CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Selasa, 21 September 2021

Gardenia Tostem Pandan Coconut Akhirnya Tidak Tetipu Lagi Chef Obie

Gardenia Tostem Pandan Coconut Akhirnya Tidak Tetipu Lagi Chef Obie





















😅 Alhamdulillah tq aidil yg inform lori gardenia dah sampai, ok done #chefobie turun terus membeli.
#toastem #pandancoconut di kawasan rumah Chef Obie , Bekalan Rori Gardenia Tostem Pandan Coconut kebiasaan sampai pada hari Rabu dan Sabtu . Kalau sampai pun tak banyak antara 3 atau 4 bag sahaja akan di susun atas rak , siapa cepat die dpaat ...its ok Alhamdulillah tetap ada rezeki merasa . Not bad..memang sedap aroma selepas dibakar tu cukup wangi selain rasa kaya pandan yang tak mengecewakan.





Cara Malas Buat Milo

Kepada korang yang ada Tik Tok Boleh lah follow Chef Obie di TT yea..Hadir Support ! Chef Obie newbie di Tok Tok , budak baru...














Terima Kasih

Al Fatihah Di Baca Untuk Diri Sendiri

 Al Fatihah Di Baca Untuk Diri Sendiri

Pasti kite selalu terlepas pandang & barang kali juga tidak memikirkannya langsung ,

Chef Obie bukan ustaz , tapi berkongsikan ilmu yang ada walau mungkin comel aje sumbangannya. Ustaz ustazah zaman chef menuntut ilmu di sekolah agama kerajaaan negeri johor , As Syakirin Masai ..teringatlah ilmu-ilmu bermanfaat apasalahnya dikongsikan bersama korang yang hadir dalam posting chef kali ni..

Al Fatihah dibaca untuk diri sendiri ?

Maklumlah Biasa kite dengar Al Fatihah dibaca untuk mereka yang telah meninggal dunia , Ingat badan kita terutama part rohani kita , iaitu roh kita juga perlukan kekuatan, perlukan tenaga seperti makanan selain bacaan zikir-zikir , Al Fatihah perlu di bacakan untuk diri sendiri terutama bangun dari tidur , tapi chef mungkin terbiasa dengan rutin baca Al fatihah untuk diri sendiri tak mengira waktu , asal ada kelapangan baca aje..Semoga Allah memberkati hidup kite setiap hari. Tu ajelah chef nak kongsikan...semoga menjadi asbab kebaikan dan perkenalan korang dengan chef obie ...heeeee yang noty2 ni..

Sekali gambar dari album lama sekolah dibuka..mana taknye gigih mencari pic bersama kawan baik ketika #form6 .. Ustaz Kamarul Zaman ...baru dapat contact kembali...jumpe pic yg agak sopan & malu-malu , frust sebab chef tak ade pic zaman sekolah agama kerajaan negeri johor - Assyakirin Masai maklumlah zaman tu kamera kalau yg ade tu kire  have have la , kite beshe beshe aje.

Ok lah Chef kongsikan pic yang hanya memori malam semalam kirenye secubit enjoy melayan daddy #abangjamil dengan #supketam #crabsoup #asiancrabsoup . Di kongsi dlm media sosial pagi hari sementara menunggu sbh.

🤧😅



























Damai sungguh suasana pepagi..agaknye lebih nikmat jika suasana di kg pasti Dingin..aje , yg jelas ayam belum bangun pagi #chefobie dah gosok gigi gitchew 😅 poyos lebih..
KURSUS UNTUK PESARA DAN BAKAL PESARA ( terbuka - swasta, glc, gomen, corp. dan berkaitan juga aktif sejak 4 tahun yg lepas , Selepas Penerimaan terhadap Kelas Masakan Perniagaan pd 2012 )

Terima Kasih

RESEPI KUAH ROJAK PASSEMBOR SEDAP DAN POPULAR CHEF OBIE

 RESEPI KUAH ROJAK PASSEMBOR SEDAP DAN POPULAR CHEF OBIE

Kembali menjadi permintaan... Chef Obie kongsikan sekali lagi..resepi ulangkaji yea, semoga bermanfaat kepada surirumah , pelajar kulinari , kaki masak , kaki makan dan bakal-bakal influencer media sosial .



Bahannya:
500gm keledek kuning *
150 gm udang *
130 gm kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak masak*
15 tangkai cili kering *
3 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*+ 4 biji bawang kecil*
2 sudu besar asam jawa yang tlh diperah bersama 1/2 air
1/2 cawan gula
sedikit garam
7 keping biskut marie direndam dgn air kosong
4 cawan Air
Cara Penyediaan :
1. Goreng cili kering,bawang besar dan bawang putih sehingga layu sahaja dengan sedikit minyak.Setelah layu angkat.ketepikan.
2. Rebus keledek.Bila dah empuk kisar bahan bertanda* keledek,udang,bawang putih,bawang besar,cili kering dan kacang tanah sehingga hancur dan lumat
3. Masukkan dalam periuk bersama 4 cawan air dan biar sehingga mendidih.( boleh tambah mengikut tahap kecairan yang dikehendaki )



4. Setelah mendidih tambahkan air asam jawa juga gula dan garam.Kacau rata sehingga kedasar periuk.
5. Setelah seimbang kesemua perasakan dengan biskut marie yang telah direndam .Masak lagi
sehingga 35~45 minit.Sentiasa kacau kuahnya kedasar periuk.Jika anda menggunakan keledek yangberwarna putih dan kuahnya agak pucat bole letakkan sedikit pewarna oren kedalam kuah dan kacau rata
6. Bila semua rasa kuah rojak pasembor telah seimbang, bolelah diangkat.

























Kepada korang yang ingin tahu lebih serius lebih lagi untuk resepi standard untuk digunakan dlm perniagaan , cara-cara mengurus penyediaan bahan dan penyimpanan serta jangkahayat produk serta condiments ROJAK PASSEMBUR boleh join KELAS MASAKAN PERNIAGAAN , BAKING DAN KOMERSIAL +BERTESTIMONI yang telah menjadi pilihan peniaga & Usahawan tempatan dan luar sejak 2012 hingga kini era pendemik Covid 19.








Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign