CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 2 Mac 2020

RESEPI NASI LEMAK CHEF OBIE ( 10 Orang )

RESEPI NASI LEMAK CHEF OBIE ( 10 orang )




Salam Selasa,

Semoga apa yang anda buat hari ini dipermudahkan juga dikuatkan diri anda lebih lagi untuk menghadapi sebarang ujian ,Kepada anda yang akan mengikuti kelas-kelas masakan perniagaan chef obie dalam Bulan Mac , April Dan Mei 2020 Sila hubungi segera Pihak Chef Obie supaya lancar perancangannya dan tidak bertindih dengan program Chef yang lain mahupun dengan tarikh pelajar lain , chef mengingatkan kelas akan bermula pada pukul 9 pagi bermula Tahun 2020 , hanya bawa apron , alat tulis dan bekas tapau sahaja...ingat bersedia mental, sebab semuanya hands on...from scratch, learning terus praktice memasak & penyediaan yang standard , bagaimana menggunakan resepi standardize portion perniagaan yang mostly peri penting dalam pembuatan PES , utk perniagaan. Sukatan timbangan dalam setiap resepi yang tepat untuk memastikan setiap hidangan akan menghasilkan rasa yang sama . Penekanan S.O.P dan Good Luck gais !

Tercari resepi Nasi Lemak untuk 10 orang makan...scroll dibawah ni yea,

 Gambar diatas : Chef Obie Bersama Students yang telah mengikuti 4 kelas Masakan Perniagaan & Komersil Popular Bertestimoni , Gerai Makanan Kak Lela ini terletak di Nanding , Ulu Langat.

Terima kasih kerana melayari blog chef obie pagi-pagi ni yang tercari-cari resepi nasi lemak yang mudah , sedap dan dengan cara memasak yang sempoi.

Chef obie akan kongsikan RESEPI NASI LEMAK MUDAH DAN SEDAP ! langkah demi langkah bergambar okay...

Selamat Mencuba


Nasi Lemak 
( 10 orang )

Bahan untuk Nasi 


1 kg Beras ( dicuci bersih )
4 helai daun pandan cuci simpul rapi atau 2 btg serai diketuk ( option- sekiranya tiada daun pandan )
1 cawan Santan Segar atau 1 kotak kecil Santan KARA
1/2 cawan Minyak Masak
Air secukupnya 

1 inci Halia tidak perlu diketuk
1 sdm garam 
1 sdm gula perang @ gula pasir 

Cara Penyediaan : 





1.Satukan ke semua bahan diatas dlm periuk nasi.



2.Tanak nasi seperti biasa.


Sambal Bilis Chef Obie

Bahan 

100-150 gm Ikan Bilis 
1/2 cawan Minyak Masak 
1 cawan Cili kering kisar ( direbus , buang biji & cuci bersih )
2 biji bawang besar kisar
5 biji bawang shallot ( kecil ) kisar

1 inci Belacan kisar
1/2 inci halia tua  kisar 
1 ulas bawang putih kisar
2 sdm Air Asam Jawa + 1/2 cawan Air
4 sdm Gula Perang
3 sdm Gula Pasir
1/2-1 sdm Garam 
Air secukupnya

Cara Penyediaan 




1.Panaskan minyak kelapa medetop , tumiskan ikan bilis dahulu biar garing seketika masukkan semua bahan kisar, kacau sehingga naik minyak & pastikan menggunakan api yg sederhana.





2.Masukkan air asam jawa , dan air sekiranya perlu.Kemudian perasakn dgn gula perang, gula dan garam himalaya utk maksima rasa sedap dan sihat ! Biar mereneh seketika. Dan siap untuk dihidang bersama nasi lemak yg telah ditanak.





Pilihan chef obie kali ini bukan ayam goreng berempah mahupun ayam goreng kunyit , Tetapi Grill Salmon 


Bahan Untuk Grill Salmon 

Potongan Ikan Salmon secukupnya
2 sdm Minyak Masak
1/2 sdm serbuk lada sulah
2 cubit lada hitam ketuk
1 sdt garam himalaya @ bukit

Cara Penyediaan





1.Perapkan sebentar 2@3 mnt semua bahan pada ikan salmon.




2.Panaskan pan, panggang ikan salmon dimulai dengan bahagian kulit.guna api panas.


3.Bolak balik kan sisi ikan. Masak dlm masa 3 minit shj.




mmmm....lazatkan..tengok aje dah menyelerakan...korang bolehlah mencuba resepi ini sebagai resepi nasi lemak hujung minggu atau nasi lemak sebagai bekalan ke tempat kerja mahupun untuk keluarga ! Kepada anda yang ingin secara serious menjadikan menu " NASI LEMAK " Sebagai Main Bizznes boleh berguru dengan Chef Obie - Chef Obie telah melahirkan beratus peniaga dan usahawan industri Makanan di Malaysia .Alhamdulillah semoga semua anak didik Chef Obie succes dan bertambah maju dan upgrade income dan mampu memberi peluang kerjaya kepada keluarga dan masyarakat .




KELAS MASAKAN NASI LEMAK BERLAUK
YURAN /FEE : RM2000 
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500

Intipati

Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang 
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam




Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional  )

( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia )



Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Sahaja Kelas Tidak Diadakan )


Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi

Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739


Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan


p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan




Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie



FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 

Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 
Desaru Bandar Penawar, Johor


DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.











8 Letters

You know me the best
You know my worst, see me hurt, but you don't judge
That, right there, is the scariest feeling
Opening and closing up again
I've been hurt so I don't trust
Now here we are, staring at the ceiling
I've said those words before but it was a lie
And you deserve to hear them a thousand times
If all it is is eight letters
Why is it so hard to say?
If all it is is eight letters
Why am I in my own way?
Why do I pull you close
And then ask you for space
If all it is is eight letters
Why is it so hard to say?
Isn't it amazing how almost every line on our hands align
When your hand's in mine
It's like I'm whole again, isn't that a sign
I should speak my mind
I've said those words before but it was a lie
And you deserve to hear them a thousand times

If all it is is eight letters
Why is it so hard to say?
If all it is is eight letters
Why am I in my own way?
Why do I pull you close
And then ask you for space?
If all it is is eight letters
Why is it so hard to say? (Whoa oh, yeah)
Uh uh
When I close my eyes
It's you there in my mind
When I close my eyes
If all it is is eight letters
Why is it so hard to say?
If all it is is eight letters
Why am I in my own way?
Why do I pull you close
And then ask you for space
If all it is is eight letters
Why is it so hard to say?
If all it is is eight letters
When I close my eyes
It's you there in my mind (it's only you)
When I close my eyes
If all it is is eight letters
When I close my eyes
It's you there in my mind (you)
When I close my eyes
If all it is is eight letters

Terima Kasih

Chef Obie Positive Qoutes


You have to live the mission... love what you do 😍😘😍
" WAKE UP SMILE ,
AND TELL YOURSELF
TODAY IS MY DAY !

AND TRAIN YOUR MIND 
TO SEE THE POSITIVE
IN EVERY SITUATION 

CHEF OBIE "



Terima Kasih

The Petit Of Barvarian Pistachio Gateau - Chef Obie

The Petit Of Barvarian Pistachio Gateau
..one of CHEF OBIE'S Choice of Premium Cake Year 2020 
 

A sponge is quite simple. You weigh ingredients, mix, and put it in the oven. With pastry, you manhandle it, shape it, fold it. You have to be involved with it; there is more jeopardy, more risk. But it's like making a casserole. There's a flurry of activity to begin with; then it's about leaving it to rest...


Bile #chefobie kembali setuju Untuk memanaskan kembali Tangan dgn Permainan Utama yg Paling diminati sejak dlm industry ini...pastry & Confectionery 😍😍😍


I genuinely enjoy the process of making colourful, delicious food. But I do allow myself an occasional piece of petits - today I had a pastry. If I fancy something, I'll have it.. Thank You my daddy cool , all my fellow friends , my legend cooking friends..my assistant & my world 




Petit dari kiri : Barvarian Pistachio Gateau , Tengah : Elizabeth Slice , Kanan : Chocolate Pear Tart. Dalam Shooter Square : Puding Delima

Pihak kami telah menerimaTempahan Syarikat Korporat atau Sesiapa sahaja yang memerlukan Specialty Western Cakes / Europh Cakes -
Kepakaran Chef Obie anak didik " Golden Hands " yang berpengalaman menyediakan Cakes , Pastry & Confectionary kepada VVIP Seperti King Fadh ( Arab Saudi ) , Sultan Brunei Hasanal Bolkiah , Mantan Perdana Menteri Malaysia Abdullah Ahmad Badawi , DSN dan banyak lagi VVIP & VIP tempatan mahupun luar negara , Selain berpengalaman menyediakan hidangan sebanyak 20 ,000 pax .

Untuk Membuat Tempahan Petits Boleh 
Hubungi MGJ CONSULTANCY







Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign