CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 26 Disember 2012

Tommy le baker , Pasar Chow Kit , Bake with yen dan Princecourt medical centre

Pejam celik pejam celik sekejap aje dah sebulan , Obie wan ingin berkongsi cerita aje, pada beberapa hari yang lepas obie wan telah keluar bersama teman seperjuangan..kira tukang masak juga la.. yang memang kaki makan juge.. Chef Veron Saw dan Chef Tan Chiu Rui.., Tempat makan yang telah kita aim sejak minggu lepas lagi iaitu Kedai Roti dan pastry - Tommy Le Baker.cuma tidak berkesempatan, jadi bila dah ada masa sedikit ni kita pun bersarapan pagi di situ..Nak tau tempat makan ni dimana , Tommy Le Baker Ini terletak di belakang Viva Condo / Mall, Jalan Suppiah Pilley Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur...Chef yang membuka kedai tommy le baker ni kiranya baru 2 tahun pulang dari menimba Ilmu di France, jadi pengalaman membuat roti dan pastry disana dapat dikongsi bersama pelanggan-pelanggannya dikedai milik beliau inilah..obie wan siap minta izin dan bertanya sama ada halal atau tidak produk keluarannya?Big Boss Tommy le Baker ni kata ..dalam proses mendapat pensijilan halal..apa pun beliau telah mencadangkan roti-roti yang sesuai untuk obie wan dan teman-teman.
Ditommy le baker ni ada pelbagai kategori roti dan pastry, roti ada Natural leaven bread seperti country sour dough,farmer sour dough, fruit sourdogh loaf,rye sour dough loaf.Roti bagi kategori Yeast leaven bread pula seperti baguette sur polish ( roti baguette peranchis yang biasa kita makan dan beli tu dekat delifrance, carrefour, tesco giant .. polish tu merupakan baki doh roti yang telah diubah suai dengan menambah lagi yeast , air dan sedikit tepung kemudian disimpan dalam peti ais dan ditutup rapi, setelah seharian boleh digunakan dan dicampur ke dalam dough baguette untuk menambah rasa masam semulajadi ), Normand sandwich bread , Normand bread, Bran sandwich loaf dan banyak lagila..yang boleh dicuba ...tapi tanya dahulu yang mana sesuai..maklumlah dalam proses mendapatkan sijil halal.
pastry pula ada butter croissant , apple comport tart,walnut tart, lemon tart dan macam-macam lagi.. sedap !
sempoi aje packaging die, hanya guna kertas minyak macam kita beli nasi lemak saleha tu dekat kg pandan..cuma tiada daun pisang..heee lawak pulak..tapi memang enjoy makan, obie wan pilih bran sandwich dengan beef, masih ada pilihan untuk filling sandwich ni, ada ayam dan telur.
Sandwich telur dan turkey ham pilihan chef tan chiu rui..sedap juga..siap dengan hot chocolate
Baguette atau roti peranchis ini pula pilihan Chef Veron Saw...nyum.. rasa masam semulajadi dengan crispy diluar lembut didalam, manakala filling ayam didalamnya..
Ini wajah puas bersarapan..heee yang berkacamata tu chef Veron Saw dan amoi yang cantik ni pula Chef Tan Chiu Rui..Obie wan tiada dalam gambar hahaha tengah makan la..sambil jadi photograper ..huuu, Kemudian obie wan dan chef-chef ini terus pergi ke pasat Chow kit, pasar yang sibuk ,... dengan pelbagai ragam penjual dan pembeli, Di pasar Chow kit juga terkenal dengan kesegaran sayur-sayuran, ikan-ikan , ayam , daging dan pelbagai lagi.
Proses tawar menawar ni situasi biasa di pasar chow kit...obie wan pun kalau katpasar ..kalau tak menawar tu tak sah juge..hee
kesegaran barangan jualan dipasar chow kit. Lepas sahaja dapat mencari bahan-bahan masakan dan bahan dapur, obie wan dan chef veron dan tan chiu rui singgah pula di kedai pembekal bahan pastry di jalan chow kit juga iaitu Bake with yen.
Destinasi terakhir pada hari itu..adalah princecourt medical centre.. obie wan dan chef tan chiu rui, chef veron..singgah sekejap, dan obie wan berkesempatan berjumpa dengan teman seperjuangan juga... gambar diatas ni..tinggi lampai orangnya, berkaca mata, putih kulitnya ...baru balik dari kerja.. beliau chef Helmimirza.. , dengan masa yang agak terhad, obie wan sempat juga lah bersama teman-teman seperjuangan melepas borak ditangga..hahah ok.. terima kasih kerana melayan...Salam mesra..my silver love , peace and respect// Kepada anda yang telah menghubungi obie.. mengenai kelas memasak pada tahun hadapan 2013, disini obie selitkan sekali ok.. love you all.. Salam sejahtera kepada anda yang berminat mengikuti kelas chef obie wan.Jadual kelas untuk Januari 2013 telah siap kepada yang berminat boleh membuat tempahan tempat untuk menghadiri kelas, Pada Januari 2013 Obie akan mengadakan kelas Asas Baking ( Baking for beginners ), Kelas Asas Membuat Roti ( Basic Bread Making ), Kelas membuat Rainbow kek dan Red Velvet dan kelas Manisan ( Dessert ). Jumlah Pelajar : Maksimum 10 orang pelajar sahaja ( hands on class), Manakala 15 orang untuk kelas Demo.// Hubungi : Yasmin Sanusi minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 atau Hotline 0127144840 obie wan// Deposit : Setiap tempahan kelas akan dikenakan deposit sebanyak RM50 sahaja. Pembatalan tempahan kelas : Notis 7 hari sebelum kelas bermula.// Lokasi : Taman Cheras Indah , Kuala Lumpur- Alamat NO. 1 JALAN INDAH 1, TAMAN CHERAS INDAH, 56100 KL.// KELAS ASAS BAKING / BAKING FOR BEGINNERS 12 / 01 / 2012 SATURDAY
12 / 01 / 2013 SATURDAY Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil a.k.a obie wan Date : please refer to schedule on right side bar Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm Fee : RM300.00 per person Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on) Topic : •Preparing ingredients, cake mixing, lining cake tin, baking technique and oven use. •Baking 5 varieties of classic cakes – Sponge cake, butter cake, chocolate cake, fruit cake and lemon cheesecake. •Free recipes - will update soon. Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers) KELAS ASAS MEMBUAT ROTI / BASIC BREAD MAKING 13 / 01 / 2013 SUNDAY
13 / 01 / 2013 SUNDAY Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil Date : please refer to schedule on right side bar Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm Fee : RM280.00 per person Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on) Topic : •Mixing the dough, kneading, rising, dividing and shaping the dough, glazing and baking. •Students will learn how to bake : Burger bun, soft roll, hotdog bun, baguette (for garlic bread), mexican bun (roti boy) and pizza. •Free recipes - Nut bread, chicken floss bread, coconut bread and raisin bread. Students will be able to taste and take home bread samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers). KELAS RAINBOW KEK DAN RED VELVET KEK 20 / 01 / 2013 SUNDAY
Topic : •Students will learn how to make the Red Velvet cake and the Cream cheese frosting from scratch. •Students will learn how to make the Rainbow cake and Italian meringue butter cream from scratch. •Free recipe : New York Cheesecake & Opera cake Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers. KELAS MANISAN / DESSERT CLASS 26 / 01 / 2013 SATURDAY
Topic : •Student will learn how to make 5 types of dessert – Vanilla ice-cream, German Chocolate ice-cream, panna cotta with mint & berry sauce, Mango mousse and tiramisu. •Free recipes : Almond brittle and Mascarpone cake. Students will be able to taste and take home food samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers. Hotline : 0127144840

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign