHOR DAN SERUNDING KELAPA CHEF OBIE




HIDANGAN OPEN HOUSE HARI RAYA : RESEPI LONTONG JOHOR DAN SERUNDING KELAPA CHEF OBIE

Salam lebaran ,
Minal Aidil Walfaiizin,

Kepada anda yang mencari resepi LONTONG JOHOR DAN SERUNDING KELAPA bolehlah mencubanya , Setiap kali open house Lontong adalah salah satu menu yang popular untuk dihidangkan kepada tetamu.



Bahan -

100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa


Bahan kisar/blender

2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia 
1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit

Cara penyediaan


- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil

.
- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.

- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.

- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.

- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Cara buat nasi impit atau ketupat segera

plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.


Cara penyediaan

- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.

- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.

Bersama Serunding kelapa yg mengghairahkan tu..Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..

Resepi SERUNDING KELAPA



Bahan Utama

4 biji kelapa parut ambil yang putih sahaja
1/2 cawan Biji ketumbar disangai dan dikisar
2 sudu besar Jintan manis disangai dan dikisar
1 sudu besar jintan Putih disangai dikisar
4 biji bawang merah dikisar
2 batang serai diketuk
1 inci lengkuas diketuk
3 sudu besar serbuk kunyit
2 1/2 senduk gula pasir
1 sudu kecil garam
1 cawan minyak masak.

Cara Penyediaan :

1.satukan ke semua bahan bersama gaul mesra dan sebati ,

2.Masak diatas kuali pada api yang kecil atau sederhana.sentiasa dikacau mesra perlahan lahan.

3.Apabila serunding menjadi agak peroi dan berselerak berbutir-butir dan agak ringan, sila masukkan minyak masak, kacau mesra lebih kurang 3@ 4 minit matikan api, 



4.siap untuk dihidang.



Jom Follow Facebook Chef Obie




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign