CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Rabu, 7 Mei 2014

Resepi Manisan Baklava Chef Obie



Salam,

terima kasih melawat blog chef obie..
kelmarin bie sempatlah menikmati baklava ( manisan arab dari tukey.. dan kali ni dari syria ) 
yang bie suke sesangat...mmmm pistachio nut dan gajus yang padat dalam pastry arab yang halus dan dipenuhi dengan 
luquid glucose yang istimewa....dan dibakar rangup...perrrghh.. tak boleh dibayangkan akan keenakan manisan baklava ni...



sebelum bie sharing lebih-lebih..


ni die resepi Baklava untuk anda yang sentiasa menyokong 
ape saje yang chef obie buat..



Resepi Baklava mudah dan sedap 


utk Filling baklava : 

2 cawan walnut + pistachio + almond dikisar medium fine ( separuh halus tau..nak kasar pun boleh juge.. )

8 sudu besar gula pasir 

1/2 cawan air Bunga Mawar, kalau tak ade boleh guna sedikit essen rose....

1 packet fillo pastry 

250 gm melted unsulted butter/ margerine ( kalau tak ade jugak boleh guna minyak masak atau minyak zaitun ) 



Cara membuat baklava:


1) Sapukan unsulted butter pada loyang ( bie guna guna 12 x 12 " , ikut suke korang nak kecil atau nak lagi lebar..)

2) Letak satu / sehelai lapisan fillo ke atas loyang .

3) Kemudian sapukan fillo 1 dgn melted butter/ marjerin

4) Lepas tu, Lapiskan lagi fillo pastry no.2 ke atas lapisan fillo no.1 yg telah siap disapu butter tadi..

5) Korang perlu lah mengulang langkah ini sampai lebih kurang 18-20 helai.amacam penat tak?iskh benda baik dan sedap..kena lah sabar membuatnye..okay..

6) Part ni agak penting, tuangkan adunan kacang td di atas fillo pastry yang telah hampir 20 helai disapu butter,
ratakan adunan kacang..kasi cun tau..padat sikit..baru besh..

7)Ulang balik langkah melapis fillo pastry, jangan lupa sapukan butter sampai fillo habis...

8) Potong baklava straight / serong / atau ikut suke korang...

9) Bakar 180C lebih kurang 30- 45 min.

Siap... selamat mencuba resepi baklava mudah sedap ni.... 




As Salam , Anda Yang Budiman -dengan pembelian salah satu ebook chef obie seperti :

1. ebook Kuih Raya Popular 2014 (hottest!)
2.ebook Kuih Tat Popular(hot!)
3.ebook Biskut Mazola Popular(hot!)
4.ebook Masakan Bazaar Ramadhan(hot!)
5.ebook Berbuka Dan Bersahur(hot!)
6.ebook Ayam Golek Popular(hot!) 

Melayakkan anda untuk mendapat 4 ebook PERCUMA seperti

 

Sila Tempah sekarang !  Hanya RM10.00 sahaja

Hottest!
Cara Pembelian ebook : 
Pembelian/ pembayaran : oneline-
Maybank2u.com atau Bank In ke Akaun MBB
151409098193
atas nama Muhamad Gunawan Jamil
Bukti pembayaran sila SMS:  Nama ebook ,jumlah,masa , tarikh dan email kemudian sila hantar ke 017 2260719
Penghantaran : 24 jam - 48 jam selepas bukti pembayaran diterima 

P/S : sekiranya anda ingin membeli ke semua ebook chef obie

sila buat pembayaran RM60 kek akaun chef obie,Sila SMS : semua ebook,RM60,Masa, Tarikh dan email anda kemudian msg ke 017 2260719
Sambil tu layan dari Christina Perri- Human



Terima Kasih

Resepi Kek Chiffon Coklat Chef Obie

Assalammualaikum wbt,

Chef Obie hari ni nak sharing resepi
"Kek Chiffon Coklat... sedap tau..."




Bahan A

8 kuning telur (gred A)
270 ml air
170 ml minyak jagung / Minyak Masak / Minyak Sayuran
1 camca teh garam halus
200 g gula halus
270 g tepung gandum - 
30 g serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
2 camca teh baking powder

Bahan B

4 putih telur (gred A)
90 g gula halus
Secubit cream of tartar

Cara Membuat

1.Panaskan oven pada suhu 175C- 180C. 

2.Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. 

3.Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. 

4.Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.

5.Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.

6.Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.

7.Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin jangan lupa sediakan 2 tin chiffon- resepi ini untuk dua tin ) 
dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak.

8. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin..
siap untuk dihidang.

Selamat mencuba..dan anda juga boleh sharing resepi ni pada teman-teman yang lain..
sharing is caring...




Sambil tu layan the script- If You Could See Me Now


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign