Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Isnin, 29 Mei 2017

3 Ramadhan 1438 / 2017 Resepi Nasi Lemak Kukus Popular Dan Sambal Tumis Ikan Bilis Mudah Dan Sedap Bak Hang !

Syukur Alhamdulillah , pagi untuk sahur ni chef dari ICU / CCU Hopsital Banting pukul 330 pagi bergerak dengan adik sebentar ke homestay Jalan Jonid Kanchong Darat. Niat nak berbuka bersama abah , kakak , abang  dan anak buah...



korang kalau mencari pelbagai resepi-resepi dan menu menarik boleh ke link
Resepi & Menu Bazaar Ramadhan 2017
sebagai sokongan korang  , chef akan beri 3 ebook PERCUMA YANG MELETOP & yang mendapat sambutan netizen !

Masuk berpuasa Ramadhan ke 3 ni, korang bolehlah mencuba RESEPI NASI LEMAK KUKUS POPULAR yang mudah , sedap dan simple pembuatannya gitew...chef kongsikan pagi ini supaya korang bolehlah buat petang nanti.

gambar courtesy google

Bahan Utama 

1 kg Beras Biasa aje ( Korang tak perlu menggunakan beras yanag mahal dan bermutu tinggi cukuplah sekadar super 5 mahupun beras hancur )
2 liter Air
100 gm  Santan kotak
1 sudu kecil Halba
3 helai Daun Pandan
3 sudu besar Minyak Masak
Garam & Gula sebagai perasa
Pengukus 

Cara Penyediaan :

1.Cuci beras terlebih dahulu dan rendamkan beras denga 1 liter air , garam dan gula ( biar 15 minit )
2.Panaskan tempat pengukus dengan air yang mencukupi .Bahagian atas sila lapik dengan daun pisang atau jaringan plastik ( anda boleh beli dikedai hardware - ala yang buat pagar di kebun ..yang warna hijau tu )
3.Apabila air telah mendidih , masukkan beras yang telah direndam dengan air tadi ke dalam pengukus.Selerakkan beras diatas permukaan daun pisang atau jaringan plastik.Kemudian penutup pengukus ditutupkan.Biar 10 minit.
4.Selepas 10 minit korang perlu gembar gemburkan beras dan masukkan pula halba dan tuangkan lagi 1 cawan air atas beras.Penutup ditutupkan dan biarkan 10-15 minit lagi .
5.Santan dicampurkan dengan air , campurkan sedikit garam dan gula kemudian tuang ke dalam beras yang mula mengembang , masukkan juga minyak masak , gaul dan selerakkan .Tutupkan kembali penutup.
6.Korang selerakkan nanti sehingga nasi tanak dan menjadi cantik dan berbutir butir.
7.Apabila telah tanak , korang boleh alihkan nasi ke dalam bekas steel atau mangkuk plastik atau besen atau bekas nasi kayu .
8.kalau korang nak berniaga , nasi ni perlulah dalam pengukus bagi memudahkan korang jugak .


jangan lupa pulak sambal tumis ikan bilis dan condimentsnye...( condiments tu bahan sampingan seperti telur rebus , timun , kacang tanah goreng  )
ni die RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS MUDAH DAN SEDAP BAK HANG !

Bahan Utama 

1 cawan Cili Kering Kisar 
1 cawan Bawang Merah Kisar
100 gm Ikan Bilis yang telah dikopek ( digoreng dahulu dan ambil minyak bekas goreng untuk digunakan menumis nanti )
1 inci Belacan
1 sudu besar Asam Jawa ( yang korang perlu ramas dengan air , kalau asaam jawa adabi korang letak 1/2 sudu besar aje )
3/4 cawan Air 
2 1/2 @ 3 sudu besar Gula 
1 sudu besar Garam
Baki minyak menggoreng ikan bilis secukupnya 

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar dan bawang kisar sehingga pecah minyak ( gunakan api sederhana aje )

2.Masukkan belacan , asam jawa + air , biar ia mendidih , masukkan ikan bilis goreng kacau mesra dan biar seketika.

3.Perasakan dengan gula dan garam .

4.Kalau korang nak agak pekat atau kering ( penggunaan garam tu kurangkan sikit )

5.Kalau nak sambal tumis berkuah guna sukatan yang telah distandardkan ini okay..Selamat Mencuba Dan Selamat Berpuasa...

Jom sambil masak tu berzikir... Alhamdulillah , MashaAllah , SubhanaAllah

Sambil tu korang bolehlah jalan-jalan pada link yang chef beri ni

resepi-menu-bazaar-ramadhan







Terima Kasih

Ahad, 28 Mei 2017

2 Ramadhan 1438 / 2017 Dan Resepi Apam Butter Gula Hangus Popular

Chef masih di ICU/CCU Hospital Banting.
Doakan kesihatan mak chef , supaya cepat sembuh dan kembali ceria seperti selalu.

Alhamdulillah , hari ni chef sempat juga pagi tadi menyelesaikan isu cage kucing chef tu..si ,keju dengan si memey .Semoga budak bulus tu selesa sedikit lah..maklumlah sekarang ni agak terabai sedikit masa untuk bulus tu.

Ramadhan ke 2 hari ini chef ingin kongsikan resepi simple supaya mudah hakak hakak abang long mencuba resepi ni..untuk dijadikan pemanis berbuka puasa nanti !



RESEPI APAM BUTTER GULA HANGUS

Bahan Utama :

200 gram gula pasir
50 gm gula perang
250 ml air
70 gram mentega ( chef guna brand anchor unsulted butter )
6 biji telur Saiz A atau B
160 gram susu pekat manis
190 gram tepung gandum
2 1/2  camca teh soda bicarbonat


Cara Penyediaan :

  1. Panaskan Pengukus dan pastikan air cukup. ( anda juga boleh gunakan oven - pastikan panaskan dahulu 180-200c dan letakkan air dibahagian bawah oven ) ala-ala nak baked cheesecake
  2. Masakkan  gula pasir dan gula perang hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana sahaja. 
  3. Masukkan air perlahan lahan . Kacau rata dan masukkan mentega,kacau sehingga mentega larut bersama gula hangus. Matikan Api dan Sejukkan.
  4. Pukul telur sehingga berbuih dan kembang .
  5.  Tuangkan  susu pekat manis dan sambung pukul hingga hingga sebati. sila gunakan kelajuan sederhana sahaja, 
  6. Masukkan tepung dan soda bicarbonat yang telah ditaapis bersama sedikit demi sedikit. Pukul sebati dan masukkan gula hangus di gaul rata. 
  7. Rehatkan adunan selama 2 jam ( tutup dengan plastik atau cling film )
  8. Masukkan adunan ke dalam bekas yang anda suka sama ada loyang besar saiz 7 inch atau dalam bekas kek cawan atau apa sahaja bekas yang anda suka.
  9. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. ( jika oven..bakar 1 jam atau mengikut oven anda )
  10. Sejukkan dahulu baru hidang ! Selamat Mencuba dan Selamat Berpuasa anda juga boleh mencuba pelbagai resepi-resepi menarik di link yang diberi ini...juga dapatkan ebook masakan sebagai tanda sokongan !Resepi & Menu Bazaar Ramadhan 2017 Anda juga jangan ketinggalan memiliki 

  11. 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017
    117  muka surat

    Lebih daripada 57 Resepi pilihan yg menarik
    Pelbagai kategori -pembuka selera
    -kuih muih
    -hidangan utama
    -golek & panggang
    -minuman variasi & lain-lain 
    Perlu anda miliki


    Hanya 




    RM90 sahaja 😎📚💳




    Ke salah satu akaun pilihan dibawah 

    Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Baki Perkhidmatan Katering
    Ke salah satu akaun pilihan


    1.MAYBANK 151409098193
    2.CIMB 7619121286
    3.BSN 14005-41-00008021-7
    Atas nama Muhamad Gunawan Jamil
    Simpan resit - Bukti pembayaran.
    whatsapp info pembayaran kpd pihak chef obie
    0172260719




    FB : chefobie untold
    IG ; chef_obie_official 
    chef oBiE



Terima Kasih

Sabtu, 27 Mei 2017

RESEPI AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN



RESEPI AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN

Dalam bulan penuh keberkatan ini ,
Pasti ada yang cukup suka terutama anak-anak mahupun korang yang bekerja ni 
melayan mencari makanan pilihan untuk berbuka puasa nanti di BAZAAR RAMADHAN.

Ada yang mencari ayam percik ,ayam golek , kuih muih , nasi , lauk pauk dan sebagainya termasuklah minuman.



Bila cakap bab minuman pasti ada yang terbayang air blender , air katira mahupun air pelbagai jus dan kordial.Pasti ada yang suka dengan air bewarna ungu bersusu diatas ni ..iaitu AIR JUS KELADI.
Ramadhan pertama ni chef obie nak share satu resepi air iaitu AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN yang sesuai sangat anda gunakan untuk berniaga dibazaar ataupun pasar malam.



RESEPI AIR JUS KELADI BAZAAR RAMADHAN

Bahan Utama

3 cawan Serbuk Perisa Keladi atau TAKO FLAVOUR POWDER BAVARAGES ( Boleh dibeli dikedai pembekal bahan bakeri mahupun dipasaraya )
3 Tin Susu Pekat Manis
1.5 kg  Gula Pasir
500 gm Coffemate
12 liter Air & Sedikit Air Panas
6 Tin Susu Cair ( jika anda ingin rasa lebih berkrim )
Ais Secukupnya

Cara Penyediaan :

1.Campurkan serbuk minuman , gula , coffemate , susu pekat ke dalam satu bekas.

2.Masukkan air panas dan kacau sehingga semua bahan larut bersama.

3.Sediakan Ais separuh balang air.

4.Bahan yang telah larut dimasukkan ke dalam balang air . Kacau sebentar dan sipa untuk di jual.

5.Anda boleh tambahkan susu cair sekiranya ingin rasa lebih berkrim.

6.Ada pilihan air untuk anda niagakan , sila ke link yang diberi

7.Anda juga jangan ketinggalan memiliki 

57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017
117  muka surat
Lebih daripada 57 Resepi pilihan yg menarik
Pelbagai kategori -pembuka selera
-kuih muih
-hidangan utama
-golek & panggang
-minuman variasi & lain-lain 
Perlu anda miliki

Hanya 

RM90 sahaja 😎📚💳




Ke salah satu akaun pilihan dibawah 

Encik @ Cik @Tuan @ Puan boleh bank in Baki Perkhidmatan Katering
Ke salah satu akaun pilihan


1.MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7
Atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Simpan resit - Bukti pembayaran.
whatsapp info pembayaran kpd pihak chef obie
0172260719




FB : chefobie untold
IG ; chef_obie_official 
chef oBiE




Terima Kasih

1 Ramadhan 1438 / 27 Mei 2017

Assalamualaikum wbt
Salam sejahtera kepada anda yang melayari blog chef obie pagi ini.
Semoga usaha anda melakukan ibadah berpuasa hari ini diterima 
disamping ibadah wajib yang perlu dipenuhi.InshaAllah

Ramadahan pertama ni , chef berada di Hospital Banting. Di bahagian menunggu icu /ccu .
Chef obie telah berada di hospital ini selama 6 minggu .
Doakan kesihatan dan keselamatan mak chef seperti selalu.Family chef dan sahabat-sahabat sentiasa berada di saat memerlukan.Terima kasih kepada semua.

Mak chef semalam sedang menjalani
Prosedur Intubation- 
mesin mengambil alih peranan jantung.
bagi membantu mengeluarkan air dan ubat 
dalam badan mak yg tidak boleh diperoses lagi.
Telah menyebabkan badan mak plum. 
Ya Allah syukut proses intubation ini berjaya dan selamat dijalankan.





Kembali kepada post yang chef nak sharekan ialah...

WAKTU BERBUKA PUASA DAN IMSAK RAMADHAN 1438H 2017
ZON 2 : SABAK BERNAM , KUALA SELANGOR , KLANG & KUALA LANGAT- BANTING

1 RAMADHAN / 27 MEI 
SABTU
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:24

2 RAMADHAN / 28 MEI
AHAD
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:24

3 RAMADHAN / 29 MEI
ISNIN
IMSAK : 5:31
BERBUKA & MAGHRIB : 19:24

4 RAMADHAN / 30 MEI
SELASA
IMSAK : 5:31
BERBUKA & MAGHRIB : 19:24

5 RAMADHAN / 31 MEI
RABU
IMSAK : 5:31
BERBUKA & MAGHRIB : 19:25

6 RAMADHAN / 1 JUN
KHAMIS
IMSAK : 5:31
BERBUKA & MAGHRIB : 19:25

7 RAMADHAN / 2 JUN
JUMAAT
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:25

8 RAMADHAN / 3 JUN
SABTU
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:25

9 RAMADHAN / 4 JUN
AHAD
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:25

10 RAMADHAN / 5 JUN
ISNIN
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:26


11 RAMADHAN / 6 JUN
SELASA
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:26

12 RAMADHAN / 7 JUN
RABU
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:26

13 RAMADHAN / 8 JUN
KHAMIS
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:26

14 RAMADHAN / 9 JUN
JUMAAT
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:26

15 RAMADHAN / 10 JUN
SABTU
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:27

16 RAMADHAN / 11 JUN
AHAD
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:27

17 RAMADHAN / 12 JUN
ISNIN
IMSAK : 5:32
BERBUKA & MAGHRIB : 19:27

18 RAMADHAN / 13 JUN
SELASA
IMSAK : 5:33
BERBUKA & MAGHRIB : 19:27

19 RAMADHAN / 14 JUN
RABU
IMSAK : 5:33
BERBUKA & MAGHRIB : 19:28

20 RAMADHAN / 15 JUN
KHAMIS
IMSAK : 5:33
BERBUKA & MAGHRIB : 19:28

21 RAMADHAN / 16 JUN
JUMAAT
IMSAK : 5:33
BERBUKA & MAGHRIB : 19:28

22 RAMADHAN / 17 JUN
SABTU
IMSAK : 5:33
BERBUKA & MAGHRIB : 19:28

23 RAMADHAN / 18 JUN
AHAD
IMSAK : 5:33
BERBUKA & MAGHRIB : 19:28

24 RAMADHAN / 19 JUN
ISNIN
IMSAK : 5:34
BERBUKA & MAGHRIB : 19:29

25 RAMADHAN / 20 JUN
SELASA
IMSAK : 5:34
BERBUKA & MAGHRIB : 19:29

26 RAMADHAN / 21 JUN
RABU
IMSAK : 5:34
BERBUKA & MAGHRIB : 19:29

27 RAMADHAN / 22 JUN
KHAMIS
IMSAK : 5:34
BERBUKA & MAGHRIB : 19:29

28 RAMADHAN / 23 JUN
JUMAAT
IMSAK : 5:34
BERBUKA & MAGHRIB : 19:30

29 RAMADHAN / 24 JUN
SABTU
IMSAK : 5:35
BERBUKA & MAGHRIB : 19:30

30 RAMADHAN / 25 JUN
AHAD
IMSAK : 5:35
BERBUKA & MAGHRIB : 19:30

Semoga sedikit perkongsian info ini dapat membantu anda yang tercari masa dan waktu untuk berbuka juga imsak tahun ini 2017.

Kepada yang tercari-cari resepi masakan untuk sepanjang ramadhan mahupun untuk hari raya Aidilfitri yang bakal menjelang ini-, resepi masakan , resepi baking kek dan biskut raya bolehlah menyokong dan turut membantu chef obie berkongsi rezeki dengan memiliki pelbagai jenis dan tajuk ebook ( sila klik link di beri )
ebook @ buku masakan eletronik

Antara Tajuk Dan Judul ebook yang menjadi pilihan netizen !
Anda juga boleh hubungi 
Talian Hot 0172260719
untuk mendapatkan ebook-ebook menarik ini !




 































Terima Kasih

Khamis, 25 Mei 2017

TEMPAHAN KATERING BERBUKA PUASA BULAN RAMADHAN AL MUBARAQ 2017

Assalammualaikum wbt ,

Tuan Puan 

Pihak Kami SKY CHEF CATERING KUALA LUMPUR
menyediakan perkhidmatan katering sempena 
RAMADHAN AL MUBARAQ ,

Sempena Ramadhan kali ini pihak katering kami TIADA mengenakan Charge Tambahan untuk Kos Pengangkutan ,peralatan , pembuangan Dan lain-lain untuk pelanggan kami dalam area KUALA LUMPUR.

Dengan Menu Berbuka Ala Kampung & Arab Sebagai Pilihan

Pakej 1
RM 35 ( Buffet ) minimum 50 pax
sekiranya tempahan dibawah 50 pax , Pakej akan Menjadi RM40

Nasi Putih Mewangi
Nasi Beriani / Nasi Minyak

Ayam Masak Hijau Berempah / Ayam Masak Kari Berkentang / Ayam Masak Merah Mewangi / Ayam Masak Beriani

Daging Masak Hitam Manis / Daging Masak Kurma Berkentang / Rendang Daging Minang / Daging Masak Beriani

Sambal Tumis Udang Petai

Masak Lemak Cili Api Nenas Ikan Masin

Sayur Goreng Campur / Acar Jelataah Mentah

Sambal Belacan & Ulam ulaman

FREE Kuih Muih - Karipap @ Talam
FREE Dadih- Buah buahan
FREE Potongan Buah buahan
FREE Buah Kurma

Air Teh Tarik
Air Kordial / Sirap Pandan Selasih

Pakej 2
RM 35 ( Buffet ) minimum 50 pax 
sekiranya tempahan dibawah 50 pax , Pakej akan Menjadi RM40

Nasi Putih Mewangi
Nasi Impit

Ayam Masak Hijau Berempah / Ayam Masak Kari Berkentang / Ayam Masak Merah Mewangi / Ayam Masak Beriani

Daging Masak Hitam Manis / Daging Masak Kurma Berkentang / Rendang Daging Minang / Daging Masak Beriani

Masak Lemak Cili Api Nenas Ikan Masin

Sayur Goreng Campur 

Sambal Belacan & Ulam ulaman

Soto Ayam , Mee Soto , Bee Hoon Soto bersama condiments
Carikan Isi Ayam , bergedil , Soohoon goreng , Taugeh , Daun Bawang , Bawang Goreng Dan Sambal Kicap
 Panjang, Taugeh , Taufoo , Fish Kek & Fish Ball , Kerang ,
Atau

Mee Kari bersama Condiments

FREE Kuih Muih - Karipap @ Talam
FREE Dadih- Buah buahan
FREE Potongan Buah buahan
FREE Buah Kurma

Air Teh Tarik
Air Kordial / Sirap Pandan Selasih

Pakej 3
RM35 ( Buffet ) minimum 50 pax
sekiranya tempahan dibawah 50 pax , Pakej akan Menjadi RM40

Nasi Ayam Mandy Yaman

Nasi Mandy Yaman

Ayam Mandy Yaman

Salad Arab Salatah

Sos Arab Hararah 

FREE Kuih Muih - Karipap @ Talam
FREE Dadih- Buah buahan
FREE Potongan Buah buahan
FREE Buah Kurma

Air Teh Tarik
Air Kordial / Sirap Pandan Selasih

Pakej 4
RM40 ( Buffet ) minimum 50 pax
sekiranya tempahan dibawah 50 pax , Pakej akan Menjadi RM45

Nasi Lamb Mandy Yaman

Nasi Mandy Yaman

Lamb Mandy Yaman

Salad Arab Salatah

Sos Arab Hararah 

FREE Kuih Muih - Karipap @ Talam
FREE Dadih- Buah buahan
FREE Potongan Buah buahan
FREE Buah Kurma

Air Teh Tarik
Air Kordial / Sirap Pandan Selasih

Pakej 5
RM25 ( Buffet ) minimum 50 pax
sekiranya tempahan dibawah 50 pax , Pakej akan Menjadi RM30

Nasi Tomato
Ayam Masak Merah Mewangi / Ayam Goreng Berempah
Sambal Tumis Udang Petai
Acar Jelatah Mentah
Pappadom

FREE Dadih- Buah buahan
FREE Potongan Buah buahan
FREE Buah Kurma

Air Teh Tarik
Air Kordial / Sirap Pandan Selasih

Hubungi Segera Untuk mendapatkan perkhidmatan katering kami-
Seluruh Lembah Klang- Kuala Lumpur , Ampang & Putrajaya


Cara membuat tempahan Katering :

1.Sila Hubungi  PIHAK KAMI melalui call atau whatsapp ke 0172260719 dengan segera bagi memudahkan pihak kami menguruskan tempahan katering anda dan mengelakkan sebarang kesulitan bagi tempahan saat akhir.

2.Sila CONFIRMKAN jumlah Pax yang anda mahukan .

3.Sila CONFIRMKAN Pakej Menu Pilihan Anda.

4.Sila CONFIRMKAN Tarikh , Hari dan Masa Majlis Anda.

5.Sila Buat Pembayaran Deposit sebanyak 70 % 
ke Akaun MBB  
151409098193
Muhamad Gunawan

7.Sila Simpan Bukti Pembayaran dan whatsapp info bukti pembayaran anda ke 0172260719 atau email kan bukti pembayaran ke gunawan.jamil@gmail.com

Kepada anda yang telah menggunakan perkhidmatan Katering Ramadhan kami- sama ada syarikat korporat , jabatan kerajaaan dan Persendirian- Terima kasih semoga perkhidmatan kami memuaskan hati anda semua.

SKY CHEF KATERING KUALA LUMPUR
Sedap & Menyelerakan 

Chef Obie 017 2260719


Inline image 1 Inline image 2 Inline image 3
Inline image 4
Inline image 5
Inline image 6
Inline image 7
Inline image 8

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign