CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 5 April 2023

Resepi Kek Marble Chiffon Guna Senduk Nasi - Chef Obie Malaysia Food Consultant

 Resepi Kek Marble Chiffon Guna Senduk Nasi - Chef Obie Malaysia Food Consultant



Salam Ramadhan 1444H muslimin muslimat dan kesayangan Chef Obie semua .
Syukur Alhamdulillah kita masih diberi peluang menikmati bulan yang penuh dengan keberkatan bagi orang Islam.

Dikesempatan ini Chef Obie ingin kongsikan satu resepi kek orang dulu-dulu atau kek raya dulu-dulu yang kalau ada menu ni dalam satu-satu rumah tu memang up to date dan menjafi pilihan orang datang beraya ke rumah tersebut selain kalau budak-budak nak tunggu angpaw duit raya.

Jom Buat..

Bahan Utama

2 cawan Gula Pasir
2 cawan Marjerin Pelangi / Planta / Buttercup / Butter Golden Churn
2 penutup Perisa Vanilla

* Masukkan bahan-bahan diatas ke dalam bowl, kemudian guna senduk kacau atau pukul perlahan lahan sehingga adunan ringan , adunan bertukar warna cerah masa yang diambil lebih kurang 10 minit.


7 Biji Telur Ayam Kampung atau mat saleh panggil Range Eggs.

Kemudian masukkan telur ayam kampung satu persatu ke dalam adunan sambil kacau pukul perlahan lahan hingga mesra.

3 cawan Tepung Gandum
1 sudu teh Soda Bicarbonat
1 sudu teh Serbuk Penaik

Selepas adunan dan telur telah mesra , tiba bahan kering seperti tepung gandum , soda bicarbonat dan serbuk penaik di ayak bersama dan tuang sedikit demi sedikit bahan kering ke dalam adunan. Guna senduk plastik atau spatula plastik untuk teknik kaup balik lakukan langkah yang sama hingga selesai.

Sediakan 3 mangkuk
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian , letakkan pewarna pilihan
Pewarna Pink
Pewarna Hijau Epal
Pewarna Kuning Telur kacau adunan menjadi warna pilihan
dan mangkuk ke 4 tiada sebarang pewarna.

Sediakan loyang chiffon dilapik bersama silicon atau partchment paper , Sudukan adunan secara berselerak dan bertindih sehingga selesai.
Kemudian ketuk atau hentak perlahan loyang chiffon beberapa kali. Lorekkan permukaan adunan untuk lebih rata.


panaskan oven 10 minit sebelum digunakan.
bakar pada suhu 160-170 masa 50 minit atau 1 jam ( bergantung kepada oven masing-masing )

Apa kata cubalah jual kek marble chiffon ini kepada rakan sekerja , jiran tetangga terlebih dahulu . Kemudian dah ada yang beli baru lah up dekat socmed ..FB , Tik Tok , Ig atau ape ajelah yang boleh diiklankan percuma sebab kita dah ada pelanggan yang membeli. Selamat Mencuba dan semoga bermanfaat -
Chef Obie dokan sesiapa yang ikhlas menggunakan resepi ini dan dikongsikan kepada orang lain agar..apabila dia buat kek ini mesti lancar dan cantik kejadiannya selain sentiasa makmuk rezekinya. InshaAllah Aamiin Ya Robbal Alamiin.

Kalau rasa tak bersapa yakin nak buat , boleh rujuk link yang dikongsikan ini sebab resepi in chef Obie ada buat video di Youtube . Jangan lupa subscribe channel youtube Chef Obie iaitu OB TV.
I like KEK MARBLE CHIFFON GUNA SENDUK NASI Chef Obie
Dah boleh jual macam ni..sempoi dan menarik , silicon/ parcthment paper biarkan.

( CARA BUKA KEDAI BAHAN KEK DAN BAKERI TAHUN 2023 )



Dalam file kit dan pendrive tersebut mengandugi
Intipati
1.Permintaan Pengguna
2.Cabaran & Halangan
3.Ilmu Pengusaha
4.Kepelbagaian & Susun Atur
5.Kos
6.Pemasaran
7.Kejuruteraan List Bahan Bakeri****
8.Contoh Premis
9.Pembekal Utama****
10.Testimoni
11.Tips PENTING
12.Senarai Pembekal
13.Pembekal Rak
14.PERCUMA 20 Standard Resepi Pelbagai Jenis Tepung berharga RM20 000
👇
ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI
boleh klik link yg diberi utk info file kit dan pendrive...mungkin boleh membantu



http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie ( Pengasas )
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie
http://www.wasap.my/60187669980 Yaya Chef Obie Crews
http://www.wasap.my/60125125014 Zaza Chef Obie Crews




Terima Kasih

Berapa Jumlah Kos Yang Di perlukan Untuk Membuka Sebuah Kedai Bahan Kek & Bakeri Tahun 2023 - Chef Obie Malaysia Food Consultant

Berapa Jumlah Kos Yang Di Perlukan Untuk Membuka Sebuah Kedai Bahan Kek dan Bakeri Tahun 2023 ? - Chef Obie Malaysia Food Consultant

Masyarakat / Komuditi mula memikirkan cara untuk menjana ekonomi tetapi syaratnya perlu dengan selamat atau konsisten atau kurang isu kerugian dan mampu menampung kehidupan dalam jangka masa panjang walau melalui zaman pendemik dan endemik .Salah satu cabang praktikal yang mendapat perhatian di kala ini adalah dengan MEMBUKA KEDAI BAHAN KEK DAN BAKERI sendiri.

Alhamdulillah , Chef Obie cukup teruja apabila masyarakat mula sedar akan peri penting perniagaan bahan bekalan bakeri , kek dan pastri ini .Chef Obie sebagai satu-satunya Professional yang memberi guide atau mengajar dan berkongsi ilmu " Cara buka kedai bahan bakeri di Malaysia , Sabah dan Sarawak dengan mudah sahaja semenjak tahun 2013 hingga kini. 

Anda perlu sedar diri ketika ini, Tiada ilmu percuma dalam duniawi sedangkan ilmu ukhrawi juga perlu menuntut dengan guru dan cara yg betul. Ilmu yang anda dapati dengan senang dan mudah contonhya cara curi-curi cedok-cedok melalui google tidak semuanya tepat dan telus dan tidak boleh disandarkan sepenuhnya sebagai jawapan yang dicari .

Memang TIADA yang sudi KONGSI ILMU BUKA KEDAI BAHAN BAKERI SECARA PERCUMA di mana-mana platform sekalipun . Ya Memang Benar !!! Hanya pihak Chef Obie sahaja yang bersusah payah kongsikan ilmu eksklusif ini pada umum.

Anda perlu berguru dan perlu ada ilmu yang betul dan tepat jika ingin turut serta dalam keluarga industri kedai bahan bakeri ini. Banyak Beza Ilmu percuma dengan ilmu berbayar yang eksklusif.

Chef Obie yakin anda telah mula terbuka minda dan mula faham akan keberkatan mencari ilmu yang sebenar dengan cara lebih berkat dan praktikal.

Ya Benar, Chef Obie berkongsi ilmu eksklusif yang berbayar untuk anda yang memerlukan Ilmu "ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI" ini sejak tahun 2013 hingga hari ini. Malah produk chef ini telah melalui fasa-fasa tertentu kemaskini dan upgrade , Dari Harga RM2200 hingga terkini tahun 2023 RM9400.

Sukacita & sukarela Chef Obie ingin kongsikan sedikit jawapan kepada ribuan persoalan yang sering pihak chef terima , sama ada melalui direct call mahupun melalui pesanan whatsapp / telegram.

iaitu Berapa Jumlah Kos Yang Di Perlukan Untuk Membuka Sebuah Kedai Bahan Kek dan Bakeri? Pasti anda tercari-cari tertanya tanya tapi tidak tahu nak bertanya pada siapa ? Baiklah ada beberapa jawapaan yang boleh anda sandarkan.

1.Kos sesebuah kedai bahan kek & bakeri bergantung kpd kawasan atau lokasi premis , saiz premis yang anda ingin buka.

2.Walau bagaimanapun minimum yang diperlukan ketika ini RM50k.

3.Ada pemilik file kit yang hanya menggunakan kos serendah RM35K sahaja. Ada juga yang mampu dan memulakan kos lebih RM100K.

4.Kos ini tidak termasuk XXXXXX , Jangan sesekali anda buka kedai bahan kek & bakeri jika tiada sebarang panduan mahupun ilmu. Dapatkan ilmu terlebih dahulu sebelum anda sebagai nakhoda kapal menentukan arah kapal anda berlayar ke mana dan di mana anda ingin tuju. 

5.Mencari ilmu dan panduan membuka kedai bahan kek & bakeri ini juga adalah termasuk kos anda. InshaAllah kejayaan dan kemurahan rezeki adalah milik anda yang memahami tentang doa , usaha dan tawakal. Jadikan berusaha itu satu tekad , usaha dahulu kemudian tawakal kpd Allah, diiringi doa-doa anda yang inginkan kejayaan membuka kedai bahan kek dan bakeri dengan maju jayanya. InshaAllah

Era Pendemik Dan Endemik menjadi saksi FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI 

Mendapat perhatian dan permintaan yang baik selain Kejayaan pemilik -pemilik file kit ini sebagai TESTIMONI BERJAYA membuka kedai bekal bahan bakeri milik masing-masing dalam tahun yang mencabar dunia dengan kehadiran pendemik COVID 19 

 

Assalammualaikum wbt , 


Saya Chef Obie a.k.a Muhamad Gunawan Hj Jamil selaku pengasas FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI semenjak tahun 2013/2014 sehingga kini.Sukacita memaklumkan bahawa "Produk Eksklusif" keluaran MGJ CONSULTANCY ini amat memenuhi keperluan bakal-bakal peniaga dan usahawan kedai bahan bakeri di Malaysia. Terutama untuk mereka yang baru ingin berjinak dalam industri pembekal.

Contoh terkini 

Pemilik File Kite Dan Pendrive yang berjaya membuka kedai bahan bakeri mereka sendiri di kala pendemik COVID 19 .


1.WAKE & BAKE BAKERY STORE ( Buka ketika pertama kali lockdown MCO )

PT 20455, Tingkat Bawah ,Kg Tebing Tembah ,Paka Terengganu.

Masa Perniagaan :

Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 5 petang , Hari Jumaat 9 pagi hingga 1230 tengah hari

Tel: 013 9803286



2.VANILLA LAVENDER ( Buka Selepas Lockdown MCO )

11, JALAN Masjid SULTAN 40/KS13, Persiaran Masjid Sultan,

Kampung Perigi Nenas, 42920 Port Klang, Selangor.

Waktu Perniagaan :

Dibuka Setiap Hari dari pukul 10 pagi hingga 7 malam ( ada hari tertentu yg akan tutup hingga 12 tengah malam )

Tel : 019 2212099



3.MAWAR BAKING MART ( Buka Selepas Lockdown MCO )

No 5 Taman Irama 71600,

Kuala Klawang, Negeri Sembilan.

Waktu Perniagaan :

Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang , KECUALI Hari Ahad Tutup.

Tel : 06 6134427



4. BUTTER VANILLA ( Buka Selepas Lockdown MCO )

NO 4, Jalan Diplomatik 3/1, Presint 15, 

62050 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya.

Waktu Perniagaan :

Isnin hingga Khamis dibuka 9 pagi hingga 7 malam , Sabtu Dan Ahad dibuka 9 pagi hingga 9 malam , Jumaat tutup.

Tel : 019 3096306




5.BUY AND BAKE INGREDIENTS STORE ( Buka Ketika PKPB )

UUC

Universiti Utama Condominium
Telipok , Kota Kinabalu , Sabah

Sebarang pertanyaan
Berkaitan pembelian bahan bakeri
( semasa PKPB )

Tel : 017 9133606
      016 8810808


6.KOKO MANIS TRADING ( Buka pada 4 tahun yang lepas )

PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali, Kok Lanas, 16450 Ketereh, Kelantan

Masa Perniagaan :

Dibuka Setiap Hari dari pukul 10 pagi hingga 6 petang KECUALI hari Jumaat Tutup.

Tel : 012 9694076



7.WANN'S INGREDIENTS HOUSE

Lot 51020-C , Sungai Tarom , Bandar Permaisuri 22100 Setiu , Terengganu

Berdekatan dengan WOW Roti Canai

Masa Perniagaan :

Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang KECUALI hari Jumaat Tutup.

Tel : 013 9590381  013 9958593















8.API SEJOK PEMBEKAL BAHAN BAKERI

Taman Anda Ipoh ( Bersebelahan dengan Petronas )

Mula dibuka pada 1 April 2021

Masa Perniagaan :

Dibuka Setiap Hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang KECUALI hari AHAD Tutup.

Tel : 019 2911959 















9. MY HOME BAKER PEMBEKAL BAHAN BAKERI 

Taman3049 , Jalan Merbau 3 , Bandar Putra

81000 Kulai , Johor Darul Takzim

Dibuka Setiap Hari dari pukul 930 pagi hingga 7 petang KECUALI hari Sabtu  930 pagi hingga 5 petang .

Tel : 013 7722341 















10. IKHA BAKERY MART PEMBEKAL BAHAN KEK , ROTI , BISKUT DAN PERALATAN

Taman Sungai Durian , Sebelah Tadika Si Cilik Bistari ,

18000 Kuala Krai , Kelantan.

Tel : 016 9886839



Pemilik File Kite Dan Pendrive ini Amat Membanggakan pihak Chef Obie dan MGJ CONSULTANCY . Bersemangat menjalankan perniagaan secara bersungguh dan memastikan jualan bertambah baik hari ke hari .

Sejak mula ia diperkenalkan dalam pasaran , permintaan dan pertanyaan semakin bertambah baik . Pemilik juga datangnya dari merata Malaysia termasuk di Sabah dan Sarawak . Disini pihak Chef Obie hanya kongsikan beberapa pemilik sahaja sebagai TESTIMONI  BAGI MENGHORMATI PENIDIRIAN PEMILIK.Syabas dan Tahniah kepada anda semua dan Tabik Hormat kepada yang sudi menjadi TESTIMONI. Semoga rezeki anda semakin makmur dan perniagaan semakin maju.


Intipati juga SENTIASA DIUPDATED DAN DIUPGRADE tahun demi tahun bagi meamstikan relevannya FILE KIT DAN PENDRIVE ini. ( Asal produk dikenali dengan FILE KIT DAN CD ROM )

INFO PRODUCT DAN CARA PEMBELIAN :
FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI 

Fees RM9400 seunit 

Intipati 

1.Permintaan Pengguna
2.Cabaran & Halangan
3.Ilmu Pengusaha
4.Kepelbagaian & Susun Atur
5.Kos
6.Pemasaran
7.Kejuruteraan List Bahan Bakeri
8.Contoh Premis
9.Pembekal Utama
10.Testimoni
11.Tips PENTING
12.Senarai Pembekal
13.Pembekal Rak
14.PERCUMA 20 Standard Resepi Pelbagai Jenis Tepung 

Sila Buat PEMBAYARAN PENUH ke Salah Satu Akaun Pilihan :

1.BANK ISLAM 
12122010028739
Atas Nama Syarikat MGJ CONSULTANCY 

atau

BANK MAYBANK 
151409098193

BANK CIMB 
7619121286

BANK BSN
14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

Setelah MEMBUAT PEMBAYARAN PENUH KE SALAH SATU AKAUN PILIHAN DI ATAS , SILA FORWARDKAN BUKTI PEMBAYARAN DAN RESIT Ke

http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie ( Pengasas )

    

Kejayaan FILE KIT DAN PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI Membantu Usahawan Bahan Bakeri Membuka Perniagaan Sendiri bukan sesuatu yang baru , Pihak Chef Obie dan MGJ CONSULTANCY sentiasa mengupgradekan intipati file bersesuaian dengan perkembangan industri bahan bakeri terkini .

Anda yang berimpian dan berminat dengan perniagaan jenis pembekal bahan bakeri , tapi tidak tahu caranya , tidak tahu kos , tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan bekalan produk bahan-bahan bakeri , jangan segan hubungi kami segera di talian Hot dibawah.

Tindakan pantas anda menjadikan impian anda satu kenyataan.


http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/p/blog-page_17.html…
FILE KIT ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI



1. Anda boleh memiliki FILE KIT DAN PENDRIVE dengan cara penyerahan By Hand , Dan berjumpa dengan pihak kami setelah membeli @ membuat pembayaran.


2.Atau Anda boleh memiliki FILE KIT DAN PENDRIVE dengan cara postage / delivery sekiranya anda jauh daripada lokasi kami.


PERHATIAN KEPADA ANDA BAKAL PEMILIK FILE KIT DAN PENDRIVE !

HANYA 5 Individu ini SAHAJA yang LAYAK DAN BOLEH ANDA BERURUSAN DALAM URUSAN JUAL BELI FILE KIT DAN PENDRIVE . 

1.Chef Obie ( Pengasas )






















2.Nesa Personal Assistant Chef Obie


3.Abang Fad Assistant Chef Obie

 
4.Yaya Chef Obie Crew's ( Johor Bharu )


5.Zaza Chef Obie Crew's ( Kuala Lumpur )
























Selain daripada 5 Orang diatas , Pihak Chef Obie & MGJ CONSULTANCY TIADA MEMBUAT SEBARANG USAHASAMA MAHUPUN WAKIL JUALAN.


Anda boleh hubungi nombor Hotline dibawah ini untuk pertanyaan berkaitan FILE KIT & PENDRIVE ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI

http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie ( Pengasas )
http://www.wasap.my/60137326939 Abang Fad Assistant Chef Obie
http://www.wasap.my/60187669980 Yaya Chef Obie Crews
http://www.wasap.my/60125125014 Zaza Chef Obie Crews






Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign