CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Isnin, 9 Mei 2016

Jenis-Jenis Nasi Biryani / Nasi Buryani / Nasi beriani

gambar courtesy google

NASI BIRYANI / BURYANI / BERIANI 

Obie di sini ingin berkongsi dari segi sejarah kehadiran dan asal usul Nasi Biryani (بریانی ) atau Briyani atau Biriani (beriani) adalah hidangan berupa nasi basmati biasanya dari beras) yang dimasak bersama rempah-rempah, sayuran, atau daging. Di Malaysia dan Indonesia, hidangan ini disebut dengan tambahan kata nasi (nasi briyani, nasi briani, atau nasi beriani). Nama hidangan ini berasal dari bahasa Parsi, beryā(n) (بریان) yang berarti goreng atau panggang.

Pelancong dan pedagang Parsi memperkenalkan cara memasak beriani kepada orang India dan Pakistan. Hidangan ini tidak hanya popular di India dan Pakistan, bahkan juga di Iraq, Iran, Afganistan, Bangladesh, muslim dan kalangan penduduk Sri Lanka.





P/S ebook ialah buku eletronik dlm software PDF mudah dibuka dlm hp,smartphone,laptop@lappy & komputer.Ia sungguh praktikal & anda boleh baca &buat rujukan ebook dimana2 sahaja.





Rempah ratus dan bahan perasa banyak digunakan dalam beriani, tetapi tidak terhad sahaja untuk, minyak sapi, buah pala, cokmar, jintan putih, lada, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, daun-daun selasih, ketumbar, daun pudina, halia, bawang , dan bawang putih. Kepelbagaian premium termasuk safron. Untuk beriani yang tidak vegetarian, bahan utama yang menyertai rempah ratus ialah daging—daging lembu, ayam, kambing, anak biri-biri, ikan atau udang. Hidangan ini boleh dihidangankan dengan cutni dahi atau Raita, korma, kari, satu hidangan masam terung (terung) atau sebiji telur rebus.

Perbezaan antara beriani dan pullao adalah cara masakannya, pullao boleh dibuat dengan memasak barang-barang bersama, manakala beriani digunakan untuk menandakan satu hidangan di mana beras (dataran atau menggoreng) dimasak berasingan dari sos pekat (kari daging atau sayur-sayuran). Kari dan beras adalah kemudiannya mempertemukan dan melapiskan, mengakibatkan dalam sehidangan perisa berkontras beras unflavored (yang mana mempunyai satu petunjuk bau dan jus kari) dan sangat berperisa sos dan daging atau sayur-sayuran.

Biryani Iranian

Di dinasti Safavid satu hidangan dipanggil "Biryan Pilaf" (Skrip Nastaliq: بریان پلو) adalah dibuat dengan menggunakan daging anak biri-biri yang diperapkan semalaman / ayam - dengan yogurt, herba-herba, rempah ratus, buah-buahan kering seperti kismis, buah prun atau benih-benih delima - dan kemudian memasak dalam Tandoor / ketuhar Tanoor. Ia boleh disajikan dengan nasi kukus.

Dalam beberapa bandar raya di Iran terdapat hidangan yang dikenali sebagai "Dam Pukht / Dam-pukhtak". Halaman dalam cara Parsi "steam cooked"—satu rujukan kepada nasi kukus yang membentuk dasar hidangan. Nama ini masih dalam penggunaan biasa di Iran selain "beriani". Dalam negara Asia Tenggara seperti Burma / Myanmar lebih tua istilah Parsi umum berada dalam faedah umum sebagai 'danpauk'.

Dalam bandar raya Isfahan, Iran sejenis Biryani dibuat dengan daging kambing masak atau anak biri-biri yang dimabukkan ketika itu dikisarkan berasingan lalu memanggang dalam pusingan kecil ketuhar atau bara api macam BBQ.

Biryani Iraqi

Al Biryani adalah bermaksud nasi yang dihidangkan secara banyak di dalam setiap pinggan yang terkenal dari dapur Iraq tradisional. Ia meluas di Iraq serta banyak negara-negara timur tengah lain. Ia juga amat popular dan mempertimbangkan satu hidangan ruji sepanjang wilayah-wilayah Kurdish. Variasi-variasi berbeza beriani boleh dijumpai di kawasan-kawasan berbeza iraq. Dipercayai yang gaya memasak "Dum" atau "memasak dalam stim" gaya masakan mempunyai asal usulnya di Arab. Banyak Historians juga percaya bahawa ini ialah asal Biryani. Lazimnya dengan beriani Iraq beras biasanya adalah kuning cempaka ditempatkan dengan salah satu anak biri-biri atau ayam menjadi daging atau ayam itik pilihan. Beriani Iraq biasanya adalah agak sederhana dalam soal spicynessnya apabila berbanding dengan kelainan-kelainan orang Asia tenggaranya. Beberapa variasi termasuk mihun atau bergaul kacang-kacang dan kismis ditaburkan atas beras. Terdapat juga wujud pelbagai variasi-variasi beriani di India hari ini seperti Calicut atau Malabar yang mana telah dibawa ke south east Asia and India melalui kelasi-kelasi Arab melalui Laut Arab.



Hyderabadi Biryani

Beriani Hyderabadi Non vegetarian dinikmati dalam semua bahagian India dan membentuk satu bahagian penting hidangan India. Setiap restoran di Hyderabad mampu menyediakan 49 jenis hidangan biryani, yang mengandungi biryani dibuat daripada ikan, puyuh, udang, rusa dan arnab. Paling terkenal semua, Hyderabadi Biryani dipanggil "Kachi Akhni" Beriani kerana kedua-dua memerap daging dan beras adalah dimasak bersama.



Bhatkali Biryani

Beriani Bhatkali Non vegetarian ialah biryani khas rasa dalam semua bahagian Karnataka pantai dan membentuk satu bahagian penting hidangan Navayath. Beriani Bhatkal berkembang dari beriani Bombay yang mana diperhalusi lagi memberi rasa warna berbeza dan perasa. Beriani Bhatkali boleh jadi pelbagai jenis, yang termasuk beriani dibuat daripada salah satu daging kambing, ikan, ayam, daging lembu, atau udang. Biryani agak berlainan antara satu sama lain daripada yang lain merentasi India. Bawang banyak digunakan dalam pecahan-pecahan lebih besar berbanding dengan kawasan-kawasan lain di pendalaman. Hidangan dimasak dengan daging dan bawang menggunakan bahan yang berasaskan sos di dasar periuk untuk memasak dengan satu lapisan tebal beras di atas, beras dan daging adalah bercampur sebelum masak. Rempah ratus tempatan seperti buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis biasa mendapatkan bau berbeza.

Kacchi Biryani

Kacchi Biryani ialah satu persediaan khas hidangan. Ia dipanggil 'Kacchi' (makna mentah) sebagai mentah memerap daging dan beras adalah dimasak bersama dalam periuk sama. Ia dimasak lazimnya dengan daging kambing biasanya 'khasi gosht', yang mana daging dari kasi kambing-kambing dan sering hanya merujuk sebagai daging kambing) atau dengan anak biri-biri dan jarang sekali dengan ayam. Hidangan dimasak berlapis dengan daging dan yogurt berasakan perapan di dasar periuk memasak dan lapisan beras (biasanya beras basmati) diletakkan atas ia. Kentang sering kali merupakan ditambah sebelum dicampurkan lapisan beras. Periuk biasanya adalah pengakhiran (lazimnya dengan doh gandum) membenarkan masakan dalam stimnya sendiri dan tidak dibuka sehingga bersedia untuk dihidangkan.

Cabaran dalam seni memasak beriani kacchi ialah untuk memasak daging sehingga menawarkan tanpa terlalu masak sangat beras itu. Bila dihidangkan chef akan mengambil sedikit beras dari lapis atas dan daging dari lapisan bawah dan dengan cekap melayan ia naik bersama. Telur rebus dan salad campur sering menyertai hidangan ini. Ini adalah satu kehalusan dan seni yang paling popular Hyderabad, India dan Dhaka lama, Bangladesh. Ia adalah hidangan yang popular dalam perkahwinan di Bangladesh dan biasanya adalah dihidangkan dengan borhani, minuman yogurt pedas.



Nasi Biryani di Malaysia

Di Malaysia dan Singapura, hidangan ini dipanggil Nasi Beriani atau Nasi Biryani atau Nasi Briani atau Nasi Minyak. Biasa disajikan dengan hidangan Rendang dan minuman Sirap Bandung terutama semasa majlis-majlis perkahwinan komuniti orang Melayu Islam. Nasi Beriani Gam, satu pandangan tersendiri hidangan terkenal dan kegemaran dalam negeri Johor Malaysia selatan, terutama sekali dalam daerah Muar dan Batu Pahat...Buryani gam Muar, Buryani gam batu pahat !!

Singapura

Di Singapura, hidangan ini dipanggil Nasi Biryani oleh orang Melayu atau hanya Biryani oleh orang India . Ia satu hidangan amat popular di kalangan sebahagian besarnya komuniti India Selatan minoriti India dan komuniti Melayu Islam etnik, menjadi satu pilihan untuk hidangan utama di upacara-upacara perkahwinan kedua-dua komuniti ini. Terdapat juga restoran-restoran khusus menyediakan Nasi Biryani, biasa terdapat dalam Little India dan Street Arab , dan di samping juga makanan Islam India. Terdapat pelbagai jenis-jenis hidangan Nasi Biryani datang yang mana didalamnya disertakan dengan lauk biryani ayam, daging lembu, daging kambing dan disediakan dengan Achar (satu gabungan jeruk timun-timun, bawang, cili merah dan nanas) atau Raita dan satu telur rebus keras (di versi-versi India Selatan hanya).

InsyaAllah akan dikongsi lagi cerita nasi buryani ni...kalau nak cerita banyak lagi... cukup untuk hari ini !
peace.. sharing is caring

Kredit : Pakar nasi Buryani - rostam


Terima Kasih

Masakan Tradisional : Resepi Ayam Masak Merah Sedap




Share & LIKES


RESEPI AYAM MASAK MERAH SEDAP 

untuk hidangan Nasi Buryani , Nasi Tomato & Nasi Minyak 
( Hidangan 14-16 orang Dewasa )

Bahan untuk ayam 

1 ekor Ayam ( dipotong 16- berat melebihi 2kg ke atas ) 
2 sudu besar Serbuk Kunyit 
1 sudu besar Garam Halus 
Minyak Masak secukupnya

Bahan Menumis 

5 biji Bawang Besar ( dikisar ) 
10 biji Bawang kecil ( dikisar ) 
1 ½ cawan Cili kering ( direbus dan dikisar- buang biji ) 
4 biji Buah Tomato yg masak( dikisar )
1 sudu besar Serbuk Kunyit
1 batang kulit kayu manis
4 butir Bunga Lawang 
3 helai Daun Pandan ( diikat rapi ) 
1 inci Belacan Tumbuk
1 cawan Air Gula & Garam Secukupnya

Tips chef : Anda digalakkan lebihkan gula dalam menyediakan Ayam Masak Merah ini.

Cara Membuat : 

ebook masakan PERCUMA

1. Goreng ayam yang telah diperap dengan kunyit dan garam sehingga masak.( jika anda ingin masak untuk tempahan catering atau perkahwinan anda perlu goring sehingga garing supaya lambat basi )

2. Bahan menumis, -isi minyak secukupnya, tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang dan daun pandan sehingga naik baunya, kemudian masukkan kedua jenis bawang yang telah dikisar, tumis hingga separuh garing.Masukkan pula cili kering dan tomato yang telah dikisar, biar ia mereneh sambil anda kacau dengan spatula agar tidak hangit, pastikan api sederhana.

3. Apabila tumisan telah mendidih, masukkan belacan , air dan serbuk kunyit.Biar mendidih seketika, masukkan pula gula dan garam sebagai perasa. ( anda boleh lebihkan gula dalam masak merah ).Siap untuk dihidang bersama Nasi Buryani , Nasi Tomato @ Nasi Minyak- Hiasan gunakan Kacang peas / Daun ketumbar / Daun bawang / Bawang Goreng sebagai hiasan

Tiada ulasan:
Links to this post
Buat Pautan

Laman utama
Papar versi web

Follow : 
Ig: chef_obie_official

Terima Kasih

Cat Lovers : Kucing Kampung chef obie nama nye Keju


#temantapimesra

Keju oh keju...

Pagi ni sempat melayan manje-manje dgn si Keju...hug & bite gitu..gurau kasar ea..Keju..puk punggung tu..
Baru hang tauuuu....



Terima Kasih

Masakan Tradisional : Resepi Gulai Ayam Kawah Terengganu



Share & LIKES


RESEPI GULAI AYAM KAWAH 


 (TERENGGANU )

Bahan 

3 ekor ayam potong ( seekor potong 8 ) 
3 batang Serai diketuk 
7 biji Bawang besar dikisar
20 biji bawang kecil dikisar
12 ulas bawang putih dikisar 
3 inci halia dikisar 
25 batang cili padi dikisar 
3 inci lengkuas dikisar
12 sudu besar Rempah Kari daging 
12 sudu besar Cili Kering Kisar 
3 batang Kulit Kayu Manis, 
12 bunga Lawang ,
3 sudu Buah pelage 
1 sudu besar halba
Minyak Masak 1/2 liter 
3 liter Santan
3 liter air 
15 sudu besar Kerisik
15 Helai Daun Limau Purut 
6 keping Asam Gelugor @ asam keping
Gula Dan Garam sebagai Perasa

ebook masakan PERCUMA

Cara Membuat :

1. Tumis –serai, kulit kayu manis , bunga lawang , buah pelage, halba dan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis sehingga menjadi pes dan keluar minyak. 

3. Masukkan ayam dan sedikit air, biarkan mereneh ,kemudian masukkan ayam, asam gelugor , daun limau purut dan kerisik, kacau sekali sekala jangan sampai ayam hancur.

4. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.Siap untuk dihidang.



Terima Kasih

Cat Lovers : Kucing Oren Jack Frost !

#jackfrost

Sesekali..chef citer lain dari food...


Jack frost usia hampir 5 tahun,diberi dan dijaga dengan baik oleh abah.
Diteratak bonda #telokpanglimagarang
Teringat waktu pertama kali dijumpai ...si kecil ini hanya sebesar tapak tangan basah kuyup...dengan keadaan mata sebelah terkeluar 

waktu itu pukul 2 pagi..dilobby galaxy ampang complex..
selepas chef selesai melayan midnite movie di mbo...
citer.. " Rise Of The Guardian "....
& nama Jack frost diberi juge...ada kena mengena dengan movie ni....

Sayaaaang Jack... 



Terima Kasih

Dessert : Resepi ABC Popular & Sempoi



Share & LIKES



RESEPI ABC POPULAR & SEMPOI

Bahan Utama

1 Bongkah Ais saiz kecil *parut / kisar
( secukupnya utk 1 mangkuk )
2 sudu besar Gula Sirap Merah
2 sudu besar Sirap Gula Melaka
1 sudu besar Susu Cair
1 sudu besar Susu Pekat
1 sudu besar Jagung ( cream corn )
1 sudu besar Kidney Beans

Cara Penyediaan :

ebook masakan PERCUMA

1.Sudukan dahulu jagung dan kitney beans ke dalam mangkuk.

2.Padatkan parutan bongkah ais ke dalam mangkuk.

3.Sudukan ke semua jenis sirap dan susu mengikut sukatan yg diberi. Siap utk di hidang.

Amacam...sempoi..kan😛😛😛😛😛

Boleh follow chef obie di IG : chef_obie_official


Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign