CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 3 Julai 2017

Mulakan Perniagaan Selepas Raya... Jom !

Masih dalam mood beraya ?
Yang pasti ramai dah kembali bekerja seperti biasa , hantar anak ke taska ke nursery ke sekolah dan sebagainya lagi.Membahagiakan bukan...senyumlah..tak elok masham-masham muka tau..kan baru bermaafan..siap zahir dan batin gitew !

Kepada yang telah merancang nak memulakan bizz atau perniagaan selepas hari raya..Inilah masanya..jangan tunggu-tunggu lagi..ketinggalan speed train karang...

korang berminat untuk membuka western food , online bakeri mahupun lunch box... boleh terus ke link yang diberi ini

KURSUS.KELAS.BENGKEL POPULAR

Testimoni-testimoni kejayaan pelajar-pelajar chef obie dalam perniagaan berasaskan makanan , membuat chef terharu...dan bangga.

Korang bila lagi nak berguru dengan chef obie ni ? Semoga ada rezeki kite berguru dan ber anak murid. Oakylah kepada korang yang minat nak belajar membuat roti atau bread making ni..boleh cuba dulu resepi roti yang chef kongsikan ni...

selamat mencuba

Resepi Roti  Sarang Lebah Popular



Bahan 1

300gm Tepung Roti
100gm Tepung gandum
60gm gula
1sudu Garam
1 sudu besar Tepung gandum
1 sudu besar Yis segera
2 titis Vanilla essence
Bahan 2
2biji Kuning Telur
200ml Air
Bahan 3
40gm Mentega / marjerin
Bahan 4
Mentega
Gula
Pumpkin seed , Kuaci ,Almond flakes,black sesame Dan raisin

Bahan Sos Toffe

1 tin susu pekat


Cara-cara

1.Adun (bahan 1) sehingga sebati.Tambah (bahan2)uli sehinggamenjadi doh.campurkan (bahan 3)
teruskan menguli sehingga doh menjadi lembut.Biar ia menaik berganda 50minit- 1 jam.bahgikan doh
menjadi 2 bahagian yang sam ,bentukkan bebola dan buat 2 buku roti.Biarkan selama 10 minit dan
canaikan menjadi bentuk segiempat bujur ( panjang 30 sm x lebar 20 sm). Sapu jem blueberi ke atas
doh, tabur kulit oren dan plum, gulungkan sepanjang 30 sm seperti kek swiss roll. Potong menjadi 8
bahagian,aturkan diatas dulang pembakar bulat berukuran garis pusat 20 sm.Sapukan minyak  dan taburkan bahan sampingan seperti pumpkin seed , kuaci , almonds flakes dan sebagainya..
Alaskan dengan kertas pembakar.Biar 45 minit untuk ia berganda.

2.Sapu telur dan taburkan gula dan mentega.

3.Bakar pada suhu 180’c 25-30’ .keluarkan roti daripada dulang pembakar dengan segera

Cara buat sos Toffe-

1- loyang diisikan air separuh , 1 tin susu pekat diletak ditengah loyang yang berisi air.
Bakar dalam oven selama 25-30 minit pada suhu 190-200'c.

Apabila telah cukup masa keluarkan tin susu pekat diluar.
apabila telah sejuk bolehlah dikeluarkan, sso yang terhasil dari susu pekat ini dipanggil sos toffe,
Tuangkan soso toffe atas roti sarang lebah

Senangkan selamat mencuba resepi daripada chef obie... ikhlas ni..pasti menjadi!kalau ada IG boleh lah follow chef yea..



FOLLOW IG : chef_obie_official
FB : chefobie untold




Dan selamat melayan video music dan lirik  dari BSB - All I have To Give

 "All I Have To Give"


I don't know what he does to make you cry
But I'll be there to make you smile
I don't have a fancy car
To get to you I'd walk a thousand miles
I don't care if he buys you nice things
Does his gifts come from the heart?
I don't know
But if you were my girl
I'd make it so we'd never be apart

[Chorus:]
But my love is all I have to give
Without you I don't think I could live
I wish I could give the world to you
But love is all I have to give

When you talk (when you talk) does it seem like he's not
Even listening to a word you say?
That's okay babe, just tell me your problems
I'll try my best to kiss them all away
Does he leave (does he leave) when you need him the most?
Does his friends get all your time?
Baby please
I'm on my knees
Praying for the day that you'll be mine

[Chorus]

[Bridge:]
To you... (hey girl) hey girl, I don't want you to cry no more inside
All the money in the world could never add up to all the love
I have inside... I love you

And I will give it to you
All I can give, all I can give
Everything I have is for you
But love is all I have to give

[Chorus (3x)]

But my love is all I have to give
Without you I don't think I can live
I wish I could give the world to you
But love is all I have to give... to you

Terima Kasih

Kelas Dekorasi Kek Fondant Tema Baby Boy / Girl - Bulan Julai 2017


Jadual : KELAS DEKORASI KEK 

FONDANT TEMA BABY UNTUK 

 BULAN JULAI 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan Julai 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan.

Hubungi : 60172260719 chef obie

Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.




 KELAS DEKORASI KEK FONDANT TEMA BABY 

BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017 

YURAN /FEE 
RM890 ( Normal )
Promosi Julai : RM690 


Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490

Intipati

Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )

Gumpaste ( Resepi diberi )

Teknik Asas membentuk figurine 3D

Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste

Teknik Cutter & Scrapper

Scratch

Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant 

Membuat figurine baby boy & girl

Membuat figurine Teddy Bear

Membuat Figurine Toys

Membuat Carpet

Membuat lekukan Corak

Membuat dan Melukis Mata Baby

Teknik Brush Powder pada figurine 
    
Tips penggunaan & Penyimpanan.

"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE- 

BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN

SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :






Terima Kasih

KELAS MASAKAN CHAR KUEY TEOW & KUEY TEOW GORENG PILIHAN MALAYSIA - BULAN OGOS 2017


Jadual : KELAS MASAKAN CHAR KUEY TEOW & KUE TEOW GORENG UNTUK BERNIAGA BULAN OGOS 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan OGOS 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan.

Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.










2 ) KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )

YURAN /FEE 
RM650 ( Normal )
Promosi Julai : RM600 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500

Mempelajari 






Membuat Sos Asas CKT.


Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG

Penyukatan & Standard CKT & KTG

Penyimpanan.

Penggunaan Standard Resepi.

Kos & Cadangan Harga Jualan








Antara Testimoni Pelajar :







"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE- 

BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN

SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :





Terima Kasih

Kelas Masakan WESTERN FOOD Pilihan Malaysia - Bulan Julai 2017


Jadual : KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK BERNIAGA BULAN JULAI 2017



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )

Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan Julai 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )

Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef  )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA /  IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan Western Food Untuk Bizz Sebanyak RM700.

Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian :

Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 

01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.







      

1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )


YURAN /FEE 
RM2200 ( Normal )
Promosi Julai : RM1700 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500




Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.



18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.


Chicken Chop 3 jenis 
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC 
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup

Antara Testimoni pelajar :

      





 SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan








"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."

PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE- 

BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN

SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign