CHEF OBIE & MGJ CONSULTANCY

CHEF OBIE & TEAM MGJ CONSULTANCY AKTIF MENGADAKAN KELAS / KURSUS MASAKAN PERNIAGAAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI SEJAK 2012 HINGGA KINI.
DI AMPANG , SELANGOR DAN DI BANGSAR KUALA LUMPUR.

MENJADI PILIHAN WARGA TEMPATAN , WARGA ANTARABANGSA DAN JABATAN KERAJAAN

MENJADI JURUCAKAP PELBAGAI PRODUK , PERUNDING F&B , PERUNDING MAKANAN , FOODSTYLIST , PENULIS JEMPUTAN / PHOTOSHOOT UNTUK MEDIA MASSA DAN ELETRONIK ,PERUNDING PENJUALAN HOTEL DAN RESORT JUGA PERUNDING HARTANAH DI MALAYSIA

HUBUNGI MGJ CONSULTANCY

017 2260719

017 2260719

017 2260719

email : mgjconsultancyfile@gmail.com & gunawan.jamil@gmail.com

obieber

Khamis, 20 Oktober 2016

KALENDAR 2017 Zero To Hero : PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI

ANDA INGIN MEMULAKAN 

Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri?

Tetapi TIADA pengalaman TIADA ilmu ? Modal KECIL ?

Ingin Buka Perniagaan di kawasan ANDA ? Tidak kira 

dimana LOKASI ANDA jauh dari BANDAR mahupun 

PEKAN , perniagaan ini TETAP MENJADI PILIHAN ! 



Assalammualaikum wbt .

Tuan / Puan / Encik / Dato' / Datuk / Datin 
Pihak chef obie merupakan Perunding Profesional-Gastronomi / Perniagaan Berasaskan Makanan.Salah satu program pihak kami rundingkan ialah

PROGRAM PROFESSIONAL ASAS 
MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL 
BAHAN BAKERI

FILE KIT MANUAL Fee RM3800 sahaja

( Normal Price Fee Fully Program RM 17 000 kini Fully Program telah di Upgrade Dan dikongsikan dalam File Kit Manual  ) 




FILE KIT MANUAL

Intro-

Permintaan Pengguna

Cabaran & Halangan

Ilmu Pengusaha Pembekal Bahan Bakeri

Landskap & Trends

Kepelbagaian

Kos

Pemasaran

Kejuruteraan List Bahan Bakeri

Susun Atur Kedai

Senarai Pembekal Bahan Bakeri

BONUS !!!!

ANDA AKAN DIBERI 

STANDARD RESEPI MEMBUAT PELBAGAI JENIS TEPUNG SEGERA 



Rahsia Membuat Tepung- tepung kek Segera

Rahsia Membuat Tepung-tepung Cookies Segera



Pembekal-pembekal Utama Bakeri 

& banyak lagi untuk dijadikan rujukan dan pedoman 

sebagai" Pengusaha Pembekal bahan Bakeri Yang Berjaya

 " *** Rahsia Membuat Tepung Kek Segera & Tepung 

Cookies Segera di BONGKAR!

Ianya Kosting terendah..Pengusaha Pembekal Bahan 

Bakeri 

Perlu Anda Tahu!

Chef sebagai consultant kepada pengilang & pengusaha 

tepung kek tempatan akan berkongsi ilmu... Semuanya 

dalam .. Kit Manual ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN 

PEMBEKAL BAHAN BAKERI




Berminat ?


Sila Buat Pembayaran Penuh 
ke salah satu akaun pilihan di bawah : 

 i- CIMB 7619121286

ii- MAYBANK 151409098193

iii- BSN 14005-41-00008021-7

atas nama 

Muhamad Gunawan Jamil

Selepas Membuat Pembayaran 
Sila beri Info melalui perkhidmatan Whatsapp , Direct Hubungi pihak chef di nombor talian dibawah

017 2260719

Pelanggan perlu memberi email yang aktif dan alamat tetap untuk memudahkan Proses penghantaran File Kit

Pembeli akan menerima - 

1 Manual File Kit + CD ROM +PDF soft copy 








Terima Kasih



Amanah & Usaha 
chef obie
Profesional Chef / Trainer / Consultant
MGJ CONSULTANT KUALA LUMPUR

Since 2011




Terima Kasih

Masakan Negeri Johor : Lontong Johor Dan Serunding




Salam malam jumaat netizen..
malam ni chef obie kongsikan satu resepi yang menjadi
febret ...ramai kaki makan tempatan.. termasuk chef obie sendiri...



LONTONG JOHOR & SERUNDING KELAPA

Bahan -

100g Sengkuang
1/2 biji kobis
1 biji lobak merah
1 biji terung
10 btg kacang panjang atau buncis
1 keping tempe ( saya guna yng packing dalam plastik ) – dipotong dan di goreng sebentar.
4 biji kentang ( kopek dan dipotong kecil )optional, jika tiada pun tak mengape
1 paket soo hoon
1 paket tauhu kering
150 g udang basah
2 biji kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa


Bahan kisar/blender

2 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
4 ulas bawang kecil / shallot
3/4 inci halia 
1/2 inci lengkuas (ketuk)
1 batang serai(ketuk)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 inci kunyit hidup
atau 1 sudu besar serbuk kunyit

Cara penyediaan


- Semua sayur di bersihkan dan dipotong kecil

.
- Tumis bahan kisar hingga wangi, bhn ketuk dan hingga pecah minyak.

- Kemudian masukkan santan cair dan kentang(optional). Masak hingga kuah mendidih dan kentang hampir empuk.

- Masukkan santan pekat dan sayur yang lain, soo hoon, sengkuang dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.

- Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Cara buat nasi impit atau ketupat segera

plastik tahan panas
beras yang telah di bersihkan dan di tos.

jalan-jalan jb klik di sini - PINKOMBI


Cara penyediaan

- Masukan beras kedalam plastik dengan sukatan 1/3 beras daripada saiz plastik.

- seeled pada plastik, kalau tak ade seeler guna stepler pun blea, hati2 yea jgn sampai termakan..hee
- Rebuslah dalam periuk yang penuh berisi air. Tempoh rebusan bergantung saiz ketupat.
- Jika nasi telah kembang sepenuhnya dan struktur beras tidak nampak berbiji2 dalam plastik,tandanye
nasi ketupat tadi telah sedia diangkat dan disejukkan.

Bersama Serunding kelapa yg mengghairahkan tu..Jangan lupa..buat sambal tumis ikan bilis..dan telur rebus.untuk menyedapkan lagi hidangan lontong ni..

Resepi SERUNDING KELAPA

Bahan Utama

4 biji kelapa parut ambil yang putih sahaja
1/2 cawan Biji ketumbar disanagi dan dikisar
2 sudu besar Jintan manis disangai dan dikisar
1 sudu besar jintan Putih disangai dikisar
4 biji bawang merah dikisar
2 batang serai diketuk
1 inci lengkuas diketuk
3 sudu besar serbuk kunyit
2 1/2 senduk gula pasir
1 sudu kecil garam
1 cawan minyak masak.

Cara Penyediaan :

1.satukan ke semua bahan bersama gaul mesra dan sebati ,

2.Masak diatas kuali pada api yang kecil atau sederhana.sentiasa dikacau mesra perlahan lahan.

3.Apabila serunding menjadi agak peroi dan berselerak berbutir-butir dan agak ringan, sila masukkan minyak masak, kacau mesra lebih kurang 3@ 4 minit matikan api, 



Terima Kasih

Resepi Berasaskan Ikan : Keropok Lekur Terengganu


Share & LIKES
SCG



Keropok Lekor Terengganu Chef Obie
Bahan Utama :


2kg ikan selayang/ kembung 
10-15 ulas bawang putih 
2kg tepung ubi/kanji 
4 cawan tepung gandum 
2 sudu kecil baking powder 
Garam secukup rasa 
Perasa 
Air 

Cara Penyediaan :

1) Asingkan isi ikan dari tulang. 

2) Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas. 

3) Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal

4)Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer... 


5)Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak. 


Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan. Senangkan...huuuuu 
Selamat Mencuba yea...

🐧🐧🐧🐼🐼🐼 jangan lupa follow my IG : chef_obie _official
#keropoklekur
#Terengganu
#chefjambulasangat
#malaysiafoodtruck
#foods
#i



Terima Kasih

Typo


Asdalammualaikum*


Kadang kesilapan menulis..typo hahaha..
Baru tersedar..chef 
Tidak perasan rupanya..IG dah terupdated sendiri..sensitif kan hp nye..tertouch gitew.. Yg serba kekurangan itu dari diri kite sendiri..
Terima kekurangan dan Terima kelebihan yang ada
Itu Sempoi... I Like 😍









Terima Kasih

Chef Gunawan a.k.a Chef Obie Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign