CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Sabtu, 8 Jun 2013

Resepi Candy Kelapa



Chef obie teringat masa menjadi budak-budak dulu..
bila masa hari raya puasa..
masa tu kalau beraya di kanchong darat ,Banting..
Masa raya nilah baru senang jumpa candy kelapa...
ada macam-macam warnanya... merah, hijau..dan kuning...
korang mesti ingat jugak kan...
kali ni chef obie berkongsi resepinya...
selamat mencuba...
gunalah resepi ni..boleh buat masa raya tahun ni..
meriah gitu....

CANDY KELAPA (PANDAN)




Bahan-bahan

2 biji kelapa parut

kelapa muda lagi baik

2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )

380gm gula pasir

3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega@butter )

pewarna merah/hijau/kuning

3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul

Periuk



Cara-caranya :

1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )

2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal

3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )

4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)

5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )


Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )

Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
masukkan k dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan
tebal 1/2 inci

Kemudian cooling..ea..sejuuukkan.

Senangkan... kemudian bolehlah potong mengikut saiz yang
korang suke,... peace...


Terima Kasih

Melayan Air Terjun....



Musim cuti sekolah...dah nak sampai penghujung...
chef obie dan teman sempat lah melayan juge macam
mereka yang ada planning nak bawa anak-anak pergi mandi
air terjun..heeeee

tapi bezanya chef obie dan teman... tak ade planning bawak anak-anak maklumlah masing-masing bujang.. gitu..

cerita pasal air terjun ni.. chef obie teringat masa zaman kanak-kanak dulu..
sewaktu chef obie menetap di johor...warga masai dan pasir gudang mase tu..
kalau cuti sekolah.. selain balik kampung di banting , selangor...
kite orang adik beradik yang seramai 5 orang tu akan diajak pergi ke air terjun kota tinggi...
masa tu seronok betul... mak akan prepare... makan,
paling tak pun sandwiches, bee hoon goreng, nasi putih berlauk...
air sirap aje..dah ok..best!
Lainnya sekarang ni.. susah nak merasa nikmat macam masa kanak-kanak dulu..
dah besar panjang kan..heee..
chef obie kan sekarang dah menetap di ampang... jadi air terjun yang berdekatan
antaranya..pongsun,dekat langat..,dan yang ini air terjun kemensah..mini jeram,
dekat dengan Madrasah Tahfiz..., belakang zoo negara aje....
chef obie tak ade lah prepare makan seperti mak buat mase obie kanak-kanak...
chef obie beli aje dekat gerai ....dan berhenti
di petronas untuk membeli sedikit makanan ringan heee...
asal boleh... lagi pula air terjun ni.. tak jauh juga dari rumah...

kepada warga ampang atau yang berdekatan ..dan masih tak pernah melayan air terjun kemensah ni..
chef obie sarankan... pergilah... dekat aje..
lepas gian terjun pun ok ape...heeee...
kepada chef shahrir... yang memang gian dengan percikan air terjun...
bolehlah layan kat sini lain kali.....,

peace...


Terima Kasih

Melayan Pemanis Mulut Di Sweet Chat Berjaya Time Square



tengah jalan-jalan... kat berjaya times square..
korang boleh layan kat sweet chat... bile tekak dah mula kering..nak sesuatu yang
manis dan air yang segar...heee..
chef obie cume rekemen aje...
mmmmm mase ni chef obie dan miss j order...
ice shaved manggo...
strawberry frizzy...
dan dessert dari thai...tum tim grob...
yang kaya dengan sengkuang dan nangka..serta santan yang pekat
disiram atas ais kisar dan gula sirap..... mmmmm memang terbaik....
harganya pun berpatutan...

peace...

Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign