Obielicious

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR + TESTIMONI PELAJAR - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) MENJADI PILIHAN BAKAL PENIAGA & USAHAWAN MAKANAN DI MALAYSIA , SINGAPORE, HONG KONG , MALDIVES , JEPUN , IRAN DAN INDONESIA.

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) DEMO MASAKAN,PENULIS JEMPUTAN, PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHE Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

RESEPI REMPAH RATUS




Tajuk : Apa itu Rempah Ratus Campuran atau Spice Mixtures ?

Penulis : chef obie
Facebook : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
website : chefgunawanmalaysia.blogspot.com
whatsapp : 0172260719

Assalammualaikum wbt,

Semoga hari ni memberi satu dalam sejuta perasaan segar ,
ceria walau ada antara kite diduga dengan pelbagai dugaan dan cabaran,
harap bersabar ye..tak kire lah masalah tu besar atau kecil..

InsyaAllah kite hadapi aje ..usaha kearah kebaikan lebih baik daripada tak melakukan sebarang tindakan yang baik,
sedihnye apabila sebilangannye daripada kite ni suke nak merungut komplain dan sentiasa rase tidak puas hati dengan kehidupan dan kemudahan yang Allah beri percuma kepada kite selama ni...
Nauzubillah hi minzalik! Jauhkan lah sifat-siaft tak elok ni daripada diri kite… bie cakap untuk diri sendiri juge..juge untuk semua.Jangan ambil hati!Bie ni manusia biase penuh kekurangan..cube perbaiki diri juge.

Berbalik kepada tajuk utama yang akan bie huraikan “ SPICE MIXTURES” ATAU Rempah Ratus Campuran ,Ia akan mengambil mase beberapa hari untuk bie kongsikan kepada anda semua, tidak kirelah info ini untuk pelajar sama ada pelajar IPTA, IPTS, Kolej- kolej Komuniti , Akademi Masakan , Surirumah , pengkritik makanan, blogger- blogger, pengusaha makanan , tukang masak professional, chef-chef dan tak kire la siape sahaje.

Apabila kite sebut aje rempah ratus, pasti terbayang sacara automatic kat minda-
Rupe rempah kari, rempah kurma , serbuk cili , serbuk kunyit , serbut jintan manis, jintan putih , lada hitam , halba , ketumbar , biji sawi dan banyak lagi.

Jelas menunjukkan anda memang peka dan tahu serba sedikit rempah ratus walau mungkin anda tak berapa mahir menggunakan bahan-bahan ni dalam masakan.Tak mengapa bie nak beri kredit untuk anda semua kerana sedikit sebanyak tahu apa itu rempah ratus.

Spice Mixtures atau rempah ratus campuran

Ialah Penggunaan gabungan pelbagai jenis Bahan-bahan rempah kering atau dalam keadaan segar dalam menghasilkan sesuatu masakan yang berasaskan rempah ratus sehinggalah untuk menghasilkan minuman. Seperti membuat asas Rempah Kari untuk memasak lauk kari,Bahn Rempah ratus untuk BBQ ,Benggali 5 spice, Flavouered aromatic oils , cuka , Spice drinks , kek dan pastry ( sweet spice mixtures ), African spice mixtures , Sambal, Spice paste, Masala dan banyak lagi.

InsyaAllah akan Bie kongsikan yea..

Curry Powders @ serbuk kari
Perkataan kari ni asalnya daripada perkataan Tamil – Karhi, bila dah lame disebut bunyinye jadi kari.kire begitu lah asal sebutan kari.Penggunaan rempah ratus yang kaya seperti sebuk kari ni amat meluas.Sejarah asal usul kari ni menjadi popular sampai keseluruh dunia adalah ketika zaman para pedagang dan askar @tentera dari India telah membawa dan memperkenalkan penggunaan rempah ratus ni dalam masakan kepada masyarakat ketika itu.




Rempah Kari ini mendapat permintaan yang tinggi dalam pasaran, penggunaan yang meluas menjadikan rempah ratus ni komersial secara langsung dari segi penggunaan dan rasa menjadi lebih menarik dan ada yang masih mengekalkan rasa asli Autentik!cewah sejak dua menjak ni suke guna perkataan autentik..terpengaruh dengan iklan kat tv la tu…

Rempah Kari dihasilkan dengan pelbagai penggunaan rempah ratus berbeza , kombinasi dan penggunaan rasa mengikut bangsa yang berlainan. Apabila rempah kari ni dibawa merentas pelbagai benua ..
citarasa juga diubah mengikut kesesuaian.jadi rempah kari yang kebanyakan ada dipasaran kite, kat pasaraya dan kedai runcit tu kebayakkannya dah tiada rasa asal atau keaslian tradisi rasa kari dari india utara mahupun selatan,rase autentiknye kureng la kat sini, tapi kite masih boleh dapat merasa kari asli, yang terdapat direstaurant asli india yang menyediakan cara masakan dan penggunaan rempah kari asli ni.Jangan risau Bie akan kongsikan resepi membuat rempah kari yang autentik! Autentik lagi…

Cara memasak rempah kari juga berbeza, contoh bagi orang madras , mysore dan goa ( India ) mereka akan menggunakan rempaah kari tetapi ia amat pedas, gabungan rempah ratus yang lebih hangat berbanding aromanya.die orang ni suke masak vindaloo…yang pedas-pedas hangat tu la pilihan mereka! Apa pun penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan baik untuk kesihatan dan perkembangan tubuh badan kite ni.


Keseimbangan bahan dalam membuat rempah kari ni penting.Asas Resepi ini dengan variasi yang mampu memenuhi citarasa anda dalam pelbagai jenis masakan kari.Tak kire lah kari daging , ayam , kambing.Untuk kari ikan @ seafood nanti bie akan kongsikan,InsyaAllah next coming update kat blog ni.

DIY- Resepi Asli Rempah Kari Daging


( 32 sudu besar kari terhasil )



Bahan :



14- 16 batang Cili kering / lada kering

16 sudu besar Biji Ketumbar

8 sudu besar Jintan Manis

4 sudu kecil Halba

4 sudu kecil Biji sawi

4 sudu kecil Lada hitam

2 sudu besar Serbuk Kunyit

2 sudu besar Serbuk Halia


Cara membuat :

1.Pertama sekali , cili kering / lada kering perlu digunting untuk dibuang bijinya.

2.Teknik sangai atau goreng tanpa minyak digunakan- gunakan frying pan atau kuali, panaskan api sederhana , sangai ciili kering , ketumbar , jintan manis , halba , biji sawi dan lada hitam.

3.Panaskan sehingga bahan-bahan rempah mengeluarkan aroma. Goyangkan pan konsisten supaya rempah dapat dipanggang sekata.- sambil menyanyi…”mari kita bergoyang…”-cat farish

4.Apabila rempah siap dipanggang, kemudian sejukkan pada suhu bilik , kemudian rempah tadi digiling atau diblender kering sehingga menjadi serbuk. Kalau nak buat bussines kecil kecilan perlu guna mortar atau coffe grinder.Kemudian masukkan serbuk kunyit dan serbuk halia kacau sebati. Siap… untuk digunakan sebagai rempah kari daging!

Senangkan…ape cebik-cebik bibir tu..ketap-ketap bibir pulak…dah tau senanglah, mase tak tau tu..beli aje lah rempah kari paket kat pasaran tu.Ape pun terpulang pada anda untuk menggunakan atau mempraktikkan resepi chef obie ni.Semoga sedikit perkongsian ilmu ni dapat membantu sesame kite secara langsung atau pun tidak.

Mohon maaf sekirenye ade kata-kata atau penyampaian obie ni menyinggung perasaan atau keadaan sesiape diluar sana, jika ada yang ingin menambah info boleh lah disharing bersama, bie berpandukan pengalaman sepanjang bergelar tukang masak , segala info dan ilmu diperoleh dari sifu-sifu bie ( mak juge memberi peranan penting dalam gaya masakan bie ) juga persekitaran dunia masakan bie selama ini.Ape pun bie sentiase mencari dan menggali ilmu masakan ini… tiada istilah stop!dunia masakan sentiasa bergerak mengikut zaman dan ia sentiasa disesuaikan senang kate up to date..

DIY- Do it Yourself !
Obie can cook so can you!so ..so .. so what? juz make funny-funny… smile always & enjoy yourself !



Assalammualaikum wbt,
semoga ceria sentiasa,
Maaf lah yea bie baru dapat update ilmu rempah ratus yang nak dikongsikan bersama ni,
Dalam pada minggu lepas keadaan kesihatan kurang sikit, tapi Alhamdulillah kembali sihat sedia kala,
hari ni bie akan bercerita mengenai rempah ratus daripada India Selatan.
Orang dari india selatan membuat sendiri rempah ratus untuk masakan mereka,
terutama untuk masakan berasaskan sayuran dan kombinasi masakan dhal,
masakan berasaskan daging dan masakan berasaskan air seperti sup @ broth – Gaya masakan Brahmin

Mereka panggil rempah ratus ni dengan panggilan “ Sambaar” atau serbuk sambaar,
Sambaar ni merupakan rempah ratus klasik daripada india selatan.

Serbuk @ rempah Sambaar ini boleh juga didapati dikedai menjual rempah ratus india juga dipasaraya
– pasaraya besar.Serbuk sambaar ni umpama serbuk kari bagi orang india selatan.


Resepi Serbuk @ rempah Sambaar

(dapat menghasilkan 34 sudu besar )



16 batang Cili Kering

12 sudu besar Biji Ketumbar

4 sudu besar Jintan Manis

4 sudu kecil Lada Hitam

4 sudu kecil Urad Dhal ( kacang dhal putih )

4 sudu kecil Channa Dhal ( kacang dhal kuning )

4 sudu kecil Mung Dhal ( kacang dhal mung kuning )

3 sudu besar Serbuk Kunyit

4 sudu kecil Halba


Cara membuat

1.Gunting cili kering buang bijinya, Sangai @ masak tanpa minyak di atas kuali @ frying pan bersama biji ketumbar , jintan manis , lada hitam dan halba, gunakan kan api sederhana. Sangai sehingga naik bau atau mengeluarkan aroma.Letak dalam mangkuk.

2.Ulangi langkah diatas dengan sangai 3 jenis dhal iaitu urad dhal, channa dhal dan mung dhal, jangan sampai hitam apabila disangai.

3.Kemudian apabila rempah ratus telah disejukkan, tiba pula untuk kesemua bahan yang telah disangaii digiling atau blender sehingga menjadi serbuk, kemudian masukkan serbuk kunyit, kacau sekata. Siap.
Korang dah boleh gunakan serbuk sambaar ini dalam masakan .

Cara menggunakan sama seperti untuk membuat masakan kari, jika masak dhal juga menggunakan rempah sambaar ini sebagai rempah utama.


Serbuk / Rempah Kari Ikan

juga dikenali sebagai rempah kari 7 lautan;

Serbuk atau rempah Kari 7 Lautan atau mat salleh panggil Seven-seas Curry Powder-
pelikkan tak pernah dengar, kena biase kan dengar..heee, kali ni nak bercerita mengenai rempah kari ikan atau sesuai untuk semua jenis seafood.Mane datang nama serbuk kari 7 lautan ni- nilah citernye-
Ianya Dipanggil Serbuk kari 7 lautan kerana asal usul serbuk kari ini telah digunakan dalam masakan yang ada di Indonesia dan Malaysia, termasuk dari arah laut cina selatan , Andaman , selat Melaka dan kepulauan Indonesia yang lain.




Resepi Rempah kari ikan @ seafood

( untuk mendapatkan 26 sudu besar rempah )



16 biji pelaga @ white cardamons

12 sudu besar Biji Ketumbar

6 sudu besar Jintan Manis

4 inci Kulit Kayu Manis

3 sudu besar biji saderi @Celery seeds

12 biji Cengkih

2 sudu besar Serbuk Cili


Cara membuat

1.Sangai kesemua bahan kering kecuali serbuk cili,pastikan pelage bijinya dikeluarkan, kite kan gunakan bijinye sahaja, kulitnya tidak digunakan dalam membuat serbuk kari ikan.

2.giling kesemua bahan atau blender sehingga menjadi serbuk, camparkan serbuk cili, kacau sebati dan siap untuk digunakan sebagai serbuk kari ikan.



Sebelum ni Chef obie dah bercerite mengenai
rempah kari 7 lautan...

Hari ni nak berkongsi pula rempah kari dari temasik,
walaupun ianya tidak sepopular rempah kari tempatan,
tapi korang perlu tahu juge asal usul kari singapura ni...

Mengape kari ikan 7 lautan ni tak termasuk temasik atau singapura?

Macam ni citernye, para pedagang dulu suka pi pelabuhan Melaka –parameswara, juga pi pelabuhan majapahit tapi bukan tak lalu temasik ,hanya temasik bukan tempat dagangan utama waktu itu, jadi rempah ratus ni sampai cume tempiasnye tu lambat sedikit, dan citarase dalam membuat serbuk kari juga berbeza disebabkan pedagang dan penerimaan citarasa orang temasik.Jadi kite boleh panggil serbuk kari daging Ala Singapura juga serbuk kari ikan Ala singapura, Ianya masih mengekalkan citarasa kari tersendiri dan agak klasik juge autentik gitu…
korang perlu tau juge cara memasak dan cara membuat rempah kari singapura ni,supaya tahu perbezaan dalam citarase.Baru world.. boleh jadi chef yang disegani..semua kena ambil tau…nanti bie sharing rempah ratus benggali pulak atau asas rempah ratus masakan orang sikh.





Resepi Serbuk Kari Daging Ala Singapura



( menghasilkan 20 sudu besar rempah )



Bahan



6batang Cili Kering

12 sudu besar Biji Ketumbar

2 sudu besar Jintan putih

2 sudu besar Jintan Manis

4 sudu kecil Lada Hitam

2 inci Kulit Kayu Manis

8biji Pelaga Hijau atau pelaga biase

12 biji Cengkih

4 sudu kecil Serbuk Kunyit


Cara membuat

1.Sangai kesemua bahan kecuali serbuk kunyit.pastika pelage biji didalam shaja diambil.
2.apabila telah disangai, sejukkan sebentar sebelum bahan digiling @blender sehingga halus . Kemudian baru campurkan serbuk kunyit kacau rata, siap.Boleh lah digunakan untuk memasak kari daging singapura.







Jom Follow FB : chefobie untold



Hubungi :0172260719 chef obie









Lirik Doa Solat Dhuha : Unic

Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka

Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu

Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin

Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU

Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah

Berkat waktu Dhuha
KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU

Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh



Terima Kasih

Komen
19 Komen

19 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Thanks bro for the information

Tanpa Nama berkata...

Thanks chef for sharing your knowledges

Great info

chefgunawanjamil Obie berkata...

most welocome :)

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum
Semoga chef obie dalam keadaan sihat sentiasa dan ceria mude sentiasa,
Congrats chef sudi berkongsi knowledge seperti diatas ni,

Maaf saya ni wakil bekas pelajar-pelajar chef, chef tolonglah kembali aktif dalam laman sosial facebook, we all missing 'obie wan kenobie'

We need a chef like obie wan kenobie
Please comeback chef

Really miss your updated status at facebook

Please take noted

Tanpa Nama berkata...

Hi chef congrats for today

Pagi tadi on tv2 ada chef obie
Dalam rancangan hero dapur..
Chef nik michael jemput chef obie tu..
Chef cyber lagi

Ok good luck chef obie

chefgunawanjamil Obie berkata...

Hi to u 2,

Terima kasih kerana alert ..
terharu gitu...
Terima Kasih

good luck 2 u 2

Tanpa Nama berkata...

Hi chef obie, pencerahan mengenai cara membuat rempah ratus perlu dipuji,saya yakin belum ada lagi pihak yg berani dan sudi berkongsi seperti chef,semoga diteruskan usaha murni ini,
Semoga kehidupan chef sentiasa diberkati

chefgunawanjamil Obie berkata...

Wslm, terima kasih & terharu -

chefgunawanjamil Obie berkata...

Semoga suatu yg baik akan memberi keberkatan ..
tak banyak sikit pun okay...
apa pun terima kasih yea

Sufi Luqman berkata...

Assalamualaikum Chef Obie..

Sungguh saya merasa teruja dengan DIY rempah ratus ni..saya ingin mencuba sendiri nanti..adakah terdapat DIY rempah ratus yang lain?Macam Kerutuk, Gomok dan sebagainya?
Semoga Usaha Chef akan diberkati oleh Allah SWT..

Terima Kasih

chefgunawanjamil Obie berkata...

Waalaikumussalam wbt,

Terima Kasih Sufi Luqman sudi melayari blog chef obie-
Rempah ada banyak lagi yg chef belum sharing bersama, manakala rempah ratus tertentu hanya akan chef sharing dalam kelas memasak personal chef obie- rempah ratus kerutub@kerutub,gomok .. InsyaAllah akan sharing dlm blog kesayanagn chef ni.. jadi rajin-rajin lah melawat yea..

peace

Ismail Md Salleh berkata...

Semoga Allah merahmati chef obie atas perkongsian ilmu rempah ratus....

chefgunawanjamil Obie berkata...

Amin , semoga sedikit perkongsian ini dapat membantu anda semua

rahimah berkata...

Terima kaseh atas perkongsian ilmu yang sangat berharga dan bernilai pada saya.Semuga Chef diberkati dan dirahmati.minta dihalakan ilmu yang dikongsi.Terima kaseh

chefgunawanjamil Obie berkata...

Amin..semoga sedikit perkongsian ini ada keberkatannya.

OLYJKAS berkata...

terimakasih ats perkongsian ilmu yg berguna ni, semoga bertambah berkat hidup dn ilmu didada hehehe, minta kongsi yer

sheikha baladram berkata...

Thank you for sharing rempah recipe. May Allah bless you.

shahrul izzat afeeq berkata...

Salam chef.. Saya seorg yg mmg minat dlm dunia masakan dan telah mbuka sbuah restaurant pun tpi saya masih lgi terkial2 dlm memasak kari ikan.. Saya ingin mencuba cara yg di kongsikn oleh chef tpi masih kah kita perlu menumis hingga pecah minyak macam biasa.. Tq

chefgunawanjamil Obie berkata...

Terima kasih izzat afeeq ,
tahniah krn telah membuka restaurant.
Jawapan :

kita masih perlu menumis sehingga pecah minyak

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign