Obielicious

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR + TESTIMONI PELAJAR - Whatsapp 0172260719 / 016 9166010 ( HOT ! ) MENJADI PILIHAN BAKAL PENIAGA & USAHAWAN MAKANAN DI MALAYSIA , SINGAPORE, HONG KONG , MALDIVES , JEPUN , IRAN DAN INDONESIA.

FILE KIT + CD ROM PELBAGAI PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN serta TESTIMONI PELANGGAN .

( hot ! ) DEMO MASAKAN,PENULIS JEMPUTAN, PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK

Tempahan Katering Untuk Pelbagai Majlis / Pejabat & sebagainya - SKY CHE Katering Kuala Lumpur Hubungi Segera chef obie 017 2260719 , Puan Khurzaidah 019 6460409 Call @ whatsapp

bE mY Heartbeat..!

Selasa, 29 Januari 2019

Chef Obie 2019 : Ketenangan Jiwa , Resepi Mee Celup & Everything I Need Ost Aquaman Film



Salam

Ketenangan dan ketenteraman jiwa adalah satu nikmat Allah yang sangat besar dan hanya diberikan kepada hambanya yang terpilih sahaja. ramai orang mengatakan sesuatu ketenangan itu ialah apabila kita berjaya mengumpul seberapa banyak harta, mempunyai rumah yang besar dan sebagainya, tetapi sebenarnya hakikat ketenangan itu adalah sesuatu yang dapat mendekatkan lagi diri kita kepada Allah dan dan rasa ringan untuk melaksanakan dan menyempurnakan ketaatan kepada perintahnya. 

Jiwa yang tenteram adalah jiwa yang banyak mengingati Allah tidak kira di mana juga. Hati yang hidup merupakan hati yang banyak mengingati Allah manakala hati yang mati adalah hati yang payah dan sukar untuk mengingati Allah malah banyak mengingati tentang hal keduniaan semata-mata. 



 Mohon maaf sekiranya ada penulisan chef obie sebelum ni atau ketika ini ada menyinggung perasaan sesiapa, apa pun ia juga direct untuk mengingati diri sendiri juga..
Yang buruk itu dari diri chef sendiri...okay..kite contineud dengan satu resepi dari pantai timur...semoga ada kebaikan walau hanya perkongsian kecil aje...

RESEPI MEE CELUP POPULAR


Bahan Utama

5 ulas Bawang putih dimayang
4 ulas Bawang merah dimayang
1 inci Halia diketuk
1 biji bunga lawang
3 biji cengkih
1 btg kecil Kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
1 / 2 batang lobak putih 
1 btg serai diketuk
1 ketul @400gm Tulang lembu berdaging
1 keping saiz piring - perut lembu susu 
Bebola ikan/daging/ ayam( optional jika suka boleh guna)
Sedikit rangka ayam dipotong kecil
1 btg daun ketumbar bersama akar cuci bersih
1 btg Seleri potong 2 
1/2 cawan kicap masin
1/2 cawan gula kabung/melaka
1 cawan air rebusan ikan( kembong/selayang @ lain2 )
Air secukupnya
Gula dan garam
Bahan condiments: mee hoon,mee kuning,kue teow,chili flakes,limau nipis,cili potong,sambal kicap @cili kicap

Cara Penyediaan :

1.Panaskan minyak utk menumis,tumis bwg putih,bwg merah,kayu manis,halia,cengkih,bh pelaga,b lawang, serai,hingga layu dan garing,masukkan tulang daging,rangka ayam,perut lembu dan air rebusan ikan.Reneh hingga kering.

2.Masukkan air secukupnya,seleri,bebola ikan/daging/ayam,kicap masin,gula kabung,gula dan garam sebagai perasa.Apabila mendidih matikan api,dan tapiskan.Asingkan dan bhn akan digunakan.

3.Dalam mangkuk,masukkan 3 jenis mee yg telah dicelur,masukkan sup yg telah ditapis.Susun bhn yg ditapis tadi dan siap dinikmati bersama condiment yg lain.

Selamat mencuba 😍😍😍😍



Follow my ig : chef_obie_official
FB: chefobie untold
Chef Obie +60172260719
Hotel & Resort Consultant
Chef Profesional




Skylar Grey - Everything I need ost Film Aquaman 
Born on the wrong side of the ocean
With all the tides against you
You never thought you'd be much good for anyone
But that's so far from the truth
I know there's pain in your heart
And you're covered in scars
Wish you could see what I do
'Cause baby, everything you want
Is everything I need
You're everything to me
Baby, every single part
Is who you're meant to be
'Cause you were meant for me
And you're everything I need
You can say I'm wrong
You can turn your back against me
But I'm here to stay
(I'm here to stay)
Like the sea
Should keep kissing the shoreline
No matter how many times he pushes her away
'Cause baby, everything you want
Is everything I need
You're everything to me
Baby, every single part
Is who you're meant to be
'Cause you were meant for me
And everything happens for a reason
It's started passing in the skies
I used to question who I was
When now I see
The answer's in your heart
'Cause baby, everything you want
Is everything I need
You're everything to me
Baby, every single part
Is who you're meant to be
'Cause you were meant for me
And you're everything I need


Terima Kasih

Chef Obie 2019 : Jual Hotel , Detox & My Sacrifice

Selamat Malam..selamat berpagi-pagian hari...



Mensyukuri nikmat..
#alhamdulillah

Bile Ade orang yg ambik pic #chefobie dlm ketidaksedaran..akibat leka sucking ops..drinking syok Air Detox dari ..food truck yang bertemakan Hidangan Vietnam tadi..,kalau nak tahu lokasi makan malam chef obie tadi di Tapak Urban Street Dining Food Truck di Jalan Ampang bersebelahan  Hotel Corus ( kalau siangnya tapak ini adalah tempat parking kereta ) Di sini lebih 20 buah food truck setiap malam dengan pelbagai tema dan menu-menu makan yang menarik dan sedap-sedap untuk dicuba.
Walaupun industri Food Truck ini ada musim ( season ) , tapi dengan penerimaan masyarakat tempatan dan luar ( ada macam-macam bangsa juga kelihatan enjoy menikmati hidangan food truck disini - ada warga amerika , eropah , arab dan jepun )Ia masih hidup dan diterima ramai...walau ada yang menjangkakan industri ini hanya bertahan 2-3 tahun sahaja.

Selain suasana yang sungguh santai , juga ada hidangan halwa telinga daripada buskers jemputan yg memnag berbakat, menyanyikan pelbagai jenis lagu dan bahasa...i like ! korang kalau makan sini tak complete kalau tak mendengar dan memberi sumbangan seikhlas yg boleh kepada buskers ini.Die orang akan lebih semangat menyanyi ikut pilihan lagu korang sendiri...memang layan dan sempoi!

Pandangan chef obie dah hampir 3 minggu , disebabkan urusan kerja pulang lewat terpaksa singgah disini sebab nak cepat dan nak merasa hidangan yang pelbagai...tiap hari boleh tukar selera ,
Jelas ketara kite Perlu beri sokongan kpd peniaga-peniaga ini...Tak kire lah berniaga Jenis food apa sekalipun..selagi ia memberi impak yg positif Dlm industri ini Dan mampu menjana pendapat & memeriahkan lagi dunia food industry Kat #malaysia ni..

Sebelum chef nak stop menaip untuk pagi ni... nak tinggal pesan lah,
Jika korang merupakan wakil boss korang yang berminat sangat nak membeli dan memiliki hotel sendiri. Jangan segan direct call chef obie...

Sebut aje korang nak hotel berapa star mahupun yang hotel budget...semua ada, chef sebagai wakil owner dan ada hotel yg chef obie sebagai mandate eksklusif ( hanya chef obie sahaja yg boleh menjual hotel tersebut ) InshaAllah chef obie akan memenuhi permintaan anda, yang pasti perlu ikut law jual beli yea.

Kite ke Info Air Detox Yang Sihat Pule..

Dalam pada macam-macam jenis air yang ada dalam market kite, kebanyakkannye air 
yang tidak berape baik untuk tubuh badan .

Apakata hari ni chef obie kongsikan sedikit info, walau ada antara kite yang dah tahu apa itu

DETOX.

DETOX adalah proses pembuangan toksin yang terkumpul dalam badan kita dan digantikan dengan nutrien.Toksin dalam badan kite memang banyak lagilah dengan persekitaran dan gaya 


kehidupan hari ini yang tak berapa nak sihat..walau nak sihat..heee pi jogging.. tapi udara terdedah dengan pencemaran..pun buat tubuh badan lagi tak sihat! itu belum kire cara pemakanan kite seharian.Betul Tak?Benda-benda ni semua yang membuatkan tubuh badan kite bertoksin.


Cara untuk buang toksin dalam tubuh badan kite  :








1.Dengan Bersenam ( ditempat yang bersih persekitarannya )dalam gym pun ok juge.. ,
2.Berpuasa 

3.Diet yang sihat

Jom kite cuba Disiplin kan diri dengan mengikuti 
Program Detox 7 hari yang disyorkan oleh pakar kesihatan tubuh badan :

2 hari Puasa

5 hari amalkan meminum jus detox dan jus buah-buahan
Stop! makan benda pepejal ( chef obie perlu belajar lupakan burger pebret )

* ini semua bertujuan bagi merehatkan sistem pencernaan , sambil tu toksin dalam badan dibersihkan dengan cara pemakanan kite yang banyak cecair yang baik. Yang pasti "Toilet Zone " adalah peneman anda yang setia dikala ini.


Ada banyak versi resepi air detox ni ,
chef obie suke yang citrus atau yang ada buah berry.. tak kisahlah strawberry ke raspberry ke blueberry ke asalkan adik beradik berry.pastu mesti mixed dengan daun pudina sikit...simpan dalam peti ais..dan dinikmati sejuk-sejuk...pergghh..terbaik wok!





Okaylah kite berbalik kepada

Resepi Air Detox.

1 liter Air Teh Hijau atau Air kosong 
1 biji buah oren sunkist atau grapefruitdan 1 biji buah lemon ( separuh dihiris dan separuh diambil jusnya )
2 biji buah strawberry ( kalau tak ada abaikan yea )
( pastikan buah-buah ini dibersihkan betul-betul- petua, ambil 2 sudu besar garam, rendamkan buah dan dicuci dengan iar bergaram ni..dan kemudian bilas dengan air bersih )
Dan sebagai penyegar air detox kite ni.. tambahkan beberapa helai daun pudina atau hirisan timun didalamnya.




Cara Penyediaan :

1. Satukan kesemua bahan dalam 1 liter Air Teh Hijau @ Air Kosong , Tutup bekas rapat dan simpan dalam peti sejuk semalaman.

Kebaikan Air Detox ni

Melawaskan Pembuangan Air besar dan kecil
No more Sembelit!
Gatal-gatal pada kulit di wajah juge tiada


Menaikan Seri Muka.. dan dimuke ade sennnyuuuumm...heeee


Be profesional...walaupun sempoi!

Hubungi 


Chef Obie +60172260719
Hotel & Resort Consultant
Chef Profesional






CREED - MY SACRIFICE

Hello my friend we meet again
It's been a while, where should we begin
Feels like forever
Within my heart are memories
Of perfect love that you gave to me
Oh, I remember
When you are with me, I'm free
I'm careless, I believe
Above all the others we'll fly
This brings tears to my eyes
My sacrifice
We've seen our share of ups and downs
Oh how quickly life can turn around
In an instant
It feels so good to reunite
Within yourself and within your mind
Let's find peace there
'Cause when you are with me, I'm free
I'm careless, I believe
Above all the others we'll fly
This brings tears to my eyes
My sacrifice
I just want to say hello again
I just want to say hello again
When you are with me I'm free
I'm careless, I believe
Above all the others we'll fly
This brings tears to my eyes
'Cause when you are with me I am free
I'm careless, I believe
Above all the others we'll fly
This brings tears to my eyes
My sacrifice, My sacrifice
I just want to say hello again
I just want to say hello again

My sacrifice

Terima Kasih

Isnin, 28 Januari 2019

FILE KIT PALING POPULAR KEMBALI LAGI 2019 : ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI 2019

" HOT!!!! FILE KIT PALING POPULAR KEMBALI LAGI "








Permintaan yang TINGGI setiap tahun terhadap FILE KIT DAN CD ROM ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI ,Pada Tahun ini iaitu 2019,
Pihak kami terpaksa mengeluarkan kembali PRODUK FILE KIT INI setelah dihentikan pada JANUARI 2019.

 Pihak kami terpaksa mengeluarkan kembali FILE KIT ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI atas permintaan dan keperluan ANSDA diluar sana yang sentiasa menghubungi pihak ikami dan memujuk untuk menjual kembali produk ini.

 Pihak kami telah membuat keputusan untuk menjual 
KEMBALI RESEPI STANDARD PEMBUATAN PELBAGAI JENIS TEPUNG SEGERA yang ada dalam FILE KIT + CD ROM ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI.

Pihak kami akan mula menjual FILE KIT + CD ROM tersebut pada fees yang berpatutan seiring dengan ekonomi 2019.

Semoga Pengetahuan dan pengalaman kami dalam industri ini dapat membantu Anda ! InshaAllah.



CARA UNTUK MEMBELI ATAU MEMILIKI FILE KIT ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI INI :
Perhatian :

Anda Wajib Membuat Pembayaran PENUH
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719 Chef Obie
0137326939 Encik Faris 

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call





Di Bawah Ini Contoh Info File kit+cd rom tahun lepas



5.FILE KIT & CD ROM ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI + FILE MEMBUAT TEPUNG KEK & BISKUT JENAMA SENDIRI 











BAZZI FEAT CAMILA CABELLO - BEAUTIFUL

Hey
Beautiful, beautiful, beautiful, beautiful angel
Love your imperfections every angle
Tomorrow comes and goes before you know
So I just had to let you know
The way that Gucci look on you, amazing
But nothing can compare to when you're naked
Now a Backwood and some Henny got you faded
You're saying you're the one for me, I need to face it
Started when we were younger
Swear to God that I loved her
Sorry that your mum found out
Guess that we just really had the thunder
Ain't nobody else said I'd be under
Beautiful, beautiful life right now
Beautiful, beautiful night right now
No, no, no
Hey
Beautiful, beautiful, beautiful, beautiful angel
Love your imperfections every angle
Tomorrow comes and goes before you know
So I just had to let you know
The way that dress fall off you is amazing
Love a miracle, a beautiful creation
Baby, come a little closer let me taste it
You came a little closer, now you're shaking
Never ever gon' mislead you
Don't believe the lies they feed you
Stop and stare like a sculpture
Painted in your colors
Beautiful, beautiful life right now
Beautiful, beautiful night right now
Beautiful, beautiful by my side right now
Hey
Beautiful, beautiful, beautiful, beautiful angel
Love your imperfections every angle
Tomorrow comes and goes before you know
So I just had to let you know
The way that Gucci look on you amazing
But nothing can compare to when you're naked
Tomorrow comes and goes before you know
So I just had to let you know
I just had to let you know
Swear to God you're beautiful (yeah)

Terima Kasih

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2019 : KELAS KATERING PAKEJ 1

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2019 :
KATERING PAKEJ 1



Tarikh Pilihan
7/2/2019 Khamis
14/2/2019 Khamis
21/2/2019 Khamis

Fees/ Yuran RM3000
Fees Pesara,ibu tunggal, Penjaga oku RM2500

Pakej 1
Nasi Minyak / Hujan Panas atau
Nasi Beriani atau
Nasi Tomato
Ayam Masak Merah atau Ayam Hijo atau
Ayam Beriani atau
Ayam Rendang Minang
Daging Masak Hitam Manis atau
Daging Kurma Berkentang atau
Rendang Daging
Kambing Beriani atau
Kambing Kuzi atau
Kari Kambing India Selatan atau
Kambing Vindaloo
Dalcha Sayur Mahameru, Dalcha Melayu , Dalcha Peranakan
Pajeri Nanas atau
Pajeri Terung atau
Pajeri Mentimun
Jelataah Mentah




Intipati :

1.M.E.P Untuk ke semua Menu
2.Standard resepi Untuk Perniagaan Katering ( Buku Standard Resepi )
3.Tips-tips menyediakan hidangan katering untuk 10-1000 pax
4.Pelajar belajar secara hands on 1 to 1
5.Tips membeli bahan mentah dari pembekal dan cara membuat tempahan.

Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Masa : kelas akan bermula pada pukul 11 pagi-5 ptg
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Perhatian :
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.



KELAS Persendirian ini turut dibantu oleh #chefobiecrew
#mgjconsultancy
***Terbukti dgn testimoni-testimoni kejayaan pelajar & pelanggan eksklusif Chef Obie di Seluruh Malaysia & oversea 2011 hingga kini.

#kelasmasakanperniagaan #kelasmasakankatering#katering#kelasmasakanpopularchefobie #chefobie #mgjconsultancy @ Ampang, Kuala Lumpur


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign