CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 3 Julai 2019

Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar - Chef Obie

Mengapa Bidang Masakan Perlu Menjadi Pilihan Pelajar ? 
Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera ,Terima Kasih kerana melawati blog Chef Obie.
Chef Obie sebagai consultant sukacita ingin berkongsikan sedikit pendapat berkaitan Tajuk diatas " MENGAPA BIDANG MASAKAN PERLU MENJADI PILIHAN PELAJAR " 



1.Malaysia dilabel sebagai Syurga Makanan Oleh Pelancong serata Dunia.

2.Peningkatan Kesedaran dalam nilai nutrisi , penjagaan kesihatan , penyediaan makanan yang menarik mewujudkan permintaan tinggi dalam karier bidang ini.


3.Gawat Mana ekonomi Dunia , kancah peperangan , Manusia dan hidupan yang lain tetap memerlukan makanan & Permintaan sentiasa ada malah tinggi Valuenya .Mereka yang pakar dalam bidang ini amat diperlukan.


4.Menampung perkembangan pesat industri hospitaliti di Malaysia dan Dunia.

5.Industri yang boleh menyatukan semua golongan manusia malah kehidupan di planet bumi ini.

6.Menjadikan mereka lebih peka dalam menguruskan Dapur dan staff yang merupakan sebahagian Seni Kulinari.


7.Bidang Kulinari Di Malaysia mempunyai Kelebihan Sendiri berbanding negara lain kerana kita menitik beratkan Aspek HALAL dari permulaan penyediaan makanan hingga ia dihidangkan.

8.Menjadikan mereka dalam bidang ini seorang yang multitask dan Modal Insan terlatih.

9.Memberi peluang cerah kepada mereka dalam bidang ini ke serata dunia bekerja dan menimba pengalaman.

10.Dominasi secara Profesional adalah lelaki , Tidak sesuai istilah lelaki lembut sahaja dlm industri ini kerana pelbagai aspek sehinggalah pengurusan memerlukan tenaga dan keputusan yang tepat . tetapi sentiasa mengalukan wanita dalam industri ini menyahut cabaran bersama.



11.Kerjaya bukan semata-mata untuk menjadi seorang chef yang bekerja di dapur hotel dan retoran sahaja , ia terlalu luas dan universal - seperti didapur inflight -penerbangan , dapur private vvip , dapur dalam pasukan-pasukan beruniform , dapur central kitchen untuk francais food , pengusaha kantin sekolah , kilang , pasar malam , foodtruck ,on line food , pengusaha gerai , food court , tenaga pengajar , chef teknikal , penulis makanan , selebriti dan banyak lagi..


12.....Anda juga boleh menambah info ini sekiranya perlu..Terima Kasih.

Sharing is caring
Follow :
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
FB : chefobie untold
Instagram : chef_obie_official
whatsApp :

http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
http://www.wasap.my/60169166010 PA Nesa
http://www.wasap.my/60137326939 Encik Faris

Jurucakap Produk Minyak Masak & Tepung 
Demo Memasak Ikan Tuna MAHA 2016
Ketua Juri Pertandingan Memasak Nasi Dagang Tuna MAHA 2016
Penyedia Hidangan Untuk VVIP & VIP Pre Launch  MAHA 2016
Demo Masakan MASAK MASAK MyGAP & Jabatan Perikanan Malaysia MAHA 2018

Untuk Anda yang mencari Kelas atau Kursus Masakan Perniagaan Popular Boleh Klik link KELAS DAN KURSUS MASAKAN + TESTIMONI PELAJAR


Terima Kasih

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR : WESTERN FOOD PAKEJ 6 KEMASUKAN BULAN JULAI DAN OGOS 2019

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR : WESTERN FOOD PAKEJ 6 KEMASUKAN BULAN JULAI DAN OGOS DI BUKA !


Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera kepada anda yang melawati blog Chef Obie ini.

Pihak Chef berasa amat sukacita diatas sokongan dan sambutan terhadap Kursus-kursus dan kelas - kelas Masakan Perniagaan Popular Anjuran MGJ CONSULTANCY sehingga hari ini.

Pelbagai golongan dan lapisan masyarakat telah memperkasakan ilmu "Masakan Perniagaan" demi untuk hidup , impian dan tanggungjawab terhadap diri , keluarga dan masyarakat. Tahniah kepada pelajar-pelajar Chef Obie semua Hebat dan kelangsungan anda merupakan testimoni-testimoni dan moment istimewa Chef Obie & MGJ CONSULTANCY.


 


WESTERN FOOD PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM2500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2100

Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Tahini Sauce
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese







Intipati

1.Asas Penyediaan Beef & Chicken Patties untuk perniagaan.
2.Marinated yg sesuai untukPortabello mushroom Burger.
3.Miss en place -Garlic Dressing, Mustard Dressing , Tahini Sauce,BBQ Sauce & Black Pepper Sauce ( masakan 1 batch perniagaan )
4.Cara Membuat powder seasoning Spicy ,herbs & cheese
5.Teknik crispykan french fries & potato wedges
6.Penyediaan unik Mum Relish.
7.Penetapan harga burger & berkaitan.

Ampang ,Kuala Lumpur





Karier chef obie bermula di Belanda - Holland



Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VVIP Malaysia Selain Mahir mengurus dan menghidangkan Main menu Pelbagai Masakan Untuk 1000pax - 20,000 pax )


Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang

Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )

Tarikh Kelas :
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )



Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi

Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )

Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja

Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )


Hubungi : 60172260719 chef obie


Perhatian Anda Yang Sedang Membaca Info Kelas Masakan Perniagaan Popular 2019 ,dibawah ini adalah Cara untuk mengikuti kelas


Pelajar Yang berminat 
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.

Pelajar Wajib  Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan 

i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 
Muhamad Gunawan Jamil

ATAU

Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY

Bank Islam No akaun 12122010028739



Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke 



01722620719

p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian 

0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call

Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan




Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie

FOODJAM

Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor

SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan

SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari 
Shah Alam

MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak

RESTAURAN RONEY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang

MAKAN SHACK
2186,G floor, Jln Bukit Minyak

Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai

SNOW BALL DANCE
Chef Pak Di, Melaka 

DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor

MEEN PITSTOP 
Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM 


Desaru Bandar Penawar, Johor

DAPUR AISHAH
Wisma Central , Kuala Lumpur

THE GRINDER
Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )

FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc
Tasek kenyir, Terengganu

NEVER BACK DOWN
Kedah Darul Aman

STEAKHOUSE
Kelantan

STEAKHOUSE WESTERN 
Penang

WESTERN BROTHERS
Johor

RESTORAN KUNING KUNYIT
Damansara Height , Kuala Lumpur

MALAYSIA CATERER
Texas, United State Of America

HOR RESTAURANT
Hong Kong , Republik Of China 

DEE HOUSE RESTAURANT
Taman Bukit Rambai , Melaka

MERCIK CHAR KUEY TEOW
Parit Raja, Batu Pahat, Johor

BEST CHAR KUEY TEOW
Petaling Jaya , Selangor

CHAR KUEY TEOW
Kg baru, Kuala Lumpur

DAPUR LAILII
Kajang, Selangor

SATAY xxxxxx
Kajang, Selangor

SATAY MUADZAM
Pahang Darul makmur

CAKOI 
Ipoh, Perak

Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.




























 
NAIM DANIAL LAGU : SUMPAH 
Jika harusku bersabar dengan segala derita
'Ku terima
Jika pahitnya terasa
Bagai dipenjara tanpa
Bicara 'ku rela
Cinta akan 'ku mengasihimu
Sehingga nadiku tiada lagi berlagu
Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya
Terangilah gelapku walau dalam gelita
Dengarkanlah aku
Jiwaku tulus untukmu
. . .
Jika harusku bersabar dengan segala derita
'Ku terima
Jika pahitnya terasa
Bagai dipenjara tanpa
Bicara 'ku rela
Cinta akan 'ku mengasihimu
Sehingga nadiku tiada lagi berlagu
Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya
Terangilah gelapku walau dalam gelita
Dengarkanlah aku
Jiwa 'ku tulus untukmu
'Ku harap kau mendengar apa yang
'Ku bisikan selama ini
Tanpamu seluruh nyawa tak bermakna
Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya
Terangilah gelapku walau dalam gelita
Dengarkanlah aku
Jiwa 'ku tulus untukmu
Andainya bumi tidak mampu berputar lagi
Sumpah setiaku kan tetap ada di sini
Dengarkanlah aku
Jiwa 'ku tulus untukmu
Sumpah


Pencipta lagu: OMAR K / NAIM DANIEL



Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign