Obielicious

BENGKEL MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR MASAKINI 3 "S" BERSAMA CHEF OBIE MASAKAN PANAS SIZZLING ( 30 SEPTEMBER 2017 - Sabtu ) - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) KELAS MASAKAN DAN BAKING PERSENDIRIAN + TESTIMONI PELAJAR ( HOT !)

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) 24 EBOOK MASAKAN , KEK ,PASTRI DAN BAKERI CHEF OBIE UNTUK MALAYSIA , SINGAPURA , NEGARA BRUNEI DARUSSALAM & INDONESIA SILA WHATSAPP SEGERA 0172260719 FREE 3 EBOOK ( Harga dlm Ringgit Malaysia )
( hot ! ) PENULIS JEMPUTAN MAJALAH MASAKAN TEMPATAN & PHOTOSHOOT UNTUK MAJALAH & MEDIA MASSA / ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHEF & KHUZRASA Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Rabu, 7 Januari 2015

Masakan Korea : Resepi Kimchi Halal Popular Dan Hujung Waktu

Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com

whatsapp : 0172260719




Resepi Kimchi Halal ( Masakan Korea )


Bahan 

1 biji kubis china 
1 ikat daun bawang ( dipotong 1inci )
10gm halia dipotong memanjang
serbuk cili atau korea chillie flakes
1/4 cawan kicap cair
2 sudu halia dikisar
1 sudu besar sos ikan
garam
gula
1/2 cawan tepung beras dicampur 2 cawan air (masak hingga pekat)



Cara membuat


Basuh kubis hingga bersih dan belah 2,kemudian toskan ,
garam kan sayur kobis tadi secukupnya



Perapkan / jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun,
letak kat luar pun dah ok.



Keluar kan kobis tu dan basuh juga toskan .


Masukkan serbuk cili dan sos ikan, 
campurkan sedikit air supaya menjadi pes. Kalau nak lebih pedas leatak lebih sikit serbuk cili.



Masukkan halia dalam pes tersebut campurkan kicap cair and gula
campurkan tepung beras yang telah dipekatkan atas api kedalam pes kimchi,
setelas pes itu digaulkn rata masuk kan ke dalam peti sejuk.Simpan dalam bekas berpenutup.



Lebih kurang 1 jam, lumurkan pada kobis tersebut 
masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari atau 48 jam sebaiknya.



Selapas 2 hari boleh digunakan...



Senangkan...ada dalam resepi ni....ade yang tambah sedikit cencalok didalamnye...mmmm ape pun chef berani kate...rase tak la lari still maintain, tapi dah tidak original la... apa pun masak dengan enjoy ! tak kisah la..nak letak ape asal tak lari rasa asalnye.

sambil tu layan video musik dan lirik - Azhael-hujung waktu



kau selalu meragukan
apa yang disembunyikan minda
oh selalu.......

kau selalu bertanyakan
apa benar ku rasakn cinta
oh selalu.......

Kurasaka tetapi ku hanya kaku
dan membisu kelu

aku cinta padamu
walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu

bila tahu isi hati
ku tahu kau akan lari pasti
ku rasakan

biar jadii tanda tanya
biar ku simpan di dada saja
ku rahasiakan 

sampai mati masih ku membisu
walau aku merasakan
aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu

mengapa baru terjaga
mengapa baru ku sedar
melihat dunia ku
kian runtuh tanpamu

bodohnya ku menyendiri
segalanya ku sembunyi
namun ku harus luahkan jua

aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi
aku cinta padamu walau tiada lagi
hijau bumi masih terabadi

aku cinta padamu
biarpun bintang jatuh
langit gugur hingga hujung waktu








Terima Kasih

Komen
0 Komen

Tiada ulasan:

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign