CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 7 Januari 2015

Resepi Ketam Masak Kam Heong Popular Dan Selamaku Bernafas Syamkamarul

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Ketam Masak Kam Heong Popular



Bahan-bahan:


3- 4 ekor ketam - anggaran 1kg

6 ulas bawang putih - dikupas dan dicincang halus

2 1/2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari


3 tangkai daun kari

5 tangkai cili padi -  dihiris

2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh lada hitam yang dikisar
garam dan gula secukup rasa
sedikit air


minyak masak




Cara Membuat:

1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam selama 5 minit setiap belah sehingga masak.
2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
3. Tambah udang kering dan goreng sehingga udang masak.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
5. Tambah sos tiram serta lada hitam dan gaul sebati, masukkan 1/2 cawan air biar mereneh
6. Masukkan ketam dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
7. Perasakan dengan garam dan gula.masak hingga kuah pekat,jika anda suka garing tidak perlu letak air.
8. Hidangkan segera.


mmmm....menyelerakan tak?bolehlah cuba resepi chef obie ni yea..
sambil tu layan video musik dan lirik - Syamkamarul - Selamaku Bernafas


Selagi jantungku berdetak di dalam tubuh
Aku kan menjaga cintamu di dalam hatiku
Selama bintang selalu ada di malam-malammu
Aku kan menjadi cahaya di dalam gelapmu

Korus:
Andai dia tak bisa denganku
Aku relakan hidupku tanpa cinta, seumur hidupku
Tuhan ku harap sekali saja
Aku bisa mencintai dan dicintai, seumur hidupku

Dan ku berjanji
Seperti mentari yang menemani hari
Dan ku pastikan
Hidupmu tak akan pernah menangis kernaku



Terima Kasih

Resepi Roti Canai Sedap Lembut Popular Dan Matahari Hafiz Suip

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Roti Canai Sedap , Lembut Dan Popular




Bahan


*1 kg Tepung gandum ( brand apa pun boleh- cap sauh / chempaka )
750ml Air
*1biji Telur
*1sudu Garam
*1suduBesar Mentega / marjerin ( suka guna marjerin seri pelangi -felda )

5suduBesar Tepung gandum( jika doh roti canai anda terlalu lembik-tambahkan sedikit tepung gandum ni ) 

Cara Membuat

1.Masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati

2.Masukkan air tadi kedalam tepung.

3.Menguli hingga jadi doh, rehatkan doh selama 10min

4.Uli lagi selama 6min- 8 minit ( ulangi langkah ini sebanyak 3 kali - uli dan rehatkan doh )

5.Sehingga doh menjadi kenyal dann tak melekat.( jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan.
kalau ianya masih lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 suduBesar @ 2)

6.Bentukkam menjadi bebola. kepada 20 biji. salut dgn margerin. perap selama 3 jam atau lebih.

7.Ambil 4 biji, nipiskan sebesar piring, ketepikan selama 5 min utk mengelakkan mengecut bila di tebar.

8.ambil satu keping yg telah di nipiskan & diperap, bolehlah di tibar atau di tarik, utk mengelakkan koyak,
tangan mesti sentiasa berminyak. bila dah cukup nipis, renjiskan byk skit minyak, dah lipat. kalau kurang minyak ,
boleh kering dan mudah terkoyak ditengah.

9.Panaskan pan dgn api sederhana.. letaklah sedikit minyak. masak hingga perang. sambil terbalikkan roti,
hendaklah sentiasa merenjis minyak diatas roti.

10.Doh Roti canai ni boleh disimpan dlm fridge atau peti ais sehingga 2 hari
(Perlu diingat: jangan uli terlalu kenyal doh nya, akan menyebabkan roti susah nak ditibar dan keras )


Boleh lah dimakan bersama kari ikan,ayam,daging, sayur dalca dan sambal tumis...peeerrrrghh layan..okaylah sambil tu layan video musik dan lirik lagu dari Hafiz suip - Matahari 


Matahari tak cukup indah
Pada pagi yang suram ini
Malam ku resah kerana
Malam mungkin kelam

Bumi indah cinta punah
Bintang bintang tumpang berduka
Meratapi nasib
Kenapa hari ini

Matahari bangunlah
Indahkan hari ini
Engkau perlu hidupkan semula mimpi kami

Matahari bangkitlah
Indahkan hari ini
Engkau perlu hidupkan semula cinta kami

Lupakan kisah
Kisah yang terjadi
Mengharap sinar
Sinaran darimu

Matahari bangunlah
Indahkan hari ini
Bagi kami terus melayari hidup kami

Matahari bangkitlah
Indahkan hari ini
Bagi kami terus menghidupkan cinta kami

Lupakan kisah
Kisah yang terjadi
Mengharap sinar
Sinaran darimu






Terima Kasih

Masakan Korea : Resepi Kimchi Halal Popular Dan Hujung Waktu

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Kimchi Halal ( Masakan Korea )


Bahan 

1 biji kubis china 
1 ikat daun bawang ( dipotong 1inci )
10gm halia dipotong memanjang
serbuk cili atau korea chillie flakes
1/4 cawan kicap cair
2 sudu halia dikisar
1 sudu besar sos ikan
garam
gula
1/2 cawan tepung beras dicampur 2 cawan air (masak hingga pekat)



Cara membuat


Basuh kubis hingga bersih dan belah 2,kemudian toskan ,
garam kan sayur kobis tadi secukupnya



Perapkan / jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun,
letak kat luar pun dah ok.



Keluar kan kobis tu dan basuh juga toskan .


Masukkan serbuk cili dan sos ikan, 
campurkan sedikit air supaya menjadi pes. Kalau nak lebih pedas leatak lebih sikit serbuk cili.



Masukkan halia dalam pes tersebut campurkan kicap cair and gula
campurkan tepung beras yang telah dipekatkan atas api kedalam pes kimchi,
setelas pes itu digaulkn rata masuk kan ke dalam peti sejuk.Simpan dalam bekas berpenutup.



Lebih kurang 1 jam, lumurkan pada kobis tersebut 
masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari atau 48 jam sebaiknya.



Selapas 2 hari boleh digunakan...



Senangkan...ada dalam resepi ni....ade yang tambah sedikit cencalok didalamnye...mmmm ape pun chef berani kate...rase tak la lari still maintain, tapi dah tidak original la... apa pun masak dengan enjoy ! tak kisah la..nak letak ape asal tak lari rasa asalnye.

sambil tu layan video musik dan lirik - Azhael-hujung waktu



kau selalu meragukan
apa yang disembunyikan minda
oh selalu.......

kau selalu bertanyakan
apa benar ku rasakn cinta
oh selalu.......

Kurasaka tetapi ku hanya kaku
dan membisu kelu

aku cinta padamu
walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu

bila tahu isi hati
ku tahu kau akan lari pasti
ku rasakan

biar jadii tanda tanya
biar ku simpan di dada saja
ku rahasiakan 

sampai mati masih ku membisu
walau aku merasakan
aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu

mengapa baru terjaga
mengapa baru ku sedar
melihat dunia ku
kian runtuh tanpamu

bodohnya ku menyendiri
segalanya ku sembunyi
namun ku harus luahkan jua

aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi
aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu








Terima Kasih

Resepi Quiche Lorrainne Popular Dan Ikut Rentakku

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Quiche Lorrainne




Resepi Quiche Lorrainne



Bahan Pastry

1 cawan Tepung Gandu
¼ sudu Garam
1/3 cawan Shortening
2 sudu besar Air Sejuk

Inti Lorraine

8 keping Beef Bacon dipotong hiris dan digoreng rangup.
1 cawan Parutan Keju Parmesan 
1/3 Cawan bawang dicincang
4biji Telur
1 ½ cawan Whipping Cream @ krim masakan
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Lada hitam / putih
1 sudu kecil Serbuk Cayene

Cara Membuat

1.Bahan Pastry – satukan semua bahan dalam mangkuk dan uli sehingga menjadi doh, simpan dalam peti sejuk sekurangnya 20 minit, sebelum digunakan. ( canai – ½ cm letak dalam mould pie atau tartlette.simpan peti sejuk dahulu sebelum diisi inti lorainne.

2.Bahan Inti Loraine- Saatukan kesemua dalam mangkuk dan kacau menggunakan whisk- tuang ke dalam pastry dan mengikut sukatan penuh untuk setiap keping pastry. Bakar pada suhu 180’c 30 minit.

kepada peminat pastry savoury..pasti quiche lorraine menjadi pilihan..



chef obie rekemen..try resepi ni...& nikmati diwaktu petang..perggh memang layan!

Sambil tu layan video musik dan lirik lagu dari -Jaclyn Vivtor Ikut Rentakku





Jika mahu menjadi pacarku
Haruslah ikut rentakku dulu,
Dulu bila kita bermula
Bukankah sudah ku kata
Jangan mengawal perhubungan
Engkau mahu ku serah diri
Bila nak bermanja kasih
Tapi sebelum itu renungkan


[*] Ku wanita berkerjaya
Punya impian dan cita
Tak bergantung harap untuk berdikari
Dan diriku hanya mampu
Luangkan masa tertentu
Bercengkerama dengan teman lelaki

[**] Jika mahu menjadi pacarku
Haruslah ikut rentakku dulu
Ku tak selesa dikawal selia
Dan didominasi hey! hey!
Sebelum kita melangkah jauh
Haruslah ikut rentakku dulu
Dari gerak-geriku diatur
Lebih baik solo oh! oh!

Usah timbulkan rasa curiga
Setiap kali ku tiada
Untuk menemani hari sepi
Kita dua insan yang dewasa
Perlu matang dalam cinta
Kenalah selalu memahami
Repeat [*] & [**]

Terima Kasih

Resepi Cream Puff atau Profitterol Popular Dan Kisah Dongeng


Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719


Resepi Cream Puff atau profitterol




Bahan 


100 gm unsulted butter
160 gm air
120 gm tepung gandum/tepung roti/tepung naik sendiri (chef obie tambah jadi 140 gm)
250 gm telur (anggaran 4 biji telur saiz A)
sedikit vanilla,gula dan garam(chef obie tambah)



Cara Membuat


1-Didihkan air bersama butter,garam,gula dan vanila.Perlahankan api.Masukkan tepung sambil dikacau dan tutup api dan terus kacau sampai sebati adunan tersebut dan membentuk segumpal adunan.

2-Biarkan sejuk sekejap adunan tersebut 5-10 minit dan masukkan dalam mixer lalu dipukul sambil dimasukkan telur sedikit demi sedikit.Adun hingga sebati.

3-Paipkan adunan menggunakan piping beg dgn acuan semprit ke dalam dulang yang dilapik kertas minyak.Seeloknya paip sebesar ibu jari kaki sahaja saiznya kerana puff ini akan mengembang dan jarakkan kedudukannya.Tekankan peak yang terbentuk di pusaran adunan supaya tidak hangus/garing nanti.

4-Sebelum dibakar spray dahulu permukaan puff tu dengan air....bakar hingga masak.
Peringatan:Oven mesti dipanaskan terlebih dahulu .



Intinya


415 ml susu segar
5 biji kuning telur (chef obie guna 3 shj)
25 gm tepung jagung (chef obie guna tepung kastad)
100 gm gula (chef obie guna 60gm shj)
2-3 sudu makan cream jagung
sedikit vanilla




Cara Membuat


Pukul sebentar telur kuning dengan gula dan masukkan semua bahan kecuali cream jagung,tapiskan.Kacau atas api hingga separuh pekat dan masukkan jagung cream.Terus mengacau bater ini sehingga pekat dan berkilat.Sejukkan dan boleh dipaipkan ke dalam puff.


Assalammualaikum wbt Dan salam sejahtera , terima kasih kepada anda yang pagi-pagi dah datang melawat blog kesayangan chef obie ...

resepi cream puff atau profitterol telah chef kongsikan seperti sebelum ni...apa pun ia masih menjadi permintaan dikalangan homebaker untuk mencuba resepi ini.

Hari ini chef sedang preparation bahan untuk photoshoot majalah masakan tempatan dan majalah wanita tempatan, dengan harapan semuanya lancar...yang pasti  sehingga selasa hadapan.

feeling happy...

#chefobie
#malaysiachef
#foodjam
#akumasakkauyangpanas
#akuselfiekauyangpanas

sambil tu selamat melayan video musik dan lirik lagu dari Stacy dengan kisah dongeng 


Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini

Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja








Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign