Obielicious

KELAS MEMBUAT ROTI @ KELAS meROTI CHEF OBIE - TERBUKA KEPADA YG BERMINAT ( berkumpulan mahupun perseorangan ) Boleh buat DI tempat Anda - LUAR DARI kl -SEMENANJUNG / SABAH /SARAWAK mahupun di tempat chef- di Kuala Lumpur & Ampang- Whatsapp 0172260719

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

Kelas Masakan & Baking Personal Popular Chef Obie-Menjadi pilihan Peminat Dunia Masakan Sama ada Amateur mahupun Professional Malaysia & Antarabangsa .

24 EBOOK MASAKAN , KEK , ROTI DAN MUFFIN CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK MASAKAN & ASAS BUAT KEK

bE mY Heartbeat..!

Jumaat, 28 Jun 2013

Kek Pisa Tower / Pisa Tower Wedding Cake



Selamat Pengantin Baru Kepada teman obie-
eddy datuk abd raub dan pasangannya syura..
semoga kekal ke akhir hayat...peace..
selamat melayan kek pisa tower..

untuk tempahan kek wedding- 017 2260719

Terima Kasih

Chicken Mushroom Puff.. dah lama chef obie tak buat..jadi sekarang bila buat..ok tak..tengok pic bawah ni


lega rasanya bila chicken mushroom puff obie..
selesai dibakar...dan yang pasti agak lama juge tak menyentuh dan membuat puff pastry..
sekali buat boleh r hasilnya...
terima kasih kak syarena yang teringin merasa chicken mushroom puff..
chickeb mushroom puff juga boleh dikenali dengan chicken mushroom pie...
kerana fillingnya sesuai juga untuk membuat pie...( pie savoury )

Terima Kasih

Jack Frost Dah berusia 6 Bulan.... ( kucing oren chef obie )



jack frost dah berusia 6 bulan..
skang jack tinggal bersama ayahanda,bonda dan fahmy anuar adik obie..
seminggu sekali obie mesti balik ke kampung kalau x ade urusan kerja...
Obie dan Miss j yang kutip dan menjumpa si jack ni...
dah semakin nakal dan aktif, lagi kat kampung jack dah ada kawan..
nama die Farinna lallubby....
pic kat atas ni jack dengan anak buah obie.. miyul...

Terima Kasih

Khamis, 27 Jun 2013

Kek 3D Chef Obie / 3D Cake Chef Obie



Kepada anda yang ingin membuat tempahan kek 3D, sila hubungi 017 2260719,
ralat: hotline 012 7144840 tiada digunakan lagi.
Terima Kasih

Terima Kasih

Rabu, 26 Jun 2013

Video Music 2PM_하.니.뿐. (A.D.T.O.Y.) All Day I Think Of You


Terima Kasih

Chef Obie Di MHI TV3 1005 KEK 3D SEMPENA HARI IBU 2013



Terima Kasih Kepada Pihak TV3,Primeworks-
Penerbit Malaysia Hari Ini ( MHI ) dan wartawan MHI
memberi chef obie ruang untuk MHI Sempena Hari Ibu 2013

Terima Kasih...kepada yang edit video/ juga photographer.. terbaik!
peace..

Terima Kasih

Kek Kereta Honda Integra Putih 3D





Ini sebahagian pic kek kereta honda integra...
Insyaallah..chef obie akan upload pic selebihnya lagi..
Terima kasih kerana memberi kepercayaan kepada chef...
017 2260719

Terima Kasih

Isnin, 24 Jun 2013

Lirik "Armageddon" Guy Sebastian & Angle Tupai



"Armageddon"


Darkness is breaking, the windows are shaking
It has begun, our time has come
Come closer to me let me feel your heart beat, baby
Chest to chest, no time to rest
Like there’s an asteroid approaching, it’s approaching
The clock is ticking, and I’m leaving nothing unsaid, nothing undone, nothing untouched

So tonight I’m gonna love ya like it’s the last day on earth
It’s the last time I’ll get to show you all that you’re worth
Like there’s no going back, before the sky turns to black
I’m gonna love you so there’s no regrettin’
Like it’s Armageddon

This building may crumble but under the rubble there they will find us intertwined
As there’s an asteroid approaching, it’s approaching
The clock is ticking, and I’m leaving nothing unsaid, nothing undone, nothing untouched

Tonight I’m gonna love ya like it’s the last day on earth
It’s the last time I’ll get to show you all that you’re worth
Like there’s no going back, before the sky turns to black
I’m gonna love you so there’s no regrettin’
Like it’s Armageddon

There’s a million things to do but I only wanna be with you
Us together, nothing better, you’re all I have to lose
So if this is our final hour,
I’ll show you without a doubt how strong, how deep my love can go

So tonight I’m gonna love you like it’s the last on the earth
It’s the last time I’ll get to show you all that you’re worth
Like there’s no going back, before the sky turns to black
I’m gonna love you so there’s no regrettin’
Like it’s Armageddon
Oh, Armageddon
I’m gonna love you so there’s no regrettin’
Like it’s Armageddon

Terima Kasih

Sabtu, 22 Jun 2013

Chef Obie di Malaysia Hari Ini : MHI 1005 Kek 3D Sempena Hari Ibu 2013



Terima Kasih Kepada Penerbit & Wartawan MHI TV3
yang sudi menjemput chef obie... menyediakan
kek 3D sempena Hari Ibu yang lepas....

Kepada Ibu chef Obie..
" Wan sentiasa sayangkan mak.. mak adalah ibu terbaik didunia..
mak penuh dengan kasih sayang...untuk anak-anaknya dan keluarga...
love you.... my heartbeat! "

sila lawati youtube
ini untuk melihat chef obie Sempena Hari Ibu TV3

https://www.youtube.com/watch?v=CUCR_XgxZyI
https://www.youtube.com/watch?v=CUCR_XgxZyI
https://www.youtube.com/watch?v=CUCR_XgxZyI


Terima Kasih

Resepi Kek Lapis Sarawak Popular





Kepada yang mencari resepi kek lapis sarawak ,
boleh refer resepi dibawah ini..
selamat mencuba..

Bahan-bahan


BAHAN A

4-5 biji kuning telur gred B

3 biji putih telur 
160 gram gula kastor 
110 gram tepung hong kong 
1 sudu makan ovelet 

BAHAN B

200 gram mentega/butter 

3 sudu makan susu pekat


BAHAN UTK BHGN LUAR KEK

300 gram putih telur (7-8 biji putih telur) 

200 gram tepung hong kong 
140 gram gula kastor 
1 sudu makan ovelet 
250 gram butter/mentega (cairkan) 
50-60 ml susu cair 




Cara membuat bahagian dalam kek lapis sarawak- A dan B

1. Pukul Bahan B hingga sebati, Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati,kemudian jadikan adunan kepada 3 bahagian.
Bhgn pertama masukkan pewarna hijau, bhgn ke 2 masukkan pewarna merah & bhgn ke 3 masukkan pewarna kuning. ( warna boleh diguna mengikut kehendak)

2. Bakar bhgn pertama dulu, bila hampir masak, lapiskan bhgn ke 2 dan seterusnya bhgn ke 3. Buat 3 lapisan.

3.Apabila masak,Anda perlulah sejukkan dulu.Kemudian potonglah kek tersebut berbentuk memanjang. Kemudian potong segitia kecil-kecil atau segiempat sama. Biarkan tepi.


Cara membuat bahagian luar kek lapis sarawak

1. Anda perlulah memukul putih telur sehingga kembang. Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair.
Akhir sekali barulah masukkan mentega cair dan gaul hingga sebati ,Bakar lapisan pertama sebanyak 5 sudu makan.
Bila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya. Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi
semua kek yang telah dipotong dan bakar lagi, harap ianya tidaklah mematahkan semangat anda
yang berkobar-kobar ingin membuat kek lapis sarawak ini..yea

2. Apabila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan selesai.

3. Perlu diingat anda gunakanlah saiz- acuan 8 1/2 x 8 1/2 inci ..
selamat mencuba dan anda boleh gunakan resepi ini,juga boleh hebahkan pada teman-teman yang mencari resepi ini,
Jika ada kekurangan adalah daripada chef obie sendiri...

selamat mencuba, terima kasih yang sentiasa mengingatkan chef obie mengenai resepi kek lapis sarawak ini..
anda juga boleh menggunakan dan bertanyakan resepi daripada pakar-kek lapis dan blogger masakan yang mahir dengan kek lapis sarawak ini..
'dont segan-segan tanye heee... tanye direct chef obie mengenai apa sahaja resepi masakan pun boleh..Insyaallah..
akan chef obie cuba berkongsi dengan anda..selagi anda suka mencuba dengan resepi daripada chef...'

TIPS
1. setiap sukatan jika anda terlebih dalam (1-10gm) dalam timbangan adalah tidak mengapa.
2.Anda boleh menambahkan sedikit gram pada gula jika ingin lebih manis, juga boleh mengurangkannya.
3.Tepung hong kong mudah didapati di pasaraya.
4.Untuk kek lapis sarawak ini.. sebaiknya jangan tertinggal menggunakan ovelet.

As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719



BISKUT SARANG SEMUT



180 gm butter, lembut ke suhu bilik
1/2 cawan gula castor
180 gm tepung gandum


1 cawan tepung kastad
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil vanilla essence
secubit garam

Cara-cara

1- Pukul butter dan gula sampai kembang.

2- Masukkan vanila, kacau rata dan masukkan tepung, tepung kastad, dan baking powder. Gaul dan uli dengan tangan sehingga menjadi doh.

3-Bahagikan doh kepada beberapa bahagian,perlukan saiz sederhana bagi memudahkan sewaktu memarut nanti, bungkus @ wrapping setiap bahagian doh dengan cling film dan bekukan dalam freezer.

4- Apabila telah beku boleh la di parut halus, sudukan dalam paper cup saiz kecil, isi dengan penuh sebab lepas masak doh akan kecut sikit dan taburkan chocolate rice sebagai hiasan.

5- Bakar pada suhu 175C-180C selama 8-10 minit / sehingga masak.

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign