CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 17 Disember 2013

Apa itu Shortening

Perkongsian info Shortening atau Lelemak Sayuran


Shortening sebarang lemak yang pepejal pada suhu bilik dan digunakan untuk membuat pastri rapuh .
shortening digunakan dalam pastri yang tidak anjal, seperti kek. [1] Walaupun mentega adalah pepejal pada suhu bilik dan sering digunakan dalam membuat pastri, istilah "shortening" jarang merujuk kepada mentega,
tetapi lebih berkait rapat dengan marjerin .

Sejarah Shortening

Pada asalnya, shortening adalah sinonim dengan lemak babi ,
dan dengan penciptaan marjerin oleh Perancis ahli kimia Hippolyte Mège-Mouriès pada tahun 1869,
marjerin juga datang yang termasuk dalam istilah ini. Sejak penciptaan minyak sayuran hidrogenasi dalam abad ke-20 awal, "shortening" telah datang hampir secara eksklusif bermaksud minyak sayuran hidrogenasi.
Saham shortening sayur-sayuran banyak hartanah dengan lemak babi: Kedua-duanya adalah lemak separa pepejal dengan lebih tinggi titik asap daripada mentega dan marjerin.

Ia mengandungi kurang air dan dengan itu kurang terdedah kepada percikan, menjadikan mereka lebih selamat untuk menggoreng. Lemak babi dan lelemak mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi berbanding dengan kira-kira 80% untuk mentega dan marjerin. Marjerin dan lelemak Kek cenderung untuk mengandungi beberapa peratus daripada monoglycerides sedangkan marjerin biasanya mempunyai kurang. Apa-apa "lelemak nisbah tinggi" campuran yang lebih baik dengan hidrofilik bahan-bahan seperti kanji dan gula . [2]

Penghidrogenan bahan-bahan organik telah mula dibangunkan oleh Perancis ahli kimia Paul Sabatier pada tahun 1897, dan pada tahun 1901 ahli kimia Jerman Wilhelm Normann membangunkan penghidrogenan lemak, yang dipatenkan pada tahun 1902. [3] Pada tahun 1907, seorang ahli kimia Jerman, Edwin Cuno Kayser , berpindah ke Cincinnati, Ohio , bandar rumah Amerika Syarikat sabun pengilang Procter & Gamble . Beliau telah bekerja untuk sabun pengeluar British Joseph Crosfield dan Anak-anak dan mengetahui dengan proses Normann, seperti Crosfield dan Anak-anak memiliki hak British untuk paten Normann ini. [3] Tidak lama selepas ketibaan, Kayser membuat perjanjian perniagaan dengan Procter & Gamble, dan tidak lama selepas itu dibentangkan syarikat itu dengan dua proses untuk hydrogenate minyak kapas , dengan niat mewujudkan bahan mentah untuk sabun. [3] Walau bagaimanapun, kerana produk kelihatan seperti lemak babi , Procter & Gamble dan bukan mula menjualnya sebagai lemak sayuran untuk tujuan memasak di Jun 1911, memanggil " Crisco ", suatu pengubahsuaian frasa" minyak kapas terhablur ". [3]


A trigliserida molekul, konstituen utama lelemak.
Walaupun sama dengan lemak babi, sayur-sayuran shortening adalah jauh lebih murah untuk menghasilkan.
shortening juga tidak memerlukan penyejukan , yang selanjutnya mengurangkan kos dan meningkat rayuan dalam masa yang apabila peti sejuk adalah jarang berlaku. Dengan kelebihan ini, ditambah dengan kempen iklan intensif oleh Procter & Gamble, Crisco cepat mendapat popular di isi rumah Amerika. [3] Sebagai pengeluaran makanan menjadi semakin maju dan pengeluar diminta bahan mentah kos rendah, penggunaan sayur-sayuran memendekkan juga menjadi sangat biasa di industri makanan. Di samping itu, lebihan kerajaan yang dibiayai Amerika besar minyak kapas, minyak jagung , dan kacang soya juga membantu mewujudkan pasaran dalam kos rendah sayuran shortening. [4]

Crisco, yang dimiliki oleh The JM Smucker Syarikat sejak tahun 2002, masih jenama yang paling terkenal lelemak di Amerika Syarikat, pada masa ini terdiri daripada campuran kacang soya sebahagiannya dan sepenuhnya hidrogenasi dan minyak sawit. [5] Di Ireland dan UK, Cookeen adalah jenama popular, manakala di Australia, Copha adalah popular, walaupun dibuat terutamanya daripada minyak kelapa.

" Kite kat Malaysia tak perlu risau dengan penggunaan shortening, Shortening yang ade kat Malaysia Halal-
kerana ianya lelemak sayuran- "

Kredit : gambar courtesy google
info wikipedia

Terima Kasih

Kelas Kek Chef Obie 2014

Kelas Kek Chef obie 2014


Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef obie
Date : 18 January 2014
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM300.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Preparing ingredients, cake mixing, lining cake tin, baking technique and oven use.

Baking 5 varieties of classic cakes
– Sponge cake,
butter cake,
chocolate cake,
fruit cake and
lemon cheesecake.

Free recipes - will update soon.

Students will be able to taste and take home cake samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers)

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )


Terima Kasih

Kelas Coklat Chef Obie Januari 2014

Kelas Coklat chef obie Januari 2014



Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef obie
Date : 12 January 2014
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM280.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Easy techniques to make and sell chocolates from home

Difference between compound and couverture chocolate

How to handle, melt, flavor, colour and store chocolates

How to make almond chocolate, strawberry chocolate, Oreo truffles, chocolate rice rocher (all from compound) and chocolate plastic (for rose)

Making chocolate decorations – piped designs, rose and leaf, chocolate shaves, cigarette, curls, ribbon and how to use chocolate transfer sheets.

Students will be able to taste and take home the chocolates. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers.

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )

Terima Kasih

Resepi Roti Burger dan Roti Hot Dog : Kelas Roti Januari 2014





Kepada peminat atau pembuat roti diMalaysia,
sila ambil perhatian, heee Chef Obie berkongsi resepi
kepada anda semua...
Bila kite minat dengan sesuatu...
contoh la..minat sangat nak buat roti..
pasti anda akan dapat membuat roti ini
dengan baik dan chantek! InsyaAllah...

Lebih 10 tahun chef obie menggunakan resepi ni...
untuk hidangan kat hotel, restauran mahupun untuk
bakery shop!Hari ini dengan suka cita
dikongsikan kepada anda...
semoga kite sama-sama mendapat
kebaikan daripada
perkongsian kecil resepi ni..

Selamat mencuba

Resepi Roti Burger Dan Hot Dog

TEPUNG GANDUM 800 GM / GULA 40 GM / GARAM 10 GM / YEAST 18GM / SUSU TEPUNG 50GM / FORMAT / Bread Improver 10GM / BUTTER/MENTEGA 100GM / H20/AIR 450ML

Cara Membuat :-

Adun Tepung, garam,gula , yeast, susu tepung dan format , masukkan air uli sehingga menjadi doh. Tambah Butter / mentega –uli doh sehingga lembut . Biar ia naik selama 45 minit @ berganda saiznya. Bahagikan doh menjadi 80gm untuk Roti Burger, manakala untuk soft roll 40gm. Bentukkan bebola dan griskan dulang pembakar. Biar ia naik selama 15 minit.Kemudian ratakan sedikit biarkan ia menaik .Sapukan dengan air/susu dan taburkan sedikit bijan/sesame ke permukaan.

Bakar pada suhu 190’ c selama 12-15 minit

Resepi yang diberi boleh digunakan untuk berniaga,untuk keluarga , keramaian dan sebagainya.

Kelas Roti chef obie Januari 2013



Instructor : Chef Gunawan Hj Jamil @ chef obie
Date : 19 January 2014
Time : One day course, from 10.30 am to 3.30 pm
Fee : RM250.00 per person
Type : Semi hands-on (some demo and some hands-on)
Topic :

Mixing the dough, kneading, rising, dividing and shaping the dough, glazing and baking.
Students will learn how to bake : Burger bun, soft roll, hot dog bun, baguette, mexican bun (roti boy) and pizza.
Free recipes - Nut bread, chicken floss bread, coconut bread and raisin bread.
Students will be able to taste and take home bread samples. Items to bring - apron, kitchen towel, pen, cake box or containers ( 2 or 3 containers).

NO. OF STUDENT : Maximum 10.

LOCATION : Taman Cheras Indah, Kuala Lumpur. Map is at the top page.

CLASS RESERVATION : Please submit your name and the class you are interested in joining, email to minbakingproject@gmail.com or sms to Yasmin, hp : 019-3805344. Once we have enough student, we will contact you again to collect a deposit of RM50 per class. Deposit payment can be made online thru cimbclicks or maybank2u (click on the link). Or thru ATM machine.

Name : Yasmin binti Sanusi
Bank : CIMB, Account no : 1432-0066287-52-7 OR
Bank : Maybank, Account no : 114094010793
( Beneficiary Payment Alert, please use email : minbakingproject@gmail.com. SMS : 019-3805344 )




Terima Kasih

Resepi Roti Jala Dan Kari Ayam ( modul GiatMARA )


Alhamdulillah hari ni, Chef Obie berkesempatan sharing resepi
Roti Jala dan kari ayam roti jala...
bersama anda semua...
jadi cuba jangan tak cuba..
resepi ini juga Bie sharing bersama
penduduk Kg Pasir segambut Kuala Lumpur...

Selamat Mencuba

Resepi Roti Jala

150gm atau 1 cawan Tepung Gandum
1 Biji Telur
150ml Air
150ml susu segar atau santan
3 sudu Minyak Masak atau marjerin yang dicairkan
Garam
Serbuk kunyit atau pewarna kuning

Cara membuat;

1.Masukkan susu, air ,telur , garam kunyit atau pewarna ke dalam blender dan blend seketika, kemudian masukkan tepung gandum dan blend sehingga sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam plastic piping bag,Chef obie menggalakkan menggunakan piping bag kerana ianya mudah untuk anda membuat tirai jala tanpa ada isu adunan tersumbat pada bekas roti jala.
3.Panaskan kuali atau non stick pan , kemudian letakkan sedikit minyak.
4.Kiraikan diatas kuali, apabila roti kelihatan kekuningan dan bahagian tepi kirai mengering bolehlah digulung dan dihidangkan bersama kari ayam.

Resepi Kari Ayam Roti Jala

400-500gm ayam cincang atau isi ayam dipotong dadu.
1 biji Bawang Merah di hiris
1 ulas bawang putih
2 biji kentang dipotong dadu
1 batang kulit kayu manis
2@3 biji bunga lawang
1 cawan santan
Air
5 sudu Rempah Kari Daging
Gula
Garam
2 batang Cili kering digunting
Daun Kari
1 keping asam keping atau 1 sudu asam jawa
Minyak Masak secukupnya

Cara Membuat:

1.Panaskan kuali dengan minyak masak, masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, bunga lawang , kulit kayu manis dan daun kari, tumis sehingga naik bau.Masukkan rempah kari kacau selalu dan pastikan tiada mengerak dibahagian tengah, masukkan air secukupnya.Biar mereneh

2.Masukkan ayam kacau sebentar ,masukkan kentang

3.Apabila mendidih, masukkan asam keping atau air asam jawa.

4.Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa, siap dihidang.


Gambar Courtesy Google


Terima Kasih

Jom Makan : LC Katering Jalan Tebrau Johor Bharu


Kali ni jom kite pi makan kat LC Katering Jalan Tebrau,Johor Bharu
yang popular tu...
Dengan servis dan hidangan yang terbaik untuk pelanggannye..
Bie bersama my preng - ( yang sempat jumpe )
Liza Othaman , yaya dan aden Ponogoro , Cikgu Masz pengantin baru, biase
ajiah aripin follow, tapi hari tu die tak berape sihat.. x mengape,
jage kesihatan baik2 okay...ape pun best tau.. rugi x dapat follow..,
begitu juge dengan Pojie Badilla yang terpakse bekerja malam tu..
atas sebab tertentu...,rugi ko pojie..bheeeessss giler!
heeee ayat bikin panas... juge bersama chef hadrul & family.

Jom layan pic candid


Sayur Chap Chai & Telur Bifstik


Telur dadar LC Katering


Butter Prawn LC Katering


Siakap 3 Rasa LC Katering


Tom Yam Campur LC Katering dan daging goreng kunyit... picnye tak
terambil la pulak...heee


Ketibaan hidangan...mmmmm bhes-bhes ...aden bace doa makan segera...


haa nampak tak daging goreng kunyit? ade juge picnye
cume tak close up aje,..servis terbaik.. siap peramusaji ambilkan nasi..., kak puspa atau chef puspa ex-sheraton pastry chef merupakan wife chef hadrul...memang layan sempoi!


Jom makan jemput semua...



Apa yang boleh Bie katakan, makan malam
diLC Katering ni agak berbaloi,
Sedap pun sedap.. patut r mawi & ikin pilih katering
die orang untuk majlis kahwin mike..

Bie dan my preng pilih Pakej Makan untuk 5 orang
tetapi kite orang ade 7 orang dewasa dan 2 kanak-kanak, pakej untuk 5 orang ni aje
masih lebih untuk hidangan kite orang ni..
jadi boleh bayangkan agak banyak juge hidangannye walau portion untuk 5 orang dewasa.
kelebihan- tambahan nasi tidak dikire,

Pakej RM120 sahaja dengan menu

Nasi Putih,
Ikan Siakap Goreng 3 Rasa seekor yang besar 1,
Tom Yam Campur Mangkuk Besar 1,
Sayur Chap Chai Pinggan Besar 1 ,
Telur Dadar Besar 1 ,
Telur Bifstik 1,
Butter Prawn Pinggan Besar 1 ,
Daging Goreng Kunyit Pinggan Besar 1,
Buah-buahan medium oval plate 1

tidak termasuk air minuman..
dengan pilihan masing-masing...
total semua hampir RM170 sahaja..
berbaloi kan makan 7 orang dewasa 2 kanak-kanak
( kanak-kanak ade order 1 chicken chop )

Tibe-tibe lepas selesai makan.. dessert pun dah selesai...
kite orang dikejutkan dengan muzik yang unik dan ala funny2 gitu..
happy birthady 2 u..happy birthday 2 u...heeee
peramusaji-peramusaji LC Katering memneri kejutan dengan menyanyikan lagu happy birthday
sambil bertepuk tangan...
rupenye untuk besdey gurl "liza othman nama glamournye atau name dalam I/C
Noreliza Bte Sarimon alamat tak blea r Bie tulis..heee..
okay happy besdey liza semoga diberi kesihatan, rezeki yang makmur.... Amin..
penyeponsor kek.. cikgu mas pengantin baru & yaya aden ponogoro...oooo korang dah pakat rupenye,
Bie aje yang tak tau surprise ni...huuuu nyampah!


yang berbaju biru JDT tu r besdey gurlnye..


Ape pun makan malam tu Bie enjoy, terima kasih my preng..
dalam sibuk bekerja masih sempat meluangkan mase bersama...




Terima Kasih

Fire Chef Challenge Bomba D' Dapur , KSL Hotel & Resort Johor Bharu - Finale


Kembali ke Fire Chef Bomba D' Dapur 2013,
peringkat yang dinantikan-
Peringkat Akhir,

Pada 25/ 11/ 2013
pada pukul 3 petang.
bertempat di : Ruang legar Shopping Complex KSL Hotel & Resort
Johor Bharu.
Negeri / wilayah yang berjaya ke peringkat
akhir ialah

Terengganu
Selangor
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Melaka
Johor
Wilayah Persekutuan Labuan
Perlis
Pulau Pinang

Tahniah kepada yang layak ke peringkat akhir ini,


Para peserta diberitahu mengenai-
syarat- syarat pertandingan,
Bagi Peringkat Akhir hari ini adalah
untuk mencari Juara Fire Chef Challenge Bomba D' Dapur 2013
julung kali diadakan, Juara ini akan memegang Piala Pusingan.
Tahun hadapan akan menjadi lebih sengit dan peraturan akan lebih ketat.
Ape pun pasti enjoy!

Syarat Pertandingan akhir
Peserta wajib menyediakan Masakan
1 hidangan " Chicken Chop " untuk juri dan display
dan 1 hidangan berasaskan ayam ( bebas ) untuk juri dan display

Ayam daging disediakan dalam kotak
(belum dipotong)
Cabaran peserta- perlu memotong sendiri
untuk portion chicken chop dan 1 hidangan bebas.

Masa diberi hanya 1 jam.

Wajib menggunakan bahan mentah daripada penaja ADABI
juga daripada penaja Gas Petronas- gas , apron & chef hat


Jom layan pic-pic candid sepanjang program...


Negeri Perlis
Chicken Chop Sos Cendawan D'kayangan / Ayam Tanjung D'Kayangan


Negeri Terengganu
Rosemarry grill Chicken Chop / Ayam Bersos Lemon Yogurt


Negeri Selangor
Fantagaro Chicken Chop / Stuff Chicken with Mozarella & Parmesan Cheese


Negeri Pulau Pinang
Chicken Chop / Ayam kukus & grill


Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Grill Chicken Chop / Pasta Chicken Kiev With Lemon Sauce


Negeri Johor
Grill Chicken Chop / Chicken Grill Sandwich Gourmet


Wilayah Persekutuan Labuan
Chicken Chop / Ayam Masak Tiram Ala Labuan


Negeri Melaka
Grill Chicken Chop / Ayam Hitam Manis


Chef Hadrul , pengacara majlis Dan chef obie


Jawatankuasa Pertandingan Fire Chef - Bomba D' Dapur
Biro Kebajikan Dan Kebudayaan MASKAB
Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia

Pengerusi : YS Pengarah
Jabatan Bomba Dan Penyelamat Negeri Pahang
PKPjB Dato' Abdul Wahab B. Haji Mat Yasin

Timbalan Pengerusi : PPjB Kamaruzaman Bin Abdullah
Bahagian Pembangunan
Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia

Setiausaha : PgB Kairul Nazrin Bin Mohd Zin

Bendahari : PgKB 1 Ramli Bin Yusof

Jawatankuasa : PgKB 1 Wan Mohammad Zaidi Bin Wan Isa
PgKB 1 Abdul Ghani Bin Karim
PgB Sulaiman Tan Bin Abdullah
TPgB Kahiri Bin Daud
PKPgB Azalin Bin Samdin
PKPgB Nurliyana Binti Hj Nasir

Chef : Chef Hadrul Haq Bin Abu Bakar
Prince Court Medical Centre Kuala Lumpur

Chef Muhamad Gunawan Bin Jamil @ Chef Obie
MGJ Consultancy & Services Kuala Lumpur


Bersama dengan Eksekutif chef Adabi Irwan dan Pengurus Besar ADABI Johor


Terima kasih juga kepada Cikgu Puan Hamidah & Diana dari Taman Rinting,
sempat meluangkan mase bersama Bie sebelum acara Finale bermula.

Enjoy!





Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign