CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 16 Mei 2015

Resepi Ais Krim Potong : Cheese Berries Ice Cream Potong



CHEESE BERRIES AIS KRIM POTONG


Bahan

100gm fresh Strawberry
100gm fresh Blueberry
100gm Dark Sweet Cheery
240gm Keju krim@block( tartura /philediphia/anchor )
1 liter Whipping Cream
2 biji Telor kuning + 2 sudu besar gula ( double boiled)
2 sudu besar Madu
1/2 cawan Gula pasir
1 sudu kecil Esen Strawberry

Cara Membuat

1.Pukul - whipping cream+gula+strawberry+blueberry+dark sweet cheery+esen sehingga sebati ( buah akan hancur 
👍
) ke tepikan

2.Teknik Double boiled-dalam boiled steel, telur kuning + 2sudu besar gula kacau gunakan whisk sehingga kembang.

3.Dlm mangkuk lain ,pukul sebentar krim keju dengan telur kuning yg telah kembang & diteknik double boiled kan itu sekadar bercampur.Kemudian gunakan spatula campurkan bahan 1 ( mix berrie+whipping cream). Kacau lebih kurang aje.Tuang dalam tray @bekas.Simpan dlm freezer. 

Apabila telah cukup sejuk.
Siap untuk digunakan,boleh dipotong mrngikut kreativiti @boleh di scoop bersama wafer@cone wafer

ebook masakan PERCUMA




Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign